Спортни чудеса 2014

На Кръстова гора Господ лекува в съня
На Кръстова гора Господ лекува в съня
На Кръстова гора Господ лекува в съня
На Кръстова гора Господ лекува в съня
На Кръстова гора Господ лекува в съня
На Кръстова гора Господ лекува в съня
На Кръстова гора Господ лекува в съня
На Кръстова гора Господ лекува в съня

Спортни новини

Конна езда, СПА и разходки в Стара планина

Вижте всички Вижте повече


Национален вот 2016

Временно класиране

Съкровища

42%
29%
23%

Открития

49%
35%
23%

Атракции

31%
29%
25%

Музеи

37%
35%
29%

Моето БГ ЧУДО

България пленява със своята красива природа, високи планини, сини реки и слънчеви морски брегове. Изпратете снимки на онези места в нашата родина, които са ви впечатлили най-силно и ще останат завинаги във вашето сърце.

Вижте повече

БГ чудеса по света

Наши сънародници по цял свят създават новите БГ чудеса. Изпращайте ни кадри и истории, разказващи за Чудесата на България зад граница.

Вижте повече

Архив чудеса

Чудесата на България през годините...

Вижте повече

Любопитно

Проверявайте тази секция за интересни интервюта с различни популярни и интересни личности...

Вижте повече

За България

България - страна на чудесата. Статии, факти, истории за България.

Вижте повече

Партньори

Чудесата на България е национална кампания, която успя да привлече много партньори...

Вижте повече
  • Размер на шрифт:
Вижте всички маршрути в сайта

На Кръстова гора Господ лекува в съня

Кръстова гора

"Стандарт" ще подари в събота на читателите си изображение на разпятието

На Кръстова гора вярващите се чувстват най-близо до Бог. Не само заради високата надморска височина, но и заради магическата енергия на мястото. Богомолците се стичат на поляните около манастира "Св. Троица" да се помолят за изцеление на телата и пречистване на душите си. Откакто на родопския връх се пази и частица от Божия кръст, мястото се прочу и в други държави. Реликвата бе дарена на Пловдивска епархия от премиера Бойко Борисов.
Легендите, но и много очевидци разказват за вълшебната сила на мястото. За вярващите най-голяма е магическата енергия на Кръстова гора в дните около празника на 14 септември. Тогава местността почернява от народ, който спи направо на поляните в подножието на върха с огромния кръст, символ на мястото. От основния храм до там се стига по стълби, които минават между 12 параклиса, носещи имената на 12-те апостоли. В тях вярващите също могат да запалят свещ и да се помолят на спокойствие пред иконите на своя светец. На Кръстовден посетителите отнасят със себе си по едно от хилядите камъчета, пръснати наоколо, с изрисувано върху тях Разпятие.

Поверието гласи, че изцелението спохожда християните на святото място, докато спят. В съня си те разбират как могат да се спасят от налегналата ги болест. Когато преспиш там, единственото, което се иска от теб, е да запомниш всичко, което видиш на сън, казват монасите от Кръстова гора. Хората вярват и затова

идват от цяла България да търсят цяр

за физическите и душевните си болежки. Всеобщата молитва продължава до зори, а очевидци разказват, че никой не усеща как минава времето - въпреки хладната нощ, вярващите не чувстват нито студ, нито умора. Кръстът зарежда с енергия за месеци напред, категорични са присъствали на тайнството. Смята се, че който е бил тук три пъти, става хаджия.
По цяла нощ под звездите народът разказва истории за чудесата, които са им се случили, след като са се помолили на святото място. Монасите си спомнят някои от тях и също ги споделят с вярващите.

0-годишната баба Радка дошла чак от Русе, защото чула, че водата на Кръстова гора е лековита. Искала да налее малко и да занесе на внука си, който пострадал с очите. Направила го и на следващата година се върнала, за да благодари, че Бог чул молитвата й. Дядо от Пловдив пък

измолил за болния си зет спасение от неизлечима болест

Чудото помогнало и на него. Редовните посетители тук са категорични, че на Кръстовден енергията на мястото е най-силна, затова толкова народ се събира в нощта на 13 срещу 14 септември. Голяма част от миряните изминават дългия път догоре само за да се заредят с енергия. И твърдят, че тя им стигала за цяла година чак до следващия Кръстовден. Някои дори оповестиха, че от силната енергия на мястото им се зареждали джиесемите.

Ели КУМАНОВА
Йова АПОСТОЛОВА

Вижте на картата:

Вижте всички маршрути в сайта