Спортни чудеса 2014

“Армира” се превръща в перла на туризма
“Армира” се превръща в перла на туризма
“Армира” се превръща в перла на туризма
“Армира” се превръща в перла на туризма
“Армира” се превръща в перла на туризма
“Армира” се превръща в перла на туризма
“Армира” се превръща в перла на туризма
“Армира” се превръща в перла на туризма

Спортни новини

Конна езда, СПА и разходки в Стара планина

Вижте всички Вижте повече


Национален вот 2016

Временно класиране

Съкровища

42%
29%
23%

Открития

49%
35%
23%

Атракции

31%
29%
25%

Музеи

37%
35%
29%

Моето БГ ЧУДО

България пленява със своята красива природа, високи планини, сини реки и слънчеви морски брегове. Изпратете снимки на онези места в нашата родина, които са ви впечатлили най-силно и ще останат завинаги във вашето сърце.

Вижте повече

БГ чудеса по света

Наши сънародници по цял свят създават новите БГ чудеса. Изпращайте ни кадри и истории, разказващи за Чудесата на България зад граница.

Вижте повече

Архив чудеса

Чудесата на България през годините...

Вижте повече

Любопитно

Проверявайте тази секция за интересни интервюта с различни популярни и интересни личности...

Вижте повече

За България

България - страна на чудесата. Статии, факти, истории за България.

Вижте повече

Партньори

Чудесата на България е национална кампания, която успя да привлече много партньори...

Вижте повече
  • Размер на шрифт:
Вижте всички интервюта в сайта

“Армира” се превръща в перла на туризма

Диана Овчарова, кмет на Ивайловград и кандидат за втори мандат

- Г-жо Овчарова, зам.-министърът на културата Бони Петрунова обяви вила "Армира" като най-стойностно ново предложение на България за включване в ЮНЕСКО, какво значи това за Ивайловград?

- Процедурата по включването трябва да започне още след местните избори, защото процесът по подготовката и кандидатстване пред ЮНЕСКО е дълъг. "Армира" в списъка на културното световно наследство обаче ще е не само гордост и чест за Ивайловград и България, а и огромен медал за усилията, положени с години, на много хора.
А вече признанията за "Армира", която реставрирахме с европейски средства, са налице. Тя беше включена в 100-те национални исторически обекта, взе и специалната награда за атракция номер 1 на 2014 г. в Националната кампания "Чудесата на България" на "Стандарт". Армира безспорно е обект, който води туристи в Ивайловград. През изминалата година отбелязахме рекорди - както по посещаемост, така и като приходи за местните хотелиери и ресторантьори.
В началото на септември получих голямо признание както за собствените си, така и за усилията на целия ми екип, като бях обявена за "Кмет на годината" с приза за развитие на туризма.
Това са все резултати от последователната и отговорна политика, водена от Община Ивайловград през последните 4 г. и мощната логистична подкрепа на правителството и лично на премиера Бойко Борисов. Освен че получихме голямото признание да бъдем домакин на Европейските дни на наследството, през този месец септември имаме и уникалния шанс да се впишем в Културната карта на света. А един от най-важните стремежи на общината и след 25 октомври трябва да е още по-голямото популяризиране на спечелилата си вече определението "Бижуто на Източните Родопи" вила "Армира". Трябва да се работи и в посока развитие на другите интересни паметници на културата, които имаме на наша територия.

- "Армира" вече е в списъка и на туроператорите, като романтично място, на което младоженците могат да кажат заветното си "да" ?

- В "Армира" вече имаме 22 сватби, състояли се тук, насред романтиката на белоснежния мрамор на вилата отпреди 2 хиляди години. Това са много вълнуващи моменти и за самата мен. Особено когато младите хора искат да изпълним и някои от ритуалите, а те самите да се облекат в одеждите от онова време. Имаме и много заявки за семейни тържества. Римският дворец и Ивайловград като място са предпочетени вече и като подарък за сватбено пътешествие от родителите към децата им в далечни държави.
Така че "Армира" се превръща в абсолютна перла на културно-историческия туризъм изобщо у нас. А с включването й и в ЮНЕСКО ще сложим и едно липсващо камъче и в короната на Европейското наследство.

- Идват избори, кандидат сте за втори кметски мандат, как определяте шансовете си?

- Очертават се интересни избори. Моята кандидатура е подкрепена от ГЕРБ и РБ, изправям се срещу кандидата на БСП Стефан Танев, който е мой предшественик, и срещу независимия Христо Парасарев. Според мен обаче, техните кандидатури са само за разсейване на гласовете, ясни са кукловодите, които стоят зад тях. Надявам се, че моите съграждани няма да позволят да се върне отново статуквото от преди 2011 г. Аз имам много начертани планове и занапред за развитието на моя регион. Една от инициативите, върху които вече работим, е оформянето на зона за отдих около язовирното селище край Ивайловград, за която ще търсим инвеститори.

Красимира Славова