Спортни чудеса 2014

Крепостите на трите сестри
Крепостите на трите сестри
Крепостите на трите сестри
Крепостите на трите сестри
Крепостите на трите сестри
Крепостите на трите сестри
Крепостите на трите сестри
Крепостите на трите сестри

Спортни новини

Конна езда, СПА и разходки в Стара планина

Вижте всички Вижте повече


Национален вот 2016

Временно класиране

Съкровища

42%
29%
23%

Открития

49%
35%
23%

Атракции

31%
29%
25%

Музеи

37%
35%
29%

Моето БГ ЧУДО

България пленява със своята красива природа, високи планини, сини реки и слънчеви морски брегове. Изпратете снимки на онези места в нашата родина, които са ви впечатлили най-силно и ще останат завинаги във вашето сърце.

Вижте повече

БГ чудеса по света

Наши сънародници по цял свят създават новите БГ чудеса. Изпращайте ни кадри и истории, разказващи за Чудесата на България зад граница.

Вижте повече

Архив чудеса

Чудесата на България през годините...

Вижте повече

Любопитно

Проверявайте тази секция за интересни интервюта с различни популярни и интересни личности...

Вижте повече

За България

България - страна на чудесата. Статии, факти, истории за България.

Вижте повече

Партньори

Чудесата на България е национална кампания, която успя да привлече много партньори...

Вижте повече
  • Размер на шрифт:
Вижте всички маршрути в сайта

Крепостите на трите сестри

Крепостите на трите сестри, Сърбия

Легендата за Вида, Кула и Гъмза, оживява в международен туристически маршрут

Дали най-северозападният град на България - Кула, е кръстен на девойката със същото име от легендата за трите сестри - Вида, Кула и Гъмза, е спорно. Но историята с името му е направо митична. Имал някога богат болярин три дъщери - Вида, Кула и Гъмза. След смъртта му трите си разделили бащиното имане, между което и обширни земи. Трите създали свои имения, около които възникнали селища. Най-упорита излязла Вида, на която се паднали земите до Дунав. Кула взела земите по на запад към планината, а тези отвъд Балкана - Гъмза. Днес има три селища, които носят имената на сестрите - Видин и Кула в България и Гъмзиград в Сърбия. Намират се на 30-ина км един от друг. Най-издигнат си остава Видин. Легендата говори, че създателката му не се задомила и до края на живота си се посветила на неговото укрепване. Тя изградила крепостта, която народът нарекъл "Баба Вида". Кула и Гъмзиград са малки селища. Според легендата двете по-малки сестри се задомили за лоши мъже, които пропилели бащиното им имане.

Тази легенда за сестрите е разказвана в Северозапада от памтивека. В общината в Кула обаче са открили, че по нея може да се изгради нов и интересен туристически маршрут, който да води посетители в техния отдалечен град. И разработили проект за създаването му. Автор на идеята е Валентина Кордова, а изпълнението му ръководи Цветелин Тодоров, експерт по управление и разработване на проекти в общината. Кръстили са го "Легендите като инструмент за засилване на туризма в региона Кула - Зайчар и Видин". Търсим нещо ново, с което да привлечем вниманието на туристите и така да доведем в града повече хора. От това, че ще минат да видят римската ни крепост "Кастра Мартис" и да чуят легендата за сестрата Кула, може да се спечели. Засега търговци, ресторантьори, занаятчии, а в близко бъдеще и собственици на къщи за гости и хотели, обяснява заместник-кметът на общината Людмил Лалов.

Кула отдавна има какво да предложи на туристите. В самия център на града се издига римската крепост "Кастра Мартис", към която историците имат специален интерес и спор. Изградена е да пази границата на римската империя след загубата и на Дакия в края на третия век. Предполага се, че е издигната при император Доклециан на мястото на старо тракийско селище. Целта е била да охранява римския път от Бонония през старопланинския проход Връшка чука към Сингидунум. През 408 година е превзета и разрушена от хуните. Император Юстиниан т я възстановява, но за кратко. Този път я унищожават аварите при своите нашествия през 586 - 587 година.

Крепостта обаче се появява отново през ХIII - ХIV век като важен отбранителен пост на видинското българско царство.

