Спортни чудеса 2014

Новини
Новини
Новини
Новини
Новини
Новини
Новини
Новини

Спортни новини

Конна езда, СПА и разходки в Стара планина

Вижте всички Вижте повече

Национален вот 2014

Временно класиране

Атракции

67%
23%
10%
3%
3%
3%
2%
2%
2%
2%

Открития

70%
21%
13%
13%
10%
7%
7%
7%
5%
4%

Моето БГ ЧУДО

България пленява със своята красива природа, високи планини, сини реки и слънчеви морски брегове. Изпратете снимки на онези места в нашата родина, които са ви впечатлили най-силно и ще останат завинаги във вашето сърце.

Вижте повече

БГ чудеса по света

Наши сънародници по цял свят създават новите БГ чудеса. Изпращайте ни кадри и истории, разказващи за Чудесата на България зад граница.

Вижте повече

Архив чудеса

Чудесата на България през годините...

Вижте повече

Любопитно

Проверявайте тази секция за интересни интервюта с различни популярни и интересни личности...

Вижте повече

За България

България - страна на чудесата. Статии, факти, истории за България.

Вижте повече

Партньори

Чудесата на България е национална кампания, която успя да привлече много партньори...

Вижте повече
  • Размер на шрифт:
24.10.2014Туристи покоряват Трапезица за 2 минути
Туристи покоряват Трапезица за 2 минути
Зъбчата железница ще изкачва посетителите, готвят нови атракции на хълма
Уникален за България туристически фуникуляр беше монтиран на хълм Трапезица в старата столица. Съоръжението, по-популярно като зъбчата железница, ще изкачва туристите на хълма, където предстои да бъдат организирани нови атракции и музейни експозиции. Асансьорът все още не е открит за туристите понеже археолозите довършват проучванията на 20-те църкви на Трапезица.
Изграждането стана възможно благодарение на проект по ОП "Региони в развитие". С близо 5 млн. лв. беше изградена подпорна стена, крепостта се сдоби с художествено осветление, подобно на Царевец, а също така бе създадена инфраструктура за бърз и лесен достъп до историческия резерват. Изграждането на фуникуляра е било истинско предизвикателство за техническия екип. Големият наклон на трасето, неравният терен и неблагоприятните метеорологични условия, са само част от факторите, които затрудниха реализацията на проекта. "Това е първото по рода си съоръжение не само за България, но и за Балканския полуостров. Има изграден и асансьор за хора с увреждания, който прави достъпът до фуникуляра достъпен за всички", обясни техническият ръководител инж. Николай Николов. Трасето на съоръжението е с дължина 135 м.
Иван Иванов
10.10.2014Изровиха вампир и мадона на Перперикон
Изровиха вампир и мадона на Перперикон
Позата на майката с детето била обред срещу чумна епидемия

На две християнски погребения, с необичайни от гледна точка на религиозния канон ритуали, попадна екипът на проф. Николай Овчаров на Перперикон. И двата гроба са датирани от първата половина на XIII век.
Едното погребение е свързано с обичай против вампирясване, което е второто на Скалния град на траките. При първото, което археолозите откриха миналото лято, в рамото на покойника бе забит железен палешник. "Сега наблюдаваме друг обичай. Покойникът е бил погребан с нож, забит или поставен в областта на подсърдечната област. Източнородопските некрополи дават такива отклонения, например при тези край с. Мишевско от X в., наблюдаваме такива обичаи против вампирясване", коментира Овчаров. Той уточни, че погребението е по християнски обичай, само че десният крак е разчленен на две или три части.
Другият християнски гроб, на който са попаднали през последните дни археолозите на Перперикон, разкрива скелетите на млада жена с дете на около 4-5-годишна възраст, композирани при погребението след смъртта им в молитвена поза от типа "Богородица с младенеца". "Това е втори подобен случай след този в района на едно русенско село. Става дума за специални обреди, правени срещу чумни епидемии, които са покосили и много хора в Родопите и в Беломорието", заяви Овчаров.

