Спортни чудеса 2014

Новини
Новини
Новини
Новини
Новини
Новини
Новини
Новини

Спортни новини

Конна езда, СПА и разходки в Стара планина

Вижте всички Вижте повече

Национален вот 2014

Временно класиране

Атракции

50%
18%
16%
6%
4%
4%
2%
2%
2%
2%

Открития

55%
35%
10%
5%
3%
3%
3%
3%
2%
2%

Моето БГ ЧУДО

България пленява със своята красива природа, високи планини, сини реки и слънчеви морски брегове. Изпратете снимки на онези места в нашата родина, които са ви впечатлили най-силно и ще останат завинаги във вашето сърце.

Вижте повече

БГ чудеса по света

Наши сънародници по цял свят създават новите БГ чудеса. Изпращайте ни кадри и истории, разказващи за Чудесата на България зад граница.

Вижте повече

Архив чудеса

Чудесата на България през годините...

Вижте повече

Любопитно

Проверявайте тази секция за интересни интервюта с различни популярни и интересни личности...

Вижте повече

За България

България - страна на чудесата. Статии, факти, истории за България.

Вижте повече

Партньори

Чудесата на България е национална кампания, която успя да привлече много партньори...

Вижте повече
  • Размер на шрифт:
23.09.2014Намериха Богинята майка в първия град на Европа
Намериха Богинята майка в първия град на Европа
Древите добивали сол край Продавия в пещи

Изящна фигурка на богинята майка от камък е открита при последните разкопки в основите на древните стени на най-стария град в Европа - Провадия-солницата. Сред уникалните находки има още тежест на стан, макет на жилище, много каменни и костни върхове на стрели и копия, които свидетелстват за постоянни тежки сблъсъци и битки за бялото злато - солта, преди 65 века. В най-стария солодобивен център не са вадили 5 тона на едно зареждане, както смятахме преди, а далеч по-огромни количества, категоричен е научният ръководител на разкопките проф. Васил Николов. Методът е с изпаряване на разсол в огромни нажежени пещи. Градът е бил монетният двор на Европа, припомни проф. Николов. Най-вероятно пред вратите на цитаделата се е въртял и тогавашният пазар на солта. Археолозите разкриха и голямата й стена, която някога е пазила от външни нападения. В основата си е дебела 3 м, а на места височината е запазена до 3.5 м. Разрушена е от земетресение. Строежът е от средата на V хилядолетие пр. Хр., когато в Европа още не е имало изобщо крепости, каза ученият.

Кръстина Маринова

19.09.2014Търсят легендарния "Арго" в Черно море
Търсят легендарния "Арго" в Черно море
Подводни археолози от България и Румъния обследват дъното за артефакти

Има голям шанс на дъното на Черно море у нас да се открият потънали кораби от къснобронзовата епоха (1650-1200 г.пр.Хр) или от времето на аргонавтите. Според легендата, през Черно море тогава е минал корабът "Арго" на Язон на път за Колхида, за да търси златното руно. От древните епохи има извадени отделни находки - каменни котви, кръгли медни и метални слитъци, но цели кораби са открити в света само в Средиземно море - 2 в Турция и 2 в Гърция, обясни гл.ас Преслав Пеев, експерт по морска археология от Института по океанология към БАН. По думите му има голяма вероятност да се намери цял плаватален съд от къснобронзовата епоха и такава находка би дала силен тласък за развитието на подводния туризъм в региона, смята Пеев. Подводни археолози от България и Румъния обследват дъното на западната част на черноморския шелф за артефакти, за да начертаят общи маршрути за приключенски туризъм по дъното. Проектът ще продължи до февруари 2015 г. и е на стойност 1,411 млн. евро.
Кръстина Маринова

15.09.2014Вдигат паметника на Самуил до “Света София”
Вдигат паметника на Самуил до “Света София”
Като син на управителя на Средец, царят бил кръстен в тази църква

