Спортни чудеса 2014

Новини
Новини
Новини
Новини
Новини
Новини
Новини
Новини

Спортни новини

Конна езда, СПА и разходки в Стара планина

Вижте всички Вижте повече

Национален вот 2014

Временно класиране

Атракции

48%
28%
18%
7%
7%
1%
1%
1%
1%
1%

Открития

51%
23%
16%
11%
8%
6%
6%
4%
3%
2%

Моето БГ ЧУДО

България пленява със своята красива природа, високи планини, сини реки и слънчеви морски брегове. Изпратете снимки на онези места в нашата родина, които са ви впечатлили най-силно и ще останат завинаги във вашето сърце.

Вижте повече

БГ чудеса по света

Наши сънародници по цял свят създават новите БГ чудеса. Изпращайте ни кадри и истории, разказващи за Чудесата на България зад граница.

Вижте повече

Архив чудеса

Чудесата на България през годините...

Вижте повече

Любопитно

Проверявайте тази секция за интересни интервюта с различни популярни и интересни личности...

Вижте повече

За България

България - страна на чудесата. Статии, факти, истории за България.

Вижте повече

Партньори

Чудесата на България е национална кампания, която успя да привлече много партньори...

Вижте повече
  • Размер на шрифт:
17.11.2014Откриха в нива печат с лика на Христос
Откриха в нива печат с лика на Христос
Бил на цар Петър, заровен край “Русокастрон”

Уникален печат с лика на Христос отпреди 1000 години бе открит в крепостта "Русокастрон" край бургаското село Русокастро. Според археолозите клеймото е принадлежало на българския цар Петър, управлявал от 927 до 969 година. На уникалната находка се натъкнали местни жители от близкото село Желязово. Те открили царския печат, докато копаели в градината си на около 400 метра от крепостта. "Става въпрос за оловен печат - моливдовул, на българския цар Петър. На лицето на печата е изобразен Иисус Христос с ореол, в който е вписан кръст, а от другата страна е изобразен българският владетел със съпругата си Мария. Печатът е един от най-добре запазените, открити изобщо до този момент. Находката е първата, открита в Тракия", коментира шефът на Историческия музей в Бургас Милен Николов. По думите му на юг от Стара планина е намерен само един подобен печат - от крепостта "Кракра" при Перник. "На практика в Южна България единствено бургаският музей вече притежава такава находка", каза още Милен Николов.
При разкопките в крепостта "Русокастрон" са открити и други ценни находки. Освен богатата колекция от монети археолозите са намерили и няколко бронзови апликации от колани, които категорично се свързват с ранносредновековната българска култура. Тези находки за пореден път потвърдиха голямото значение на Русокастро не само през периода на Второто българско царство, но и през IХ-Х в. Подобни апликации на колани, които са често срещани в Плиска, Преслав и изобщо в Североизточна България, в Южна България се откриват единствено в Русокастренската крепост.
Разкопките бяха подновени преди месец след двугодишно прекъсване.
Проучена бе кулата кладенец в най-ниската част на прохода, която е един от най-монументалните градежи през Средновековието. "Дебелината на стените й са цели 2,9 м. Външните й очертания не са правоъгълни, както е вътрешността на самия кладенец, а са най-вероятно с петоъгълна форма, като челото на кулата опира буквално в главния път, водещ от с. Русокастро към с. Желязово", разказа Милен Николов, който ръководи разкопките.
Тук се откри още една бойна кула с ширина 8,2 м, пред която посредством стъпала се е преодолявала голямата денивелация от Русокастренска река към северната стена на крепостта.

Стела Николова

12.11.2014Малчугани учат история в къща от неолита
Малчугани учат история в къща от неолита
София е на 8000 г. и това я прави най-древната европейска столица

Как са живели най-древните столичани, малките софиянци ще научават в истинска къща от неолита. Проектът на Столичната община предвижда часове по история на учениците да се провеждат във възстановка на най-голямото жилище от неолитното селище в кв.Слатина. "Проектът за археологичен парк, ще се движи паралелно с разкопките",заяви кметът Йорданка Фандъкова. Тя разгледа обекта и находките от това лято.Селището е едно от най-големите у нас. На мястото на разкопките могат да се видят зидовете, огнището, работилницата за инструменти и древната мелница за жито.

"В научните среди все повече се говори за праисторията на Европа, а селището от Слатина се споменава във всички академични учебници в Германия", разказа проф. Васил Николов, ръководител на разкопките. Той обясни, че вероятно древните са палели ритуално къщите на измрелите семейства. „Изгорели къщи се намират във всички неолитни селища, а има и такива, в които всички къщи са били подпалени. Чудехме се, как може да изгори къща построена изцяло от глина. Все повече се налага хипотезата, че това е ритуал”, допълни Николов. Неговият екип проучва и селището по магистрала „Струма” до с.Мулсалево, както и най-древният монетен двор край Провадия. Професорът подчерта, че откриването на софийското селище е доказателство, за това, че София е най-древната столица в Европа, тъй като няма подобни открития в другите.

