Оферта на седмицата

Комбиниран пакет „Дух и култура”

Гранд хотел Янтра – Велико Търново и еко къщи – Архитектурно-исторически резерват с. Боженци

Вижте всички Вижте повече
Новини
Новини
Новини
Новини
Новини
Новини
Новини
Новини
Новини
Новини
Новини
Новини
Новини
Новини
Новини
Новини
Новини
Новини
Новини
Новини
Новини
Новини

Новини

Интересни подробности за събития и случки, свързани с Чудесата на България. Любопитни факти за най-новите открития в областта на културно-историческото наследство на България. Вижте повече
56.14%
22.78%
21.09%

Моето БГ ЧУДО

България пленява със своята красива природа, високи планини, сини реки и слънчеви морски брегове. Изпратете снимки на онези места в нашата родина, които са ви впечатлили най-силно и ще останат завинаги във вашето сърце.

Вижте повече

БГ чудеса по света

Наши сънародници по цял свят създават новите БГ чудеса. Изпращайте ни кадри и истории, разказващи за Чудесата на България зад граница.

Вижте повече

Архив чудеса

Чудесата на България през годините...

Вижте повече

Любопитно

Проверявайте тази секция за интересни интервюта с различни популярни и интересни личности...

Вижте повече

За България

България - страна на чудесата. Статии, факти, истории за България.

Вижте повече

Партньори

Чудесата на България е национална кампания, която успя да привлече много партньори...

Вижте повече
  • Размер на шрифт:
24.11.2013Стискат палци на златото от три континента
Стискат палци на златото от три континента
Млади археолози от Япония, Испания, Италия, следят он лайн битката по ТV 7 "Чудесата на България".

Млади археолози от Япония, Испания, Италия, Полша, Словакия, Беларус, Румъния, Армения, Азербайджан, Украйна и Турция ще следят он лайн двубоя по ТV 7 "Чудесата на България". Повече от 100 студенти от три континента и още толкова младежи, участвали като скаути в експедициите на проф. Диана Гергова в резервата "Сборяново", ще подкрепят в състезанието отбора на гетите. Всички те са били до нея в многобройните експедиции през последните години, когато от недрата на могилите край Исперих бяха изровени артефакти от времето на траките, и, когато от недрата на Омуртаговата могила излезе златното съкровище на владетеля Котела. Всички те знаят много за историята и културата на гетите и ще стискат палци на Гергова и отбора й в надпреварата за големия приз "Чудесата на България". От Варшава ще ме гледат синът, снахата и внучката Ида. Синът ми, който е университетски преподавател в Полша, ще се вълнува за мен от разстояние. Подкрепа ще дойде и от студентите ми от университета в полския град Шчечов, където водя курс по археология, споделя Гергова.
Според нея отборът, който ще защитава златото на гетите, е перфектният тим, за който всеки капитан може само да мечтае. Редом до Гергова ще е проф. Иван Маразов, име със световен принос в тракологията. Третият участник в нейния отбор е филоложката Джанан Родоплу от Исперих. Тя познава в детайли историята на проучванията, знае каква е съдбата на всяка педя от резервата "Сборяново", наясно е какво е направено и какво още трябва да се направи в археологическия комплекс край могилите. Дженан е известна със светкавичната си мисъл, острия си език и непоколебимия си хъс за победа

24.11.2013Чудесата бият партиите
Чудесата бият партиите
Над 900 000 се включиха в референдума

Чудесата на България бият партиите у нас. Над 900 000 българи вече се включиха в референдума за определяне на историческата гордост на нацията. Това е електорат мечта за повечето политически организации у нас. На последните избори само БСП и ГЕРБ получиха повече гласове. Очаква се след финала на тазгодишната кампания на "Стандарт" броят на хората, включили се в нея, да мине милион. В неделя битката между Цари Мали град, мощите на св. Йоан Кръстител и златото на гетите се пренася в ефира на ТВ7. От 19,30 ч. всички ще гледат на живо сблъсъка между трите отбора, които защитават обектите. Решителното гласуване ще е с sms.

