Спортни чудеса 2014

Тамплиери пазят тайната на Хоталич
Тамплиери пазят тайната на Хоталич
Тамплиери пазят тайната на Хоталич
Тамплиери пазят тайната на Хоталич
Тамплиери пазят тайната на Хоталич
Тамплиери пазят тайната на Хоталич
Тамплиери пазят тайната на Хоталич
Тамплиери пазят тайната на Хоталич

Спортни новини

Конна езда, СПА и разходки в Стара планина

Вижте всички Вижте повече


Национален вот 2016

Временно класиране

Съкровища

42%
29%
23%

Открития

49%
35%
23%

Атракции

31%
29%
25%

Музеи

37%
35%
29%

Моето БГ ЧУДО

България пленява със своята красива природа, високи планини, сини реки и слънчеви морски брегове. Изпратете снимки на онези места в нашата родина, които са ви впечатлили най-силно и ще останат завинаги във вашето сърце.

Вижте повече

БГ чудеса по света

Наши сънародници по цял свят създават новите БГ чудеса. Изпращайте ни кадри и истории, разказващи за Чудесата на България зад граница.

Вижте повече

Архив чудеса

Чудесата на България през годините...

Вижте повече

Любопитно

Проверявайте тази секция за интересни интервюта с различни популярни и интересни личности...

Вижте повече

За България

България - страна на чудесата. Статии, факти, истории за България.

Вижте повече

Партньори

Чудесата на България е национална кампания, която успя да привлече много партньори...

Вижте повече
  • Размер на шрифт:
Вижте всички маршрути в сайта

Тамплиери пазят тайната на Хоталич

Крушево (Област Габрово)

Рицарите помагат за нови разкопки в крепостта

Тайнствен подземен град вкопан под Крушевската планина остава загадка за археолози и историци повече от век. Само на няколко километра от Севлиево над язовир "Александър Стамболийски" се издига уникална крепост скрита под короните на дървета. Според легендите в недрата на планината е закопано мистичното съкровище на Вълчан войвода. Една от най-големите по площ средновековни крепости се намира в т. нар. Крушевска планина край Севлиево. На 4 км от днешния град в посока северозапад се издигат руините на Хоталич, разположен върху повече от 15 дка.

Укрепление срещу варварите

Възникването му се отнася към V-VІ век с първоначално отбранително предназначние, което българската държава възстановява през Х век, за да отблъсква варварските нападения от север и на Византия от юг. Хоталич се намирал между крепостните градове Ловеч и Търново и имал важно административно значение за региона.

Градът се наричал Серви

Той съществува до към края на XVII век, когато постепенно се слива със селището под него и започва да носи името Серви или Селви, корен от вероятно староперсийски език на сегашното име Севлиево. Предполага се, че това се случва, когато турците завземат Северна България и разрушават крепостта Хоталич. Прогоненото население от укрепения град се заселва на левия бряг на река Росица под крепостните руини.

Кръстен на болярин

Старото име Хотел на крепостта е открито в един-единствен писмен извор от надпис в Батошевския манастир, даващ сведение за родните места на неговите строители: ("Съгради този храм Гено от Хотел и Петър Търнов лято 67...". "Хотел" е славянско лично име и се предполага, че градът е кръстен на някой старейшина, управител или болярин. С времето към наименованието се прибавя наставка "-ец" и става съществително име Хотелец. Произношението на турски език звучи като Хоталич и именно по този начин остава записано в административните документи от турско време.

Първите находки

До седемдесетте години на XX век не се знае точното местонахождение на крепостта. Археологът Симеон Симеонов пръв започва да търси следи от съществуването й в севлиевската Крушевска планина и не след дълго попада на мащабни доказателства. През 1981 г. започват цялостните разкопки на терена.

Каменните жилища

Досега са разкрити около 100 добре запазени каменни жилища, работилници, църкви и некрополи във външния град и цитаделата, както и над 900 експоната, свързани с местния бит, търговия и изкуство. Външният град имал 4 квартала, простиращи се на 43 дка, и три средновековни църкви, една от които е раннохристиянска базилика от V-VI век. Бил е опасан с висока защитна стена, запазена на места и днес до 3 метра, с пет порти.

Ями за дъждовна вода

Вътрешният град /цитаделата/ била обградена с до 10-метрови зидове, зад които живеело болярско семейство с приближените и охраната си. Цитаделата не била гъсто населена, както външния град, тук са открити само едно болярско жилище, малка семейна църква, казармени и складови помещения.
Учените намират и специално издълбани ями за складиране на дъждовна вода, необходима като запас в случай на обсада на града. Има следи от глинен тръбопровод.

Търсят алпинисти за разкопките

За да продължат разкопките по крепостта, се търсят смели археолози, които да работят като алпинисти. В момента до крепостта се стига пеш или с джип по път достоен за оф роуд приключения. "Ако си забравиш цигарите в основният лагер в подножието на планината и се сетиш за тях горе, със сигурност за една седмица ще се откажеш от вредния навик. Защото никой няма да иска да се върне обратно да ги вземе", казва директорът на музея в Севлиево Найден Петров.

4,1 млн. лв. за път и реставрация

Преди седмица на свещеното място рицари тамплиери си дадоха традиционна среща ден преди лятното слънцестоене. На нея присъства и Великият Приор Румен Ралчев, придружен от археолога проф. Николай Овчаров. Церемонията се проведе на свято място край една от средновековните църкви, до която те слязоха пеш.

Тамплиерите взеха решение да подпомогнат археологическите проучвания на най-голямата открита крепост у нас и да работят за популяризиране на "Хоталич".

Общината в Севлиево вече е осигурила 4,1 млн. лв. по европейски програми за ремонт на пътя до крепостта и за възстановяването й. Строителните работи ще започнат в края на лятото. Започва разработване на проекти за кандидатстване по европейски програми, свързани с опазване на културно-историческото наследство.

Иван Иванов

Вижте на картата:

Вижте всички маршрути в сайта