Спортни чудеса 2014

Проектът „Царевград Търнов” започва от Трапезица
Проектът „Царевград Търнов” започва от Трапезица
Проектът „Царевград Търнов” започва от Трапезица
Проектът „Царевград Търнов” започва от Трапезица
Проектът „Царевград Търнов” започва от Трапезица
Проектът „Царевград Търнов” започва от Трапезица
Проектът „Царевград Търнов” започва от Трапезица
Проектът „Царевград Търнов” започва от Трапезица

Спортни новини

Конна езда, СПА и разходки в Стара планина

Вижте всички Вижте повече


Национален вот 2016

Временно класиране

Съкровища

42%
29%
23%

Открития

49%
35%
23%

Атракции

31%
29%
25%

Музеи

37%
35%
29%

Моето БГ ЧУДО

България пленява със своята красива природа, високи планини, сини реки и слънчеви морски брегове. Изпратете снимки на онези места в нашата родина, които са ви впечатлили най-силно и ще останат завинаги във вашето сърце.

Вижте повече

БГ чудеса по света

Наши сънародници по цял свят създават новите БГ чудеса. Изпращайте ни кадри и истории, разказващи за Чудесата на България зад граница.

Вижте повече

Архив чудеса

Чудесата на България през годините...

Вижте повече

Любопитно

Проверявайте тази секция за интересни интервюта с различни популярни и интересни личности...

Вижте повече

За България

България - страна на чудесата. Статии, факти, истории за България.

Вижте повече

Партньори

Чудесата на България е национална кампания, която успя да привлече много партньори...

Вижте повече
  • Размер на шрифт:
Вижте всички теми в сайта

Проектът „Царевград Търнов” започва от Трапезица

Тайните на 20 църкви и Двореца на Асеневци чакат да бъдат разкрити. Не бива да търсим пари за разкопки само от държавата, богатите българи също могат да помогнат

12 млн. лв. дава хазната на археолозите тази година. От тях 3 млн. лв. ще са за Велико Търново. Това съобщи ковчежникът на държавата Симеон Дянков на 23 април 2012 г. в старата столица. Тогава в. „Стандарт” организира под Царевец дискусия за превръщането на старата столица в международен център на културно-историческия туризъм.

Вицепремиерът Дянков поиска от експертите на кампанията „Чудесата на България” 2 и от екипа на кмета Даниел Панов предложение за 5-6 значими паметници в Търново, работата по които да бъде финансирана тази година.

Директорът на НИМ проф. Божидар Димитров представи проекта „Царевград Търнов”, който публикуваме. Проф. Димитров е член на Обществения съвет на кампанията „Чудесата на България” 2 на в. „Стандарт”

Проф. Божидар Димитров, директор на Националния исторически музей

Програмата на българското правителство, промотирана от вицепремиера Симеон Дянков, предвижда археологически да се проучат, реставрират и социализират на групи културно-исторически паметници в определени зони на България. Там, където вече има изградена инфраструктура - добри пътища, летища, пристанища и т.н.

605 000 за разкопки по морето

Първата група, както вече е известно, е проектът "Виа Понтика", която включва десет паметници по Южното Черноморие в общините Поморие, Бургас, Созопол и Царево. За тях вече е прието министерско постановление, предвиждащо да се отпуснат за този сезон 605 000 лева за археологически разкопки и реставрация на изключително важни и атрактивни за туристите паметници.

Вторият проект, условно наречен засега "Царевград Търнов", предвижда същото и за паметниците в и около Велико Търново, столица на България по време на Второто българско царство. Търново има ред предимства пред всички останали области, главно с факта, че се намира в центъра на България и до него разстоянието от най-далечните точки не е повече от 200-250 км. като до него се стига по относително добри пътища. В града има изградена значителна хотелска база, а и вече реставрирани три обекта. Това са крепостните стени на Царевец и намиращите се в него сгради на Българската патриаршия и царският дворец, а също така и църквите "Св. 40 мъченици" и "Св. св. Петър и Павел".

Света гора Търновска

Трудностите при избора на обхвата на културно-историческия маршрут в Търново идва от факта, че в града са запазени значителен брой паметници от Средновековието, но и от Възраждането. В околностите на града също има голям брой обекти като веригата манастири от тъй наречената Търновска Света гора, а също и средновековни крепости като Ряховец или антични градове като Никополис ад Иструм. Ако бъдат включени всички в бъдещо постановление на Министерския съвет, което да определя паметниците, за тяхното проучване, реставрация и социализиране ще са необходими най-малко десетина години и сума, измерваща се с милиони левове. Нереалистично е да очакваме, че в годините на икономическа криза това може да се случи. Затова предлагам усилията, научни и финансови, да бъдат концентрирани в самия град Велико Търново, където паметниците не са малко на брой.