"Неолитното селище, Западната порта и манастирът "Мария Магдалена" в Бухово са проекти, финансирани от столичната програма "Култура", каза Фандъкова. Тя обаче се оплака, че други проекти като довършителните работи по "Света София" и центърът за дигитализация в Музея на София, за които общината е кандидатствала за пари от Норвежката програма, се бавят. "Надявам се новият министър на културата да задвижи процедурите", допълни столичният кмет.

10.11.2014Сандански си върна плоча с “Тайната вечеря”
Сандански си върна плоча с “Тайната вечеря”
Уникалният експонат ще може да се види в археологическия музей в града

Уникален кръст и олтарна плоча с мотиви от "Тайната вечеря" ще красят витрините на Археологическия музей в Сандански. "Върнахме ценните находки от Националния исторически музей", похвали се директорът на музея Владимир Петков. "Тези два експоната ще привлекат вниманието и на местните жители, и на гостите на града. Те са сред най-ценните ни открития при изследването на раннохристиянския комплекс, в който се натъкнахме преди години и на Епископската базилика", каза той. Кръстът е раннохристиянски, от V-VI век. Той е масивен, направен от бронз, с височина 54 сантиметра, широчина 30 сантиметра и дебелина 3 милиметра. В долния край завършва с клин, който се е забивал в дървен прът. "По този начин се е изграждал жезъл, с който са се водили литийни шествия начело с епископа", уточни директорът на Археологическия музей Владимир Петков.

Владимир Симеонов

05.11.2014Пръстенът-убиец води в Топ 10 на "Чудесата"
Пръстенът-убиец води в Топ 10 на "Чудесата"
Крепостите "Трансмариска" и "Перистера" делят върха при атракциите

Пръстенът убиец от Калиакра продължава да е любимото археологическо откритие на българите за 2014 г. Това сочи класацията на "Чудесата на България" в последния трети етап на гласуването, който беше стартиран вчера. На финалната права, според досегашния вот, се подредиха по десет Чудеса в двете категории "Открития" и "Атракции". Средновековното бижу от XIV век очевидно заплени гласуващите в сайта www.bgchudesa.com с мистичната си история, защото това е единственият пръстен с тайник за отвора, намерен в България. На второ място за момента е златото на гетите със своите 264 накита, които бяха извадени край Исперих. Съкровището беше открито след 30 години разкопки в резервата Сборяново край Свещари. Засега трета позиция държат Мелнишките камбани, които пък са най-ранните, запазени в Европа. Ведната след това се подрежда един от най-уникалните мегалитни паметници - Татул. За каменната гробница се смята, че там е бил положено тялото на Орфей.

Борбата за призовото място в категорията "Атракции" продължава с нестихващ интерес. Античната крепост "Трансмариска" и средновековната - "Перистера" непрекъснато се сменят в челото на класацията. На трета позиция се подрежда засега римският уникат Вила Армира, но съвсем наблизо са и другите чудеса - средновековната крепост "Хоталич" край Севлиево, а и античният легионерски лагер Абритус.

Битката в последния тур на "Чудесата на България" е изключително оспорвана. Всеки от класираните исторически паметници и от археологическите открития може да измести сегашните призьори, защото кликането в сайта върви със сериозни темпове. Кметовете са най-дейни в кампанията, защото забележителностите в техните общини отварят врата за туризъм и поминък на хората. С мишката в ръка са млади и стари, ученици и пенсионери, защото в кампанията на вестник "Стандарт" участват над 150 000 души. Всеки, който дава своя глас, защитава своето чудо дали от местен патриотизъм, или от желание дадената историческа ценност да придобие популярност, но победителите в тазгодишната кампания ще станат ясни в края на ноември.

03.11.2014Искат път до гроба на деспот Слав
Искат път до гроба на деспот Слав
Хотелиери, винари и учени дават рамо на предприемачи от Сандански и Петрич

