Спортни чудеса 2014

Да пленим света с родопска песен
Да пленим света с родопска песен
Да пленим света с родопска песен
Да пленим света с родопска песен
Да пленим света с родопска песен
Да пленим света с родопска песен
Да пленим света с родопска песен
Да пленим света с родопска песен

Спортни новини

Конна езда, СПА и разходки в Стара планина

Вижте всички Вижте повече


Национален вот 2016

Временно класиране

Съкровища

42%
29%
23%

Открития

49%
35%
23%

Атракции

31%
29%
25%

Музеи

37%
35%
29%

Моето БГ ЧУДО

България пленява със своята красива природа, високи планини, сини реки и слънчеви морски брегове. Изпратете снимки на онези места в нашата родина, които са ви впечатлили най-силно и ще останат завинаги във вашето сърце.

Вижте повече

БГ чудеса по света

Наши сънародници по цял свят създават новите БГ чудеса. Изпращайте ни кадри и истории, разказващи за Чудесата на България зад граница.

Вижте повече

Архив чудеса

Чудесата на България през годините...

Вижте повече

Любопитно

Проверявайте тази секция за интересни интервюта с различни популярни и интересни личности...

Вижте повече

За България

България - страна на чудесата. Статии, факти, истории за България.

Вижте повече

Партньори

Чудесата на България е национална кампания, която успя да привлече много партньори...

Вижте повече
  • Размер на шрифт:
Вижте всички интервюта в сайта

Да пленим света с родопска песен

Валя Балканска

Показахме на Европарламента ритуал на 3300 години, казва космическият глас на България Валя Балканска.

Валя, какво от материалното и нематериално богатство на страната ни трябва да се съхрани за идните поколения?

Първично е духовното, от него се започва, за да се стигне до материалното. Затова трябва да бъдат запазени всички наши обичаи, песните и музиката от всички краища на България – това богатство, което съществува у нас, не само в Родопите. Защото фолклорът на всички области е уникален сам по себе си.

Що се отнася до празници като Лазаруване, Кукерство, Коледарство, Еньовден – всичко това са уникални обичаи, които трябва да бъдат запазени за човечеството.

Защо родопските сватбарски песни са тъжни?

Тъжни са, защото я помислете – какво му е на това девойче, че се разделя със семейството си, в което е отгледано и израснало? Какво й е на майката, която го е носила девет месеца в утробата си, години наред се е грижила за него, а сега го дава в чужда къща? Защото майката винаги си е майка. Няма значение къде е детето. И когато се съберат двете семейства, ти като майка трябва да дадеш силите и куража на детето си да започне самостоятелен живот. А самата родопска сватба е особено важна като традиция, защото се състои от много отделни обичаи, като за всеки си има отделна песен. Затова и родопската сватба, и родопският фолклор, и родопската песен трябва да бъдат под защитата на ЮНЕСКО.

Кое място смяташ, че е задължително да посети всеки българин?

Родопите са необятни и изключително богати на история. Особена сила притежава свещеният триъгълник Белинташ - Кръстова гора – Караджов камък… Непременно трябва да се посети Перперикон, а и връх Перелик - величествена, страшна красота е!

През март пя и в Европарламента и възпроизведе древен ритуал... Какъв бе той?

За здравето на всички присъстващи възпроизведохме мистериозния ритуал "Орфеево винопиене" с български мавруд и с реплика на късче от древността. Той представлява тройния съд от най-голямото ни златно съкровище - Вълчитрънското. Ритуалът е на три хиляди и триста години, съхранен е до днес в християнството и представлява смесване на осветена вода и вино в три съда.

По подобен начин в каменните купели на Белинташ, в които се събира дъждовна вода, едно време са извършвали един орфически обред. В сребърен съд са слагали от тази вода, а в един меден – вино. Жрецът ги е освещавал и после ги е смесвал в златен съд.

В началото на тази година имаше юбилей. Подготвяш ли концерт?

На 8 януари навърших 70 години. И с Божията сила на 24 май правя юбилеен концерт в Смолян – там, откъдето съм тръгнала. Ще участва ансамбъла, ще има и други колеги, които ще пеят. Ще бъде на площада със свободен достъп на всички, които искат да уважат не мен, а родопската песен. Защото аз я обичам и съм посветила живота си на нея! А два дни по-късно, на 26-и, ще повторя концерта в Пловдив. Искам да направим един истински празник, който да ни обедини около родопската песен в тези тежки времена!

Как минава един твой ден?

Ставам в шест сутринта, наклаждам дърва в печката – защото обичам живия огън, паля ги да се затопли, правя си кафето, правя закуска и си храня двете кучета, които гледам от много години. Следва почистване на двора, а сега пролетта, торя с естествена тор, която един съсед ми кара, и садя картофи, боб, билки, подправки като магданоз, копър, джоджен, чубрица сея.

Какво е богатството на България?

Не е богатството в парите! Богатството е, когато видиш всичките си близки, насядали на софрата – тоест, семейството. Оплакваме се, че нямаме пари, че живеем трудно... Но семейството е това, което истински ни радва и сплотява. Без него няма как да се тръгне, няма основа за надграждане на друго. Едно от уникалните неща в Родопите е и че има сплотени семейства, както повелява традицията, а това много ме радва. И дано младите да запазят този дух!

А твоето?

Имам голямо семейство - три деца, петима внуци, трима правнуци. И всички са си в Смолян, край мен. Освен това имам и пречистващата сила на родопската песен! Това е моето истинско богатство!

Ани РОМАНОВА