Спортни чудеса 2014

Тайната на Каменния дявол
Тайната на Каменния дявол
Тайната на Каменния дявол
Тайната на Каменния дявол
Тайната на Каменния дявол
Тайната на Каменния дявол
Тайната на Каменния дявол
Тайната на Каменния дявол

Спортни новини

Конна езда, СПА и разходки в Стара планина

Вижте всички Вижте повече


Национален вот 2016

Временно класиране

Съкровища

42%
29%
23%

Открития

49%
35%
23%

Атракции

31%
29%
25%

Музеи

37%
35%
29%

Моето БГ ЧУДО

България пленява със своята красива природа, високи планини, сини реки и слънчеви морски брегове. Изпратете снимки на онези места в нашата родина, които са ви впечатлили най-силно и ще останат завинаги във вашето сърце.

Вижте повече

БГ чудеса по света

Наши сънародници по цял свят създават новите БГ чудеса. Изпращайте ни кадри и истории, разказващи за Чудесата на България зад граница.

Вижте повече

Архив чудеса

Чудесата на България през годините...

Вижте повече

Любопитно

Проверявайте тази секция за интересни интервюта с различни популярни и интересни личности...

Вижте повече

За България

България - страна на чудесата. Статии, факти, истории за България.

Вижте повече

Партньори

Чудесата на България е национална кампания, която успя да привлече много партньори...

Вижте повече
  • Размер на шрифт:
Вижте всички теми в сайта

Тайната на Каменния дявол

Въоръжени мъже в униформа пред скални рисунки. Гледката е странна, но факт. Неотдавна канадските власти, занимаващи се и с опазването на паметниците на културата на остров Каяртал, започват да наемат допълнителна охрана, която да патрулира крайуникални скални картини. Макар че островът е на час път с катер от най-близкото селище Кангиксуджуак, правителството едва успява да спасиот вандали древнатаживопис, съобщиха руски археологически сайтове. В селото живеят едва петстотин души, но всички те наричат острова „Каменния дявол”. Според поверията им мястото е населено със зли духове. Затова само най-смелите дръзват да стигнат до там, за да повредят „дяволските знаци”.

Археолозите допускат, че скалнинерисунки били създадени от народ, представляващ надарена ескимоска култура, наречена „дорсет”. Смята се, че древнитежители са населявали по-рано Североизточната част на Канада, а по-късно били прокудени от днешните жители на Кангиксуджуака – инуитите.

Уникалните скални рисунки са около двеста. Представляват абстрактни знаци и животни. Някои от тях приличат на странни маски. Сред специалистите преобладава мнението, че някога островът е билсветилище, в което са се извършвали тайнства и обреди.

Културата на дорсетите съществувала от IV в. пр. н. е. до X век. През това време дорсетите направили огромен скок в развитието си. Дори в инуитските легенди те били наричана „юрнити” и „тунити”, т.е. великани, които били знаочително по-високи от нисичкитенаръст инуити. В древните митове се споменава, че живеели в каменни къщи. По-ранните рисунки на този народ включвали само хора и животни, а по-късно към тях се добавяти изображения на амулети, което свидетелства за съпричасността на жителите към магическите ритуали.

С течение на времето инуитите започнали да изместват тунитите, при това съвсем не по мирен начин. Затова и не е учудващо враждебното отношение към археологическите находки от острова на „Каменния дявол”.

Затова и на властите непрекъснато се налага да обяснават на днешното население, че скалните изображения на маски с рога са или на викинги, или на шамани.