Оферта на седмицата

Конна езда, СПА и разходки в Стара планина

Бутикови хотели в Етрополе предлагат отмора, уют и приключения

Вижте всички Вижте повече
Новини
Новини
Новини
Новини
Новини
Новини
Новини
Новини

Новини

Интересни подробности за събития и случки, свързани с Чудесата на България. Любопитни факти за най-новите открития в областта на културно-историческото наследство на България. Вижте повече

Национален вот 2014

Временно класиране

Атракции

49%
17%
17%
7%
4%

Открития

55%
28%
14%
6%
4%

Моето БГ ЧУДО

България пленява със своята красива природа, високи планини, сини реки и слънчеви морски брегове. Изпратете снимки на онези места в нашата родина, които са ви впечатлили най-силно и ще останат завинаги във вашето сърце.

Вижте повече

БГ чудеса по света

Наши сънародници по цял свят създават новите БГ чудеса. Изпращайте ни кадри и истории, разказващи за Чудесата на България зад граница.

Вижте повече

Архив чудеса

Чудесата на България през годините...

Вижте повече

Любопитно

Проверявайте тази секция за интересни интервюта с различни популярни и интересни личности...

Вижте повече

За България

България - страна на чудесата. Статии, факти, истории за България.

Вижте повече

Партньори

Чудесата на България е национална кампания, която успя да привлече много партньори...

Вижте повече
  • Размер на шрифт:
20.08.2014Намериха стъклени чаши в древния Месионис
Намериха стъклени чаши в древния Месионис
Кръчмите от римско време се наричали "таберни"

Античният град Мисионис имал кръчма, в която жителите му разпускали на чаша вино. Археолозите проф. Николай Овчаров и Ангел Конаклиев откриха древния ресторант при мащабни разкопки. "Особено интересна е намерената сграда, в която излизат стотици фрагменти от стотина стъклени чаши и прозоречно стъкло. Чашите с нищо не се отличават от съвременните фини сервизи със столчета, стъпващи на изящни високи крачета", разказа родният Индиана Джоунс. По думите му в горната част античните майстори са изваяли прозрачни тънкостенни устиета. "Всичко това ни кара да определим сградата като място, в което жителите са отдъхвали на чаша вино. Край стените е имало масивни дъбови маси, край които те са сядали. Подобни кръчми може да видим в древните римски градове Помпей и Херкуланум, засипани в I в. от пепелта на вулкана Везувий. Те са носели името "таберна", откъдето произхожда съвременното "таверна". Обикновено в близост до тях са се намирали "лупанариите" или публичните домове в древен Рим", каза още проф. Овчаров. Двамата с Конаклиев са категорични, че таберната от Мисионис е била доста значителна по размери. Виното в Античността е отлежавало в огромни бъчви, откъдето е преливано в големи амбалажни амфори. Там сервитьорите са го преливали в кани и по-малки амфори с обем 2-3 литра. Именно такава фина амфорка от края на V - началото на VI в. е и последната уникална находка от Мисионис.

19.08.2014Римлянка с накити откриха в Силистра
Римлянка с накити откриха в Силистра
Археолозите намериха обецата й от 24-каратово злато

Археолози откриха гроб на знатна римлянка в Силистра. Находката изскочила изпод земята по време на жилищен строеж в града.
Открити са кости от женско тяло, украсено със скъпи накити. Обеца от 24-каратово злато и фина огърлица от мъниста красели знатната дама. В краката й бил поставен глинен съд и лампа за осветление, както повелявали обичаите преди 2000 години. Наблизо са открити и кости на дете, погребано с фини играчки, изсечени от кост. Става дума за находка от II-III век от новата ера. Тогава върху земята на днешна Силистра е процъфтявала древната римска крепост Доросторум, обясниха местните археолози Светлана Ганчева и Николай Тодоров. Най-вероятно погребаната дама е била представител на средната класа в римското общество. През вековете черепът на покойната е бил разполовен, най-вероятно от диви животни, и затова до нас днес е стигнала само едната й обеца. Още на първата копка е присъствал специалист от местния музей и откритите реликви нито за миг не са били изложени на риск от похищение, обясни археологът Николай Тодоров, под чийто надзор е започнало първоначалното проучване. Историците смятат, че в района около фабрика "Камъшит", където са намерени артефактите, е имало древен римски некропол. Тепърва учените ще изследват находките и ще изработят хипотезите си за това дали жената и детето са погребани заедно или става дума за събития, които не са свързани помежду си.

