Спортни чудеса 2014

Столичани в повече по петите на 4 тона злато
Столичани в повече по петите на 4 тона злато
Столичани в повече по петите на 4 тона злато
Столичани в повече по петите на 4 тона злато
Столичани в повече по петите на 4 тона злато
Столичани в повече по петите на 4 тона злато
Столичани в повече по петите на 4 тона злато
Столичани в повече по петите на 4 тона злато

Спортни новини

Конна езда, СПА и разходки в Стара планина

Вижте всички Вижте повече


Национален вот 2016

Временно класиране

Съкровища

42%
29%
23%

Открития

49%
35%
23%

Атракции

31%
29%
25%

Музеи

37%
35%
29%

Моето БГ ЧУДО

България пленява със своята красива природа, високи планини, сини реки и слънчеви морски брегове. Изпратете снимки на онези места в нашата родина, които са ви впечатлили най-силно и ще останат завинаги във вашето сърце.

Вижте повече

БГ чудеса по света

Наши сънародници по цял свят създават новите БГ чудеса. Изпращайте ни кадри и истории, разказващи за Чудесата на България зад граница.

Вижте повече

Архив чудеса

Чудесата на България през годините...

Вижте повече

Любопитно

Проверявайте тази секция за интересни интервюта с различни популярни и интересни личности...

Вижте повече

За България

България - страна на чудесата. Статии, факти, истории за България.

Вижте повече

Партньори

Чудесата на България е национална кампания, която успя да привлече много партньори...

Вижте повече
  • Размер на шрифт:
Вижте всички теми в сайта

Столичани в повече по петите на 4 тона злато

Легенди за "кървавото" богатство на поп Мартин десетилетия наред тормозят родните последователи на Индиана Джоунс. Според вярванията то e скрито някъде в катакомбите на скалите над река Русенски Лом. До ден днешен от ръка на ръка за него се разпространяват изпокъсани карти. Местните хора разказват шепнешком преданията. В тях се говори за страсти, отмъщения и смърт. Легендата се разпространява от век и не е спирала да пали въображението на иманярите.

Всъщност, търсят несметното богатство и в други краища на страната. Едно от тях е местността около село Осеновлаг край Своге. На северозапад е манастирът "Седемте престола". Наблизо има градище и останки от крепост. Местните хора я наричат Латинското кале.

Предание разказва, че в турско, манастирът бил разрушен и опожарен. Вълчан събрал войводите. Решили да вдигнат манастира. Войводите били седем - Вълчан войвода, поп Мартин, Спирос Димитър, Маленко сърбин, Емин бей, Али бей и Петър.

В тяхна чест църквата била направена със седем престола. Според легендата Вълчан намислил всичко, за да скрие входа за подземието на калето, където имало римско съкровище.

Снимка: pravoslavieto.com

Несметното богаство вече трети сезон не дава покой и на Спас Лютов и Радко Чеканов от "Столичани в повече". Родното село Извор на враждуващите съседи Чеканови и Лютови всъщност е столичният квартал Панчарево. Живеещите там също са чували легенди за скрито съкровище в района. Дори има много разкопки край Ведена, където казват, че е заровено златото. Местните смятат, че съкровището на дядо Радул се крие в една от пещерите. В това е убеден и Спас Лютов, в чийто образ се превъплъти Руслан Мъйнов.Спас открадна древна монета от Радул Чеканов в деня на неговата смърт. Още в първите епизоди той заподозря, че старият иманяр е стигнал до легендарното имане на Вълчан войвода и поп Мартин.

Легендата за зазиданите 4 тона злато привлича като магнит иманярите. Много от изоставените скални манастири около Русенски Лом са били обект на техните набези. Някои експедиции са нанеслии вандалски разрушения. Кървавото имане взема жертви и вднешно време.

Двама намериха смъртта си през август 1998 година в пещера край река Лом, докато търсеха съкровището на попа. Трагедията стана в местността Грамовица. Бившият полицай Събчо Минев, на 50 години, и43-годишният Христо Иванов бяха покосени на място от подземен газ. Групата прокопала 12-метров кладенец в скална църква от XIV в. Като по чудо остана жив третият иманяр - Христо Иванов, на 67 години. Докато полицаи и спасители вадеха телата на загиналите, оцелелият им ортак не спираше да повтаря като хипнотизиран, че рано или късно ще се върне по тези места. И ще продължи да търси зазиданите 4 тона злато.

Преди векове всяка пещера в Поломието е била убежище на монаси. През тесните галерии иманярите пъплят с кислородни апарати. За да продължат, често се налага да взривяват скалите. При експлозията обаче се отделят отровни газове.

Най-запалените търсачи обикалят пещерите в местността Грамовица между селата Иваново и Кошов. Тяхната надежда е да намерят прословутите 4 тона злато. Скрити са в зазидана галерия, входовете й са два и труднодостъпни. По стените й играят отблясъците на златото, разказват въображаемите си истории иманярите в Русе. И Индиана Джоунс би рискувал живота си за такова несметно богатство, обясняват те и продължават да търсят късмета си.

Досега никой не е успял в търсенето на богатството. За утешение иманярите търсят монети от римските гробници. Мъртъвците са били полагани в земята с гърне, пълно с монети. С тях покойникът ще може да плати на лодкаря прехода си през реката на смъртта. За иманярите най-скъпи са монетите от I в.

Преданието

Откраднали имането заради красавица

През XIVвек красивата жена на поп Мартин била заробена с хитрост в кадийския харем. Изтерзан от любов и жажда за мъст, свещеникът загърбил бога, събрал чета юнаци и тръгнал да освобождава ненагледната си по хубост невяста. Отрядът на попа застигнал кадийския керван в теснина между днешните села Волово и Борово. Започнала страховита битка. Хайдутите избили всички и заграбили съкровищата и златните колесници. Според поверието те скрили огромното богатство в пещера в Поломието и зазидали входа. Оттогава между иманярите се разпространяват карти за мястото. Всяка има претенциите за достоверност.

Цветелина Терзиева