Паметникът на цар Самуил ще се издига до храма "Света София". Това решиха вчера столичните общински съветници в комисията за устройство на територията. Първоначално за монумента бе отредено парковото пространство на храма "Св. Георги Победоносец" на кръстовището на ул. "Цар Самуил" и бул. "Патриарх Евтимий". Общинарите обаче искат да дадат по-централно място на скулптурата. Тя ще се намира на пл. "Александър Невски" срещу композицията "Самуилови войници" на арх. Далчев. Така паметникът на Самуил ще е само на 20 м от базиликата "Света София", която по мнението на историците е силно свързана с българския владетел. Смята се, че Самуил, който е син на комит Никола - управител на Средец, е бил кръстен именно в тази църква. Тук е и надписът, от който научаваме за преместването на българския партриарх Дамиан от Дрестър в Средец под крилото на владетеля. "От всички български царе съдбата на Самуил е била най-тясно преплетена със София", заяви зам.-кметът Тодор Чобанов. Владетелят е роден в Средец, а през 986 г. разгромява византийския император Василий II при Троянови врата, тръгнал на поход да превземе града. Издигането на паметник на Самуил в София е част от честванията на 1000-гошнината от неговата смърт. Очаква се скулпурата да бъде готова за Архангелов ден. Тя е дело на Александър Хайтов, избран с конкурс от 21 проекта. Изграждането е финансирано от фондация "Българска памет", като Столичната община е осигурила необходимия материал - бронз. Постаментът ще

10.09.2014Водолаз откри най- старата монета у нас
Водолаз откри най- старата монета у нас
Уникалната находка от открита по време на подводен риболов

Созополски любител на подводния риболов откри случайно най-старата засега монета в българските земи. Гмуркайки се с харпуна си в преследване на морски твари край северния бряг на созополския полуостров, той видял на дъното златна монета и я предал на директора на НИМ проф. Божидар Димитров. "Човекът е мой съсед в Созопол", сподели професорът. Откривал е и друг път загубени от къпещите се по курортите златни предмети, и просто веднага му се набил жълтещият предмет на фона на сивото дъно.
Нумизматът на НИМ д-р Владимир Пенчев смята, че това е най-старата монета, откривана в България. Тя е изсечена от електрон (сплав от злато и сребро) през втората половина на VII век пр. Хр в древната държава Лидия, намираща се на егейския бряг на Мала Азия в днешна Турция. Тя е основана съгласно легендите още през XIII век и е първата държава, където са сечени монети, а нейният последен цар е станалият легендарен с богатствата си Крез (591 - 541 г. пр. Хр.), след което е завладяна от персите. Самото откриването на тази монета в Созопол не буди особено удивление. Градът е основан от преселници от Милет в 611 г. пр.Хр., а Милет е разположен непосредствено до Лидия.
Монетата тежи 0,63 грама и е 1/24 част от статера.

Константин Събчев

09.09.2014Обикаляй Чудесата, спечели фотоапарат
Обикаляй Чудесата, спечели фотоапарат
"Стандарт" и МИЕ завъртат томбола за пътешественици

Петдесет родни исторически и природни забележителности чакат да бъдат преоткрити от любознателните туристи. Малко известни крепости и гробници, древни долмени, свети места с лековити извори са подбрани от Министерството на икономиката и енергетиката, за да бъдат популяризирани като туристически обекти.
Проектът, в който партньор е в. "Стандарт", има за цел да даде повече интересни маршрути за вътрешния туризъм. Всички забележителности са обозначени с табели или включени в екопътеки. Остава само хората с душа на пътешественик да ги открият и да им се насладят.
В инициативата за популяризиране на 50-те обекта са включени исторически паметници и природни красоти в цялата страна. От Кръстата казарма във Видин до село Бръшлян в Странджа и от Етнографския музей в Добрич до каньона на водопадите край Смолян и природния парк Беласица.
Онлайн формуляр с 50-те обекта е качен на сайта на МИЕ на www.mi.government.bg. Всеки, който иска да се включи в инициативата, може да го изтегли оттам. Във формуляра има място за печат от всеки обект. Запалените туристи, които съберат минимум десет печата при посещенията си, могат да участват в томбола с примамливи награди - пет таблета, пет фотоапарата и десет туристически раници. Томболата ще бъде теглена на 30 септември.
Междувременно "Стандарт" продължава да събира предложения кои 100 Чудеса на България да влязат в новия "Паспорт на туриста". Кметове, археолози и любители на пътешествията продължават да изпращат идеите си за природни феномени, крепости и светилища.

