Спортни чудеса 2014

Италианци ни завидяха за Римска нощ
Италианци ни завидяха за Римска нощ
Италианци ни завидяха за Римска нощ
Италианци ни завидяха за Римска нощ
Италианци ни завидяха за Римска нощ
Италианци ни завидяха за Римска нощ
Италианци ни завидяха за Римска нощ
Италианци ни завидяха за Римска нощ

Спортни новини

Конна езда, СПА и разходки в Стара планина

Вижте всички Вижте повече


Национален вот 2016

Временно класиране

Съкровища

42%
29%
23%

Открития

49%
35%
23%

Атракции

31%
29%
25%

Музеи

37%
35%
29%

Моето БГ ЧУДО

България пленява със своята красива природа, високи планини, сини реки и слънчеви морски брегове. Изпратете снимки на онези места в нашата родина, които са ви впечатлили най-силно и ще останат завинаги във вашето сърце.

Вижте повече

БГ чудеса по света

Наши сънародници по цял свят създават новите БГ чудеса. Изпращайте ни кадри и истории, разказващи за Чудесата на България зад граница.

Вижте повече

Архив чудеса

Чудесата на България през годините...

Вижте повече

Любопитно

Проверявайте тази секция за интересни интервюта с различни популярни и интересни личности...

Вижте повече

За България

България - страна на чудесата. Статии, факти, истории за България.

Вижте повече

Партньори

Чудесата на България е национална кампания, която успя да привлече много партньори...

Вижте повече
  • Размер на шрифт:
Вижте всички теми в сайта

Италианци ни завидяха за Римска нощ

Туристи от Италия се шашнаха от „Римска нощ” в сърцето на България. Групата която бе отседнала в търновският Гранд хотел „Янтра” бе тръгнала да гледа Аудиовизуалният спектакъл „Звук и светлина” на Царевец, но по пътя край музея се натъкна на римска кохорта в пълно бойно снаряжение. Войниците и Италианците се разминаха по тесните търновски улици с поздрави „Аве”. В същото време в сградата на Археологическия музей се вихреше пазар на роби, а готвач забъркваше римски вкусотии на живо.

„Нощта в музея” започна около 20 ч в събота с „атака” на римската кохорта къмфоайето на Окръжната библиотека. Войниците от „Първи тракийска кохорта”, всъщност пристигнаха от Дунав, а не от Рим. Кохортата е представителна част от демонстрациите „Орел на Дунав” с участието на римляни и легоинери, който ще се състои в края на този месец в Свищов. Гостите избрали да се потопят в атмосферата на Древен Рим, имаха уникалната възможност не само да се докоснат до света на Саломе и да опитат древни римски ястия, но и сами да изсекат римски монети и да поиграят на древна хазартна игра със зарове.

Заради лошото време римляните се прибраха на закрито в музея и там организираха боеве и пазар на роби. Доброволци от стара столица облечени като богати римляни наддаваха за робини без да се стискат за парите. Еуфорията бе подсилена и от съвсем истинско руйно вино, което имаше леко тръпчив вкус. „Така, е не може да искате първокласно вино, все пак това е от римско време и затова леко ви горчи”, обясняваха виночерпците. Освен това във всички песни се пее че „Истинското вино е горчиво”.

Най-много публика обаче имаше пред печената патица. Демонстрациите на римска кухня накараха среднощните посетители да огладнеят втори път след вечеря. Около 22ч. патето беше изпечено от майстор готвача Кънчо Хвърчилков. Специалистът от ресторанта на Гранд хотел „Янтра” бе извадил рецептите от книгата, „Пръв сред Римляните”, на Колин Маккълоу. „Патицата се намазва с мед, пълни се с два вида маслини и топчета от фино тесто, обработва се с билки и се пече на умерена фурна”, разказва майсторът. Римляните наистина са обичали да си угаждат и не са прощавали на мръвките . Готвачът бе приготвил и препечени наденички в гърне със заливка от сос от чесън и мед. Вместо обикновен хляб легионерите са похапвали питки с два вида сирене с добавка от анасон или зехтин с дафинови листа. Вместо късмети, както слагаме ние в Коледната питка, римляните са поставяли на дъното на тавата дафинови листа. Те са смятали че който вземе хапка с листо ще бъде здрав и ще побеждава в битките. Неслучайно от същите листа клонки те изплитали и лавровите венци за украса.

