Спортни чудеса 2014

Майстор Али стегна храма в Бисер
Майстор Али стегна храма в Бисер
Майстор Али стегна храма в Бисер
Майстор Али стегна храма в Бисер
Майстор Али стегна храма в Бисер
Майстор Али стегна храма в Бисер
Майстор Али стегна храма в Бисер
Майстор Али стегна храма в Бисер

Спортни новини

Конна езда, СПА и разходки в Стара планина

Вижте всички Вижте повече


Национален вот 2016

Временно класиране

Съкровища

42%
29%
23%

Открития

49%
35%
23%

Атракции

31%
29%
25%

Музеи

37%
35%
29%

Моето БГ ЧУДО

България пленява със своята красива природа, високи планини, сини реки и слънчеви морски брегове. Изпратете снимки на онези места в нашата родина, които са ви впечатлили най-силно и ще останат завинаги във вашето сърце.

Вижте повече

БГ чудеса по света

Наши сънародници по цял свят създават новите БГ чудеса. Изпращайте ни кадри и истории, разказващи за Чудесата на България зад граница.

Вижте повече

Архив чудеса

Чудесата на България през годините...

Вижте повече

Любопитно

Проверявайте тази секция за интересни интервюта с различни популярни и интересни личности...

Вижте повече

За България

България - страна на чудесата. Статии, факти, истории за България.

Вижте повече

Партньори

Чудесата на България е национална кампания, която успя да привлече много партньори...

Вижте повече
  • Размер на шрифт:
Вижте всички теми в сайта

Майстор Али стегна храма в Бисер

Крумовградчанинът вдигнал черквата на един дъх

Един младок впечатли хората от наводененото през февруари село Бисер. Въпреки малкия си професионален опит 25-годишният проектант - конструктор Али Бекери спечели доверието и уважението на местните като разкраси 100-годишния им храм. Хората в Бисер го наричат галено ”майсторчето”. Симпатичният инженер беше натоварен от фирмата, в която е нает, с инвеститорския контрол за ремонта на бисерския храм „ Св.Св. Кирил и Методий”. Въпреки шефската длъжност, младият Бекир работи наравно със строителите по реконструкцията. Прави го с мерак, защото за завършилият с отличие миналата година УАСГ инженер, работата в църквата е истински шанс да се докаже. Дори при последното си посещение, когато дойде да инспектира ремонтите в с.Бисер, премиерът Бойко Борисов го завари с работния гащеризон да довършва плочките на пода в храма. „Къде е майсторчето, да дойде да го видя!”, обърна се тогава към местния свещеник министър –председателят и потърси Бекир, видимо доволен от стореното в християнската обител. Леко смутен, но пък с гордост младият инженер разказа на Борисов как се справя с работата и обеща, че всичко в храма ще е готово в срок. Ремонтът в църквата започна именно по настояване на премиера - след опелото на деветте местни жители, които се удавиха при зверското наводнение през февруари.

Инженерът е от семейство на учители. Майстор Али има двама братя. Баткото е минен инженер в “Челопеч майнинг”. Майстор Али има и близнак Мустафа, който работи в най-голямата проектантска фирма в Кърджали.

В реалната професия майстор Али за първи път навлиза през лятото на 2010 г. след четвърти курс. След доброто си представяне на изпита по масивни конструкции – е един от тримата наградени от випуска от доц. Йордан Милев с едномесечен стаж в неговото проектантско бюро. „Беше голямо изживяване за мен", разказва Али.

Въпреки, че църквата в Бисер беше пощадена от подлуделите мътилки, които язовир Иваново изсипа върху бесерчани, премиерът нареди на областният управител на Хасково Ирена Узунова: "Да се поправи и храмът! И вярата е важна!". Скоро след това държавата отпусна 150 000 лв. за ремонта. Заедно с набавените от дарения пари бе ремонтирана оградата на храмовия двор, реконстроирана бе и самата сграда, смениха и входната дървена порта с нова. Поправени са и куполите. Майсторът от Крумовград лично е наблюдавал всяка частица от рабоотата по обнавяването. Затова и хората го обичат в Бисер. Това, че е мюсюлманин не пречи на никого, но все пак е имало подхвърляния за връзката му с християнската обител. На тях инженер Али Бекир отговаря: "Църквата е духовен дом - място, на което чеприм сила в трудни моменти. Така както е за мюсюлманите джамията. Аз съм професионалист и държа на едно - качествено да си свърша работата и хората да останат доволни, да си харесват храма".

Шест месеца след трагедията „майсторчето” сияе не по-малко от местните хора при вида на разкрасения бисерски храм, който беше осветен и вече посреща отново миряните. Инж. Бекери си тръгна от селото като се зарече, че където и да го отведе съдбата, винаги при възможност ще се връща в селото, за да запали свещичка в ремонтирания храм.

Красимира Славова