08.09.2014Дионис и Свети Пантелеймон бдят над магично село
Дионис и Свети Пантелеймон бдят над магично село
Аязмите на Бръшлян привличат хора от цялата страна

Тракийският бог Дионис и християнският светец Пантелеймон закрилят магичното село Бръшлян. То се е сгушило в гънките на Странджа сред дъбови и букови гори, между поляни обрасли със зеленика - на 14 км от Малко Търново и 64 км от Бургас. Най-таченият празник там е 9 август - денят на Свети Пантелеймон, патрон на селото. Под старата църква "Свети Димитър" обаче се е намирало тракийско светилище, посветено на бога на плодородието и виното Дионис. В амвона на храна е вграден мраморен жертвеник на Зевс-Дионис с посветителен надпис на старогръцки език: "На Зевс-Дионис жертвеник тука направих, аз, Ликомед, син на Хреста и жрец на Великия Бакх, зарад високата чест, по жребий получена, и за децата ми, и за моите мисти. Спаси ги, блажен Дионисе!".
В селото има килийно училище, архитектурен паметник. В стогодишната сграда на етнографския музей на Бръшлян пък могат да се видят вещи от бита на хората от Възраждането. Експонатите разказват за занаятите по онова време. На автентичен стан всеки посетител може да пробва сръчността си. Балювата къща също е архитектурен и исторически паметник. През 1903 г. там загиват първите преображенци - войводата Пано Ангелов и четникът Никола Равашола. В Селскостопанския музей на традиционното земеделие пазят стари инструменти - диканя, каменна мелница за жито, сърпове и паламарки. Има дори и малък пчелин.
Към Бръшлян през лятото се стичат не само любопитни туристи. Селото е известно със своите лековити извори. На около километър пътешествениците ще открият параклиса "Свети Пантелеймон". Аязмото към него е много известно, защото хората вярват, че водата му цери различни болежки. Не по-малко известно е и аязмото при параклиса "Света Петка". Там лековита е не толкова водата му, колкото жълтата кал около него. Тя бори екземи и всякакви кожни заболявания. Преди да се намаже болното място, трябва да се спази древен ритуал - болният връзва конец от дрехата си или кърпичка на дряново дърво. Може и да хвърли монета, за да откупи здравето си. Покровител на аязмото е малък златен смок.
Третият параклис "Света Марина" се намира в източния край на Бръшлян. Светицата е много тачена в Странджа. Параклисите, посветени на нея обикновено се строят до пещери или скални ниши, но този излиза от традицията. Историята му е свързана с ритуала по основаването на селището. Двама близнаци трябвало да изорат кръг с два вола близнаци и в него да се построят първите къщи на селото. Те обаче не успели да го завършат преди първи петли, затова издигнали параклис на мястото и го нарекли "Света Лефтера", защото Света Марина е лефтера, тоест мома.

Село Бръшлян е един от петдесетте обекта, които Министерството на икономиката включи в маршрути за томбола. В сайта на ведомството е качен формуляр с названията и кратки бележки на всяка една от забележителностите. На списъка има и място за поставяне на печат от обекта. Томболата ще се разиграе в края на месеца. За късметлиите са предвидени интересни награди. Те обаче трябва да са събрали поне три печата.

