Спортни чудеса 2014

За паметта на нацията пари не се жалят
За паметта на нацията пари не се жалят
За паметта на нацията пари не се жалят
За паметта на нацията пари не се жалят
За паметта на нацията пари не се жалят
За паметта на нацията пари не се жалят
За паметта на нацията пари не се жалят
За паметта на нацията пари не се жалят

Спортни новини

Конна езда, СПА и разходки в Стара планина

Вижте всички Вижте повече


Национален вот 2016

Временно класиране

Съкровища

42%
29%
23%

Открития

49%
35%
23%

Атракции

31%
29%
25%

Музеи

37%
35%
29%

Моето БГ ЧУДО

България пленява със своята красива природа, високи планини, сини реки и слънчеви морски брегове. Изпратете снимки на онези места в нашата родина, които са ви впечатлили най-силно и ще останат завинаги във вашето сърце.

Вижте повече

БГ чудеса по света

Наши сънародници по цял свят създават новите БГ чудеса. Изпращайте ни кадри и истории, разказващи за Чудесата на България зад граница.

Вижте повече

Архив чудеса

Чудесата на България през годините...

Вижте повече

Любопитно

Проверявайте тази секция за интересни интервюта с различни популярни и интересни личности...

Вижте повече

За България

България - страна на чудесата. Статии, факти, истории за България.

Вижте повече

Партньори

Чудесата на България е национална кампания, която успя да привлече много партньори...

Вижте повече
  • Размер на шрифт:
Вижте всички интервюта в сайта

За паметта на нацията пари не се жалят

Петре Канкава, зам. генерален директор на Националната агенция за опазване на културното наследство на Грузия

По ваш пример ще направим кампания „Чудесата на Грузия”, казва Петре Канкава

Наскоро в България гостува грузинска делегация начело с Петре Канкава, зам. генерален директор на Националната агенция за опазване на културното наследство на Грузия. Той разговаря със зам.-министъра на културата арх. Георги Стоев и подписа меморандум за сътрудничество между неговото ведомство и фондация "Созопол".

Пред в."Стандарт" и сайта „Чудесата на България” гостът сподели своите идеи за сътрудничество между България и Грузия в областта на опазване на културно-историческото наследство и културния туризъм.

Г-н Канкава, какви резултати очаквате от сътрудничеството между фондация "Созопол" и вашата агенция?

България има отлично подготвени археолози, реставратори и музейни експерти. Искаме да ползваме вашия опит в реставрацията и консервацията на Созопол за аналогични дейности в нашия археологически резерват Нокалакеви, който също е разположен на морския бряг. За реализацията на този проект ние привличаме специалисти от цял свят. А вашите историци могат да ни помогнат много във всички области на науката, защото са работили в архивите на цяла Европа.

На сн.: Изглед от археологически резерват Нокалакеви

Как Грузия се грижи за своята история?

Въпреки икономическите трудности, когато става дума за паметта на една нация, пари не трябва да се жалят. Годишно успяваме да консервираме, реставрираме или социализираме по стотина обекта. Акцентираме върху средновековните църкви, манастири и крепости.

Средствата идват както от държавния бюджет, така и от общините. Разбира се, разчитаме и на частни спонсори. Търсим пари и по международна линия - най-вече от Световната банка за развитие и от предприсъединителните фондове на ЕС.

Как оценявате кампанията "Чудесата на България"?

Това е един изключително оригинален проект. Мисля да предложа на най-високо държавно равнище да стартираме "Чудесата на Грузия". За това имам благословията на ръководството на вашия вестник. Все пак авторското право върху идеята е негово.

На сн.: Археологически резерват Нокалакеви

Какви са възможностите за културно-исторически туризъм между България и Грузия?

В това отношение има огромен потенциал. Достатъчно е да спомена Бачковския манастир, строен от грузински аристократи от византийската епоха. Той може да се превърне в център за религиозно поклонничество от страна на грузинците. Българските любители на историята също има какво да видят у нас. Единственият проблем са визите. Но смятам, че при добро желание тези процедури могат да се облекчат минимално.

Предстои откриването на т.нар. български Лувър, който ще бъде едновременно музей и галерия. Може ли да се надяваме, че в най-близко време може да видим една експозиция "Чудесата на Грузия"?

Няма да има никакъв проблем. Това ще бъде един чудесен начин българското общество да се запознае с нашата древна история.


Константин СЪБЧЕВ