Спортни чудеса 2014

Драконови сълзи блестят в Каньона на водопадите
Драконови сълзи блестят в Каньона на водопадите
Драконови сълзи блестят в Каньона на водопадите
Драконови сълзи блестят в Каньона на водопадите
Драконови сълзи блестят в Каньона на водопадите
Драконови сълзи блестят в Каньона на водопадите
Драконови сълзи блестят в Каньона на водопадите
Драконови сълзи блестят в Каньона на водопадите

Спортни новини

Конна езда, СПА и разходки в Стара планина

Вижте всички Вижте повече


Национален вот 2016

Временно класиране

Съкровища

42%
29%
23%

Открития

49%
35%
23%

Атракции

31%
29%
25%

Музеи

37%
35%
29%

Моето БГ ЧУДО

България пленява със своята красива природа, високи планини, сини реки и слънчеви морски брегове. Изпратете снимки на онези места в нашата родина, които са ви впечатлили най-силно и ще останат завинаги във вашето сърце.

Вижте повече

БГ чудеса по света

Наши сънародници по цял свят създават новите БГ чудеса. Изпращайте ни кадри и истории, разказващи за Чудесата на България зад граница.

Вижте повече

Архив чудеса

Чудесата на България през годините...

Вижте повече

Любопитно

Проверявайте тази секция за интересни интервюта с различни популярни и интересни личности...

Вижте повече

За България

България - страна на чудесата. Статии, факти, истории за България.

Вижте повече

Партньори

Чудесата на България е национална кампания, която успя да привлече много партньори...

Вижте повече
  • Размер на шрифт:
Вижте всички теми в сайта

Драконови сълзи блестят в Каньона на водопадите

Блестящите дракони, които се грижели за хората, паднали от небето посечени от черните си събратя. Удряйки се в скалите на Родопа планина, те създали неземно красив каньон с водопади. Това разказва легендата за планинския разлом между връх Перелик и Смолян. В него са разположени 46 водопада. Пръските от водоскоците пък са сълзите на добрите дракони. Преданието има и продължение. Черните дракони дълги години владеели света, но слънцето все пак успяло да надвие тъмнината. И когато животът по тези места се възродил отново, блестящите дракони останали скити в пещерите. Силата и светлината на летящите мистични същества можел да извиква само Орфей със своята арфа. Той свирел в каньона и при него се стичали животни и птици, да го слушат в захлас. Районът на водопадите е невероятно красив, но е малко познат. Тук природата е изваяла причудливи форми и фигури от камък, които чакат да бъдат открити от любителите на природните красоти. Каньонът на водопадите се намира в началото на резерват “Сосковчето”,който пък започва от чертите на последния квартал в западната част на Смолян - “Средок”.
Първият по-голям водопад носи името Ропката. На родопските диалекти ропка означава дупка, а водопадът е наречен така, защото водата е издълбала в скалата кръгло корито. Следват Казаните, които също местните са убодобили на тези съдове. Каскадите са веднага след тях, а водата се стича във прозрачен вир, известен като Сърцето. Водите на последния водопад, наречен Орфей пада от близо 70 метра височина. Той е и последният от десетте в редицата. Това е и най-високият водопад в Родопите и често от пръските му се образува дъга. Покрай водопадите е изградена екопътека. По нея турстите могат да се изкачат до Ропката и да слязат наслаждавайки сде на останалите водопади. По поляните може да се види силивряк и родопски крем, които са моного редки и поради това, защитени растителни видове.

Четирите блестящи дракони останали в пещерите на Родопа планина, разказва легендата. Техните магични части са пръснати в двайсетте пещери в района, коя от коя по-красиви и интересни. Една от тях е съхранила в недрата си блясъка на своя дракон, потънал в тайнствените води на подземието. Пещерата Голубовица е с подземни езера и поток. За да се влезе в нея, посетителят трябва да мине по десния бряг на живописното Гарга дере. След това го пресича по въжен мост и стига до отвора на пещерата. Задължителната екипировка за желаещите да видят красотите й е полугащиризон, спасителна жилетка, анураци, осветление и застраховка. Водачите правят и кратък инструктаж. Таксата за влизане е 20 лева, защото в нея, освен обхождането на пещерата, са включени алпийски тролей на излизане и Via Ferrata – маршрут за скално катерене с различна трудност.

Голубовица е една от най-дългите пещери в България. Това откриват през 2007 г- водолази от Плевен, които усдпяват да преминат през 30-метров подводен сифон. Така се открива още една галерия с дължина над километър и половина. При последната експедиция на спелеолози се разкрива още една галерия дълга над километър, но и най-високата у нас, тъй като на места височината е 50 метра. Краят на пещерата още не е открит, но вероятно излиза в местността Попрелката, смятат пещерняците. За Голубовица също има легенда свързана с Орфей. През нея минават две реки, които вероятно са олицетворения на реката Стикс, която граничи в подземното царство на Хадес. Орфей влязъл да търси своята Евридика и успял да премине Стикс и да измоли от мрачния Хадес, да я пусне д него. Условието обаче било, да не се обръща, за да е сигурен, че Еридика го следва. Орфей не издържал и се обърнал а любимата жена изчезнала завинаги в света на сенките. Наблизо до Голубовица е също толкова красивата и интересна пещера Ухловица. Местните се шегуват, че името идва от стръмния подход към „гърлото” й. Всеки, който стигне горе казва „ух”, тъй като изкачването представлява 180 железни стъпала. В пещерата са достъпни за разглеждане са 330 м от общо 460 м. Най-атрактивна е залата на пропастите с 4 езера на финала, които през пролетта се пълнят с вода. Към най-голямото се спускат каменните струи на Брилянтния водопад. Природен феномен е и пещерата Калето. От нея огромен скален свод води към върха, където се намират останките на едноименна стара крепост. В пещерата има алпийска люлка и площадка за наблюдение на скални лястовици и орли.