Оферта на седмицата

Комбиниран пакет „Дух и култура”

Гранд хотел Янтра – Велико Търново и еко къщи – Архитектурно-исторически резерват с. Боженци

Вижте всички Вижте повече
Новини
Новини
Новини
Новини
Новини
Новини
Новини
Новини

Новини

Интересни подробности за събития и случки, свързани с Чудесата на България. Любопитни факти за най-новите открития в областта на културно-историческото наследство на България. Вижте повече

Национален вот 2014

Временно класиране

Атракции

33%
22%
19%
7%
6%

Открития

59%
18%
17%
8%
5%

Моето БГ ЧУДО

България пленява със своята красива природа, високи планини, сини реки и слънчеви морски брегове. Изпратете снимки на онези места в нашата родина, които са ви впечатлили най-силно и ще останат завинаги във вашето сърце.

Вижте повече

БГ чудеса по света

Наши сънародници по цял свят създават новите БГ чудеса. Изпращайте ни кадри и истории, разказващи за Чудесата на България зад граница.

Вижте повече

Архив чудеса

Чудесата на България през годините...

Вижте повече

Любопитно

Проверявайте тази секция за интересни интервюта с различни популярни и интересни личности...

Вижте повече

За България

България - страна на чудесата. Статии, факти, истории за България.

Вижте повече

Партньори

Чудесата на България е национална кампания, която успя да привлече много партньори...

Вижте повече
  • Размер на шрифт:
29.07.20141000 години от битката при с.Ключ
1000 години от битката при с.Ключ
След погрома войните на цар Самуил са ослепени

1000 години се навършват днес от битката при с.Ключ. Сблъсъкът между войските на цар Самуил и на византийския император Василий ІІ завършва трагично за българите. В решителното сражение те са нападнати в тил от отряда на Никифор Ксифий и губят битката.

Цар Самуил успява да се спаси, но във византийски плен попадат, според различните исторически извори, между 14 000 и 15 000 български воини. По заповед на императора пленените български воини са ослепени, като на всеки 100 е оставен по един с едно око. Оттогава е и прозвището Василий Българоубиец.

Цар Самуил не успява да преживее погрома и скоро след трагичната развръзка умира.
Неговото управление е белязано от титаничния сблъсък между България и Византия, а битката при Ключ е кулминацията.

Първото българско царство съществува още четири години след смъртта на цар Самуил – до 1018 година, управлявано от наследниците му Гаврил Радомир и Иван Владислав, след което влиза в границите на Византийската империя до въстанието на Асен и Петър през 1185 година.

28.07.2014300 се поклониха на „Страдащата Богородица” в Златоград
300 се поклониха на „Страдащата Богородица” в Златоград
Божията майка е изобразена с нож забит в сърцето на тайната икона

Пазени в тайна години наред икони бяха показани само за ден в Златоград. Близо 300 души се стекоха към Севлиевата къща, за да видят уникалните ликове. Така те разгледаха иконата "Св. Богородица Страдаща". Божията майка е изобразена пред разпънатия на хълма Голгота в Йерусалим Христос. Тя ридае, а в сърцето й е забит меч или нож.

"Символът е за мъката, изпитвана от нея пред смъртта на своя син. Това е един западен сюжет, който навлиза в българските земи през XIX в. под руско влияние. Той се заражда в Западна Европа през XIII в., а по-късно се развива като портрет", обясни проф. Николай Овчаров. Той представи странното за нашите земи изображение на Богородица.

"Иконата е в много тежко състояние и спешно се нуждае от реставрация", обясни проф. Овчаров. Според изкуствоведа от Националната художествена галерия Мариела Стойкова изображението е уникално и е дело на зограф Никола Одринчанина. По българските земи сюжетът се интерпретира рядко, главно от тревненски и по-късно от самоковски майстори. Но като произведение на Одринската българска художествена школа това е първо открито по рода си. Предполага се, че рядката икона е рисувана в самия Златоград от майстора, тъй като в двата храма в града има и други негови творби от 1854 г.
Иконата "Св. Богородица Страдаща" заедно с други странни над 10 изображения на светци е престояла на тавана на една от най-старите възрожденски църкви по нашите земи - "Успение на св. Богородица" десетки години. Те бяха извадени за 180-годишнината на храма. Църквата е вкопана в земята. Едно от изображенията показва светци, чиито очи са избодени. Това не е поругаване от иноверци, а странен народен обичай, според който по този начин може да се помогне на слепци да прогледнат, обясниха експерти. Пазените на тавана на храма икони са от XVIII-XIX в.

