Спортни чудеса 2014

Новини
Новини
Новини
Новини
Новини
Новини
Новини
Новини

Спортни новини

Конна езда, СПА и разходки в Стара планина

Вижте всички Вижте повече


Национален вот 2015

Временно класиране

Съкровища

51%
24%
21%
12%
12%
9%
9%
9%
9%
6%

Открития

49%
48%
10%
4%
3%
2%
2%
2%
2%
2%

Атракции

44%
36%
8%
8%
5%
4%
3%
3%
3%
2%

Моето БГ ЧУДО

България пленява със своята красива природа, високи планини, сини реки и слънчеви морски брегове. Изпратете снимки на онези места в нашата родина, които са ви впечатлили най-силно и ще останат завинаги във вашето сърце.

Вижте повече

БГ чудеса по света

Наши сънародници по цял свят създават новите БГ чудеса. Изпращайте ни кадри и истории, разказващи за Чудесата на България зад граница.

Вижте повече

Архив чудеса

Чудесата на България през годините...

Вижте повече

Любопитно

Проверявайте тази секция за интересни интервюта с различни популярни и интересни личности...

Вижте повече

За България

България - страна на чудесата. Статии, факти, истории за България.

Вижте повече

Партньори

Чудесата на България е национална кампания, която успя да привлече много партньори...

Вижте повече
  • Размер на шрифт:
27.07.20151000 наши крепости в битка за 200 млн. от Европа
1000 наши крепости в битка за 200 млн. от Европа
Средствата ще се отпускат по Оперативна програма „Региони в растеж“

Над 200 млн. лева за консервация и реставрация на паметници на културата с национално значение ще се влеят в общините по оперативна програма "Региони в растеж" (ОПРР) през следващия програмен период. Това обяви от парламентарната трибуна министърът на културата Вежди Рашидов. Експертите в подопечното му ведомство вече са помогнали за описването на близо 1000 потенциални обекта.

Със средствата ще бъдат реставрирани туристическите атракции. Част от сумата ще отиде и за рекламирането им по начин, по който те "да имат добавена стойност за туристите".

Общините могат да започнат да кандидатстват със свои инвестиционни програми още от есента по "Региони в растеж".

27.07.2015Бликна свещеният извор на Плиска
Бликна свещеният извор на Плиска
Археолозите копаят свещения кладенец на 12 метра дълбочина

Пресъхнал свещен кладенец на 14 века бликна отново в Плиска. При разкопките на древното аязмо археолозите не повярваха на очите си, каза днес за "Стандарт" шефът на НИМ проф. Божидар Димитров. Свещеният кладенец съществува от VII век. Край него през IХ век е екзекутиран първият български християнски мъченик Боян-Енравота. Той е син на хан Омуртаг, но заради силната си вяра в Христа е лишен от правото на трона и осъден на смърт, обясни Димитров. След канонизацията му там са построени гробница и параклис. Аязмото е било център за поклонение сред българското население чак до ХIХ век, когато кладенецът е затрупан от турските власти, допълни историкът.

Според древното поверие това е поличба, че страната ни и народът ги очаква време на възход, сподели още директорът на НИМ.

Живата вода под Плиска се събуди след 200 години. В аязмото при Голямата базилика се появиха капки. Археолозите бяха сигурни, че там е Свещеният кладенец и прогнозите им се оказаха верни. Тепърва учените ще разкопават древното съоръжение, което е било с дълбочина 12 метра. То е било свещено за траките и българите, и е действало от VII до XIX век, когато османците са го заринали с тонове пръст. Така живата вода под Плиска е "спала" 200 години, до днес. Старата българска столица е сред културно-историческите ни перли, които се борят в категорията "Атракции" в тазгодишната кампания на в. "Стандарт" "Чудесата на България".

Голямата базилика, за чиято реставрация правителството отпусна 500 000 лв., а Националният исторически музей организира кампания за набиране на необходимите общо 8 милиона лева, често е оприличавана във форумите като "Българският Партенон" или "Българският Колизеум". Но докато те са сгради от дохристиянската епоха, Голямата базилика и манастирът около нея е пръскал духовна светлина за всички православни народи, обясни пред "Стандарт" шефът на НИМ проф. Божидар Димитров.

