Спортни чудеса 2014

Каба гайдата в ЮНЕСКО
Каба гайдата в ЮНЕСКО
Каба гайдата в ЮНЕСКО
Каба гайдата в ЮНЕСКО
Каба гайдата в ЮНЕСКО
Каба гайдата в ЮНЕСКО
Каба гайдата в ЮНЕСКО
Каба гайдата в ЮНЕСКО

Спортни новини

Конна езда, СПА и разходки в Стара планина

Вижте всички Вижте повече


Национален вот 2016

Временно класиране

Съкровища

42%
29%
23%

Открития

49%
35%
23%

Атракции

31%
29%
25%

Музеи

37%
35%
29%

Моето БГ ЧУДО

България пленява със своята красива природа, високи планини, сини реки и слънчеви морски брегове. Изпратете снимки на онези места в нашата родина, които са ви впечатлили най-силно и ще останат завинаги във вашето сърце.

Вижте повече

БГ чудеса по света

Наши сънародници по цял свят създават новите БГ чудеса. Изпращайте ни кадри и истории, разказващи за Чудесата на България зад граница.

Вижте повече

Архив чудеса

Чудесата на България през годините...

Вижте повече

Любопитно

Проверявайте тази секция за интересни интервюта с различни популярни и интересни личности...

Вижте повече

За България

България - страна на чудесата. Статии, факти, истории за България.

Вижте повече

Партньори

Чудесата на България е национална кампания, която успя да привлече много партньори...

Вижте повече
  • Размер на шрифт:
Вижте всички интервюта в сайта

Каба гайдата в ЮНЕСКО

Георги Любенов, журналист БНТ

Над 100 експерти по история, археология и етнография, общественици, интелектуалци и журналисти получиха паролата за достъп в сайта „Чудесата на България” и вече дават своя вот в кампанията на в. „Стандарт” за избор на нови български обекти под егидата на световната организация за закрила на културното наследство. Попитахме известния български журналист Георги Любенов за неговото мнение.

Жоро, пътуваш много из България, познаваш много „затънтени” места. Къде е сърцето ти?

Без да съм специалист в областта на културно-историческото наследство и без да съм посещавал много от традиционно популярните културни обекти и природни феномени, мога с ръка на сърцето да кажа, че съм обиколил доста места от страната ни. Знам кое от тях къде се намира и имам добра географска ориентация. Арбанаси, например, е едно от изключително популярните места. Но за мен то има особено силна емоционална стойност. Кръстен съм там - в църквата „Свети Георги”. Гордея се с това!

Кои са местата с най-силен заряд за теб, кои би препоръчал?

Определено най-привлекателни за мен са балканските градчета. Или морските като Созопол и Несебър, които имат многохилядна история и са много красиви. Но за по-дълга почивка предпочитам по-спокойните, по-безлюдните, по-уединените места, въпреки че вече останаха много малко такива у нас. Лятото обичам да ходя на почивка на юг - към Резово, към с. Фазан, което е над с. Лозенец. Лично за себе си ги обединявам и наричам „морските места”, „балканските места”. Но истината е, че съм влюбен в Родопите. Не че не харесвам Рила и Пирин, но те са ми прекалено големи, дори някак потискащи с огромните си размери. Докато Родопите са с по-меки форми, по-уютни, ако мога така да се изразя. Пътувал съм много с приятели. Ходил съм и по пещери, включително Съевата дупка. Бил съм и в архитектурно-етнографския комплекс "Етъра", който е първият по рода си музей в България, заработил през 1964 г. Многократно към посещавал великотърновските обекти, също така и морските... Но нито един от тях не може да се сравни с Родопите! Поне за мен.

Какво в Родопите те привлича най-силно?

Красотата, природата и музиката! Там сякаш се сливаш с пълното спокойствие на смълчаната планина, пазеща хилядолетни тайни.

Кой е любимият ти маршрут?

От Чепеларе към едно село наблизо, казва се Орехово. Там имам приятели - Руми и Ники, които са много гостоприемни. Знаят как да посрещат. До Орехово пък е близо с. Забърдо, много популярно за селски туризъм. То се прочу с т.н. Забърдовски баби, които пеят народни песни по актуални теми на деня. Женска фолклорна трупа, която има песни за Обама, за Бойко Борисов, за Стоичков, за Кейт и Уилям... Но освен с „модерния” си фолклор, Забърдо е известно с уникалната си мандра. Най-хубавото родопско масло е именно от това селце. Иначе съм ходил и до Доспат, и с. Лещен, и къде ли не в района... Препоръчвам на всички, които не са ходили, да посетят тези кътчета!

С какво те впечатлява родопската музика? Имаш ли любими изпълнители?

Обожавам родопската каба гайда! Тя е древен и уникален инструмент, има характерно звучене. Носител на местните нрави и традиции. Затова съм убеден – тя трябва да влезе в списъка на ЮНЕСКО! Една родопска носия и една родопска песен не могат да бъдат сбъркани! А любимите изпълнители са Веселин Джигов, Христина Лютова и разбира се сестри Кушлеви с майка им Радка, която е доайен на родопската народна музика.

Ани РОМАНОВА

Още по темата:

Гайдата влиза в операта