Спортни чудеса 2014

Константиновият мост помни римляните
Константиновият мост помни римляните
Константиновият мост помни римляните
Константиновият мост помни римляните
Константиновият мост помни римляните
Константиновият мост помни римляните
Константиновият мост помни римляните
Константиновият мост помни римляните

Спортни новини

Конна езда, СПА и разходки в Стара планина

Вижте всички Вижте повече


Национален вот 2016

Временно класиране

Съкровища

42%
29%
23%

Открития

49%
35%
23%

Атракции

31%
29%
25%

Музеи

37%
35%
29%

Моето БГ ЧУДО

България пленява със своята красива природа, високи планини, сини реки и слънчеви морски брегове. Изпратете снимки на онези места в нашата родина, които са ви впечатлили най-силно и ще останат завинаги във вашето сърце.

Вижте повече

БГ чудеса по света

Наши сънародници по цял свят създават новите БГ чудеса. Изпращайте ни кадри и истории, разказващи за Чудесата на България зад граница.

Вижте повече

Архив чудеса

Чудесата на България през годините...

Вижте повече

Любопитно

Проверявайте тази секция за интересни интервюта с различни популярни и интересни личности...

Вижте повече

За България

България - страна на чудесата. Статии, факти, истории за България.

Вижте повече

Партньори

Чудесата на България е национална кампания, която успя да привлече много партньори...

Вижте повече
  • Размер на шрифт:
Вижте всички маршрути в сайта

Константиновият мост помни римляните

Константиновият мост, гр. Видин

Дървени колове в реката край Видин са забити от хората на Хасан Паша

Бродовете над Дунав не са от вчера. Мостове в нашата част на реката е имало още в античността. Румънците се гордеят със своя Траянов мост. В регионалния музей на град Турну Северин туристите може дори да видят останки от съоръжението, каквито има и на брега на реката. Запазени са 8 стълба, или „краката” на моста от двете страни на Дунава. По тях може да се изчисли дължината му – 1135 метра. Строен е през 103 – 105 година от дърво върху каменни стълбове. Бил е нужен за втория поход на император Траян срещу даките. Помага му за победата, а после по него се изнася плячката към Рим, разказват румънските историци. Разрушен е през 270 година, когато завоевателите напускат Дакия. Мостът е изобразен на Траяновата колона в Рим. Известен е и архитектът му – гръкът Аполодор от Дамаск, който е бил главен архитект на император Траян.

Ние, българите, също имаме своя римски мост. Известен е като Константиновият, но почти не говорим за него. Историците от музея – също. Съществувал е в късната античност и е свързвал Улпия Ескус - крепостта, която се е намирала край днешното село Гиген, със Сукидава, днешния румънски град Корабия. Бил е с дървена конструкция и зидани каменни основи. Разкрити са останки от крайните му опори, използвани и като порти. Под водата се намират и няколко от междинните опори. Общата дължина на моста е 2 434 метра, а ширината му е била 5,70 метра.

Издигал се е 10 метра над водата

През 367 година вече не е съществувал, но историята мълчи дали от човешка ръка или от високи дунавски води е отнесен. Известно е, че през същата година император Валент прехвърля войските си през Дунава по понтонен мост по- надолу по течението на реката. Това означава, че Константиновият вече не е същестувал.

При разкопки археолози са открили останки от още 3 моста, построени по времето на римската империя.
В немска хроника се говори за мост при Видин – Калафат, вдигнат през 1593 – 1606 година. Набързо и нездраво го построил румелийският пейлербей Хасан Паша. Фактът се свързва с написано от монах от Садовския манастир, който оставя следа за събитие, станало по време, „когато се градеше моста над Дунав”.

Когато реката се свие в коритото си, при Видин се показват дървени колове, набити здраво в дъното на реката. Подредени са на еднакво разстояние един от друг и затова историци смятат, че са останки от стар мост. Може би този, за който пише монахът. Сред местното население се разказва легенда, свързана с градежа на моста между Видин и Калафат. Той съществува и на немска карта на крепостта „Баба Вида”, направена от инженер- полковник Вайс. Отпечатана е през 1731 година.

Мостът между Видин и Калафат има дълга история, която всеки турист би чул във Видин с удоволствие, ако някой му я разкаже. Пътната връзка между двата града е стара мечта на жителите от двата бряга на реката, пишат видински вестници от 1909 година. Тогава общинските съветници във Видин решават да бъде построен мост, който да свърже града им с Румъния.

Съветниците преминават Дунава с лодки

за да запознаят с плана колегите си от Калафат. Те се съгласили и решили двата съвета да се обединят за постигане на голямата цел. Оставало да запознаят с решението си своите правителства. До строеж обаче не се стигнало.След век във Видин отново се говори за мост. Годината е 1992. Европа също иска мост на това място, което е част от южния клон на европейския транспортен коридор №4. Румъния шикалкави дали е нужен мостът, а България се колебае за мястото му. Костовото правителство решава мостът да е при Видин. Първата копка е направена през май 2007 година от тогавашния премиер Сергей Станишев. Очаква се строителството да завърши в края на ноември 2012.

Първолета Цветкова

Снимки:

При маловодие от Дунава при Видин се показват дървени колове, вероятно от някогашен мост
Дунав мост 2 напредва. До края на ноември той трябва да бъде готов

Вижте на картата:

Вижте всички маршрути в сайта