24.11.2013Чудесата на Балканите
Чудесата на Балканите
Кампания за културно-исторически маршрути в региона

Кампания, която да популяризира туристическите, културните и историческите атракции на Балканите ще инициира вестник "Стандарт". Това обяви пред представители на 10 сръбски общини главният редактор на изданието Славка Бозукова.
Кметовете бяха в България по покана на "Трейс Груп Холд" АД за участие във форум за трансгранично сътрудничество.
При влизането си в Европейския съюз не бива да губите културната си идентичност, защото именно разнообразието от културни идентичности е в основата на модерната европейска общност, посъветва кметовете Бозукова. Тя подчерта, че един от лостовете да не се позволи размиване на идентичността на един народ е популяризиране на културното му и историческо наследство. Сърбите и българите сме братски народи не само защото сме славяни и ползваме почти едни и същи букви, заяви главният редактор на "Стандарт". Двата народа имат и обща народопсихология - обичат да играят хора, веселието с приятели, добрата кухня. По-важното обаче е, че имаме и обща духовност, подчерта Бозукова. Именно затова в. "Стандарт" с помощта на партньорски медии от Балканите ще стартира кампания, с която да опознаем по-добре не само родните атракции, но и тези на балканските държави, с които имаме обща история. Инициативата ще начертае общи културно-исторически маршрути, които да развиват туризма в региона.

22.11.2013Самодиви на Чудесата
Самодиви на Чудесата
Феерия от грация и воали на финала за откритие №1.

Самодиви на финалната церемония "Чудесата на България". Танцьорите от спектакъла "Мистерията Еньовден" на Нешка Робева ще подарят на зрителите част от новия си уникален проект. Самодивската ръченица ще е сред изненадите на живото предаване в ефира на ТВ7 тази неделя, в което отборите на проф. Божидар Димитров, проф. Диана Гергова и д-р Тодор Чобанов ще защитават трите чудеса, събрали най-много гласове в националната кампания на в. "Стандарт".Танцът на красивите митични същества от "Мистерията Еньовден" за първи път ще бъде представен пред публика.

Екипът на Нешка Робева обаче се стяга да открие финалната церемония на "Чудесата на България" в 19,30 часа в неделя с още по-грандиозен спектакъл. За него сцената на предаването ще се изпълни с танцьори, които ще спретнат невероятна феерия от грация и воали с цветовете на българския трибагреник.

20.11.2013Тимът на гетите вдига летвата с Маразов
Тимът на гетите вдига летвата с Маразов
Да гласуваме като един за златото в Свещари, зоват губернатор и кметове

Тимът на гетите вдигна летвата, привличайки още един професор. Известният от Лондон до Токио траколог проф. Иван Маразов влиза в отбора на проф. Диана Гергова, за да защитава златото на Котела във финалната церемония на националната кампания "Чудесата на България" на в. "Стандарт". Той прие поканата на дамата да убеждава от ефира на ТВ7 българите да изберат за чудо номер 1 уникалните находки от Омуртаговата могила в Свещари. Ковчежето с 264 накита се "появи" в навечерието на Архангеловден през 2012 г., след като змия посочи на проф. Гергова пътя до имането. Наскоро археоложката разкри, че ковчежето с бижута е било на 8 метра дълбочина в могилата в Свещари.
Точно в 19,30 часа отборите, защитаващи трите обекта, събрали най-много гласове в класацията на в. "Стандарт", ще излязат на една сцена, за да убедят цяла България, че заслужават първото място.
Ще покажем на цяла България богатството на археологическия резерват "Сборяново", който е под закрилата на ЮНЕСКО, защото е едно от чудесата на света, обещават професорите Диана Гергова и Иван Маразов. Край Свещари е струпана историята на 3000 години. Култовото плато пази спомена от няколко цивилизации и върху него са извършвали обредите си четири религии, обясняват учените.
Първото тракийско светилище, построено върху Свещарското плато, датира 1200 години преди Христа. На това място е била и столицата на гетската държава в разцвета на тракийската цивилизация. Върху тракийските могили са намерени следи и от строителството по времето на великия хан Омуртаг. Затова и най-големият 19-метров изкуствен насип на платото край Исперих днес носи неговото име - Омуртагова могила. Точно в нейните недра миналия ноември Диана Гергова извади ковчежето със злато. Култови паметници от епохата на ранното християнство, както и гробницата на мюсюлманския светец Демир баба, разположена на метри от свещарската гробница, показват, че този къс земя край Исперих диша с дробовете на историята. Това ще обясним в неделя и ще грабнем приза в конкурса на "Стандарт" "Чудесата на България", категорична е Гергова.
Нека всички жители на Разградска област да гласуват като един за златото на гетите. Моля кметовете да осигурят възможност достъп до електронния вот да има всеки жител на седемте лудогорски общини. Това призова областният управител на Разград Стоян Ненчев в специален апел, разпратен във вторник до градоначалниците в региона. В Исперих вече са поставени лаптопи на улицата, за да могат местните хора пътьом да кликнат в сайта на "Чудесата на България" и да дадат гласа си за златното съкровище на гетския владетел Котела.

