Спортни чудеса 2014

Чужди туристи: Скучаем в България
Чужди туристи: Скучаем в България
Чужди туристи: Скучаем в България
Чужди туристи: Скучаем в България
Чужди туристи: Скучаем в България
Чужди туристи: Скучаем в България
Чужди туристи: Скучаем в България
Чужди туристи: Скучаем в България

Спортни новини

Конна езда, СПА и разходки в Стара планина

Вижте всички Вижте повече


Национален вот 2016

Временно класиране

Съкровища

42%
29%
23%

Открития

49%
35%
23%

Атракции

31%
29%
25%

Музеи

37%
35%
29%

Моето БГ ЧУДО

България пленява със своята красива природа, високи планини, сини реки и слънчеви морски брегове. Изпратете снимки на онези места в нашата родина, които са ви впечатлили най-силно и ще останат завинаги във вашето сърце.

Вижте повече

БГ чудеса по света

Наши сънародници по цял свят създават новите БГ чудеса. Изпращайте ни кадри и истории, разказващи за Чудесата на България зад граница.

Вижте повече

Архив чудеса

Чудесата на България през годините...

Вижте повече

Любопитно

Проверявайте тази секция за интересни интервюта с различни популярни и интересни личности...

Вижте повече

За България

България - страна на чудесата. Статии, факти, истории за България.

Вижте повече

Партньори

Чудесата на България е национална кампания, която успя да привлече много партньори...

Вижте повече
  • Размер на шрифт:
Вижте всички теми в сайта

Чужди туристи: Скучаем в България

Западняците харесват кухнята ни и евтините музеи, критикуват ни, че не поддържаме старините си

Туристите масово скучаят на почивката си в България. Според допитване, направено средчуждестранните летовници у нас от международната онлайн платформа за измерване на конкурентоспособността и качеството на туристическия продукт TravelSat, това, от което се оплакват най-много почиващите у нас, е липсата на забавления и разнообразието от културни мероприятия. Ако туристите оценяват европейските дестинации по този показателс индекс средно 163, то за България той е едва 36. Унищожителни са оценките и за начина,по който се поддържа историческото ни наследство. Дори и да имаме значими артефакти,то те не са добре презентирани и поддържани, заключава масовият турист. Единственото,което се оценява положително в тази насока, са ниските цени на билетите за достъп дозабележителностите. Летовникът обаче негодува и от качеството на транспорта в страната,както и от състоянието на околната и градската среда, оформлението и архитектурата. Най-висока оценка пък получава националната ни кухня, от която повечето туристи са очаровани.

Като цяло те са удовлетворени от престоя си в страната, сравнено с парите, които са отделилиза него. При голяма част от туристите обаче очакванията, които са имали, преди да дойдат встраната ни, не се покриват с реалността, която заварват.

Проучване на Министерството на икономиката показва, че всъщност едва 15% от фирмитев туризма у нас имат въведени някакви системи за управление на качеството. Въпрекитова компаниите смятат, че ако все пак се въведат критерии за качество, те ще решат единсъществен проблем – този с персонала. Когато има строг регламент за това как да се държат,обличат, реагират в ситуации, ще се постигне много по-добра квалификация на кадрите.Масово туристическите дружества обаче се дърпат от въвеждането на системи за качествозаради липсата на средства и опасения ,че ще си вдигнат разходите. Единствено би гимотивирало, ако държавата окаже подкрепа под формата на данъчни облекчения.В рецепциите на 5- и 4-звездните хотели по морето персоналът е нацупен и намръщен,каратсе на туристите в ресторантите ,каза Джани Шарков ,председател на Агенцията туристическите агенции във Варна на последните дебати в бранша ,организирани от Колежа по туризъм.За ексурзоводи се разчита на „старите бойци”,средната възраст на които е 50 години ,защото само те издържат тестовете на големите турооператорски агенции ,посочи на срещата Веселин Едрев от MTS Incoming BTC.Най-добре подготвените кадри в туризма с по 2 и 3 езика стават стажанти при евродепутатите ,а останалите нямат познания за историята и географията на страната ни.1/3 от 4500 ,които се подготвят за туризма в държавни и частни ВУЗ-ове всяка година заминават на работа в Дубай ,Гърция ,САЩ и в целия свят ,посочи тревожната статистика доц.Стоян Маринов ,шеф на Колежа по туризъм и член на УС на Варненската туристическа камара.

Кръстина Маринова