Спортни чудеса 2014

Вдигат паметник на Емил Димитров
Вдигат паметник на Емил Димитров
Вдигат паметник на Емил Димитров
Вдигат паметник на Емил Димитров
Вдигат паметник на Емил Димитров
Вдигат паметник на Емил Димитров
Вдигат паметник на Емил Димитров
Вдигат паметник на Емил Димитров

Спортни новини

Конна езда, СПА и разходки в Стара планина

Вижте всички Вижте повече


Национален вот 2016

Временно класиране

Съкровища

42%
29%
23%

Открития

49%
35%
23%

Атракции

31%
29%
25%

Музеи

37%
35%
29%

Моето БГ ЧУДО

България пленява със своята красива природа, високи планини, сини реки и слънчеви морски брегове. Изпратете снимки на онези места в нашата родина, които са ви впечатлили най-силно и ще останат завинаги във вашето сърце.

Вижте повече

БГ чудеса по света

Наши сънародници по цял свят създават новите БГ чудеса. Изпращайте ни кадри и истории, разказващи за Чудесата на България зад граница.

Вижте повече

Архив чудеса

Чудесата на България през годините...

Вижте повече

Любопитно

Проверявайте тази секция за интересни интервюта с различни популярни и интересни личности...

Вижте повече

За България

България - страна на чудесата. Статии, факти, истории за България.

Вижте повече

Партньори

Чудесата на България е национална кампания, която успя да привлече много партньори...

Вижте повече
  • Размер на шрифт:
Вижте всички теми в сайта

Вдигат паметник на Емил Димитров

Румен Петков и синът на естрадната легенда искат конкурс за нов мемориал в Плевен

Да се направи конкурс за нов паметник на Емил Димитров в Плевен, а сегашният в началото на градската градина да се премахне. За това се обявиха депутатът от Коалиция за България Румен Петков и синът на певеца Емил Димитров - младши. Те заедно се срещнаха с ръководството на общината и изразиха подкрепа на идеята им сега съществуващият барелеф на бъде демонтиран.
"Радвам се, че общината и фондация "Емил Димитров" са на едно и също мнение. Съжалявам, че от предишното ръководство не се допитаха до мен и дори не ме поканиха на откриването през 2009г", каза синът на естрадната легенда.
"Ние сме против този паметник първо защото е незаконен. Поставен е без одобрение на архитектурния съвет и без решение на общинския съвет. Второ - естетическите качества. Всички помним Емил Димитров, виждал съм го и в последните му дни. Това е всичко друго, но не и паметник, който внушава респект към един изключителен български творец", категорично отсече Румен Петков и продължи: "Не коментирам, че този паметник беше сложен с доста грубо популистки намерения в навечерието на една предизборна кампания. Не се прави така. Не знам дали ще се търси съдебна отговорност от хората, които са си позволили да го поставят незаконно".

Емил Димитров - младши допълни, че е против този паметник, защото образът не пресъздава личността на баща му, липсва одухотвореността на неговия поглед. "Това е една смесица от релеф и барелеф, не е ориентиран както трябва в една градска среда", изброи синът.
Двамата изразиха надежда, че на една от първите сесии на общинския съвет след лятната ваканция ще бъде обявен конкурс и ще бъде формирана комисия, която да избере проект за бъдещ нов паметник и мястото, на което да бъде поставен.
"Не е най-важното да го направим по най-бързия начин, а да го направим както трябва", допълни депутатът и напомни, че е важно и бъдещето на конкурса за певческо майсторство на името на Емил Димитров, който се прави в Плевен.

Евгени Горанов