„Относно пиенето и не напиването, Римляните са спазвали една много важна традиция, те винаги са разреждали виното. Но не с вода а с мед и преди това са го загрявали”, разказва майсторът от кухнята. Този винен еликсир им давал сила не само в битките, но и в леглото, смятат историците.

За да покажат култа към Венера в търновският музей бяха подредили и закачлива изложба от странни находки. Изложба ''Секс или символ'' ще бъде открита в Нощта в музеите във Велико Търново, информират от Регионалния исторически музей. Наред с разнообразните оригинални материали от римската епоха, които представят бита и културата на населението, живяло в региона на Велико Търново, за пръв път в специална витрина ще бъдат показани открити през годините находки, които сами по себе си или пък тяхната украса имат еротичен характер. Такъв тип предмети не се откриват често при проучвания и винаги карат специалистите да се замислят за какво става дума – дали за секс или пък в тях се крие закодиран друг смисъл, свързан с представите, вярванията, религиозните церемонии и ритуали на древните.

Теракотените статуетки на Венера представят богинята в типа „Срамежливата Венера” – права, гола, със заметната през краката красиво надиплена дреха. Това божество е изключително популярно както сред обикновеното население, така и сред войниците в римските лагери. Така например в Нове намерените бронзови фигурки са над 10 и показват широко разпространение на култа. Не бива Венера да се свързва само с любовта и красотата и в изображенията да се вижда единствено еротичен отенък. Богинята в италийските провинции е почитана официално и от нея се очаква да донесе благополучие, щастие и плодородие. Вероятно статуетките са поставяни в ларариумите (домашните светилища) и божеството от там приема почитанията на стопаните.

Една глинена апликация изобразява Ерос и Психея. Гръцкият мит за любовта между тях, благословена от боговете за вечни времена, надхвърля идеята за физическото привличане и насочва към единението между Ерос (мъжкото начало, еротичната страст) и Психея (женското начало, душата), което в крайна сметка поражда блаженството. Любовта между двамата преодолява всички препятствия.

Глинена лампа е украсена с релефна еротична сцена, която трябва да се приеме като брачно тържество. Естествено е да си зададем въпроса защо един предмет с утилитарно предназначение, имащ функцията да дава светлина, е с украса, свързана с фалическия култ. Отговорът може да се търси в тезата, че основен атрибут на Купидон (Ерос) е факелът, който разпалва сърцата и страстите на боговете и простосмъртните. В този смисъл може да се приеме, че лампата има известен еротичен атрибутивен елемент за потребителите си.

В античната колекция на музея се съхраняват четири фалоса, които също ще бъдат експонирани – два глинени, един сребърен, използван като амулет и един бронзов, служел за украса на кола. Подобен тип предмети са особено популярни в Помпей, където се откриват издълбани по тротоарите и служат като ориентир на посетителите да открият по-лесно домовете за забавления и удоволствия (т.е. проститутките). Според някои от античните автори украсата със сексуални изображения дори е проява на добър вкус. Често около входовете, а дори и в самите къщи, са поставяни огромни фалоси, тъй като се смята, че пенисът носи късмет. Традицията на изобразяване на мъжкия символ идва от Мала Азия, където са известни безброй каменни стени във формата на фалос. По-късно гърците започват да украсяват с тях градините и лозята, като приемат, че те символизират плодородие сред хора, животни и растения.

От музея уточняват, че предметите, които са открити в Никополис ад Иструм и неговата територия не могат да бъдат сравнявани като количество с тези, известни от Помпей и Херкулан, но символиката, която те носят и качеството на изработка са типични за римската култура, мислене и вярвания, допълват картината на живот в нашите провинции и напълно отговарят на мотото, под което ще се проведе през тази година Нощта на музеите във Велико Търново – CARPE DIEM (Улови мига!).

Цитат на надпис, открит върху фасадата на една римска къща казва: „Жив да е, който обича! Да пукне, който не умее да обича! Да пукне дважди, който пречи да се любим!”.

Автор: Иван Иванов