08.09.2014Маркели пазела проходите между Стара планина и морето
Маркели пазела проходите между Стара планина и морето
Крепостта е едни от петдесетте обекта включни в томбола на МИЕ

Маркели е средновековна византийска крепост, която се намира на 7,5 км от Карнобат - изключително стратегическо положение. От възвишението, върху което е разположена, могат да се наблюдават проходите през Стара планина - Мокренски, Върбишки и Ришки, както и да се поддържа пряк зрителен контакт с редица укрепени селища в подножието на източните части на Средна гора и Стара планина.

Общата площ на Маркели е 460 декара, а дължината на крепостните стени е 530 метра. Защитните ровове и валове, които са обграждали крепостта, могат да се видят и днес. Край Маркели са се разиграли редица сражения между Византия и младата българска държава. През 756 година хан Винех губи сражение с император Константин V. По късно, през 792 година според писанията на Теофан Изповедник, българският хан Кардам печели битка срещу император Константин VI. А през 811 година император Никифор I използва Маркели за изходна точка за злополучния си поход срещу България. След като ограбил и опожарил българската столица Плиска, Никифор потеглил обратно към Константинопол като победител, но попаднал в засада в планинските теснини на Върбишкия проход, където е напълно разбит от войските на хан Крум и загубва живота си.

Крепостта е един от петдесетте обекта, които Министерството на икономиката включи в маршрути за томбола. В сайта на ведомството е качен формуляр с названията и кратки бележки на всяка една от забележителностите. На списъка има и мчясто за поставяне на печат от обекта. Томболата ще се разиграе в края на месеца. За късметлиите са предвидени интересни награди. Те обаче трябва да са събрали поне три печата.

05.09.2014“Стандарт” реди изложби с чудеса в две столици
“Стандарт” реди изложби с чудеса в две столици
Летищата в София и Варна ще посрещат туристи с мегафотоси от България

Летищата в София и в морската столица Варна ще са домакини на две фотоизложби, в които ще бъдат показани някои от най-големите чудеса на България. Амбициозният проект се осъществява съвместно от Министерството на икономиката и енергетиката и вестник "Стандарт". И с любезното домакинство на двата аеропорта.
Днес в 16 ч на Терминал 2 в София е откриването на първата експозиция. Пристигащите пътници ще могат да се насладят на големи изображения 2х1 метра на Белоградчишките скали, храм-паметника "Св. Александър Невски", Рилския манастир, Боянската църква, Рилските езера, Цари Мали град, Мелник, Несебър, Банско и Панагюрското златно съкровище. На откриването ще присъстват главният редактор на в. "Стандарт" Славка Бозукова, председателят на БАН акад. Стефан Воденичаров, зам.-министърът на транспорта Георги Тодоров, епископ Тихон - викарий на патриарх Неофит и предстоятел на "Св. Александър Невски", изпълнителният директор на Летище София Христо Щерионов, археолози, представители на бизнеса.
През септември ще бъде открита и изложбата във Варна. На нея пасажерите ще се наслаждават на фотоси на Аладжа манастир, Велико Търново, Плиска, Мадарския конник, Несебър, Пирин, Рилските езера, Солниците в Поморие, остров Св. Анастасия, Яхтено пристанище на Св. Влас.

03.09.2014Каменни исполини в Сакар крият тайни
Каменни исполини в Сакар крият тайни
Туристи се тълпят пред кромлеха в Долни Главанак

Каменна атракция представи преди дни на хасковлии градската управа. В градинката пред кметството беше подреден един от петте долмена, част от тракийски култов комплекс, открит преди години в местността Керез дере край село Оряхово. Каменните блокове стояха в централната градинка на Хасково години наред полегнали и разпилени. По идея на шефа на местния исторически музей Валентин Димитров обаче, долменът е изложен във вида, в който е бил открит.

