Спортни чудеса 2014

Чудесата на България са символ на единство
Чудесата на България са символ на единство
Чудесата на България са символ на единство
Чудесата на България са символ на единство
Чудесата на България са символ на единство
Чудесата на България са символ на единство
Чудесата на България са символ на единство
Чудесата на България са символ на единство

Спортни новини

Конна езда, СПА и разходки в Стара планина

Вижте всички Вижте повече


Национален вот 2016

Временно класиране

Съкровища

42%
29%
23%

Открития

49%
35%
23%

Атракции

31%
29%
25%

Музеи

37%
35%
29%

Моето БГ ЧУДО

България пленява със своята красива природа, високи планини, сини реки и слънчеви морски брегове. Изпратете снимки на онези места в нашата родина, които са ви впечатлили най-силно и ще останат завинаги във вашето сърце.

Вижте повече

БГ чудеса по света

Наши сънародници по цял свят създават новите БГ чудеса. Изпращайте ни кадри и истории, разказващи за Чудесата на България зад граница.

Вижте повече

Архив чудеса

Чудесата на България през годините...

Вижте повече

Любопитно

Проверявайте тази секция за интересни интервюта с различни популярни и интересни личности...

Вижте повече

За България

България - страна на чудесата. Статии, факти, истории за България.

Вижте повече

Партньори

Чудесата на България е национална кампания, която успя да привлече много партньори...

Вижте повече
  • Размер на шрифт:
Вижте всички интервюта в сайта

Чудесата на България са символ на единство

Славка Бозукова, главен редактор на в."Стандарт"

Човек е толкова голям, колкото са големи и мечтите му. Това си мислех вчера, когато президентът Росен Плевнелиев ми връчваше държавния орден "Св. св. Кирил и Методий". Никога не съм си представяла, че ще получа такова отличие. Смятах, че то е за хора в напреднала възраст, с много титли, заслуги и е достойна награда за целия активен живот. Разбира се, че се чувствам и благодарна, и горда. Благодарна съм искрено за вярата и подкрепата на всичките над 100 археолози, историци, учени, кметове, журналисти и общественици, които като Инициативен комитет поискаха този орден за мен. Благодарна съм и на всички журналисти от вестника, които неуморно и професионално всеки ден заедно с мен правят обществени кампании. Доказвайки за пореден път, че вестникът ни е наистина стандарт в журналистиката.

Горда съм, защото това високо държавно отличие е ярък знак на признание за кампанията "Чудесата на България" - кауза, която докосна сърцето на всеки българин. И доказа, че във време на крайно обществено разделение наследството на древния ни народ и уроците, завещани ни от него, са единственото нещо, което ни обединява и ни кара да се гордеем, че сме българи. И с право мога да кажа, че е една от опорните точки на националното самочувствие.
Истината е, че българите са горди със славното ни минало, но са обезверени от настоящето.

Много от българите продължават да вярват в истинските чудеса. Но извън спортното чудо Григор Димитров напоследък единственото, което получават, са всекидневни политически чудесии. Убедена съм, че може да се прозре в бъдещето само ако добре се познава настоящето и миналото. Затова съм сигурна, че ключът към спасението на България се крие именно в уроците и поуките от многовековната ни история. И ако политиците искат да намерят този ключ, то трябва освен да пият кафета и да обиколят Чудесата на България. За да разберат какви сме ние, българите, и какво сме дали на света. Ако го направят, ще видят, че в пещерата край Козарника се намират най-древните рисунки на света, в Провадия - най-старата солница в Европа, а край Варна - най-старото обработено злато от атлантите. И тогава ще седнат на масата на преговорите в Брюксел не със смачканото самочувствие на най-бедната страна в ЕС. А със самочувствието на третата по богатство на артефакти държава в Стария континент.

Това е силата на кампанията "Чудесата на България". А за достойнствата й пишем всеки ден във вестника. За това, че чрез нея културно-историческото наследство стана държавен приоритет. За да бъда докрай справедлива, това става благодарение на три правителства. Кабинетът "Борисов", с голямата заслуга на Симеон Дянков, сложи основите на първия туристически маршрут по Южното Черноморие "Виа Понтика". Служебното правителство на Марин Райков доразви проекта. А кабинетът "Орешарски" за първи път записа в туристическата си стратегия културния туризъм като свой основен приоритет. Така Чудесата сътвориха първото чудо. Сега на преден план е как от този приоритет - културен туризъм, да се направи наистина работеща туристическа индустрия.

Ако следваме стъпките на големите дестинации, пътят е ясен - чужди туристи се привличат с атрактивни регионални пакети, включващи всички видове туризъм. Доказателство за успеха са три общини - Созопол, Омуртаг и Самоков. Те увеличиха рязко приходите от туризъм само от рекламирането на новите си чудеса - мощите на св. Йоан, златото на гетите и крепостта Цари мали град. Ако тези пакети бързо се направят, то със сигурност ще намалим негативния ефект за туризма както от украинската криза, така и от невижданите потопи по морето.

Вярвам, че чудесата се случват само ако много ги желаеш. За себе си съм приела тази кампания като своя кауза. Днес няма никакво значение какво ми е струвало това - време, труд, усилия, средства, тревоги. Важно е само едно - в безвремието, в което изпадна обществото ни, в дните на партийна омраза и политическа нетърпимост, когато всеки българин се пита кой е пътят и как да върви по него, кампанията "Чудесата на България" да продължи да е символ на единство. Символът на българското единство.