Спортни чудеса 2014

Накит на принцеса в Преславското съкровище
Накит на принцеса в Преславското съкровище
Накит на принцеса в Преславското съкровище
Накит на принцеса в Преславското съкровище
Накит на принцеса в Преславското съкровище
Накит на принцеса в Преславското съкровище
Накит на принцеса в Преславското съкровище
Накит на принцеса в Преславското съкровище

Спортни новини

Конна езда, СПА и разходки в Стара планина

Вижте всички Вижте повече


Национален вот 2016

Временно класиране

Съкровища

42%
29%
23%

Открития

49%
35%
23%

Атракции

31%
29%
25%

Музеи

37%
35%
29%

Моето БГ ЧУДО

България пленява със своята красива природа, високи планини, сини реки и слънчеви морски брегове. Изпратете снимки на онези места в нашата родина, които са ви впечатлили най-силно и ще останат завинаги във вашето сърце.

Вижте повече

БГ чудеса по света

Наши сънародници по цял свят създават новите БГ чудеса. Изпращайте ни кадри и истории, разказващи за Чудесата на България зад граница.

Вижте повече

Архив чудеса

Чудесата на България през годините...

Вижте повече

Любопитно

Проверявайте тази секция за интересни интервюта с различни популярни и интересни личности...

Вижте повече

За България

България - страна на чудесата. Статии, факти, истории за България.

Вижте повече

Партньори

Чудесата на България е национална кампания, която успя да привлече много партньори...

Вижте повече
  • Размер на шрифт:
Вижте всички теми в сайта

Накит на принцеса в Преславското съкровище

Едно от малко известните, но не по-малко красиво и забулено в тайни, е Преславското. В музея във Велики Преслав може да се видят почти всички от над 170-те предмета от злато и сребро. И то, както и много от другите съкровища, е открито случайно, разказва директорът на музея Пламен Славов. През есента на 1977 г. поле на около 3 км от стария Преслав било разорано, но тогава никой нищо не забелязал. Красивите ювелирни изделия били намерени през пролетта на следващата година – 1978 г., когато жени от тогавашното ТКЗС отиват в полето, за да засадят лозе след есенната дълбока оран. На сантиметри под повърхността селоскостопанските работничкти се натъкват на голяма огърлица, множество накити и монети, разкзава Славов. Първоначално дори не разбрали какво точно са намерили, докато находките не били предадени в музея. И тогава става ясно, че това е съкровище. „Веднага е бил сформиран екип с ръководител проф. Тотьо Тотев, който започва проучване на района. На терен от 400 кв. м пръстта е била пресявана ръчно, защото в онези години все още не е имало детектори за метал. И така са открити над 170 предмета – накити, монети, от различни типове”, продължава разказа си историкът.

В него има както златни и сребърни предмети, така и сребро с позлата. Златните накити са с изключителна изработка – клетъчен емайл, филигран, гранулиране, вграждане на скъпоценни камъни. „Намерените предмети не дават точна информация за собствениците им, но предположенията са, че красивите накити, които са с богата украса и фина изработка са били притежание на знатна дама. И тъй като по това време няма точни данни клетъчният емайл като техника да е работен в Преслав, но пък е бил ползван от майсторите в Константинопол, се предполага, че накитите са принадлежали на съпругата на цар Петър І – синът на Симеон Велики. Знае се, че той се жени за византийска принцеса. Това дава и датировка на съкровището, която се допълва и от откритите 15 сребърни византийски монети, по чиито надписи се съди, че находката може да се датира от средата на Х век с малки изключения”, разказва Славов. Едно от тези изключения е златен пръстен – печат, изработен от злато и планински кристал, като на него има сцена от Благовещение. „Той и до днес си остава загадка”, кзва историкът.

Интересното още при Преславското златно съкровище е, че голяма част от предметите са украсени с перли, които са напълно запазени. „Това се дължи на мястото, в което явно е било укрито. По всяка вероятност съкровището е било скрито, защото Преслав е бил подлаган на множество нападения и ограбвания. Предполага се, че именно при едно такова нападение над столицата от Киевския княз Светослав и византийския император Йоан Цимисхи, някой от прислугата в Двореца или пък велможа е скрил съкровището в съществувалото селище извън крепостта на столицата, в непосредствена близост до нея. То е било поставено в сандъче над пещта в жилище, което по това време е обикновена землянка с покрив от слама. Нашествениците са опожарявали всичко по пътя си при нападения и така при опожаряването съкровището е паднало вътре в пещта, което е съхранило красотата му”, допълва историкът. Той разяснява, че перлите са се съхранили именно по тази причина, защото те са с органичен произход и ако са били в пряк досег с почвата през всичките години, до откриването на находките, са щели да се повредят силно.

Изключително красиви са пет от предполагаемите 9 плочки от диадема, изпълнени с техниката на емайла. В центъра е изобразена сцената Възнесението на Александър с колесница, теглена от грифони. Образът на великия пълководец е бил символ на власт. Сред множеството открития са няколко типа апликации, предимно с растителни елементи, наушници – украшения към диадемите на знатните дами, украсени с перли, скъпоценни камъни. Сред най-впечатляващите експонати е двустранна огърлица, изработена с техниката на клетъчния емайл. „Това са рядко срещани бижута по това време, дело на майстори златари в Константинопол – двустранно изработени, а клетъчният емайл е изключително фина техника, представляваща златна основа, върху която са изработени от злато преградки, образуващи клетки. Всяка клетка е била обработвана със самостоятелна паста – стъкло, олово. Плочките на огърлицата са с изображения на различни светци, а централната е с изображението на молещата се Богородица. Което още веднъж навежда на мисълта, че е била притежание на византийска принцеса”, споделя Славов.

Преславското златно съкровище 20 години е било част от експозицията на Националния исторически музей, като у дома – в музея в Преслав, се връща преди малко повече от 15 години, където днес може да бъде видяно.

Виржиния Георгиева