19.11.2013Професори в битка за Чудесата
Професори в битка за Чудесата
Цари Мали град, златото на гетите и мощите на Св. Йоан отиват на финал

Професори влизат в битка за Чудесата на България. Едни от най-известните историци и археолози ще излязат на една арена в неделя вечер, за да защитят трите открития, събрали най-много гласове в националната кампания на в. "Стандарт". Точно в 00,00 часа в понеделник линиите за гласуване на www.bgchudesa.com бяха нулирани. От гласа на народа стана ясно, че на финал отиват Цари Мали град, златото на гетите от Омуртаговата могила в Свещари и мощите на Йоан Кръстител, които бяха открити в храм в Созопол. От вчера тече електронният вот само за тях.

На финалната церемония "Чудесата на България", която ще се излъчва пряко в ефира на ТВ7 от 19,30 ч в неделя, ще стане ясно кое е чудото, с което най-много се гордеем. След определянето на топ 3 на откритията "Стандарт" покани едни от най-известните историци и археолози да са капитани на отборите, ще защитават трите финалиста. Начело на тима на Цари Мали град застава д-р Тодор Чобанов, зам.-кмет на Столична община по културната дейност. Историкът ще брани тезата, че реставрираната римска крепост в Белчин е в края на софийската Мала света гора и може да влезе в общ туристически маршрут. Откривателката на златното съкровище в Омуртаговата могила проф. Диана Гергова застава начело на втория отбор, който ще се опита да убеди цяла България, че съкровището заслужава да е номер 1. Още един професор се включва в голямата битка - това е шефът на Националния исторически музей проф. Божидар Димитров. Той ще брани световната слава на мощите на Йоан Кръстител, заради които хиляди нашенци, руснаци, украинци, румънци посещават Созопол. Тримата титани тепърва ще мислят кого ще поканят в отборите си, за да защитават откритията във финалната церемония на 24 ноември.

Вдигнали Цари Мали град в райската земя

Всеки уикенд реставрираната крепост Цари Мали град се пълни с хиляди туристи. Малки и големи пристигат в Белчин, за да се пренесат във времето. Именно там дъщерята на император Теодосий - Елия Гала Плацидия, открила райското кътче земя. Там и римляните вдигнали крепостта. След реставрацията й преди три месеца комплексът бе отворен за гости. За близо 90 дни през него са минали 150 000 малки и големи. "Въженият мост е най-голямата атракция за децата", заяви пред "Стандарт" Веселин Хаджиангелов, управител и главен археолог на комплекса "Цари Мали град" в с. Белчин. Средновековната църква от XVI в. "Света Петка" е първата забележителност, която виждат посетителите. Те се докосват и до реставрираната късноантична крепост от IV-VI в., в която има седем различни експозиции. Извън нея се намира атракционният парк, който с един 100-метров въжен висящ мост свързва крепостта с парка. В него са изградени 13 съоръжения за децата - люлки, пързалки, катерушки. Също така са поставени дървени скулптури на антична тематика. До този кът може да се стигне през две екопътеки, както и през въжения мост, предпочитан от малчуганите.
"Показваме 800 находки, открити по време на археологическите разкопки, както и реставрираната крепост", разказа пред "Стандарт" Хаджиангелов. От пролетта управата на комплекса замисля да прави там възстановки, концерти, лятно кино с исторически филми.