20.07.2014Дядо Добри навършва 100 години днес
Дядо Добри навършва 100 години днес
Светецът от Байлово дарява имотите си на църквата и става безсребреник

Дядо Добри навършва днес 100 години. Старецът е последният мирянин безсребреник, който се е посветил на каузата да събира пари за православните храмове у нас и най-вече за храм-паметника „Александър Невски”.

Светецът от Байлово е роден на 20 юли 1914 година, а цялото му име е Добри Димитров Добрев. С годините Дядо Добри се е превърнал в символ на добротата за много българи и за духовен пример. През последните 20 години Дядо Добри проси по улиците на София. Всички спечелените пари той дарява на Българската православна църква. Въпреки напредналатаси възраст, той почти всеки денходи пеша или с автобус до София. Там пред вратите на храм-паметник "Свети Александър Невски" или църквата "Свети Седмочисленици" събира пари в пластмасова чаша, които след това дарява.

Около 2000 година той решава да дари всичките си имоти на църквата.Днес живее много скромно в малка пристройка към църквата "Св. св. Кирил и Методий" в родното си село. Дядо Добри е един от най-големите частни дарители на български православни храмове. Макар че живее изключително бедно, той е дарил над 80 000 левапрез живота си, от които 37000 лева са за храм-паметника „Свети Александър Невски”.

Съвсем наскоро папата се възхити от дядо Добри във Фейсбук. Франциск се е трогнал от неговата история, съобщи сайтът "Коста Рика. И споделил в социалната мрежа историята на столетника просяк. Според сайта папата е публикувал на стената си разказ за Светеца от Байлово, който всеки ден върви 10 км от дома си до центъра на София, за да измоли от минувачите по някоя стотинка за храма. Това, което трогнало папата, е, че този прегърбен от годините човек е дарил повече от $50 000, които спестил от просията. Текстът, написан от папа Франциск, е придружен от две снимки на Добрев - едната, заснета на улицата, а другата - в скромния му дом.

17.07.2014Левочево празнува Илинден с курбан и каба гайди
Левочево празнува Илинден с курбан и каба гайди
Гласовити родопчани ще се надпяват в конкурса „С песните на Надежда Хвойнева”

И тази година известното с бунтовното си минало смолянско село Левочево ще отпразнува традиционния събор „Илинден- среща на родовете”. В рамките на празника ще се проведе и V –ят национален конкурс „С песните на Надежда Хвойнева”. Проявите започват на 18 юли с откриване на изложба „Левочево –минало и традии”.

В събота, 19 юли, от 10.00 часа ще започне конкурсът „С песните на Надежда Хвойнева”. Досега за участие в него са се записали 30 млади таланти. Именитата родопска певица е почетен гражданин на Смолян. Празникът на селото ще бъде открит същия ден от 18.00 часа. Ще се проведе среща на родените през 1964 г. По-късно ще бъдат наградени на гала-концерт победителите от конкурса.

Света литургия ще бъде отслужена в неделя на 20 юли, ще бъде отслужена в храм „Св.Св. Петър и Павел”. Тогава ще се проведе среща на родовете и ще бъде раздадена благословен курбан на параклиса „Св.Илия” в местността Илинден.

Националният конкурс с „Песните на надежда Хвойнева” се провежда под патронажа на кмета Николай Мелемов.Организатори на събитието са община Смолян, кметство Левочево, ГПК „Сакарка” , местното читалище „Развитие – 1919 г.” и църковното настоятелство при храм „Св. Св. Петър и Павел”.

15.07.2014Фарът на Шабла посреща туристи до края на лятото
Фарът на Шабла посреща туристи до края на лятото
Най-старото морско съоръжение на Балканите е построено през 1768 г.

Едно от най-старите морски съоръжения по родното Черноморие ще отвори врати за четвърта година. Фарът на нос Шабла ще приема поситители всеки петък през месеците юни и юли. Инициативата е на ВМС Варна и община Шабла, съоблщават от кметството.

Работното време ще е от 10 до 12 ч. и от 14 - 17 часа. Посуетителите трябва да носят лични документи, а децата под 14 години не могат да влизмат без придружител.

Фарът на нос Шабла е най-източната точка на страната ни и е най-старият не само по нашите земи, но и на Балканите. Той е точно копие на прочутия Александрийски фар, но е по-малък от него. Кулата на съоръжението, извисяваща се на височина от 32 метра, е боядисана в два цвята - бяло и червено. Според историците фарът е построен през 1768 г., а официално е бил открит през 1857 г. Светлината му се вижда на 17 мили навътре в морето.