В изпълнение на програмата за реставрация днес завърши заснемането на Базиликата от екип от инженери и геодезисти. А изпълнителният директор на КРИБ Евгени Иванов е заявил, че на заседание от 18 юни т. г. управителният съвет е решил най-мощната организация на индустриалците в България да подкрепи финансово реставрацията на българския Партенон. Подобни намерения има и Камарата на строителите.

Божидар Димитров заяви, че се очаква премиерът Бойко Борисов да бъде в региона на 10 август и да посети Голямата базилика. Шефът на НИМ се пошегува, че археолозите се надяват дотогава вече да има достатъчно вода, за да окъпят за здраве и успех министър-председателя.

24.07.2015Изложба на християнски реликви в Созопол
Изложба на християнски реликви в Созопол
Посетителите ще видят икони от манастира "Света Троица"

Изложба с християнски реликви подготвят в Созопол. Експозицията ще бъде подредена в местния археологически музей на 25 юли и е инициирана от фондация "Св. Йоан Предтеча и Кръстител". Изложбата е посветена на петата годишнина от откриването на мощите на Св. Йоан. В нея ще бъдат събрани и показани на едно място различни предмети, открити в манастира на созополския остров Св. Иван. Посетителите ще могат да видят част от иконното богатство на храма, съхранявано в манастира "Св. Троица" на о-в Халки и във фондовете на Вселенската Патриаршия в съчетание с "литургичното обзавеждане" . Експозицията включва части от мраморната олтарна преграда, светия престол, реликварии и църковна утвар.

"Събитието заслужава да бъде отбелязано, защото този патриаршески манастир е най-древният и голям островен манастир от V в. в цялата черноморска акватория", смятат организаторите.

Мощите на Св. Йоан Кръстител се борят в категорията "открития" на тазгодишната национална кампания на в. "Стандарт" "Чудесата на България". Във временното класиране те в момента заемат четвърто място.

17.07.2015Показват Севт ІІІ в Лос Анджелис
Показват Севт ІІІ в Лос Анджелис
Бронзовият портрет на тракийския владетел ще гастролира в култовия музей "Пол Гети"

Световният триумфален поход на Севт III продължава към Северна Америка. След невероятния тримесечен успех на "Епопеята на тракийските царе" в парижкия Лувър, бронзовият портрет на владетеля ще бъде представен и в култовия музей "Пол Гети" в Лос Анджелис. Парижкият гастрол на изложбата приключва на 20 юли, а само 8 дни по-късно безценният артефакт, открит от Георги Китов, ще събира хиляди възхитени познавачи и лаици в Града на ангелите. Няма никакво съмнение, че Севт III, който от 14 април насам конкурира в Лувъра "Мона Лиза" на гения Леонардо да Винчи, ще се превърне в категорична сензация в мегаполиса на киното. Експонатът ще е част от вернисажа "Власт и патос. Бронзови скулптури от елинистичния свят", който ще продължи до първи ноември. Тамошната публика ще се наслаждава на 50 великолепни статуи от древния свят. Организатори са музеят "Пол Гети", фондация Palazzo Strozzi от Флоренция, Националната галерия на Вашингтон и с подкрепата на Федералния съвет по изкуствата и хуманитарните науки в САЩ.

Междувременно експозицията "Епопея на тракийските царе" със 1629 експоната от фондовете на 17 български музея и през последните си дни и часове в Лувъра продължава да се радва на невероятен интерес. От 700 до 750 хиляди посетители от цял свят влизат на месец в залите на най-прочутия и най-посещаван музей. През последните няколко месеца много европейски страни и музеи пожелаха да приемат изложбата с тракийските съкровища и с най-новите находки на българските археолози.

17.07.2015Министър става гид на деца
Министър става гид на деца
Обсъждиха специални карти за учители и открити уроци "на терен"

Приказки за Владимир Димитров - Майстора, Златю Бояджиев и Иван Мърквичка, ще разказва лично на деца от цялата страна Вежди Рашидов. Министърът на културата ще изнесе открит урок за изкуството пред ученици в националната галерия "Квадрат 500". Това ще стане в самото начало на новата учебна година, обеща Рашидов.

