Спортни чудеса 2014

Канят туристи в селото на Жълтото момиче
Канят туристи в селото на Жълтото момиче
Канят туристи в селото на Жълтото момиче
Канят туристи в селото на Жълтото момиче
Канят туристи в селото на Жълтото момиче
Канят туристи в селото на Жълтото момиче
Канят туристи в селото на Жълтото момиче
Канят туристи в селото на Жълтото момиче

Спортни новини

Конна езда, СПА и разходки в Стара планина

Вижте всички Вижте повече


Национален вот 2016

Временно класиране

Съкровища

42%
29%
23%

Открития

49%
35%
23%

Атракции

31%
29%
25%

Музеи

37%
35%
29%

Моето БГ ЧУДО

България пленява със своята красива природа, високи планини, сини реки и слънчеви морски брегове. Изпратете снимки на онези места в нашата родина, които са ви впечатлили най-силно и ще останат завинаги във вашето сърце.

Вижте повече

БГ чудеса по света

Наши сънародници по цял свят създават новите БГ чудеса. Изпращайте ни кадри и истории, разказващи за Чудесата на България зад граница.

Вижте повече

Архив чудеса

Чудесата на България през годините...

Вижте повече

Любопитно

Проверявайте тази секция за интересни интервюта с различни популярни и интересни личности...

Вижте повече

За България

България - страна на чудесата. Статии, факти, истории за България.

Вижте повече

Партньори

Чудесата на България е национална кампания, която успя да привлече много партньори...

Вижте повече
  • Размер на шрифт:
Вижте всички теми в сайта

Канят туристи в селото на Жълтото момиче

Търсят пари за 150-годишната Хаджикадирова къща

Искате ли да усетите духа на Източните Родопи, непременно трябва да отидете в ардинското с. Жълтуша. Разположено в Източните Родопи, то е известно с красивата си природа, с буковите и борови гори.Наричат го селото на Жълтото момиче. Защото според преданията името му идва след героичния подвиг на русокоса родопска девойка, участвала при отбраната на крепостта Устра през 14 век.

Подвигът на Саръ къз

След едноседмични неравни боеве между многобройната турска войска и българската дружина крепостта била превзета. Момичето се върнало да брани родното си село, но било убито от завоевателите. Предводителят им Енихан баба бил удивен от смелостта на златокосата родопчанка. Възкликнал, че очите му никога не са виждали толкова красива саръ къз (жълто момиче). В знак на благодарност нейните съселяни нарекли селото Жълтуша.

Кметът мечтае за втори Златоград

Селото има богата история, пълно е със стари къщи. Особено интересна е Хаджикадировата, която е архитектурна забележителност. Състои се от две части – стара, строена преди повече от 150 г. и по-нова – голяма, двуетажна. Изграждането й е започнало през 1926 г., следвайки традицията на вече съществуващата постройка. Двете къщи са свързани с тунелообразен проход. „Все още не е рухнала, но за нейното поддържане не са отделяни никакви средства. А тя може да се ремонтира и стане едно от привлекателните места за туристи. Собствеността обаче е частна и наследниците трябва да се съгласят”, споделя кметът Христо Кехайов. Той дава пример с възстановените къщи в Златоград и мечтае това да се случи и в неговото село.

Баба Рафия се снима със студенти

Последният стопанин на къщата заминава на фронта през 1945 г. и там загива. Жена му баба Рафия е жива, но от години живее при дъщеря си, защото старата къща трудно се обитава. Но в нея са запазени печката, на която може да се приготвят местните традиционни ястия, питки, баници. В собата, украсена с дърворезба, се намира тъкачен стан, на който жените от фамилията са изработвали някога прочутите пъстри халища. Съхранена е голяма част от покъщнината – бурило и съдове. Пазят се козяците, с които е постлан пода. „Много гости проявяват интерес към сградата, водила съм там туристи от Турция, от Испания. Преди 3- 4 години екип на БТВ направи филм за фолклорните традиции на нашия край. Участва мъжката ни певческа група, носител на много медали от съборите в Копривщица и Рожен, а седянката бе разположена в Хаджикадировата къща”, спомня си читалищната секретарка Виолета Яворова. Миналата година студенти от специалността „Етнология” към СУ „Св. Климент Охридски” гостували в селото и се срещнали с баба Рафия Ахмедова Хаджикадирова.

Оставят тютюна, не познават билките

Хората от Жълтуша вярват,че ако старината се възстанови, това може да даде тласък на селския туризъм. В района има добри възможности за животновъдство.Земята ражда хубави картофи. Тази част на Родопите е богата на билки, но местните нямат опит в алтернативното земеделие.Мъжете са добри строители.През последните годинивсе по–малко жълтушенци се захващат с традиционния поминък – тютюна, и затова туризмът е една от възможностите за осигуряване на целогодишна заетост на младите хора.

От пъстрите халища до скайпа

По случай 50 години от създаването на читалище „Родопска искра 1961” по програма „Глоб@лни библиотеки – България”е открита компютърна зала. Информационният център предоставя безплатен достъп до интернет. Почти всяко семейство в селото има близки в чужбина, най-вече в Испания. Не само младежи, но и по-възрастни влизат често в библиотеката, за да ползват компютрите, да се видят по скайпа и да чатят с роднините.

Пускат диск с местните песни

Гордост на Жълтуша е мъжката певческа група, без чието участие не минава празник. Кметът Христо Кехайов, който също пее, се е захванал сериозно с издаването на първи албум на групата.

Желанието на местните жители е да направят селото привлекателно за туристи. „Щом могат в Златоград и в смолянското село Момчиловци, защо и ние да не можем да превърнем Жълтуша в пример на селски туризъм в Източните Родопи”, казва Виолета Яворова.

Ирина АНГЕЛОВА