Първите сведения за фара са от пътешественици, преминали по тези земи – Шарл дьо Пейсонел, Ксавие Омер дьо ла Ел, Венцел фон Броняр. Те известяват за името му – Лаксилутико (Млечна светлина) и Шабла фенер (Пясъчен фар), както и за годината, когато е построен – 1786. Разрушаван е два пъти – по време на Кримската война и през 1900 г. от земетресение, и е възстановяван два пъти – на 15 юли 1856 г. от Високата порта и през 1934/1935 г. от румънските власти. Дотогава е целият в бяло и светлините му се виждат на 15 мили. Румънците го боядисват в два цвята – бяло и червено, и променят оптиката му. От кулата му по три пъти на всеки 25 секунди просветва лампа в бяло, като светлината му днес е видима от 17 морски мили. С местоположението си най-старото и най-високо навигационно съоръжение по Българското Черноморие бележи средата на пътя между устието на Дунав и Босфора, както и предпазва морските съдове от засядане в рифа срещу него, чиято дължина е 1 морска миля.

132 стъпала водят до върха на осемстенната кула на фара край Шабла, която е висока 32 метра. Фарът свети от надморска височина 36 метра, а от “терасата” му се открива чудесна гледка не само към морето, но и към околностите, където малки нефтени кладенци продължават да изпомпват атрактивно последните капки черно злато. Всъщност историческата справка показва, че той е построен през 1851 г. от австрийски специалисти по молба на турското правителство тогава. Днес в епохата на GPS системите и множеството модерни технологии фарът започва да губи истинските си функции, но остават неговата загадъчност и привлекателност за туристите. Сред любопитните факти е и този, че съоръжението е точно умалено копие на прочутия Александрийски фар, в който е била съхранявана библиотеката на великия пълководец Александър Македонски. Именно дежурният на фара в Шабла ежегодно посреща Новата година пръв в България.

11.07.2014Археолози искат 90 дни отсрочка за “Струма”
Археолози искат 90 дни отсрочка за “Струма”
Откриха град със слънчеви къщи, търсят 360 000 лева за разкопки

Археолози искат да работят още три месеца след края на договора на трасето на бъдещата автомагистрала "Струма" край с. Мурсалево. Те трябва да приключат с разкопките си по ЛОТ 2 от Дупница до Благоевград до 31 август, но от особена важност е да се довърши изследването на уникалното неолитно селище отпреди 8000 години в местността Деве боаз. "Няколко министри идваха на място и ахнаха от направените от нас находки. Обидно ни бе, че наскоро министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева, която също бе тук, каза в интервю, че нищо интересно не е открито. На обекта в сряда дойде комисия от експерти на културното министерство. Настояваме да продължим проучванията до края на ноември", каза ръководителят на археологическия екип проф. Васил Николов. Това предложение ще бъде направено на министъра на културата Петър Стоянович, който ще го обсъди с Агенция "Пътна инфраструктура". За трите месеца допълнителна работа ще са нужни около 360 000 лева, уточни професорът. Според него строителите са уверили, че няма проблем археологическите изследвания да се удължат. Това нямало да попречи на строежа на магистралата, тъй като ще се освободи част от обекта.
Николов и колегите му се натъкнали на блестящата материална култура на VI хилядолетие пр. Хр. в долината на Струма. Открити са много керамични фигури на богинята майка, животни, седефено копче и златен накит за глава от най-ранната европейска цивилизация.
Неолитното селище е с идеална планировка - три успоредни улици и няколко по-тесни напречни, които оформят "квартали" с по 3-4 къщи. След известен период на обитаване това село е било преднамерено запалено от неговите обитатели, които при това са оставили в къщите цялото си имущество. На Балканите няма друго такова селище с подобна точна планировка. Строителството на къщи е съобразено с движението на слънцето.

Владимир Симеонов

10.07.2014Откриха скелет на невеста с италиански гердан
Откриха скелет на невеста  с италиански гердан
Разкопките се извършват в местността Свети Спас край Перник

Скелет на нагласена като булка млада жена откриха археолози при разкопки в Перник. В същото погребение са намерени и дребни костици на бебе, което или е било много малко, или още не е било родено. От две седмици археолозите правят разкопки в непроучени терени около т. нар. тройна църква в местността Свети Спас в подножието на крепостния хълм над Перник. Заедно с тях в определени дни от седмицата работят антрополози, а при тази находка се наложи и консултация с етнолог.
Гробът на младата жена вече е датиран от края на XVIII или началото на XIX век. Върху скелета са намерени два чифта медни гривни, едната от които е тип "рогатка", над 2000 мъниста, множество висулки от средиземноморски мидички, медни и сребърни монети, както и красив бронзов пръстен със зелен камък. Според археолозите гробът е на обикновена жена от народа. Антрополозите пък ще уточнят възрастта на бебето и така ще стане ясно дали е било новородено или още неродено.

