Спортни чудеса 2014

Новини
Новини
Новини
Новини
Новини
Новини
Новини
Новини

Спортни новини

Конна езда, СПА и разходки в Стара планина

Вижте всички Вижте повече

Национален вот 2014

Временно класиране

Атракции

60%
20%
10%
5%
5%
4%
3%
3%
3%
2%

Открития

68%
18%
14%
11%
9%
6%
6%
5%
4%
4%

Моето БГ ЧУДО

България пленява със своята красива природа, високи планини, сини реки и слънчеви морски брегове. Изпратете снимки на онези места в нашата родина, които са ви впечатлили най-силно и ще останат завинаги във вашето сърце.

Вижте повече

БГ чудеса по света

Наши сънародници по цял свят създават новите БГ чудеса. Изпращайте ни кадри и истории, разказващи за Чудесата на България зад граница.

Вижте повече

Архив чудеса

Чудесата на България през годините...

Вижте повече

Любопитно

Проверявайте тази секция за интересни интервюта с различни популярни и интересни личности...

Вижте повече

За България

България - страна на чудесата. Статии, факти, истории за България.

Вижте повече

Партньори

Чудесата на България е национална кампания, която успя да привлече много партньори...

Вижте повече
  • Размер на шрифт:
29.10.2014Европейски дни на наследството в Музея на София
Европейски дни на наследството в Музея на София
За Деня на будителите в базиликата "Света София" ще влиза без пари

"Музеят за история на София" ще бъде домакин на серия от инициативи в рамките на Европейските дни на наследството (31октомври-2 ноември 2014 г.). Европейските дни на наследството ще бъдат официално открити на 31 октомври от 17: 30 ч. в сградата на Музея за история на София (пл. Бански 1, бившата Централна минерална баня).

Ще бъдат представени две изложби. Първата е озаглавена „Хроника на едно забележително съзидание”. Тя е посветена на историята на Централната минерална баня и нейното здание. Втората ще покаже курсови проекти по ландшафтна архитектура на студенти от Университета по архитектура, строителство и геодезия. Освен това посетителите ще имат възможност да наблюдават мултимедийна презентация за Владимир Димитров - майстора.

Програмата на събитието включва още: конференция на тема „Да опазим нашето културно наследство. От Париж до София” и възможност за включване в организирани маршрути, акцентиращи върху сгради, паркове и градини, които са част от културното наследство на столицата.

Денят на народните будители –1 ноември, ще бъде отбелязан в рамките на Европейските дни на наследството със специално подготвен маршрут по Алеята на бележитите българи в Борисовата градина. Същевременно, археологическото ниво на базиликата Света София ще е с безплатен достъп през този ден.

Основната идея на Европейските дни на наследството е да предоставят възможност за посещение на забележителности с огромна културна стойност, които в ежедневието остават недостъпни за широката публика. Инициативата води началото си от 1984 г., когато за първи път се организира във Франция.

28.10.2014Възраждат Ковачевица като БГ Холивуд
Възраждат Ковачевица като БГ Холивуд
Селото привлича все повече туристи, казва кметът на Гърмен Минка Капитанова.

Село Ковачевица в Западните Родопи е туристическата перла на община Гърмен. Селището е обявено за архитектурен резерват. То е запазило автентичния си вид от ХVIII-ХIХ век и е едно от най-известните и красиви български села. Къщите са почти изцяло изградени от камък, включително и покривите, като само при най-високите последният етаж е от дърво. Живописната възрожденска архитектура открай време привлича не само туристи, но и творци. За село Ковачевица родните кинаджии отдавна разправят, че е българският Холивуд. Важното обаче е, че у нас няма българин, който да не е виждал Ковачевица, макар че мнозина дори не подозират за това. Там са снимани филмите "Селцето", "Мъжки времена", "Опашката на дявола", "Мера според мера" и др. "Ковачевица привлича все повече туристи", заяви кметът на Гърмен Минка Капитанова.