Така той ще подкрепи кампанията за засилен пряк достъп на децата до културата. Рашидов бе домакин на втората работна среща за пълноценен достъп на младите хора до културните ценности, историческото наследство и духовния живот, която се проведе по инициатива на в. "Стандарт", Комисията по култура и медии в парламента и Синдиката на българските учители. В заседателната зала на Министерството на културата се събраха министрите Вежди Рашидов и Тодор Танев, главният редактор на в. "Стандарт" Славка Бозукова, председателката на комисията по култура в НС Полина Карастоянова, изпълнителният директор на Национално сдружение на общините в България (НСОРБ) ст.н.с. д-р Гинка Чавдарова, председателката на Синдиката на българските учители Янка Такева, кметът на София Йорданка Фандъкова и колегите и градоначалници на Белоградчик - Борис Николов, и на Каспичан - Милена Недева, зам.-кметът на Бургас Йорданка Ананиева, директорът на Националната библиотека проф. дфн Боряна Христова. В разговора участваха още зам.-министърът на културата Боил Банов и съветникът на Вежди Рашидов проф. Николай Овчаров, директори на музеи и галерии, експерти.

Призив за безплатни посещения на музеите, галериите, културно-историческите атракции през лятото, отправи г-жа Бозукова. Откритият урок, който направихме благодарение на г-жа Йорданка Фандъкова и заместника й Тодор Чобанов в базиликата "Света София" имаше огромен отзвук и показа, че и децата, и родителите им имат огромно желание да се докоснат на място до културно-историческото наследство, особено когато има и кой по интересен начин да им разкаже неговата история, обясни главният редактор на "Стандарт".

Легенди на Дионис ще разказва на децата и родителите им на Перперикон проф. Овчаров. Той също откликна на призива и обеща да изнесе безплатен открит урок в Скалния град на траките още следващия месец. Заявки за безплатни открити уроци след съкровищата, които пазят, дадоха още директорката на Националната библиотека проф. дфн Боряна Христова и Милена Недева. Кметицата на Каспичан се ангажира да осигури автобус за децата от региона, така че повече млади гора да видят на място работата на археолозите в Голямата базилика в Плиска, разположения на открито музей на кирилицата и да чуят от учените най-интересните истории за първата българска столица и за покръстването на народа ни.

Децата ни са чували за Ван Гог, но не знаят нищо за Майстора, каза Рашидов. И продължи: "Ако не бях вкарал тракийското наследство в Лувъра, днес нямаше да говорим за следващото пътуване на Севт III - Лос Анджелис. Доскоро ние самите не знаехме много за Севт III, а искаме светът да знае за него."

Изкуство се учи бавно и дълго, понякога е скучно дори, но само то възпитава, категоричен бе и проф. Тодор Танев.
Пари за образователни посещения по крепости, пещери, музеи да бъдат отпускани в делегираните бюджети на училищата, предложи кметът на Белоградчик Борис Николов. Според него тези суми трябва да са "под условие" - да могат да се използват при ясна отчетност само и единствено за открити уроци и транспорт, свързан с тях.

15.07.2015Американци искат да пеят "Хубава си моя горо"
Американци искат да пеят "Хубава си моя горо"
Съборът в Копривщица ще е на 7,8 и 9 август

Американци искат да пеят "Хубава си моя горо" на националния събор на народно творчество в Копривщица след месец. Група от 55 участници отвъд океана са изпратили писмо до кмета Генчо Герданов, в което обясняват как искат да изпълнят емблематичната песен на Любен Каравелов.

Единадесетият национален събор в Копривщица ще се проведе на 7, 8 и 9 август тази година. Тогава към възрожденския град ще се стекат хиляди наши танцьори, певци и разказвачи на истории. Очакват се и много състави от чужбина. Съборът популяризира по невероятен начин българския народен фолклор, като събира на едно място певчески и танцови ансамбли от целия свят.
Община Копривщица в момента е в трескава подготовка за гостите, които очаква. Над 30 работници отстраняват пораженията от смерч, който през зимата изкорени стотици дървета в местността Войводенец, където се провежда съборът. По думите на кмета Генчо Герданов до края на месеца градът ще е готов да поеме капацитета от участници и гостите на китното бунтовническо градче.

06.07.2015Герго Гергов възстановява крепостната система на Видин
Герго Гергов възстановява крепостната система на Видин
Уникалното отбранителното съоръжение ще бъде показвано на туристи

Кметът на Видин Герго Гергов възстановява крепостната система на града, известна под името „Калето", съобщиха от общината. Проектът е изготвен преди 4 години, но не е реализиран заради съпротива от обществеността. Тя е срещу прокарването на плавателен канал от северната част на системата до крепостта „Баба Вида". Тази част от проекта ще отпадне, но съществената – остава, обясни Герго Гергов. Ще бъде възстановена крепостната стена, заедно с бойниците и кулите и по протежение на 1570 м.

