milica
Интервюта

Милица Божинова: Земята ни е благословена

Милица Божинова – ТОНИКА

Певицата излиза с “Тониките” в “Чудесата на България” на 3 октомври

Гласовете на Милица Божинова и колегите й от култовата формация “Тоника” се включиха в спектакъла на “Стандарт” за “Чудесата на България”. Те ще изпеят “Моя любов” на 3 октомври в зала 1 на НДК. Заедно с тях на сцената ще излязат още Миро, Рут Колева, Стефан Вълдобрев, Николина Чакърдъкова, Валя Балканска, Илия Ангелов, Ваня Костова. Всички ще хванат микрофона за “Моя страна” на Емил Димитров.

– Милица, нашият спектакъл пропагандира родните чудеса и ролята им в изграждането на личността. До каква степен имат значение те за човека, според вас?

– Самият Живот е чудо, а ние сме благословени да се родим в малка, но богата на какви ли не вълшебства страна – природа, история, таланти. Безкрайно наследство от култура и духовност. И като при всяко богатство, се мъчим да го запазим и да добавяме по нещичко. Силно се надявам да успеем – това ще бъде наистина чудо в тези времена. Неповторимите шевици в националните носии сякаш кореспондират с неземните звуци във фолклора, а танците ни са извор на енергия и оптимизъм. Искрите от жаравата на нестинарките палят неподозирани мощни експлозии от сила в душите. И все пак е жива онази вечна искрица, която свети и ни помага да търсим духовното.

– Горда ли сте като артист с националността си?

– О, да, разбира се. Гордея се, че пея на български език и че хитовете ни владеят сърцата вече на повече от три поколения. Гордея се и с това, че повечето от шлагерите ни са по стихове. И тук искам да поздравя всички творци на музика и поезия за празника им – 1 октомври.

– Песента “Моя любов” бележи момента, в който англичанинът Джон е готов да пътува из цяла България заради любимата си. Такава ли трябва да е истинската любов?

– Отговорът се съдържа в стиховете на Михаил Белчев в “Моя любов”. Но всеки знае каква трябва да бъде тя и как да извърви пътя към нея.

– Вие какво бихте направили заради любовта?

– Ще цитирам Мишо:

…Заради един човек си струва
и едно море да се преплува
в безлунна нощ, моя любов!
Заради един живот си струва
да живееш, без да се преструваш,
че не грешиш, моя любов…
До сетен дъх…”

– Нашият спектакъл засяга темата и за емиграцията – какво бихте казали на всички млади талантливи българи, напуснали страната?

– Какво мога да им кажа? Ясно е, че талантите ни търсят реализация навън. Държавата не прави почти нищо, за да останат тук. Дано се намерят родолюбци, реализирали се в странство, които милеят за България – да се завърнат и да продължат делото си тук.

– А вие бихте ли напуснали родината?

– В момента всички творци са крайно необходими на България – за да спасят каквото могат от духовността и културата на нацията!

Елица ИВАНОВА