Станка Христова

19.08.2014Крилата Света Богородица закриля Суковския манастир
Крилата Света Богородица закриля Суковския манастир
Чобанинът Вельо издействал вдигането на обителта и станал първия монах

В православната иконопис е прието с крила да се рисуват ангелите, серафимите и херувимите, св. архангел Гавраил, а понякога, но по-рядко и св. Йоан Кръстител. Но не са познати образци на икони на Божията майка с ангелски крила. Такава икона, невиждана другаде, има в Суковския манастир "Успение на Пресвета Богородица" при село Суково до Пирот в Сърбия. Манастирският храм е изписан през 1869 г. от самоковските иконописци Васил Попхристов и Ристо. Монасите смятат, че двамата български зографи са решили да сложат крила на Пресвета Богородица, защото често към нея отправяме молитва: "Пресвета Богородице, закриляй ни...". Иконата се свързва и с празника "Покров Богородичен", а на повечето славянски езици думата "покров" означава едновременно "покривало" и "защита". Смята се, че образът на Богородица с ангелски крила я представя и като Утешителка.
Макар и в пределите на Сърбия, Суковският манастир е посещаван от много българи. Туроператори го включват в маршрут за религиозен туризъм заедно с Погановския и Темския манастир. Монашеското братство предлага на гостите и стоки от манастирското стопанство. Сред тях има лекове за всевъзможни болежки, направени по стари народни рецепти. Образът на Богородица Утешителка с ангелски крила е една от забележителностите на манастира, чиято история е изпълнена с чудеса.
Смята се, че на това място е имало обител още през VIII-IX век, опожарявана и въздигана многократно. Сегашният манастирски храм, посветен на Успение Богородично, е построен само за две години след 1857 г.
Според преданието малко преди това Вельо Чобанина от пиротското село Крапец сънувал, че това място е свято. И когато започнал да копае, попаднал на стари православни кръстове и църковни утвари. Синът на турския Сали бей Емин посегнал на православната светиня, но скоро се парализирал. Бащата дълго търсил лек. Помогнал му Вельо и тогава беят издействал разрешението за вдигането на храма, а Чобанина станал калугер с името Вениамин. Гробът му е в храма.

Руми БОРИСОВА

14.08.2014"Трансмариска" край Тутракан се изстреля на върха в Чудесата
"Трансмариска" край Тутракан се изстреля на върха в Чудесата
Кметъла, Б.Т.Р., Румънеца и Енчев агитират за крепостта край Дунав

Обрат в класацията за Чудесата на България изведе римската крепост край Тутракан кастела се е увеличила в пъти. Голямата активност в гласуването е заради мощната агитация на кметството. Кметът на Тутракан Димитър Стефанов обясни, че иска да превърне римската крепост в туристическа дестинация, популярна у нас и по света. На приключилия наскоро фестивал "Огненият Дунав" кампанията на "Стандарт" "Чудесата на България" е била презентирана в продължение на четирите фестивални дни. "Хиляди жители на Тутракан, живеещи в града, в страната или чужбина, които си идват в родните домове специално за празника, научиха, че се борим за първенство в класацията на "Стандарт". За "Трансмариска" агитираха с песните си ансамбъл "Българе", Софийски солисти, Румънеца и Енчев и група Б.Т.Р., чиито концерти съставяха тазгодишната програма на празника", обясни градоначалникът.
Рамо на кмета Стефанов ударили и колегите му Цонко Цонев от Каварна, както и градоначалниците на Павликени, Елена, на съседните общини Главиница, Дулово. Всички те дошли на феста и дали подкрепата си за идеята историческото богатство на града да се развива, за да стане Тутракан част от туристическата карта на България.
Римската крепост днес е отлично реставрирана. Благодарение на европроект на стойност 2,9 милиона лева, финансиран от ОП "Регионално развитие", кастелът на брега на Дунава нощем е залят от светлина и звуци. Всички кораби, плаващи по реката, виждат атракцията, затова не е чудно, че популярността ни расте, горди са в кметството в Тутракан. Местната управа се надява, че подкрепата за крепостта "Трансмариска" ще продължи да расте и древният кастел ще стане чудо номер 1 в тазгодишната класация на "Стандарт".

