Спортни чудеса 2014

Тайните на Панагюрското злато
Тайните на Панагюрското злато
Тайните на Панагюрското злато
Тайните на Панагюрското злато
Тайните на Панагюрското злато
Тайните на Панагюрското злато
Тайните на Панагюрското злато
Тайните на Панагюрското злато

Спортни новини

Конна езда, СПА и разходки в Стара планина

Вижте всички Вижте повече


Национален вот 2016

Временно класиране

Съкровища

42%
29%
23%

Открития

49%
35%
23%

Атракции

31%
29%
25%

Музеи

37%
35%
29%

Моето БГ ЧУДО

България пленява със своята красива природа, високи планини, сини реки и слънчеви морски брегове. Изпратете снимки на онези места в нашата родина, които са ви впечатлили най-силно и ще останат завинаги във вашето сърце.

Вижте повече

БГ чудеса по света

Наши сънародници по цял свят създават новите БГ чудеса. Изпращайте ни кадри и истории, разказващи за Чудесата на България зад граница.

Вижте повече

Архив чудеса

Чудесата на България през годините...

Вижте повече

Любопитно

Проверявайте тази секция за интересни интервюта с различни популярни и интересни личности...

Вижте повече

За България

България - страна на чудесата. Статии, факти, истории за България.

Вижте повече

Партньори

Чудесата на България е национална кампания, която успя да привлече много партньори...

Вижте повече
  • Размер на шрифт:
Вижте всички теми в сайта

Тайните на Панагюрското злато

*50 милиона евро е застрахователната стойност на Панагюрското златно съкровище

* 6,164 кг е общото тегло на 9-те съда от тракийския царски сервиз

* Над 4 милиона туристи от цял свят се възхищаваха на панагюрското злато в Лувъра

* Панагюрското злато няма аналог. Част от историците приемат тезата на проф. Иван Венедиков, че са изработени в ателие на град Лампсак на южния бряг на Мраморно море.


* Две са хипотезите кой владетел е поръчал изработката на ритуалния златен сервиз. Едната е, че това е легендарният цар на одрисите Севт III. Другата - че са направени по поръчка на Лизимах, наследника на Александър Велики в Тракия. Но попадат след военна победа в хазната на Севт III.

* С обожествяването на Александър Велики приживе се налага традицията владетелят да пие от златни съдове. Така е ставал равен на боговете.

* 8 декември 1949 г. - братята тухлари Павел, Петко и Михаил Дейкови откриват съкровището и го предават на околийския началник Стефан Калпаков. Дейкови помислили, че са открили музикални инструменти.

* Находката на братя Дейкови е изложена зад витрините на хавлиената фабрика - на главната улица в Панагюрище. Няколко дни съкровището стои там, за да го видят всички панагюрци.

* Известният археолог Петър Горбанов, завършил във Виена, съобщава за съкровището на Археологическия институт и на директора на Пловдивския исторически музей. Уникалните съдове са пренесени в Пловдив в обикновена раница и без охрана.

* 2012 г. - в Панагюрище отваря врати уникалната зала трезор. В нея всяка година оригиналното съкровище гостува за 40 дни. Това е единственото място, в което всеки от 9-те съда е изложен в собствена витрина от бронирано стъкло и може да се види в детайли.

* 2014 г. - Панагюрското злато е 100% истинско. Това обяви швейцарската "Евротест контрол", след като извърши 33 проби. Така окончателно рухна митът, че съкровището не е истинско, че още преди години е подменено с дубликат. А оригиналът е изнесен зад граница и продаден в частна колекция.

* Доскоро в официалните справочници три от ритоните бяха описвани с "глави на амазонки". Последните проучвания показват, че ритуалните чаши изобразяват богините Атина, Афродита и Хера.

* 8 г. съкровището е "в неизвестност". Това е най-разпространеният мит около царския сервиз. Наследниците на тримата откриватели твърдят, че със заповед на Людмила Живкова съкровището било изнесено от Археологическия музей в Пловдив с грешен инвентарен номер. И в периода 1974 - 1982 г. никой не знаел къде е.

* Амфора-ритон. Височина - 29 см; диаметър - 14 см, тегло - 1693.89 г.

* Ритон с протоме на козел. Височина - 14 см; диаметър - 9 см; тегло - 438.97 г.

* Ритон с глава на елен, върху който е изобразена сцена "Съдът на Парис". Височина - 13.5 см; диаметър - 8.8 см; тегло - 674.25 г.

* Ритон с глава на елен и сцена "Херакъл и Тезей". Височина - 12.5 см; диаметър - 8.8 см, тегло - 688.85 г.

* Ритон с глава на овен, сцена "Дионис и Ериопе". Височина - 12.5 см; диаметър - 8.5 см; тегло - 504.13 г.

* Ритон с глава на богинята Атина. Височина - 20.5 см; тегло: 386.78 г.

* Ритон с глава на богинята Афродита. Височина 22.5 см, тегло - 464.54 г.

* Ритон с глава на богинята Хера. Височина 21.5 см; текло - 462.01 г.

* Фиала (блюдо). Височина - 3.5 см; диаметър - 25 см; тегло - 845.41 г. Украса - релефни изображения на негърски глави и жълъди, разположени под формата на концентрични кръгове.