Петя Антонова

Нека опознаем историята си

Владимир Георгиев,
кмет на Самоков


Възможността, която ни се даде да възстановим археологическите разкопки и да ги превърнем в истинска атракция, заедно с кулите, с портата, ни помогнаха да опознаем историята си по-добре. Гордеем се с постигнатите резултати, защото Цари Мали град е богатство за всички Българи. Който не го е посетил, нека заповяда и да се убеди, че има какво да научи.
Обектът е с изключителна стойност за мен и за всички от града, защото в един много кратък срок от място, което представляваше само разкопки и буйна растителност, се превърна в историческа забележителност. Всеки лев, който е вложен в обекта от европейското финансиране и средставата на общината, има смисъл.

19.11.2013Златото на гетите било на 8 метра дълбочина
Златото на гетите било на 8 метра дълбочина
Най-забележителни са руините на тракийската столица, разказа проф. Диана Гергова

Сборяново е национален резерват, който пази останките на няколко исторически епохи. Най-забележителни са руините на тракийската столица на гетите, разказа откривателката на златното съкровище на Котела проф. Диана Гергова. В последните 30 години учените работят по могилите и са категорични, че там има следи и от времето на ранната българска държава. В голямата Свещарска могила миналата година проф. Гергова и екипът й откриха уникално сандъче със златни дарове. То е уникално не само заради красотата на предметите, не и защото в златната диадема за първи път се появява ново митологично същество - една устремена напред жена с животински ушички, която е с тяло на лъв. Съкровището от близо 2 кг е уникално и заради мястото, на което е намерено - на 8 м дълбочина в могилния насип, а надолу под него имало още 4-5 метра. Гетите и траките заравяли в земята с могилните насипи скъпоценни дарове, които са за боговете. Гетският владетел Котела е известен с това, че през 339 година дава дъщеря си Меда за съпруга на Филип Македонски. Той е бил погребан с колесница двуколка.

Земляци, гласувайте за съкровището

Стоян Ненчев,
областен управител на Разград


Златното съкровище, намерено в Свещари, е археологическа находка от световно значение. Уникалното ковчеже с накити, принадлежало на тракийския владетел Котела, е безценен елемент от историческия пъзел, който учените разкриват в Лудогорието в последните десетилетия.
Златото на гетите заслужава да спечели състезанието в конкурса "Чудесата на България". Призовавам всички приятели, земляци, съмишленици от Лудогорието и от цялата страна - гласувайте за съкровището на Свещари. То вече предизвика фурор в столиците на Европа. Време е да стане номер 1 и в благородната инициатива на вестник "Стандарт". Гласувайте без колебание. Почитателите на Би Би Си го направиха още миналата година, когато вестта за откритието на проф. Диана Гергова стана топновина в класацията на британската медия.

Станка Христова

19.11.2013Мощите на Предтеча със световна слава
Мощите на Предтеча със световна слава
Летовници зарязаха плажа си и се стекоха в храма, за да се поклонят пред светинята

Мощите на Йоан Кръстител донесоха световна слава на България. Новината за откриването им в Созопол обиколи земното кълбо за броени часове. Летовници зарязаха плажа си и се стекоха в храма, за да се поклонят пред светинята. Еуфорията беше огромна през лятото на 2010 година, когато екипът на проф. Казимир Попконстантинов откри мощите на созополския остров Свети Иван. Реликвата изникна по време на разкопки сред руините на средновековния манастир "Свети Йоан Предтеча". Учените предполагат, че костите са били пренесени през IV век на островния манастир край Созопол от Патриаршията в Константинопол. Сега реликвата се съхранява в созополския храм "Св. св. Кирил и Методий" и се излага за поклонение всяка неделя.
Откритието е с изключително значение за България и целия християнски свят. Учени от Оксфорд потвърдиха хипотезата на учените, че мощите са на Предтеча. National Geographic Channel пък засне филм за откритието край Созопол. Десетки хиляди туристи от България и цял свят вече трета година се стичат към морския ни град, за да се поклонят на мощите. Така Созопол се превърна в една от най-желаните дестинации на културно-историческия туризъм в България. Заради огромния интерес мощите гостуваха в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски", а пред тях се поклони тогавашният руски премиер Владимир Путин. Снимката му обиколи международния фото обмен.
"Св. Иван Предтеча и Кръстител" е най-големият созополски манастир, свързан и с Българската, и с Константинополската патриаршия. Духовната обител е била в миналото един от най-значимите религиозни центрове. Той е бил укрепен с каменна крепостна стена, а главният манастирски храм е бил на най-видното място. В комплекса са открити и руините на средновековна църква. Разкритите останки от стенописи говорят, че някога духовното средище е процъфтявало. Археолозите са разкрили основите на манастирската трапезария с магерницата, пекарна и монашеските килии. Манастирът е имал собствен скрипторий (манастирска библиотека).