Станка Христова

14.08.2014Гвардейци носят Троеручица на Голяма Богородица
Гвардейци носят Троеручица на Голяма Богородица
Игуменът на Троянския манастир Сионий възстановява Гетсиманската градина

Гвардейска рота ще изнесе с почести чудотворната икона на Богородица Троеручица от Троянския манастир утре. Светата обител посреща обновена миряните на храмовия си празник. Очаква се хиляди вярващи да се стекат в Троянския манастир за големия християнски празник. Новият игумен епископ Сионий се зае да върне блясъка на комплекса в навечерието на храмовия празник Голяма Богородица. За трите месеца, в които той пое управлението на светата обител, ремонтира голяма част от монашеските килии, санитарните помещения, на места са положени паркет, теракот и мрамор. По негово нареждане са възстановени външните фрески на храма. Обновява се проходът към задния двор, където ще има православни магазини с църковна утвар. За да има ред при паркирането, пред манастира вече е оградено и има бариера. А на мястото на порутените сгради в селския двор е изграден огромен охраняем паркинг. Ще бъдат възстановени емблематичната Гетсиманска градина срещу манастира и малките езерца. Новият игумен планира още скоро да бъдат изцяло обновени фреските в основния храм, за да заблестят стенописите, изографисани от Захари Зограф, както и скитът на св. Никола. "Манастирът трябва да се превърне в средище на православната вяра и култура", каза игуменът.

13.08.2014Земеделец откри мраморен бог Хермес от 2 век преди Хр.
Земеделец откри мраморен бог Хермес от 2 век преди Хр.
До месец статуята ще бъде почистена и изложена в НИМ

Земеделец откри рядка статуя на бог Хермес и я предаде в Националния исторически музей, съобщи Нова ТВ. Скулптурата на древногръцкото божество е висока малко над метър и е от 2-и век преди Хр.. Отличава се с прецизна изработка на главата на бога на търговията. Подобни статуи археолозите наричат "херми".

Досега в България са намерени само три „херми”. Находките са от вила Армира край Ивайловград. Две от тях обаче са откраднати. Човекът открил статуята на божеството пък е спазил закона и е предал находката в НИМ. До месец статуята ще бъде почистена и изложена в музея.

13.08.2014Задигнаха медалите на опълченците от Шипка
Задигнаха медалите на опълченците от Шипка
Апашите повдигнали витрината с джобно ножче, алармата не се задействала

Ценни експонати на опълченци са изчезнали от паметника на връх Шипка. От експозиционна витрина в монумента са откраднати джобен часовник, кокарда от опълченски калпак и 21 броя ордени и медали, съобщиха от полицията. Липсата им е установена на 11 август. "Експозиционната витрина е на 5-ия етаж и като всички останали се отваря периодично за почистване и за проверка на датчика на охранителната система", поясни шефът на националния парк-музей "Шипка-Бузлуджа" Данчо Данчев. Според него най-вероятно стъклото е било повдигнато с джобно ножче, а датчикът или не е сработил, или е бил изолиран, за да може крадецът бързо и незабелязано за прибере експонатите. Всички откраднати експонати били на български опълченци и са истински реликви. Служебният културен министър Мартин Иванов увери, че неговото ведомство и МВР ще се разберат и един от най-ярките символи на националното ни достойнство и гордост няма да остане без гардове.