Нов път до гроба на деспот Слав искат хората в Мелник. Те очакват бум на туристи заради открития преди две години скелет на някогашния владетел.
Лошата инфраструктура до археологическите атракции е един от проблемите, който ще бъде обсъден на днешната дискусия в Мелник, част от кампанията на "Стандарт" - "Чудесата на България". На нея учени и бизнесмени ще се опитат да очертаят верния път за развитието на туризма в Сандански и Петрич. Те ще дадат насоки на местните предприемачи как да развиват своите фирми в тези региони. Представители на двете общини в Югозападна България, собственици на хотели и винарни в региона, експерти, археолози и историци ще търсят решение на проблемите. Всички те ще могат да представят своята гледна точка за бъдещето на туризма в двете общини. "На места инфраструктурата не е на ниво. Има какво да се направи за облагородяването й. Затова разчитаме на помощта на вестник "Стандарт", за да чуят проблемите и управляващите. Целта ни е да намерим заедно решение на тези трудности", коментираха ден преди дебата представители на местната власт в Сандански и Петрич. Водещ на форума ще бъде главният редактор на "Стандарт" Славка Бозукова. След края на дискусията тя ще е специален гост и на връчването на наградите в конкурса "Любим учител на Пиринско 2014 г.". Тържествената церемония ще се проведе от 19 часа в зала "22 септември" в Благоевград. Инициативата е на регионалния лидер на печата в Пиринския край вестник "Струма". Кметът на община Благоевград Атанас Камбитов ще връчи на големия победител в конкурса кристален плакет.
Владимир Симеонов

29.10.2014Европейски дни на наследството в Музея на София
Европейски дни на наследството в Музея на София
За Деня на будителите в базиликата "Света София" ще влиза без пари

"Музеят за история на София" ще бъде домакин на серия от инициативи в рамките на Европейските дни на наследството (31октомври-2 ноември 2014 г.). Европейските дни на наследството ще бъдат официално открити на 31 октомври от 17: 30 ч. в сградата на Музея за история на София (пл. Бански 1, бившата Централна минерална баня).

Ще бъдат представени две изложби. Първата е озаглавена „Хроника на едно забележително съзидание”. Тя е посветена на историята на Централната минерална баня и нейното здание. Втората ще покаже курсови проекти по ландшафтна архитектура на студенти от Университета по архитектура, строителство и геодезия. Освен това посетителите ще имат възможност да наблюдават мултимедийна презентация за Владимир Димитров - майстора.

Програмата на събитието включва още: конференция на тема „Да опазим нашето културно наследство. От Париж до София” и възможност за включване в организирани маршрути, акцентиращи върху сгради, паркове и градини, които са част от културното наследство на столицата.

Денят на народните будители –1 ноември, ще бъде отбелязан в рамките на Европейските дни на наследството със специално подготвен маршрут по Алеята на бележитите българи в Борисовата градина. Същевременно, археологическото ниво на базиликата Света София ще е с безплатен достъп през този ден.

Основната идея на Европейските дни на наследството е да предоставят възможност за посещение на забележителности с огромна културна стойност, които в ежедневието остават недостъпни за широката публика. Инициативата води началото си от 1984 г., когато за първи път се организира във Франция.

28.10.2014Възраждат Ковачевица като БГ Холивуд
Възраждат Ковачевица като БГ Холивуд
Селото привлича все повече туристи, казва кметът на Гърмен Минка Капитанова.

Село Ковачевица в Западните Родопи е туристическата перла на община Гърмен. Селището е обявено за архитектурен резерват. То е запазило автентичния си вид от ХVIII-ХIХ век и е едно от най-известните и красиви български села. Къщите са почти изцяло изградени от камък, включително и покривите, като само при най-високите последният етаж е от дърво. Живописната възрожденска архитектура открай време привлича не само туристи, но и творци. За село Ковачевица родните кинаджии отдавна разправят, че е българският Холивуд. Важното обаче е, че у нас няма българин, който да не е виждал Ковачевица, макар че мнозина дори не подозират за това. Там са снимани филмите "Селцето", "Мъжки времена", "Опашката на дявола", "Мера според мера" и др. "Ковачевица привлича все повече туристи", заяви кметът на Гърмен Минка Капитанова.

Владимир Симеонов

24.10.2014Туристи покоряват Трапезица за 2 минути
Туристи покоряват Трапезица за 2 минути
Зъбчата железница ще изкачва посетителите, готвят нови атракции на хълма
Уникален за България туристически фуникуляр беше монтиран на хълм Трапезица в старата столица. Съоръжението, по-популярно като зъбчата железница, ще изкачва туристите на хълма, където предстои да бъдат организирани нови атракции и музейни експозиции. Асансьорът все още не е открит за туристите понеже археолозите довършват проучванията на 20-те църкви на Трапезица.
Изграждането стана възможно благодарение на проект по ОП "Региони в развитие". С близо 5 млн. лв. беше изградена подпорна стена, крепостта се сдоби с художествено осветление, подобно на Царевец, а също така бе създадена инфраструктура за бърз и лесен достъп до историческия резерват. Изграждането на фуникуляра е било истинско предизвикателство за техническия екип. Големият наклон на трасето, неравният терен и неблагоприятните метеорологични условия, са само част от факторите, които затрудниха реализацията на проекта. "Това е първото по рода си съоръжение не само за България, но и за Балканския полуостров. Има изграден и асансьор за хора с увреждания, който прави достъпът до фуникуляра достъпен за всички", обясни техническият ръководител инж. Николай Николов. Трасето на съоръжението е с дължина 135 м.
Иван Иванов
10.10.2014Изровиха вампир и мадона на Перперикон
Изровиха вампир и мадона на Перперикон
Позата на майката с детето била обред срещу чумна епидемия