Нашият долмен е миниатюрен в сравнение със световноизвестния скален комплекс Стоунхендж. В Сакар и Странджа обаче и ние си имаме подобни тайнствени паметници, към които все повече любопитни туристи се насочват. Големите каменни блокове привличат с въпросите, за които днешната наука все още няма отговори - как са били обработени огромните скали и за какво са служили. Дали са светилища или погребални камери, или пък представляват древни обсерватории?
Интересни легенди за долмените са записани още през 1901 г. Каменният комплекс до с. Гердиме (сега село Хлябово) бил запазен единствено, защото околното население виждало да "излазя от него нощем огън на крусна". Долмените са били място за правене на магии, за лечение на болести и всякакви други тайнства.
Именно този долмен край Хлябово е един от най-изследваните и най-посещаваните. Той е известен с името Царски долмен и се намира в местността Бялата трева или Фърфаловата сая. Той е и най-големият и запазен в България и на Балканите.
Каменната композиция е с две камери и фасада (отворът на долмена обикновено се покрива с капак). Всички части на древното светилище са много добре съхранени. В началото се е смятало, че това е погребална камера. В този долмен, както и в останалите обаче до момента не са открити тленни останки. Проучванията продължават и може би скоро ще се разкрие за какво са служили каменните "сгради".
Село Хлябово е второто по големина селище в община Тополовград. Разположено е по северните склонове на Сакар. Намира се само на 10 км от Голямата звезда, където се кръстосват пътищата за Елхово, село Главан, Любимец, Свиленград, Харманли и на 80 км от Хасково, Стара Загора и Ямбол.
Другото мегалитно съоръжение, наречено кромлех представлява големи каменни блокове, наредени в кръг или в няколко концентрични кръга, които могат да достигнат до 100 метра в диаметър. Най-известните кромлехи в света са Стоунхендж в Англия и Карнак в Бретан. Родният кромлех пък се намира в село Долни Главанак и е открит през 1998 г. Представлява окръжност с диаметър от около 10 м. Вертикалните каменни блокове със средна ширина 1 м са поставени директно върху скална основа, без да са правени специални дупки за тях. Стабилни са поради подходящата си форма, а някои са укрепени с по-малки камъни. Девет от тях са изправени, а три са паднали на земята, близо до мястото, където са били поставени.
Археологическото проучване на кромлеха показва, че е изграден през втората фаза на ранно-желязната епоха (VIII-VI век пр. Хр.). Той определено има култово предназначение. Около каменния комплекс са откри и и находки от Средновековието. Повече изследователи определят кромлеха като дело на древните траки от I хилядолетие преди Хр. На юг от него са открити останки от детски погребения.
Каменните паметници крият своите тайни. Може би и точно затова привличат днешните пътешественици и търсачи на приключения. Магичните каменни блокове чакат да бъдат разгадани от съвременния човек, защото вероятно могат да дадат интересна информация за древните ни предци. Но дори и самото докосване до тях носи зареждаща енергия, твърдят хората посетили мегалитите.

03.09.2014Етнографският музей в Тутракан чества 40 г. от създаването си
Етнографският музей в Тутракан чества 40 г. от създаването си
Посещенията днес са безплатни, деца рисуват върху тениски

Днес се навършват 40 години от откриването на Етнографски музей „Дунавски риболов и лодкостроене”. По този повод посещенията са безплатни..
От 10 часа, музейните работници организираха Работилничка за малки и големи „Направи си сам”. В нея малчуганите рисуват върху тениски, с които след това ще вземат участие във велопоход.

Пътешествието с велосипеди ще се проведе на 7 септември по маршрут Тутракан-Мемориален комплекс „Военна гробница-1916 г.”-Тутракан и е съчетан с възпоменателното тържество на Гробницата, което се провежда всяка година, в първата неделя на месец септември.

Показване на резултати от (1 - 10). Общо записи (785), общо страници (79).