Спортни чудеса 2014

Кулата в Тешово с първото ВиК
Кулата в Тешово с първото ВиК
Кулата в Тешово с първото ВиК
Кулата в Тешово с първото ВиК
Кулата в Тешово с първото ВиК
Кулата в Тешово с първото ВиК
Кулата в Тешово с първото ВиК
Кулата в Тешово с първото ВиК

Спортни новини

Конна езда, СПА и разходки в Стара планина

Вижте всички Вижте повече


Национален вот 2016

Временно класиране

Съкровища

42%
29%
23%

Открития

49%
35%
23%

Атракции

31%
29%
25%

Музеи

37%
35%
29%

Моето БГ ЧУДО

България пленява със своята красива природа, високи планини, сини реки и слънчеви морски брегове. Изпратете снимки на онези места в нашата родина, които са ви впечатлили най-силно и ще останат завинаги във вашето сърце.

Вижте повече

БГ чудеса по света

Наши сънародници по цял свят създават новите БГ чудеса. Изпращайте ни кадри и истории, разказващи за Чудесата на България зад граница.

Вижте повече

Архив чудеса

Чудесата на България през годините...

Вижте повече

Любопитно

Проверявайте тази секция за интересни интервюта с различни популярни и интересни личности...

Вижте повече

За България

България - страна на чудесата. Статии, факти, истории за България.

Вижте повече

Партньори

Чудесата на България е национална кампания, която успя да привлече много партньори...

Вижте повече
  • Размер на шрифт:
Вижте всички маршрути в сайта

Кулата в Тешово с първото ВиК

Тешово, както повечето погранични села, е сякаш накрай света. Пътят става все по-тесен и се качва нагоре, все едно е прокаран от художник пейзажист с чудесна панорама към околните върхове.

Самото селце е уютно разпростряно по съседните баири. Гостът бързо научава,че местната църква навремето била най-голямата в Неврокопска околия. В османско време пък тук имало металургичен центърс много пещи и няколко самокова, като последният спрял да работи през 1916 г.

Към края на ХVII век в Тешово имало "керхана" за изливане на артилерийски гюлета, които се откарвали в арсенала в Правища (днес Доксатон, между Драма и Кавала) за зареждането имс барут. Според известната статистика на Васил Кънчов ("Македония. Етнография истатистика") към 1900 г. селото се обитавало от1200 българи християни, 120 турци и 60 цигани. По данни на секретаря на Българската екзархия Димитър Мишев в 1905 г. в Тешово живеели 1600 българи екзархисти.

Днес тук времето сякаш е спряло. Слънцето огрява стегнатия и ремонтиран площад, бялата църква с килийното училище и кулата, която се подава величествено между червените покриви. Поизбелял надпис информира, че тя всъщност датираот османско време. Сега е висока над 13 м, но навремето е била на повече етажи. Според легендите местният дядо Стоян Киримов (Питрапов), който починал на 110 г. разказвал, че като дете помнел кулата със седем "потона" (етажа).

Кулата е съоръжена с водопровод и канализация, като керамичните тръби за чистата вода са по-тесни, за да стига догоре, а спускащата се надолу канализация е с ширина по сегашния стандарт. Вътре от гредореда не е останало нищо, но разните ниши и чупки по стените показват, че животът на обитателите й наистина е бил добре уреден. А от върха на кулата се открива голям простор към долините на реките Мътница и Буровица и Ловченско поле.

Според местните краеведи кули като тази предавали светлинни сигнали по-нататък към Судин град, Шейтанчаир и Момина кула. Нищо чудно - през селото минавал прекият римски път Мелник-Неврокоп,а южно от селото трасето Солун-Неврокоп.

"Пътят е живот", гласи старата римска максима. Изкуствената граница с Гърция, наложена след Междусъюзническата война, превърнала Тешово в бледа сянка на миналото благополучие. Днес обаче тя е почти символична - старият път за Бяло море отново е отворен. И тешевци се надяват, че скоро туристите ще върнат старата слава на селото им.

Константин Събчев

Снимка: Уикипедия, Нина Хаджиева

Изглед от с. Тешово с църковния комплекс "Св. Димитър"; снимка: Нина Хаджиева

Вижте на картата:

Вижте всички маршрути в сайта