В близост до това погребение е открит и скелетът на 18-годишен младеж със сребърна обеца на лявото ухо. Това обаче не е знак със съвременно звучене, а добре познат на етнолозите обичай. Момчето или е било болно, или братята и сестрите му преди него са измирали. При такива случаи майките сваляли едната си обеца и я слагали на лявото ухо на момчетата против беди, болести и уроки.

Руми БОРИСОВА

10.07.2014Проучват скланите ниши край с. Красен до Генерал Тошево
Проучват скланите ниши край с. Красен до Генерал Тошево
През 60-те години там е намерена изключително рядка находка от траките

Скалните ниши във варовиковите скали край с.Красен дво Генерал Тошево ще бъдат проучени през лятото. Там вече започнаха разкопки, в които участват археолози от музеите във Варна, Добрич и Генерал Тошево. Помагат им и 10 ученици от школата в добруджанския град.

Нишите не са регистрирани в Археологическата карта на България или в някои научни публикации. Те са разположени на двайсетина метра, западно от черния път, свързващ с. Красен и с. Изворово. Самият комплекс представлява около 15 на брой трапецовидни, арковидни и правоъгълни ниши вдълбани във варовиковата скала.

Подобни ниши се срещат изключително в Източните Родопи, свързват се с траките и се датират в Ранната желязна епоха (XII–VI в. пр. Хр.) или най-общо в I хил. пр. Хр.

От село Красен произхожда, така наречената вотивна ръка, изработена от слонова кост, която е намерена при изкоп в мандра през 60-те години на XX в. Находката представлява ръка, около която се увиват две змии. Изпънаните пръсти държат кълбо. Този вид открития се отнасят към култа към тракийскиябог Сабазий.

Общината в Генерал Тошево смята, че обектът „Скални ниши” има сериозен потенциал да се развие в атрактивен туристически маршрут, тъй като мястото се намира в непосредствена близост до селото, а пътят достига до самите ниши.

07.07.2014Президентът връчи на Славка Бозукова орден „Св.Св.Кирил и Методий”
Президентът връчи на Славка Бозукова орден „Св.Св.Кирил и Методий”
Главният редактор на „Стандарт” получи отличието за заслуги в областта на културата, изкуството и науката

Президентът Росен Плевнелиев връчи на главния редактор на в. "Стандарт" Славка Бозукова орден "Св. Св. Кирил и Методий" - първа степен. Най-високото държавно отличие се дава на г-жа Бозукова за големи заслуги в областта на културата, изкуството и науката.

На церемонията в Гербовата зала на "Дондуков" 2 главният редактор на в. "Стандарт" получи поздравления от десетки гости сред които министри, бизнесмени, учени и приятели.

На 21 май правителството предложи на президента Росен Плевнелиев да награди г-жа Бозукова на база подписка от Инициативен комитет. В него участват над 100 души, сред които патриарх Неофит, митрополити, най-големите историци и археолози у нас, кметове, издатели, главни редактори на водещи медии, интелектуалци, професори и др.

06.07.2014Овчаров: "Чудесата" помагат на държавата
Овчаров: "Чудесата" помагат на държавата
Кампанията дава насока, кои археологически обекти са важни за финансирансе

Кампанията на в. "Стандарт" "Чудесата на България" помага на държавата да прецени кои археологически обекти са важни за финансиране. Това обяви родният Индиана Джоунс - проф. Николай Овчаров, по време на 7-ия медиен форум в курорта "Русалка". В дебатите, които минават под мотото "Свободата и задължението да избираш", участват и професорите Петко Тодоров, Михаил Неделчев и Андрей Пантев, както и журналистите Иван Гранитски, Бойко Ламбовски, Ива Николова.

В доклада си "Археология и медии" проф. Николай Овчаров представи културното наследство на България и даде като добър пример кампанията "Чудесата на България", която в. "Стандарт" организира от 2010 г. насам. "Въпреки призивите на учените през 2014 г. държавата не е на мястото си. Вече сме юли, но археолозите нямаме осигурено финансиране за разкопки. Ако пропуснем лятото, това ще е фатално", каза проф. Овчаров.

Показване на резултати от (1 - 10). Общо записи (754), общо страници (76).