Спортни чудеса 2014

За кампанията - 2014
За кампанията - 2014
За кампанията - 2014
За кампанията - 2014
За кампанията - 2014
За кампанията - 2014
За кампанията - 2014
За кампанията - 2014

Спортни новини

Конна езда, СПА и разходки в Стара планина

Вижте всички Вижте повече


Национален вот 2016

Временно класиране

Съкровища

42%
29%
23%

Открития

49%
35%
23%

Атракции

31%
29%
25%

Музеи

37%
35%
29%

Моето БГ ЧУДО

България пленява със своята красива природа, високи планини, сини реки и слънчеви морски брегове. Изпратете снимки на онези места в нашата родина, които са ви впечатлили най-силно и ще останат завинаги във вашето сърце.

Вижте повече

БГ чудеса по света

Наши сънародници по цял свят създават новите БГ чудеса. Изпращайте ни кадри и истории, разказващи за Чудесата на България зад граница.

Вижте повече

Архив чудеса

Чудесата на България през годините...

Вижте повече

Любопитно

Проверявайте тази секция за интересни интервюта с различни популярни и интересни личности...

Вижте повече

За България

България - страна на чудесата. Статии, факти, истории за България.

Вижте повече

Партньори

Чудесата на България е национална кампания, която успя да привлече много партньори...

Вижте повече
  • Размер на шрифт:
Вижте кампанията за 2011 Вижте кампанията за 2012 Вижте кампанията за 2013

ЧУДЕСАТА НА БЪЛГАРИЯ за 2014 г

Кои са Чудесата на България за 2014 г., с които се гордеем най-много и искаме да видим включени в международни, национални и регионални туристически маршрути?

Кои са културно-историческите атракции и археологическите находки, които могат да привличат туристи в България и държавата трябва приоритетно да развива?

Това ще кажем всички ние, българите, с референдумът за Чудесата на България. Старт на гласуването дава главният редактор на „Стандарт” Славка Бозукова в 14 ч. на 11 май 2014 г. във вила „Армира”, Ивайловград.

РЕГЛАМЕНТ

Вотът е в две категории: „Археологическо откритие” и „Културно-историческа атракция”. В началото на март в. „Стандарт” покани с писма всички общини, национални и регионални музеи, експерти в местната и държавна власт, най-големите български учени – историци и археолози, да дадат своите предложения за обекти, които да участват в гласуването. Във вота участват всички постъпили предложения - 85 атракции и 33 открития.

Референдумът за Чудесата на България ще протече на три етапа

1. До 30 септември 2014 г. избираме топ 20 във всяка категория.

2. До 31 октомври 2014 г. избираме топ 10 във всяка категория

3. До края на ноември гласуваме за финалистите в двете категории. Те ще бъдат обявени на специална церемония.

В първия етап на вота всеки българин може да избере 20 обекта във всяка категория и да гласува само веднъж от един имейл. Не въвеждаме ограничение за IPадрес, защото общините масово вадят компютри на площадите и пред обектите, за да могат повече хора да гласуват.

КАМПАНИЯТА

За 4години кампанията “Чудесата на България”докосна сърцето на всеки българин. Целта на мисията е съхраняване и популяризиране на миналото на древния ни народ и изработването в партньорство с научните среди и експертите на държавните институции на нови маршрути за културно-исторически туризъм.

Големите успехи на кампанията са:

  • превръщането на културно-историческото наследство в стратегически държавен приоритет
  • разработването на конкретни нови маршрути за културно-исторически туризъм
  • създаването на туристически пакети „Чудесата на България
  • издаване на специализирана литература за популяризиране на българското културно-историческо наследство, както и на туристически справочници и пътеводители за привличане на чужденци в България

Кампанията мотивира българския бизнес към създаването на ефективни проекти за значителен ръст на туристическата индустрия. Продукти с клеймото “Чудесата на България” се предлагат вече на всички международни туристически борси.

Мисията „Чудесата на България” започна през 2010 г. непосредствено след като екипът на големия български учен проф. Казимир Попконстантинов откри мощите на Св. Йоан Кръстител на остров Свети Иван край Созопол. Световната научна общност оцени находката като едно от най-големите археологически открия в областта на религиозната история.