Ирина Ангелова

07.10.2014Цар, президент и премиер при Самуил
Цар, президент и премиер при Самуил
Владетелят възкръсва от бронз на Архангеловден

"Цар Самуил е най-трагичната, но и най-романтична фигура от средновековната българска история". С тези думи акад. Васил Гюзелев откри в деня на 1000-годишнината от от смъртта му - 6 октомври - научна конференция в Големия салон на БАН. В нея участват над 50 историци, археолози, филолози и изкуствоведи - от Австрия, Албания, Белгия, Франция, Гърция, Италия, Великобритания, Германия, Полша, Русия, САЩ, Македония, Сърбия, с доклади, посветени на цар Самуил и неговата епоха. Те бяха приветствани и от служебния премиер Георги Близнашки, кой уважи събитието.
Конференцията е част от заключителните тържества, посветени на събитието. Вчера президентът Росен Плевнелиев, министърът на културата Мартин Иванов и председателят на БАН акад. Стефан Воденичаров посетиха Солун, където
положиха венци пред костите
и плащаницата на цар Самуил, съхранявани в Музея за византийска култура. От българска страна имаше молба плащаницата да бъде изложена у нас, но отговорът от гръцка страна бе, че артефактът е в тежко състояние и не бива да бъде транспортиран. Българската страна неведнъж е поставяла и въпроса за връщането на тленните останки на владетеля в България. Навремето директорът на НИМ проф. Божидар Димитров дори бе издигнал оригиналната идея да ги получим срещу плащаницата на византийския император Андроник III, която се съхранява у нас, но "бартерът" не се състоя
Отказът на гърците да ни дадат реликвата на Самуил ни най-малко не повлия на въодушевлението на стотици хора, главно младежи, които се стекоха с развети национални знамена и портрети на царя и положиха венци пред паметника на Самуиловите войни пред църквата "Света София" в столицата. Пак там по-късно бе осветен основният камък на бъдещата статуя на цар Самуил, която ще бъде открита точно след месец - на Архангеловден. Тя е дело на Александър Хайтов, избрана с конкурс от 21 проекта. Изграждането е финансирано от фондация "Българска памет", а Столичната община е осигурила необходимото количество бронз. Постаментът ще е висок 2,2 м, а самата фигура 3,3 м.
На освещаването на основния камък на паметника, извършено от епископ Григорий, викарий на Софиска Митрополия, присъстваха президентът Росен Плевнелиев, служебният премиер Георги Близнашки и столичният кмет Йорданка Фандъкова. След това всички присъстваха на панихидата в памет на цар Самуил, която Негово Светейшество патриарх Неофит отслужи в храм-паметника "Св. Александър Невски", като към тях се присъедини Симеон Кобургготски.
Днес тържествата продължават
с откриването на експозицията "Цар Самуил в битка за България", организирана от Националния археологически музей, а утре в Националната художествена галерия-София, ще бъде отворена за посетители изложбата "Цар-Самуиловият век в творчеството на българските художници".
Кулминацията от мероприятията по отбелязването на 1000-годишнината от смъртта на цар Самуил ще бъде на 9 октомври в Петрич с историческия спектакъл "Неослепена памет" в Националния парк-музей "Самуилова крепост" и тържествена заря.
Константин Събчев

06.10.2014Тутракан и Пещера в люта битка за Чудесата
Тутракан и Пещера в люта битка за Чудесата
Крепостите “Трансмариска” и “Перистера” сменят през ден местата си в референдума на “Стандарт”

Люта битка за челното място в класацията "Чудесата на България" водят два града. Тутракан и Пещера ударно гласуват на сайта www.bgchudesa.com за градските си гордости - крепостите "Трансмариска" и "Перистера". И двете възстановиха блясъка си по европейски проекти.