Владимир Симеонов

24.10.2014Туристи покоряват Трапезица за 2 минути
Туристи покоряват Трапезица за 2 минути
Зъбчата железница ще изкачва посетителите, готвят нови атракции на хълма
Уникален за България туристически фуникуляр беше монтиран на хълм Трапезица в старата столица. Съоръжението, по-популярно като зъбчата железница, ще изкачва туристите на хълма, където предстои да бъдат организирани нови атракции и музейни експозиции. Асансьорът все още не е открит за туристите понеже археолозите довършват проучванията на 20-те църкви на Трапезица.
Изграждането стана възможно благодарение на проект по ОП "Региони в развитие". С близо 5 млн. лв. беше изградена подпорна стена, крепостта се сдоби с художествено осветление, подобно на Царевец, а също така бе създадена инфраструктура за бърз и лесен достъп до историческия резерват. Изграждането на фуникуляра е било истинско предизвикателство за техническия екип. Големият наклон на трасето, неравният терен и неблагоприятните метеорологични условия, са само част от факторите, които затрудниха реализацията на проекта. "Това е първото по рода си съоръжение не само за България, но и за Балканския полуостров. Има изграден и асансьор за хора с увреждания, който прави достъпът до фуникуляра достъпен за всички", обясни техническият ръководител инж. Николай Николов. Трасето на съоръжението е с дължина 135 м.
Иван Иванов
10.10.2014Изровиха вампир и мадона на Перперикон
Изровиха вампир и мадона на Перперикон
Позата на майката с детето била обред срещу чумна епидемия

На две християнски погребения, с необичайни от гледна точка на религиозния канон ритуали, попадна екипът на проф. Николай Овчаров на Перперикон. И двата гроба са датирани от първата половина на XIII век.
Едното погребение е свързано с обичай против вампирясване, което е второто на Скалния град на траките. При първото, което археолозите откриха миналото лято, в рамото на покойника бе забит железен палешник. "Сега наблюдаваме друг обичай. Покойникът е бил погребан с нож, забит или поставен в областта на подсърдечната област. Източнородопските некрополи дават такива отклонения, например при тези край с. Мишевско от X в., наблюдаваме такива обичаи против вампирясване", коментира Овчаров. Той уточни, че погребението е по християнски обичай, само че десният крак е разчленен на две или три части.
Другият християнски гроб, на който са попаднали през последните дни археолозите на Перперикон, разкрива скелетите на млада жена с дете на около 4-5-годишна възраст, композирани при погребението след смъртта им в молитвена поза от типа "Богородица с младенеца". "Това е втори подобен случай след този в района на едно русенско село. Става дума за специални обреди, правени срещу чумни епидемии, които са покосили и много хора в Родопите и в Беломорието", заяви Овчаров.

Ирина Ангелова

07.10.2014Цар, президент и премиер при Самуил
Цар, президент и премиер при Самуил
Владетелят възкръсва от бронз на Архангеловден