През 2010 г. по инициатива на в. „Стандарт” и с благословията на Светия синод мощите на Св. Йоан Предтеча бяха изложени за всенародно поклонение в катедралния храм „Св. Ал. Невски”. Пред тях се поклони дори Владимир Путин. Снимката му се превърна в световна новина, а това доведе до 7% ръст на руските туристи в България – в частност в Созопол, където се съхраняват мощите, и по Южното Черноморие.

В периода 2010-2013 в. „Стандарт” организира над 20 специализирани дискусии в страната.

В резултат на форумите във Велико Търново, Белоградчик, Видин, Велики Преслав, Варна, Смолян, Благоевград и Казанлък с помощта на историци, археолози, експерти от местната и централната власт, бизнесмени бяха начертани новите маршрути за културно-исторически туризъм „Царевград Търнов”, „Виа Милитарис”, „Златният век”, „Виа Родопика”, „Долината на тракийските царе”. Благоевградската дискусия пък очерта цели 6 нови маршрута за областта. По всеки един от тях в момента се работи за превръщането му в завършен туристически продукт.

Всяка година кампанията „Чудесата на България” реализира общонационално гласуване. През 2011 г. над 1,5 милиона българи опраделиха с вота си топ 10 на чудесата на България, с които се гордеят най-много. През 2012 г. се проведоха две общонационални гласувания за изразяване вота на българите кои родни паметници и традици да бъдат включени в програмите на ЮНЕСКО. Участваха общо над 1 милион българи.Кулминацията на събитията през 2012 г. бе мегаспектакълът „Чудесата на България”, продуциран от в. „Стандарт” за 20-годишния му юбилей. Над 5000 души гледаха в зала № 1 на НДК продукцията. Част от билетите бяха с благотворителна цел за деца от страната.

Над 1 милион българи участваха в гласуването на в. „Стандарт” през 2013 г. То определи топ 10 на най-големите археологически открития в България на новото хилядолетие и топ 3 на Чудесата, с които се гордеем най-много. Победители в класацията, завършила на живо, със смс-гласуване в директно предаване по ТВ 7 бяха Цари Мали град, Златото на гетите и мощите на Св. Йоан Кръстител. Прякото предаване на ТВ 7 и в. „Стандарт” бе четвъртото по гледаемост в страната на 24 ноември 2013 г. То бе изгледано от 144 000 българи, отчете над 3% рейтинг сред младите от 18 до 34 г.

В рамките накампанията „Чудесата на България” в. „Стандарт” реализира мащабна издателска програма, за популяризиране на символите от материалното културно-историческо наследство на родината ни. Автори на поредицата „Чудесата на България” са най-големите имена в българската история и археология, тя включва 18 книги с общ тираж над 150000 броя.

През 2012 г. в. „Стандарт” издаде и Паспорт на туриста. Над 10000 българи си купиха пътеводителя, с който обикалят родните забележителности и събират специални печати „Чудесата на България”.

През 2013 г. „Стандарт” издаде първата по рода си у нас луксозна двуезична книга – албум „Чудесата на България”. В нея на български и английски език с богати илюстрации са представени над 100 от най-големите чудеса на България. Изданието е уникално с факта, че включва и най-новите археологически открития, които тепърва ще се превръщат в туристически атракции

Кампанията „Чудесата на България” е отличена със 10големи награди:

2011г. „Черноризец Храбър”

2011г.Годишна награда „Асеневци” от Асоциация на българските туроператори и туристически агенти – за цялостен принос в популяризирането на културно-историческото наследство на България и съхранението на българската историческа памет.

2012 г. Златен чадър от Медийния фестивал в Албена

2012 г. Златен медал от Балканската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) за принос към развитието на културно-историческия туризъм на Балканите.

2012 г. „Златен век” от Министерство на културата.

2012 г. Плакет от президента на България Росен Плевнелиев

2012 г. Почетен знак за заслуги към Националния исторически музей.

2013г.Златен медал от Балканската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) за принос към развитието на културно-историческия туризъм на Балканите.

2013 г. Почетен знак на Първомай за принос в развитието на културно-историческия туризъм

2013 г. Номинация за годишната Наградата на ООН за прозрачност, отчетност и отговорност

Кампанията „Чудесата на България” е едно от малкото неща, които във време на финансова и духовна криза обединяват българите и ги карат да се чувстват горди.