В полунощ на 30 септември приключи първият етап от националното електронно гласуване, провеждано от "Стандарт" в кампанията "Чудесата на България". В него се включиха над 150 000 българи. Вотът подреди Топ 20 в двете категории - Атракции и Открития. И докато засега гласуването за археологическите артефакти е без особени изненади, то в другия раздел се очертава истинска война. Със старта на втория тур скорост набра "Перистера". Но ударно гласуване в петък отвя крепостта на гълъба. И върна на първа позиция "Трансмариска". Тутраканското чудо стана номер 1 в първи етап на вота. С 20% по-нисък резултат на трета позиция българите засега подреждат Калиакра.
Гласуването досега доказва, че до края на II тур на 31 октомври е възможно листата от Топ 20 да бъде преподредена няколко пъти. В края на този месец българите ще посочат Топ 10 в двете категории. От които в края на ноември ще бъдат избрани най-голямата атракция и най-голямото откритие на 2014-а.
При откритията Пръстенът убиец твърдо държи първото място. Макар в петък за кратко да имаше изравнен резултат със Златото от Синеморец.

02.10.2014Пръстенът убиец № 1 в Чудесата
Пръстенът убиец № 1 в Чудесата
Крепостта "Трансмариска" в Тутракан поведе и в битката за топ 10 на Атракциите

Пръстенът убиец от Калиакра спечели рунд I в тазгодишната кампания "Чудесата на България". За единственото открито у нас бижу на смъртта гласуваха малко над половината от хората в раздел "Открития". В първия тур на кампанията на в. "Стандарт" участваха над 150 000 души. Тази година изкушението от археологическите находки по родните земи гласуват в две категории - "атракции" и "открития", на www.bgchudesa.com.
Точно в 00,00 ч на 1 октомври приключи първият тур от тазгодишния вот, с който хората определиха топ 20 на обектите в двете категории. Минута преди да изтече последният ден на септември, пръстенът убиец водеше в раздел "Открития", следван от Протоград и златото на гетите. На първо място в "Атракции" пък бе крепостта "Трансмариска" в Тутракан, следвана от комплекса "Глухите камъни" и крепостта "Перистера".
От вчера до края на октомври хората ще гласуват кои от обектите да влязат в топ 10. Реставрираната римска крепост "Тутракан" поведе още в първите часове и на рунд II. В раздела "Открития" обаче начело на временното класиране застана Златото от Синеморец.
Десетки ученици, студенти, кметове, служители в общини трескаво гласуват, за да осигурят повече гласове за светилище, крепост, археологическо откритие, които да популяризират района им. Победителите в тазгодишната кампания на "Стандарт" "Чудесата на България" ще станат ясни в края на ноември.

01.10.2014Триград отваря Музей на пъстървата
Триград отваря Музей на пъстървата
Шадраван с живи риби и цилиндричен аквариум ще допълват интериора

Експозицията ще показва рекордите по улов на пъстърва, както и препарирани риби, а част от сбирката ще бъде посветена на историята на поминъка в региона. В музея животът на пъстървата ще бъде представен със специална географска информационна система. Интериорът ще бъде допълнен от шадраван с живи пъстърви и цилиндричен аквариум.

Планира се музеят да отвори врати за туристите и гостите на живописния район на Триградското ждрело през април. Към момента върви строителството на сградата за нестандартната колекция, която ще бъде свързана с музея на мечките в селото, известно с пещерата Дяволското гърло .

"Решихме да съединим двата музея, тъй като видовете имат общ живот - кафявата мечка се храни с балканска пъстърва. Мултимедия ще показва на туристите връзката помежду им", казва Костадин Хаджийски, председател на пещерен клуб "Силивряк", изпълнител на проекта за 77 000 лв. С парите ще бъдат изградени беседки за риболовен туризъм и пътеки за достъп на рибарите до реката край Триград.

Щиляна ЧАКЪРОВА

30.09.2014Последен вот за топ 20 на Чудесата
Последен вот за топ 20 на Чудесата
Крепостта „Трансмариска" и Пръстенът-убиец от Калиакра водят във временното класиране

Точно в 24,00 ч днес ще приключи гласуването в първия тур на кампанията на Стандарт "Чудесата на България 2014". Българите ще могат да подкрепят любимия си обект още 9 часа, в които имат шанс дори да обърнат резултата в двете категории - "Атракции" и "Открития". Утре сутрин ще стане ясно кои от Чудесата във всяка една от категориите ще влязат в Топ 20. В платформата за гласуване на wwww.bgchudesa.com ще останат по двайсет светини, от които читателите на „Стандарт" ще определят призьорите в тазгодишната кампания.