На две християнски погребения, с необичайни от гледна точка на религиозния канон ритуали, попадна екипът на проф. Николай Овчаров на Перперикон. И двата гроба са датирани от първата половина на XIII век.
Едното погребение е свързано с обичай против вампирясване, което е второто на Скалния град на траките. При първото, което археолозите откриха миналото лято, в рамото на покойника бе забит железен палешник. "Сега наблюдаваме друг обичай. Покойникът е бил погребан с нож, забит или поставен в областта на подсърдечната област. Източнородопските некрополи дават такива отклонения, например при тези край с. Мишевско от X в., наблюдаваме такива обичаи против вампирясване", коментира Овчаров. Той уточни, че погребението е по християнски обичай, само че десният крак е разчленен на две или три части.
Другият християнски гроб, на който са попаднали през последните дни археолозите на Перперикон, разкрива скелетите на млада жена с дете на около 4-5-годишна възраст, композирани при погребението след смъртта им в молитвена поза от типа "Богородица с младенеца". "Това е втори подобен случай след този в района на едно русенско село. Става дума за специални обреди, правени срещу чумни епидемии, които са покосили и много хора в Родопите и в Беломорието", заяви Овчаров.

Ирина Ангелова

07.10.2014Цар, президент и премиер при Самуил
Цар, президент и премиер при Самуил
Владетелят възкръсва от бронз на Архангеловден

"Цар Самуил е най-трагичната, но и най-романтична фигура от средновековната българска история". С тези думи акад. Васил Гюзелев откри в деня на 1000-годишнината от от смъртта му - 6 октомври - научна конференция в Големия салон на БАН. В нея участват над 50 историци, археолози, филолози и изкуствоведи - от Австрия, Албания, Белгия, Франция, Гърция, Италия, Великобритания, Германия, Полша, Русия, САЩ, Македония, Сърбия, с доклади, посветени на цар Самуил и неговата епоха. Те бяха приветствани и от служебния премиер Георги Близнашки, кой уважи събитието.
Конференцията е част от заключителните тържества, посветени на събитието. Вчера президентът Росен Плевнелиев, министърът на културата Мартин Иванов и председателят на БАН акад. Стефан Воденичаров посетиха Солун, където
положиха венци пред костите
и плащаницата на цар Самуил, съхранявани в Музея за византийска култура. От българска страна имаше молба плащаницата да бъде изложена у нас, но отговорът от гръцка страна бе, че артефактът е в тежко състояние и не бива да бъде транспортиран. Българската страна неведнъж е поставяла и въпроса за връщането на тленните останки на владетеля в България. Навремето директорът на НИМ проф. Божидар Димитров дори бе издигнал оригиналната идея да ги получим срещу плащаницата на византийския император Андроник III, която се съхранява у нас, но "бартерът" не се състоя
Отказът на гърците да ни дадат реликвата на Самуил ни най-малко не повлия на въодушевлението на стотици хора, главно младежи, които се стекоха с развети национални знамена и портрети на царя и положиха венци пред паметника на Самуиловите войни пред църквата "Света София" в столицата. Пак там по-късно бе осветен основният камък на бъдещата статуя на цар Самуил, която ще бъде открита точно след месец - на Архангеловден. Тя е дело на Александър Хайтов, избрана с конкурс от 21 проекта. Изграждането е финансирано от фондация "Българска памет", а Столичната община е осигурила необходимото количество бронз. Постаментът ще е висок 2,2 м, а самата фигура 3,3 м.
На освещаването на основния камък на паметника, извършено от епископ Григорий, викарий на Софиска Митрополия, присъстваха президентът Росен Плевнелиев, служебният премиер Георги Близнашки и столичният кмет Йорданка Фандъкова. След това всички присъстваха на панихидата в памет на цар Самуил, която Негово Светейшество патриарх Неофит отслужи в храм-паметника "Св. Александър Невски", като към тях се присъедини Симеон Кобургготски.
Днес тържествата продължават
с откриването на експозицията "Цар Самуил в битка за България", организирана от Националния археологически музей, а утре в Националната художествена галерия-София, ще бъде отворена за посетители изложбата "Цар-Самуиловият век в творчеството на българските художници".
Кулминацията от мероприятията по отбелязването на 1000-годишнината от смъртта на цар Самуил ще бъде на 9 октомври в Петрич с историческия спектакъл "Неослепена памет" в Националния парк-музей "Самуилова крепост" и тържествена заря.
Константин Събчев

Показване на резултати от (1 - 10). Общо записи (800), общо страници (80).