Признати са от Вселенския патриарх

Панайот Рейзи,
кмет на община Созопол


Мощите на Свети Йоан Кръстител заслужават да станат чудо номер едно, защото се уважават и почитат в цял свят. Те са признати за истински феномен както от Вселенския патриарх, така и от много чужди страни. Пред Мощите се покланят освен католици, православни, протестанти и всички, които изповядват изобщо някаква вяра. За мен това чудо, което се случи в Созопол е чудо номер у нас и всички хора, които уважават православната църква в България трябва да ни подкрепят.

19.11.2013Кметовете търсят рамо от колеги в битката за №1
Кметовете търсят рамо от колеги в битката за №1
Три града се стягат да гърмят шампанско в неделя вечер

Треска за първото място в "Чудесата на България" обхвана страната. Кметовете на Самоков, Исперих и Созопол още в понеделник започнаха да търсят рамо от близките общини, които да гласуват за обектите в техните региони. Така трите финалиста се стягат за люта битка в последната права на националната кампания, която "Стандарт" организира. Учениците в Самоков са категорични, че няма да се дадат и всеки ден дават електронните си бюлетини за Цари Мали град. Млади и стари бързат да гласуват за златото на Свещари, за да може ковчежето с накитите на тракийския цар Котела да грабне приза в кампанията "Чудесата на България". За да улесни публиката в желанието й да подкрепи славата на Исперих, кметът е организирал подвижни пунктове за гласуване. Два лаптопа са изнесени в центъра на лудогорския град, където всеки, който не разполага с компютър вкъщи, може да даде гласа си във виртуалната класация. Градоначалникът на Исперих Беймис Басри, който пръв натисна копчето, вече обяви, че градът ще се бори за първото място. По местното радио вече текат призиви от кметската управа деца и възрастни да гласуват, за да грабне Исперих приза на "Чудесата на България". Басри е помолил колегите си от останалите 6 общини на Разградска област да призоват всички жители на Лудогорието да се включат в надпреварата, за да може златото на гетите от Свещари да оглави класацията.
"Няма турист, който да дойде в Созопол и да не се помоли пред мощите не Йоан Кръстител. Напливът в огромен", обяви и кметът на Созопол Панайот Рейзи. Той си спомни, че при откриването им през 2010 г. опашката от миряни пред църквата "Св. Георги" е стигала до 100 метра. Рейзи допълни, че среща подкрепа от колегите си и от хората в региона. "Не бих се учудил, ако спечелим първото място", заключи морският управник.


Станка Христова
Петя Антонова

16.11.2013Мощите на Кръстителя в топ 3 на Чудесата
Мощите на Кръстителя в топ 3 на Чудесата
С бронзов медал във временното класиране

Мощите на свети Йоан Кръстител вече са на трето място в онлайн референдума за най-значимо археологическо откритие. До момента те печелят бронзовия медал с 5,85 % от гласовете на участниците в гласуването.Със сребро е златото на гетите от Омуртаговата могила, а първото място продължава да е за Цари Мали град край Белчин.
Истинска крайморска битка за Чудесата пък се вихри между Бургас и Варна в онлайн референдума на националната кампания "Чудесата на България", организирана от в. "Стандарт". На една ръка разстояние застават във временното класиране Провадия - Солницата и Термите на Деултум. Разликата между тях е едва 0,1023%, като пета позиция заема Солницата, а шеста Деултум. Незначителните проценти активират поддръжниците на тракийския град Дебелт да стопят разликата и да заемат заветната пета позиция. От своя страна варненци не отстъпват със заявка за победа.
Седем дни остават до класирането на 17 ноември, когато ще станат ясни трите Чудеса, които българите смятат за най-значими. Всеки може да даде своя глас с имейл на www.bgchudesa.com и www.standartnews.com.

Показване на резултати от (1 - 10). Общо записи (672), общо страници (68).