Във временното класиране убедително водят крепостта „Трансмариска" край Тутракан и едно от най-интересните открития на годината – пръстенът убиец от Калиакра. На следващите позиции обаче има немалко обекти, които са с много близки резултати.

29.09.2014Нова царска монета в Перперикон
Нова царска монета в Перперикон
Находката доказва, че българите са превзели скалния град

Сребърна монета от ранното царуване на Цар Иван-Александър потвърждава превземането на Перперикон от българите. Това съобщи проф. Николай Овчаров вчера. "От историческите извори бе известно, че в началото на 40-те години на XIV век цар Иван-Александър се намесва в гражданската война във Византия. Откритата в Перперикон пълноценна сребърна монета с неговия лик доказва, че през 1343 г. , макар и за кратко, че "крепостта е била в негова власт". Другата ценна находка е бронзов кръст от хоругва (църковно знаме). "Намерихме вече десетки такива, но този е особено голям и запазен", обясни професорът. Той свидетелства за битката през 1361-1362 г., когато османските турци превземат скалният град. Разкритите това лято римски сгради от III-V век са били използвани и през средновековието, което свидетелства за една непрекъснатост на живота в Перперикон, поясни още ученият.

Константин СЪБЧЕВ

23.09.2014Намериха Богинята майка в първия град на Европа
Намериха Богинята майка в първия град на Европа
Древите добивали сол край Продавия в пещи

Изящна фигурка на богинята майка от камък е открита при последните разкопки в основите на древните стени на най-стария град в Европа - Провадия-солницата. Сред уникалните находки има още тежест на стан, макет на жилище, много каменни и костни върхове на стрели и копия, които свидетелстват за постоянни тежки сблъсъци и битки за бялото злато - солта, преди 65 века. В най-стария солодобивен център не са вадили 5 тона на едно зареждане, както смятахме преди, а далеч по-огромни количества, категоричен е научният ръководител на разкопките проф. Васил Николов. Методът е с изпаряване на разсол в огромни нажежени пещи. Градът е бил монетният двор на Европа, припомни проф. Николов. Най-вероятно пред вратите на цитаделата се е въртял и тогавашният пазар на солта. Археолозите разкриха и голямата й стена, която някога е пазила от външни нападения. В основата си е дебела 3 м, а на места височината е запазена до 3.5 м. Разрушена е от земетресение. Строежът е от средата на V хилядолетие пр. Хр., когато в Европа още не е имало изобщо крепости, каза ученият.

Кръстина Маринова

19.09.2014Търсят легендарния "Арго" в Черно море
Търсят легендарния "Арго" в Черно море
Подводни археолози от България и Румъния обследват дъното за артефакти

Има голям шанс на дъното на Черно море у нас да се открият потънали кораби от къснобронзовата епоха (1650-1200 г.пр.Хр) или от времето на аргонавтите. Според легендата, през Черно море тогава е минал корабът "Арго" на Язон на път за Колхида, за да търси златното руно. От древните епохи има извадени отделни находки - каменни котви, кръгли медни и метални слитъци, но цели кораби са открити в света само в Средиземно море - 2 в Турция и 2 в Гърция, обясни гл.ас Преслав Пеев, експерт по морска археология от Института по океанология към БАН. По думите му има голяма вероятност да се намери цял плаватален съд от къснобронзовата епоха и такава находка би дала силен тласък за развитието на подводния туризъм в региона, смята Пеев. Подводни археолози от България и Румъния обследват дъното на западната част на черноморския шелф за артефакти, за да начертаят общи маршрути за приключенски туризъм по дъното. Проектът ще продължи до февруари 2015 г. и е на стойност 1,411 млн. евро.
Кръстина Маринова

Показване на резултати от (1 - 10). Общо записи (793), общо страници (80).