Матей Бонев

11.08.2014300 наши открития отиват в Лувъра
300 наши открития отиват в Лувъра
Учени от музея в Париж проучват останките от древна Аполония

300 наши археологически находки отиват в Лувъра догодина. Изложбата ще бъде от 15 април до 20 юли, съобщи Тотко Стоянов, зам.-декан на Историческия факултет в СУ. "Тогава туристи от целия свят ще посетят музея. Това е едно грандиозно събитие за Лувъра, за Франция, но и за България", каза с гордост ученият. И допълни, че 10 млн. минават през залите на музея всяка година. Пространството ограничава находките, но идеята е балансирано да бъдат представени всички компоненти. Изключително ценни артефакти от района на Созопол са черешката на тортата на националната изложба, която ще гостува в Лувъра. Ще бъдат показани предмети от монументалната, религиозна и гражданска архитектура, от богати гробове и гробни комплекси. "В Лувъра ще бъдат изложени някои от най-важните комплекси, богати гробове на тракийски царе, аристократи от Одринското царство и от териториите на гети и трибали", каза вчера доц. Милена Тонкова от БАН. Посетителите ще могат да видят целия гроб на Севт III, Панагюрското съкровище, известното съкровище от Борово, ще има много находки от съкровището от Рогозен. "Вече има сключен договор между Лувъра и Археологическия институт в София за многогодишни проучвания в Созопол на останките от древната Аполония", коментира доц. Милена Тонкова. "Разкопките в района на Созопол ще продължат през август месец", каза тя.

06.08.2014Банята на Сюлейман Великолепни ще е готова през есента
Банята на Сюлейман Великолепни ще е готова през есента
Кметът на Бургас Димитър Николов провери реконструкцията в археологическия комплекс Акве Калиде

Банята, в която Сюлейман Великолепни е отмарял преди четири века ще придобие автентичния си вид през есента. Мраморната къпалня, която е произведение на изкуството се намира в археологическия комплекс Аква Калиде. Догодина посетителите на комплекса ще могат да се насладят на истинската атмосфера, в която султанът се е наслаждавал на лековитата минерална вода.

Кметът Димитър Николов провери днес, как вървят строителните работи по реконструкцията на обекта. Банята е облицована с мрамор и ориенталска керамика. Идеята е банята на Сюлейман от 17 век да бъде превърната в туристическа атракция – музей на минералната вода и лечебните процедури.

Бургаското кметство има цялостна концепция за експозиция на всички артефакти от Акве Калиде. След археологическите разкопки ще започне реставрацията, консервацията и социализацията на целия археологически комплекс.

Следващият етап предвижда пространството зад чешмата, която местната управа изгради наново, да бъде благоустроено. Там ще бъде изградена постройка в същия архитектурен стил като банята. Тя ще бъде заобиколена от пищна растителност и паркова мебел. Ще има още информационен център, зала за презентации и кафене.

Идеята за Аква Калиде предвижда в първото ниво на Музея да бъде представена римска баня с топъл и студен басейн.След това ще стартира изграждането на първото ниво на Музея, който ще представлява римска баня с топъл и студен басейн, място за масаж с билкови и естествени продукти. Музейната експозиция ще включва всички артефакти, открити на Акве Калиде – златни монети, медицински инструменти, пособия за баня.

05.08.2014110 пасажери на борда на “Анастасия”
110 пасажери на борда на “Анастасия”
Туристите ще се глезят с напитки в корабния бар

Корабът "Анастасия", който ще превозва туристите от Бургас до едноименния остров, вече е готов. Плавателният съд бе пуснат на вода в понеделник край Царево.

"Анастасия" е с капацитет до 110 пътници и 4 души екипаж. Той е катамаран "Levаnty", модел "CSP 175" със закрит салон, втора палуба с пасажерски места. Всички седалки са ергономични, така че да бъдат комфортни по време на плаване.

Оборудването включва бар за топли и студени напитки в салона за пътници, климатична уредба, радио и безжичен интернет. В следващите няколко дни предстоят изпитания на море, дооборудване и обучение на екипажа. На 8 август при хубаво време той ще отплава към Бургас.

Стела Николова

Показване на резултати от (1 - 10). Общо записи (768), общо страници (77).