Спортни чудеса 2014

Царица с лавров венец крие тайни
Царица с лавров венец крие тайни
Царица с лавров венец крие тайни
Царица с лавров венец крие тайни
Царица с лавров венец крие тайни
Царица с лавров венец крие тайни
Царица с лавров венец крие тайни
Царица с лавров венец крие тайни

Спортни новини

Конна езда, СПА и разходки в Стара планина

Вижте всички Вижте повече


Национален вот 2016

Временно класиране

Съкровища

42%
29%
23%

Открития

49%
35%
23%

Атракции

31%
29%
25%

Музеи

37%
35%
29%

Моето БГ ЧУДО

България пленява със своята красива природа, високи планини, сини реки и слънчеви морски брегове. Изпратете снимки на онези места в нашата родина, които са ви впечатлили най-силно и ще останат завинаги във вашето сърце.

Вижте повече

БГ чудеса по света

Наши сънародници по цял свят създават новите БГ чудеса. Изпращайте ни кадри и истории, разказващи за Чудесата на България зад граница.

Вижте повече

Архив чудеса

Чудесата на България през годините...

Вижте повече

Любопитно

Проверявайте тази секция за интересни интервюта с различни популярни и интересни личности...

Вижте повече

За България

България - страна на чудесата. Статии, факти, истории за България.

Вижте повече

Партньори

Чудесата на България е национална кампания, която успя да привлече много партньори...

Вижте повече
  • Размер на шрифт:
Вижте всички теми в сайта

Царица с лавров венец крие тайни

"Всеки златен венец крие по една загадка", усмихва се доц. Нарцис Торбов и вдига златната диадема - най-ценното съкровище във Врачанския исторически музей. Имането е изнамерено от археолога Богдан Николов през 1966 г. в частен двор в центъра на града. В един от гробовете те намират царска колесница с впрегнат скелет на кон. До тях - скелет на жена, украсен с венец, направен от 205 грама чисто злато. Диадемата се допълвала с масивни обеци с изображения на сфинксове. Открити са и още 46 златни апликации до главата, с които се предполага, че са прикрепяли булото. В ръката на принцесата, живяла през IV век пр. н. е., е поставено огледало.
Първоначално изследователите са се водели по Херодот, според който по традиция тракийският владетел се погребвал заедно с любимата му съпруга. Те решили, че още не са намерили царския скелет и продължили до копаят. Изнамерили сребърни наколенници, златни и бронзови съдове, но вождът на войнственото племе трибали така и не открили.
"Има обяснение защо в гроба е била положена само тракийската царкиня. Понякога се случвало вождът да бъде убит на двеста километра и да не могат да донесат тялото му до столицата. Поданиците обаче са били длъжни да устроят, макар и символично погребение, защото неговият наследник не е можел да застъпи на трона, преди владетелят да е официално погребан", смята доц Торбов. Другият тънък момент е как се определя любимата съпруга, която трябва да бъде умъртвена, за да го придружи на небето. Изборът се извършвал от царските приятели.

Венецът на трибалската принцеса е изработен от две клонки дафинови листа. От древността са известни три вида диадеми - лаврови, дъбови и миртови. Листенцата на бижуто от Могиланската могила са по-тънки от хартия и се поклащат при най-лек полъх на вятъра. Върху всеки един от малките плодове има по една халка, върху клончетата също има пръстенчета. Двете халки са свързани така, че при ходене листата са шумолели върху главата на царкинята. Всяка от двете клонки е изработена от златен лист, който се навива и запоява. Листенцата са измайсторени от златно фолио. Върху всяко листо съвсем нежно са издялали жилките.
Венецът се състои от две клонки и можел да се уголемява и намалява според размера на главата. Отпред диадемата има миниатюрна кукичка и халка. Тя се е слагала на челото при тържествената коронация. Досега в Европа са открити не повече то 25 подобни венци. Най-красивият, който съм виждал, е дъбов с малки пчелички върху жълъдите, казва историкът Нарцис Торбов. В гробницата на Филип Втори във Вергина пък са изнамерени два венеца - лавров и миртов. У нас са известни четири подобни отличия - клонката от Розовец, откритият от Георги Китов, венецът от Могиланската могила и един, който се намира в частна колекция.

Руслан Йорданов