Крепостната система на Видин е уникално отбранително съоръжение, обясни кметът. То е единственото в България, а в региона подобна, но с много по-малки размери, е имало в Белград. Френски градове имат такива отбранителни стени, които сега възстановяват. С изпълнеието на общинския проект ще се повиши интересът към Видин, убеден е Герго Гергов. Той недоумява защо такава забележителност не е била експонирана и показвана на туристи досега.

Системата представлява полукръг от каменни стени с диаметър 2 км, отворен към Дунав. Пред каменните стени има земен вал. Той е изпълнявал ролята и на защитна от наводнение от реката дига. Пред каменните стени е имало ров, широк 18 м. Пълнили са го с вода, чиято дълбочина е достигала 5-6 м.

В полукръга се е влизало от няколко порти – 4 – откъм сушата и 5 от към Дунава. Това говори колко оживен търговски център е бил Видин през 18-ти век. С малки разрушения портите от към сушата са запазени до днес. Това са Флорентин капия, Еничар капия, Пазар капия. Най-запазена е главната порта на видинското кале – Стамбол капия. Наречена е така, защото през нея преминавал пътят за Истамбул. Пред нея имало каменен мост и стоянка за кораби и лодки, които зиумували в нея.

Две от портите откъм реката – Аралък и Сюргюн, не са запазени. Но са останали Топ капия, Сарай капия и Телеграф капия.
Крепостната система за отбрана е направила Видин непревземаем град. Това е доказано по време на австрийско- турските войни, когато е бил атакуван. Крепостта не превземат и румънските войни, които освобождават Видин през 1877 година. Само 6000 защитници защитават града по време на сръбско-българската война, но сърбите – 11 000 души, също не успяват да го превземат.

Изграждането на системата е започнало през 1690 година и е завършило след 30 години. След два века и половина тя ще бъде възстановена и съхранена за поколенията. Като истински страж на града в историческото му развитие. Днес също може да му служи, но с мирни цели – привличането на повече туристи, смята Герго Гергов.

Проектът ще бъде изпълнен с партньор общината в отсрещния румънски град Калафат. Финансирането ще бъде осигурено от европейската програма „Интеррег" – 2014 – 2020. Преди дни Герго Гергов подписа споразумение за това със своя колега Мирча Гуца.

06.07.2015Борим с Италия трафика на антики
Борим с Италия трафика на антики
Борим с Италия трафика на антики

Наши полицаи и митничари ще пресичат трафика на антики заедно с италиански карабинери. Министърът на културата Вежди Рашидов и италианският му колега Дарио Франческини подписват днес Меморандум за предотвратяване на кражбата, незаконните разкопки и незаконната търговия на артефакти. Целта е по-голям обмен на информация и опит между България и Италия в законодателството за защита на движимите културни ценности, отбелязват от културното ведомство.

България и Италия ще проведат обучение на експерти, работещи в тази област. Командването на карабинерите по опазване на културното наследство в Италия потвърждава и готовността си за организиране на курсове за обучение на български полицейски и митнически служители във връзка с борбата с незаконния трафик на културни ценности, информират още от екипа на Вежди Рашидов. Специално внимание ще бъде отделено на създаването на бази данни за незаконно придобити културни ценности. Министрите Рашидов и Франческини ще обсъдят и нецивилизованите разрушителни посегателства върху обекти на културното наследство в Сирия и Ирак и общите усилия на ООН, ЮНЕСКО и Европейския съюз за предотвратяване на това негативно явление. За около месец това е втората официална среща между двамата министри. При визитата на българската делегация в Рим за 24 май начело с премиера Бойко Борисов, Рашидов и Франческини подписаха Споразумение за кинематографска и аудиовизуална копродукция между правителствата на двете страни.

29.06.2015Света Анастасия влиза в туристически турове
Света Анастасия влиза в туристически турове
Кметове се вдигнаха в защита на историческите паметници от регионите си

Бургаската перла - остров Св. Анастасия и Златоград, ще бъдат включени в туристически турове. Освен тях в лъчовете ще попадне и тракийското светилише Бегликташ край Приморско. Това обеща министърът на туризма Николина Ангелкова на обществено обсъждане на осем туристически маршрута, които ще се рекламират у нас и в чужбина.