Владетелският замък

На първо място обектът, който заслужава най-много да му се обърне внимание, е хълмът Трапезица. На този хълм, освен крепостните стени, които ограждат, както изглежда, първата средновековна българска крепост Търново, археологическите усилия в последните три години, разкриха двореца на Асеневци, построен още преди освободителното въстание от 1185 година. Той очевидно, е бил феодалният замък на двамата братя, разширен след като стават царе. Открити са вече близо 20 църкви с изящна архитектура, които сега тънат в забвение между временното им покритие, тип барака, и избуяли дървета, храсти и бурени около тях. Реставрираната кула на южната порта на Трапезица показва, че възстановяването на крепостните стени между кулата и феодалния замък на Асеневци, който е част от тях, ще придаде нов облик на Търново. Редно е да се реставрират и поне 2-3 от средновековните църкви, а също така най-сетне да се завърши музеят, изграден предходните години.

Хълмът Трапезица

Храмът „Свети Димитър”

След Трапезица най-сетне би следвало да се обърне внимание на църквата "Свети Димитър", възстановена преди 40 години и изоставена в настоящия момент. Тя също би могла лесно и бързо, без много усилия, да бъде превърната както в музей, така и в действаща църква, подобно на "Св. 40 мъченици".

Храм Свети Димитър

Снимка: Klearchos Kapoutsis, Източник: Уикипедия

Църквата „Св. св. Петър и Павел”

Третият значим обект в Търново е църквата "Св. св. Петър и Павел", заедно с храма-костница, намиращ се в непосредствена близост до нея. Там за щастие вече е спечелен проект и то на значима сума (6 милиона лева) и текат археологически и реставрационни работи. В църквата "Св. 40 мъченици" би следвало да се допроучи южната част на двора на манастирския комплекс и да бъде реставрирана църквата-костница, открита от археолозите предходните няколко години.

Проблемните стенописи в катедралния храм на Българската патриаршия

На самия Царевец все още има какво да се довършва. От огромно, не само религиозно, но и политическо, значение ще бъде възстановяването на религиозните функции на катедралния храм на Българската патриаршия. За съжаление светските стенописи, с които е покрита вътрешността на църквата, основателно карат Българската патриаршия да се въздържа от този акт. Сложният проблем с авторското право на художника, рисувал въпросните стенописи, не е неразрешим при добра воля от засегнатите страни. И аз съм сигурен, че този проблем би могъл да бъде решен.

Патриаршеската катедрала "Св. Възнесение Господне"  на хълма Царевец във Велико Търново днес. © Марин Христов

Снимки: Православието

Музей с царския дворец

Трябва да се помисли и за пълното възстановяване на царския дворец, където би могъл да бъде преместен средновековният отдел на търновския музей. Разбира се, трябва да се помисли и за възрожденския квартал и църкви в Търново. Известно е, че те са образец на Възрожденската българска архитектура като някои от сградите са строени от най-великия възрожденски майстор Уста Кольо Фичето. Към един бъдещ туристически маршрут би могла да се сведе и музейната мрежа на Велико Търново, която вече наброява няколко музея, които все пак са далече от съвременните изисквания за опазване и експониране на паметниците. Ще напомня, че само преди няколко години крадци обраха не просто експозицията, а трезора на великотърновския музей с 10-12 хиляди прекрасни паметници.

Царевец - двореца

Снимка: Роден край

Пари от фондации и Европа

При по-добри възможности на държавния бюджет би могло да се прибави и един външен кръг от паметници като се започне с Преображенския и Килифаревския манастир, изключително интересната крепост Ряховец до Горна Оряховица и намиращия се само на 20-ина километра огромен римски град Никополис ад Иструм. За средствата, разбира се, както е прието в България, всички очакват пари от държавата. Но аз си мисля, базирайки се на моя вече близо половинвековен опит, че е възможно да бъдат ползвани средства от разнообразните европейски програми, частни фондации, богати българи, които чакат просто някой да ги подтикне към подобни действия. Средствата от трите обекта, които вече са в културно-историческа експлоатация Царевец, "Св. 40 мъченици" и "Св. Петър и Павел" също могат да не влизат в бездънните каси на общината, където досега се харчеха за социални програми (разбирай помощи за ромите), а да се реинвестират в самите културно-исторически обекти.

Преображенски манастир
Килифаревски манастир
Никополис ад Иструм

Парите от билети да отиват за разкопки

Средствата от входни билети, екскурзоводни такси, сувенири и т.н. от "Св. 40 мъченици", която е единственият обект, стопанисван от Министерство на културата чрез Националния исторически музей, реинвестирах в проучване на южния двор на Великата лавра и именно така бе открита и частично реставрирана втората църква в този манастирски комплекс. Докато средствата от Царевец, които са в много по-голям размер от приходите на "Св. 40 мъченици" служеха за изхранване на великотърновските роми. Не казвам, че общината не бива да се занимава с подобни социални дейности, но нека това не става с парите, получени от нашите средновековни паметници. Има си за това други фондове и приходи.

Свети 40 мъченици

Снимка: Официален сайт на Велико Търново