Основите на крепостта са изцяло запазени. По тях може да се съди за плана на строителите и - квадратно укрепление с размери 40 на 40 метра и големи кули в ъглите с диаметър 12,5 метра. Каменните стени се извисяват до 2-3 метра, а една от кулите - югоизточната - на 16,3 метра. Може би тя е дала името на града? До укреплението е имало и военен лагер. Кастелът е с площ от 15,5 дка. Северозападно от крепостта са открити основи на римска баня, което означава, че около нея е живяло цивилно население.

Звучи странно, но "Кастра Мартис" не е само история. Всяка година през август, когато в града започва панаир, едно от помещенията й се превръща в концертна зала за симфоници. На същото място поети от цялата страна четат стихове по време на т.нар. кулски поетичен панаир. И други събития се случват в крепостта. Тя е проучена и е готова да посреща туристи, твърди Людмил Лалов.

След като види римската старина, туристът тръгва към следващата крепост от същото време. Тя се намира отвъд границата - в Сърбия, в града на най-малката сестра Гъмза, който сърбите наричат Гамзиград. От Кула до него са точно 27 км. Късноримският археологичен комплекс "Феликс Ромулиана" е влязъл в ЮНЕСКО като особена ценност на историческото културно наследство на Европа. Намира се на 11 км от град Зайчар и на 5 км от курорта Гамзиградска баня, където бликат минерални извори. Туристите могат да видят не само земите, където се заселила третата сестра от легендата, но и останките от античния град Феликс Ромулиана. В него се родил император Галерий. Той поръчал изграждането на красив дворец, което станало в края на III и началото на IV век. Нарекъл го на името на майка си Ромула.

Феликс Ромулиана е едно бижу на римската история, твърдят историците. За изграждането му са използвани ценни природни материали и вероятно са били ангажирани най-големите скулптори на империята. Колони, капители, стени имат висока художествена стойност, някои от предметите са изработени от розов гранит и зелен порфир от Пелопонес. Особено интересни са подовите мозайки, за които специалистите казват, че са най-ценните в цялата римска империя.

След като туристите разгледат двете крепости - в България и Сърбия, ги чака крепостта "Баба Вида". Авторите на проекта предвиждат тя да остане последна в маршрута, преминаващ през градовете на трите сестри.

В "Баба Вида" туристите ще научат, че каменната цитадела е изградена върху основите на римската крепост "Бонония", от който период е останала североизточната и ъглова кула. Античната крепост е съществувала от средата на I до средата на VI век. Била е част от отбранителните съоръжения на дунавската граница на римската империя. Тогава не е била в този си внушителен вид. Била е по-скоро стражева кула и наблюдателница. Сегашният си вид придобива през средните векове, когато укреплението се превръща в замък, в който живеят владетелите на Видин. Била е резиденция на последния български цар Иван Срацимир.

Изпълнението на туровете между двете страни ще създаде допълнителна заетост в Кула на базата на ангажираността на малкия бизнес и занаятчиите в новата туристическа услуга, смята Людмил Лалов. Защото покрай маршрута могат да бъдат предлагани и различни развлечения, възстановки на моменти от живота в трите крепости, създаване на картички, албуми, филми, сувенири за сестрите и за трите крепости.

Общинари и бизнесмени от Гамзиград приветстват българския проект и се включват в изпълнението му. Регионалният център за устойчиво развитие и развитие на предприемачеството от град Зайчар става партньор на общината в Кула за налагането на маршрута. Стопаните на "Феликс Ромулиана" са готови да посрещат посетители от България. В Кула смятат, че най-напред по маршрута ще тръгнат жители на Северозападния район, а след това - от страната и чужбина. Опознаването на забележителностите на района ще носи популярност на Кула и нейното историческо наследство, смятат от екипа на проекта.

Идеята е спечелила финансиране за реализацията си от Европа чрез програмата за трансгранично сътрудничество "България - Сърбия". Стойността му е 119 000 евро.

Общината в Кула изпълнява съвместни проекти и с други две сръбски общини - Болевац и Кладово. С Болевац ще изграждат етнокъщи в двете селища, където ще откриват етнографски сбирки. С Кладово ще реставрират и консервират заедно своите крепости - те - "Кастра Мартис", сърбите - "Фети Ислам". Новите обекти в Кула също ще бъдат предлагани на туристите по общия им маршрут, свързан с римските крепости, допълни Людмил Лалов.

Първолета Цветкова

Вижте на картата:

Вижте всички маршрути в сайта