Спортни чудеса 2014

Индиана Джоунс на Антарктида
Индиана Джоунс на Антарктида
Индиана Джоунс на Антарктида
Индиана Джоунс на Антарктида
Индиана Джоунс на Антарктида
Индиана Джоунс на Антарктида
Индиана Джоунс на Антарктида
Индиана Джоунс на Антарктида

Спортни новини

Конна езда, СПА и разходки в Стара планина

Вижте всички Вижте повече


Национален вот 2016

Временно класиране

Съкровища

42%
29%
23%

Открития

49%
35%
23%

Атракции

31%
29%
25%

Музеи

37%
35%
29%

Моето БГ ЧУДО

България пленява със своята красива природа, високи планини, сини реки и слънчеви морски брегове. Изпратете снимки на онези места в нашата родина, които са ви впечатлили най-силно и ще останат завинаги във вашето сърце.

Вижте повече

БГ чудеса по света

Наши сънародници по цял свят създават новите БГ чудеса. Изпращайте ни кадри и истории, разказващи за Чудесата на България зад граница.

Вижте повече

Архив чудеса

Чудесата на България през годините...

Вижте повече

Любопитно

Проверявайте тази секция за интересни интервюта с различни популярни и интересни личности...

Вижте повече

За България

България - страна на чудесата. Статии, факти, истории за България.

Вижте повече

Партньори

Чудесата на България е национална кампания, която успя да привлече много партньори...

Вижте повече
  • Размер на шрифт:
Вижте всички теми в сайта

Индиана Джоунс на Антарктида

Антарктида е не само дом на пингвините и студа. Оказа се, че освен за полярните изследователи тя е привлекателно място и за археолозите. Кораб на над два века, потънал край бреговете на българската база на остров Ливингстън, пали тяхното въображение и очаквания. Ако бъде открит, той ще промени историята, смятат учените.

Българският Индиана Джоунс тръгва към Антарктида. Проф. Николай Овчаров се кани да проучва терена в българската част на Ледения континент заради потънал испански кораб, разказа самият той.

Изследването ще се проведе в началото на южното антарктическо лято, което започва през ноември. Идеята вече е била обсъждана с проф. Христо Пимпирев, директор на Българския антарктически институт. "Това, което знаем към момента, е, че испанският кораб е бил изхвърлен по бреговете на нашата база там", уточни проф. Овчаров. По думите му, той е готов за работа на проучвателен терен.

Самият проф. Пимпирев разказа, че ако този кораб бъде намерен, той ще промени версиите за това кой е открил Ледения континент. "Досега се смяташе, че това е станало около 1820 година, като спорът беше дали първи са дошли руснаците или американците. Въпросният кораб, за който говорим, обаче е потънал около сегашната българска база още през XVII век", разказа Пимпирев. "Той е бил китоловен и се знае съвсем официално, че е тръгнал към остров Ливингстън, след което следите му се губят. Ако бъде намерен, археолозите, които го открият, ще пренапишат историята на континента. Ще стане ясно, че "пионерите" на континента са били испанци и при това са дошли там половин век по-рано", допълни той.

По думите на Пимпирев испанска експедиция вече се е опитвала да го открие, но не е постигнала нищо. На Антарктида страната ни има множество международни научни проекти с Испания, Португалия, Франция, Великобритания, Аржентина, Бразилия и Чили. Тази година например бе проведен уникален експеримент - от нашата база излетя безпилотен самолет, който прелетя разстояние от 200 км и се върна. Този рекорд ще бъде записан в научни издания като най-дългия полет на такъв самолет над Антарктида.

Биляна ВЕСЕЛИНОВА
Стела СТОЯНОВА