Севт III и гробниците на одриските царе край Казанлък да влязат в новите турове, настояли участници в обсъждането. Бургаският остров, Златоград, тракийските чудеса, сред които и признатата от ЮНЕСКО Свещарска гробница, уникалната вила "Армира" край Ивайловград, крепостта "Перистера" над Пещера, базиликата "Св. София" в столицата и тук други родни забележителности бяха изтрити от маршрутите. Кметът на Бургас Димитър Николов дори обяви, че съгражданите му ще затворят магистралата, ако Св. Анастасия остане извън 8-те дестинации. Корекцията им идва след широката дискусия в "Стандарт" за полезността и съдържанието на 8-те дестинации.

Обмисляме и нов маршрут по българските съкровища, както и такъв с фолклорна насоченост, казала Ангелкова. Въпреки че срещата бе обявена като обществено обсъждане, на нея не бяха допуснати журналисти. А много кметове - особено на градове с атракции, които не са в туровете, изобщо не бяха получи покана за форума.

Коментарите на местните власти ще бъдат отразени, а новите варианти на маршрутите ще бъдат качени на сайта на министерството на туризма за обществено обсъждане, обещаха от ведомството на Ангелкова. Тя ще направи нова среща през юли с кметовете, на която ще бъдат дискутирани променените вече турове.

Според кметове и специалисти по археология проблем на сега съставените дестинации е не само липсата на знакови обекти, но и невярното описание на включените атракции. Експерти в общините съобщиха, че от тях не е искана информация за културно-историческите паметници, а само имената и местонахождението им. Маршрутите са единствено вътрешни, те нямат никаква връзка с подобни забележителности в съседните страни, заявиха от туристическия бранш. И подчертаха, че в същото време през последните месеци постоянно се говори за привличане на гости от Китай именно с общи маршрути.

Според Ангелкова нито една значима за България и за културно-историческото ни наследство забележителност няма да бъде пропусната или изключена от маршрутите. В същото време обаче министърът заявява и че у нас има разработени десетки културно-исторически маршрути. "Безспорно всеки от тях има какво да предложи и покаже, но ние не можем на национално ниво да рекламираме всички обекти, включени в тях. Необходимо е да постигнем компромис и да се фокусираме върху част от тях, за да станем по-разпознаваеми на международния пазар", допълва Ангелкова, цитирана в сайта на министерството.

29.06.2015Откриха гроба на първия ни мъченик
Откриха гроба на първия ни мъченик
Княз Боян-Енравота е син на хан Омуртаг

Останките на първия мъченик за християнската вяра по родните земи бяха открити в Плиска. При разкопките на Свещения кладенец в Голямата базилика археологът проф. Павел Георгиев се натъкна на луксозен гроб, иззидан от тухли. Археологът предполага, че това е мартириум (символичен гроб, издиган в памет на първите християнски мъченици) на първия български мъченик за християнската вяра - княз Боян-Енравота. Последният дом на последователите на Исус по родните земи бил открит непосредствено под купола на кладенеца.

Княз Боян-Енравота е син на хан Омуртаг. В 832 г., след смъртта на баща си, той е трябвало да заеме престола на България. Но група велики боили се възпротивили заради това, че той бил приел християнската вяра. При започналото разследване княз Боян Енравота гордо заявил, че наистина е християнин и отказал да се отрече от Христос. Той бил осъден на смърт и посечен, както пише в хрониките "извън, но недалеч от крепостните стени", през 832 г. Хан на България станал малолетният му брат Маламир, който починал млад през 836 или 837 г. Тогава престола заел третият брат - Пресиан, който към 845 г. изградил малка църква-мартириум над Свещения кладенец - мястото на екзекуцията. Не случайно Голямата базилика е издигната точно тук, когато християнството било прието от цар Борис I. Този огромен храм, освен всичко друго, е трябвало да символизира победата на християнството над езичеството, а мартириумът на свети Боян-Енравота символично да крепи основите й.

Разкопките в Плиска са етап от програмата за реставрация на Майката на всички български църкви, възложена на НИМ от правителството Борисов, което отпусна 500 хил. лв. за целта. Цялостната реставрация ще струва около 8 млн. лв.Показване на резултати от (1 - 10). Общо записи (822), общо страници (83).