Спортни чудеса 2014

Гърция лови туристи с окото на Тутанкамон
Гърция лови туристи с окото на Тутанкамон
Гърция лови туристи с окото на Тутанкамон
Гърция лови туристи с окото на Тутанкамон
Гърция лови туристи с окото на Тутанкамон
Гърция лови туристи с окото на Тутанкамон
Гърция лови туристи с окото на Тутанкамон
Гърция лови туристи с окото на Тутанкамон

Спортни новини

Конна езда, СПА и разходки в Стара планина

Вижте всички Вижте повече


Национален вот 2016

Временно класиране

Съкровища

42%
29%
23%

Открития

49%
35%
23%

Атракции

31%
29%
25%

Музеи

37%
35%
29%

Моето БГ ЧУДО

България пленява със своята красива природа, високи планини, сини реки и слънчеви морски брегове. Изпратете снимки на онези места в нашата родина, които са ви впечатлили най-силно и ще останат завинаги във вашето сърце.

Вижте повече

БГ чудеса по света

Наши сънародници по цял свят създават новите БГ чудеса. Изпращайте ни кадри и истории, разказващи за Чудесата на България зад граница.

Вижте повече

Архив чудеса

Чудесата на България през годините...

Вижте повече

Любопитно

Проверявайте тази секция за интересни интервюта с различни популярни и интересни личности...

Вижте повече

За България

България - страна на чудесата. Статии, факти, истории за България.

Вижте повече

Партньори

Чудесата на България е национална кампания, която успя да привлече много партньори...

Вижте повече
  • Размер на шрифт:
Вижте всички теми в сайта

Гърция лови туристи с окото на Тутанкамон

Велики открития в археологията като Розетския камък или гробницата на Тутанкамон са рядкост. Но както признават самите изследователи понякога трябва просто да умееш да рекламираш добре старините на държавата си. Пример за това е Гърция. 2011 г. се оказа изключително „плодотворна” за нея. Вестник „Вима” публикува списък на най-важните археологически открития през изминалата година. И събуди интереса на туристите.

1. Дървена фигурка на 2.500 години

Фигурка на жена, изработена от дърво преди 2.500 години, бе извадена на бял свята от археолозите, проучващи храма на Артемида във Враврона, източна Атика. Находката е впечатляваща. Дървото по чудо се е съхранило във влажната почва на Враврона. Откритието е направено при изграждането на дренажен ров в археологическия обект. Заедно с изящната фигурка със сложна прическа са намерени и две дървени подметки на обувки с изящна дърворезба, дървени части от съдове, две бронзови огледала и други предмети, датирани от 5 век пр. Хр.

2. Минойско йероглифно писмо

Един четиристранен печат от тъмночервен яспис, върху който са издълбани елементи от минойското йероглифно писмо, засега представлява единствената находка на най-древната писменост на минойците от Западен Крит. Печатът е намерен в минойско светилище на връх Врисинас, на 858 м. надморска височина, заедно с над 800 човешки фигурки и много други оброчни предмети, датирани от 1900 до 1500 пр. Хр.

Разкопките продължават, но археолозите Ирис Дзахили и Елени Пападопулу смятат, че Врисинас е най-важният свещен връх в Западен Крит.

3. Ескорт в смъртта

Хора, погребани заобиколени от животните си. Находката е от Мавропиги в Еордия, където е открито малко гробище от 6 в. пр. Хр. с погребани 11 души и 16 животни – коне, кучета, говеда и една свиня. Особеното според ръководителя на разкопките д-р Георгия Карамитру-Ментесиди, се състои във факта, че този обичай се открива за първи път в района на Козани и Гревена.

Мъжете са погребани с железните си ножове и върхове на копия, а три жени носят бронзови обици и бронзови гривни на ръцете и краката.

4. Бог или император

Мраморна, малко по-голяма от естествен ръст, статуя, открита в Театъра на древния Епидавър идва от епохата на Римската империя, за да потвърди силата и значението на класическата скулптурна традиция през вековете. Става дума за изключително качествено копие на шедьовър от 4 в. пр. Хр. на великия древен скулптор Поликлет, представляващ бог Хермес и обикнат толкова, че мнозина творци по-късно го повтарят. Предполага се, че копието е създадено през 2 в. сл. Хр., когато император Адриан посещава Епидавър.

5. Най-древният европейски надпис

Глинена плочка с надпис на Линеар отпреди 3.500 години е открита в Иклена, Месиния, от археолога Михалис Козмопулос. Той прави разкопки в един микенски дворец с огромни подпорни стени, стенописи и канализационна система.

Плочката е датирана много преди известните досега на учените. Тя променя познанията за употребата на Линеар Б и разпространяването на писмеността.

6. Окото на Тутанкамон

Златно човешко око, идентично с това от погребалната маска на Тутанкамон, е открито в делва в некропола на древната Елефтерна на о-в Крит. То има естествени размери и с характерното „египетско синьо”. Носело се е като украшение на гърдите от някоя от трите жени в семейната гробница от 8-7 в. пр. Хр., разказва ръководителят на разкопките проф. Никос Стамболидис. Дрехата на жената е била украсена цялата със златни пластинки. В същата делва е намерено голямо и мънисто от прозрачен кварц. Върху него е гравиран кораб с квадратно платно, като тези, които плували по река Нил.

7. Семеен въпрос

В района на Хлои, Велестино, на бял свят излизат семейни гробници, непокътнати от ловци на съкровища. Гробниците са използвани от много поколения от 10 до 8 в пр. Хр.

В гробниците са оствени богати дарове, а в някои от тях дори мъртъвците са непокътнати. Украшения, а и много други предмети като шноли и пинсети за разкрасяване, оръжия, бронзови съдове, са били поставяни в гробовете, за да придружават мъртъвците по пътя им към отвъдния живот, разказва археологът Аргирула Дулгери-Индзесилоглу. Тези кръгли гробници представляват част от голямия некропол на древния град Ферес, и тъй като днес вече се намират до новата магистрала, шест от тях ще бъдат пригодени за посетители.

8. Бронзовият миноец

Бронзова фигурка на мъж в ритуална поза, с ръка върху очите, датирана от 1600 пр. Хр. Е открита при разкопките в минойското селище Зоминтос, в планината Псилоритис. Намерени са още печати, накити, ритуални съдове, оръжия и златна пластинка (1700 пр. Хр.) с гравиран минойски кораб.

9. Остров, осеян с части от статуи

Издялани от мрамор статуи на млади мъже се появяват на бял свят на части (буквално) в светилище на Аполон, което се намира в пустото днес островче Деспотико, близо до о-в Андипарос. Разрушени или нарочно натрошени, за да бъдат използвани като строителен материал в по-късни епохи, те са намерени от археолога Янос Курагиос.

10. Светилище за Артемида

Може би най-големият древен храм на о-в Крит е открит на върха на хълма Кефала в района на Гурнес. Според археолога Никос Панайотакис, храмът е бил посветен на Артемида и имал размери 52 Χ19,60 метра. Днес са запазени малко останки, но според него те свидетелстват за важен култов център, който бе известен до сега от древните източници. Вероятно светилището е било част от древния град Херсонисос, чиято тясна връзка с богинята Артемида е посочена в различни извори.

Източник: GRReporter