"Цар Самуил е най-трагичната, но и най-романтична фигура от средновековната българска история". С тези думи акад. Васил Гюзелев откри в деня на 1000-годишнината от от смъртта му - 6 октомври - научна конференция в Големия салон на БАН. В нея участват над 50 историци, археолози, филолози и изкуствоведи - от Австрия, Албания, Белгия, Франция, Гърция, Италия, Великобритания, Германия, Полша, Русия, САЩ, Македония, Сърбия, с доклади, посветени на цар Самуил и неговата епоха. Те бяха приветствани и от служебния премиер Георги Близнашки, кой уважи събитието.
Конференцията е част от заключителните тържества, посветени на събитието. Вчера президентът Росен Плевнелиев, министърът на културата Мартин Иванов и председателят на БАН акад. Стефан Воденичаров посетиха Солун, където
положиха венци пред костите
и плащаницата на цар Самуил, съхранявани в Музея за византийска култура. От българска страна имаше молба плащаницата да бъде изложена у нас, но отговорът от гръцка страна бе, че артефактът е в тежко състояние и не бива да бъде транспортиран. Българската страна неведнъж е поставяла и въпроса за връщането на тленните останки на владетеля в България. Навремето директорът на НИМ проф. Божидар Димитров дори бе издигнал оригиналната идея да ги получим срещу плащаницата на византийския император Андроник III, която се съхранява у нас, но "бартерът" не се състоя
Отказът на гърците да ни дадат реликвата на Самуил ни най-малко не повлия на въодушевлението на стотици хора, главно младежи, които се стекоха с развети национални знамена и портрети на царя и положиха венци пред паметника на Самуиловите войни пред църквата "Света София" в столицата. Пак там по-късно бе осветен основният камък на бъдещата статуя на цар Самуил, която ще бъде открита точно след месец - на Архангеловден. Тя е дело на Александър Хайтов, избрана с конкурс от 21 проекта. Изграждането е финансирано от фондация "Българска памет", а Столичната община е осигурила необходимото количество бронз. Постаментът ще е висок 2,2 м, а самата фигура 3,3 м.
На освещаването на основния камък на паметника, извършено от епископ Григорий, викарий на Софиска Митрополия, присъстваха президентът Росен Плевнелиев, служебният премиер Георги Близнашки и столичният кмет Йорданка Фандъкова. След това всички присъстваха на панихидата в памет на цар Самуил, която Негово Светейшество патриарх Неофит отслужи в храм-паметника "Св. Александър Невски", като към тях се присъедини Симеон Кобургготски.
Днес тържествата продължават
с откриването на експозицията "Цар Самуил в битка за България", организирана от Националния археологически музей, а утре в Националната художествена галерия-София, ще бъде отворена за посетители изложбата "Цар-Самуиловият век в творчеството на българските художници".
Кулминацията от мероприятията по отбелязването на 1000-годишнината от смъртта на цар Самуил ще бъде на 9 октомври в Петрич с историческия спектакъл "Неослепена памет" в Националния парк-музей "Самуилова крепост" и тържествена заря.
Константин Събчев

06.10.2014Тутракан и Пещера в люта битка за Чудесата
Тутракан и Пещера в люта битка за Чудесата
Крепостите “Трансмариска” и “Перистера” сменят през ден местата си в референдума на “Стандарт”

Люта битка за челното място в класацията "Чудесата на България" водят два града. Тутракан и Пещера ударно гласуват на сайта www.bgchudesa.com за градските си гордости - крепостите "Трансмариска" и "Перистера". И двете възстановиха блясъка си по европейски проекти.

В полунощ на 30 септември приключи първият етап от националното електронно гласуване, провеждано от "Стандарт" в кампанията "Чудесата на България". В него се включиха над 150 000 българи. Вотът подреди Топ 20 в двете категории - Атракции и Открития. И докато засега гласуването за археологическите артефакти е без особени изненади, то в другия раздел се очертава истинска война. Със старта на втория тур скорост набра "Перистера". Но ударно гласуване в петък отвя крепостта на гълъба. И върна на първа позиция "Трансмариска". Тутраканското чудо стана номер 1 в първи етап на вота. С 20% по-нисък резултат на трета позиция българите засега подреждат Калиакра.
Гласуването досега доказва, че до края на II тур на 31 октомври е възможно листата от Топ 20 да бъде преподредена няколко пъти. В края на този месец българите ще посочат Топ 10 в двете категории. От които в края на ноември ще бъдат избрани най-голямата атракция и най-голямото откритие на 2014-а.
При откритията Пръстенът убиец твърдо държи първото място. Макар в петък за кратко да имаше изравнен резултат със Златото от Синеморец.

02.10.2014Пръстенът убиец № 1 в Чудесата
Пръстенът убиец № 1 в Чудесата
Крепостта "Трансмариска" в Тутракан поведе и в битката за топ 10 на Атракциите

