Спортни чудеса 2014

Бой с лакти  за Троеручица
Бой с лакти  за Троеручица
Бой с лакти  за Троеручица
Бой с лакти  за Троеручица
Бой с лакти  за Троеручица
Бой с лакти  за Троеручица
Бой с лакти  за Троеручица
Бой с лакти  за Троеручица

Спортни новини

Конна езда, СПА и разходки в Стара планина

Вижте всички Вижте повече


Национален вот 2016

Временно класиране

Съкровища

42%
29%
23%

Открития

49%
35%
23%

Атракции

31%
29%
25%

Музеи

37%
35%
29%

Моето БГ ЧУДО

България пленява със своята красива природа, високи планини, сини реки и слънчеви морски брегове. Изпратете снимки на онези места в нашата родина, които са ви впечатлили най-силно и ще останат завинаги във вашето сърце.

Вижте повече

БГ чудеса по света

Наши сънародници по цял свят създават новите БГ чудеса. Изпращайте ни кадри и истории, разказващи за Чудесата на България зад граница.

Вижте повече

Архив чудеса

Чудесата на България през годините...

Вижте повече

Любопитно

Проверявайте тази секция за интересни интервюта с различни популярни и интересни личности...

Вижте повече

За България

България - страна на чудесата. Статии, факти, истории за България.

Вижте повече

Партньори

Чудесата на България е национална кампания, която успя да привлече много партньори...

Вижте повече
  • Размер на шрифт:
Вижте всички теми в сайта

Бой с лакти за Троеручица

US псалми в Троян, чернокож монах пя за Девата на английски

Както всяка година, на 15 август - денят на Успение Богородично, Троянският манастир събра десетки хиляди поклоници от цяла България. Коли и автобуси направиха колона още от разклона на село Орешак, но местната полиция, освен че бе организирала движението, предвидливо бе превърнала две големи поляни във временни паркинги. Така всички гости успяха да присъстват и на тържествената литургия, и на последвалото я литийно шествие.

Службата за Успение Богородично започна още в 8 сутринта. Водеше я митрополитът на САЩ, Канада и Австралия Йосиф в съслужение с викарийният епископ на Софийска митрополия епископ Йоан, главният секретар на Светия синод епископ Наум и игуменът на манастира епископ Григорий. Особена атмосфера внесоха доведените от дядо Йосиф млади американци, приели православието, сред които се открояваше чернокож монах. Жените, облечени по всички канони на църквата, ревностно припяваха псалмите на английски. След приключването на литургията, настъпи и кулминацията - изнасянето на чудотворната икона на Троянската Богородица Троеручица за литийното шествие. Негово светейшество патриарх Максим благослови със златен кръст в ръка иконата и вярващите от най-

високия етаж на манастирската сграда. След краткото му слово дворът на светата обител, изпълнен до краен предел от вярващите изригна в ръкопляскания.

Самото литийно шествие обаче бе на косъм от провал. С огромни усилия монасите и носачите на Троеручица едва успяха да я опазят от десетките миряни, които, тъпчейки и блъскайки се, я атакуваха още в манастирския двор, за я докоснат. "Хубаво е, че има такава ревност към иконите, но това вече е прекалено", възмути се столичен свещеник, взел участие в празника. В крайна смета, всичко завърши благополучно. Иконата бе поставена на специалното съоръжение и пое по пътя към параклиса, изградена на мястото, където, според преданието, е спряла през ХVII век, на път за Молдова, за да остане завинаги в Троянската света обител. По целият път миряните я докосваха за здраве и изцеление. Дядо Йосиф, който водеше шествието, го спря нарочно, за да може и 20-годишната Стефани Добрева от Плевен, която е с тежка форма на церебрална парализа, да пипне Троеручицата. "Всяка година идваме на този ден", признаха родителите на Стефани. "Не сме изгубили вярата, че, рано или късно, Света Богородица ще й помогне", споделиха Добреви.

А, както всяка година, от двете страни на улицата десетките сергии предлагаха традиционната за този ден стока - от нескопосани копия на чудотворната икона до дървени лъжици, мед и ракия.

Константин Събчев