Пръстенът убиец от Калиакра спечели рунд I в тазгодишната кампания "Чудесата на България". За единственото открито у нас бижу на смъртта гласуваха малко над половината от хората в раздел "Открития". В първия тур на кампанията на в. "Стандарт" участваха над 150 000 души. Тази година изкушението от археологическите находки по родните земи гласуват в две категории - "атракции" и "открития", на www.bgchudesa.com.
Точно в 00,00 ч на 1 октомври приключи първият тур от тазгодишния вот, с който хората определиха топ 20 на обектите в двете категории. Минута преди да изтече последният ден на септември, пръстенът убиец водеше в раздел "Открития", следван от Протоград и златото на гетите. На първо място в "Атракции" пък бе крепостта "Трансмариска" в Тутракан, следвана от комплекса "Глухите камъни" и крепостта "Перистера".
От вчера до края на октомври хората ще гласуват кои от обектите да влязат в топ 10. Реставрираната римска крепост "Тутракан" поведе още в първите часове и на рунд II. В раздела "Открития" обаче начело на временното класиране застана Златото от Синеморец.
Десетки ученици, студенти, кметове, служители в общини трескаво гласуват, за да осигурят повече гласове за светилище, крепост, археологическо откритие, които да популяризират района им. Победителите в тазгодишната кампания на "Стандарт" "Чудесата на България" ще станат ясни в края на ноември.

01.10.2014Триград отваря Музей на пъстървата
Триград отваря Музей на пъстървата
Шадраван с живи риби и цилиндричен аквариум ще допълват интериора

Експозицията ще показва рекордите по улов на пъстърва, както и препарирани риби, а част от сбирката ще бъде посветена на историята на поминъка в региона. В музея животът на пъстървата ще бъде представен със специална географска информационна система. Интериорът ще бъде допълнен от шадраван с живи пъстърви и цилиндричен аквариум.

Планира се музеят да отвори врати за туристите и гостите на живописния район на Триградското ждрело през април. Към момента върви строителството на сградата за нестандартната колекция, която ще бъде свързана с музея на мечките в селото, известно с пещерата Дяволското гърло .

"Решихме да съединим двата музея, тъй като видовете имат общ живот - кафявата мечка се храни с балканска пъстърва. Мултимедия ще показва на туристите връзката помежду им", казва Костадин Хаджийски, председател на пещерен клуб "Силивряк", изпълнител на проекта за 77 000 лв. С парите ще бъдат изградени беседки за риболовен туризъм и пътеки за достъп на рибарите до реката край Триград.

Щиляна ЧАКЪРОВА

30.09.2014Последен вот за топ 20 на Чудесата
Последен вот за топ 20 на Чудесата
Крепостта „Трансмариска" и Пръстенът-убиец от Калиакра водят във временното класиране

Точно в 24,00 ч днес ще приключи гласуването в първия тур на кампанията на Стандарт "Чудесата на България 2014". Българите ще могат да подкрепят любимия си обект още 9 часа, в които имат шанс дори да обърнат резултата в двете категории - "Атракции" и "Открития". Утре сутрин ще стане ясно кои от Чудесата във всяка една от категориите ще влязат в Топ 20. В платформата за гласуване на wwww.bgchudesa.com ще останат по двайсет светини, от които читателите на „Стандарт" ще определят призьорите в тазгодишната кампания.

Във временното класиране убедително водят крепостта „Трансмариска" край Тутракан и едно от най-интересните открития на годината – пръстенът убиец от Калиакра. На следващите позиции обаче има немалко обекти, които са с много близки резултати.

29.09.2014Нова царска монета в Перперикон
Нова царска монета в Перперикон
Находката доказва, че българите са превзели скалния град

Сребърна монета от ранното царуване на Цар Иван-Александър потвърждава превземането на Перперикон от българите. Това съобщи проф. Николай Овчаров вчера. "От историческите извори бе известно, че в началото на 40-те години на XIV век цар Иван-Александър се намесва в гражданската война във Византия. Откритата в Перперикон пълноценна сребърна монета с неговия лик доказва, че през 1343 г. , макар и за кратко, че "крепостта е била в негова власт". Другата ценна находка е бронзов кръст от хоругва (църковно знаме). "Намерихме вече десетки такива, но този е особено голям и запазен", обясни професорът. Той свидетелства за битката през 1361-1362 г., когато османските турци превземат скалният град. Разкритите това лято римски сгради от III-V век са били използвани и през средновековието, което свидетелства за една непрекъснатост на живота в Перперикон, поясни още ученият.

Константин СЪБЧЕВ

Показване на резултати от (1 - 10). Общо записи (795), общо страници (80).