Спортни чудеса 2015

Новини
Новини
Новини
Новини
Новини
Новини
Новини
Новини

Спортни новини

Конна езда, СПА и разходки в Стара планина

Вижте всички Вижте повече


Национален вот 2015

Временно класиране

Съкровища

48%
45%
28%
21%
15%
15%
13%
13%
11%
11%

Открития

58%
26%
22%
15%
14%
13%
12%
12%
8%
8%

Атракции

65%
25%
24%
23%
20%
19%
19%
19%
19%
17%

Моето БГ ЧУДО

България пленява със своята красива природа, високи планини, сини реки и слънчеви морски брегове. Изпратете снимки на онези места в нашата родина, които са ви впечатлили най-силно и ще останат завинаги във вашето сърце.

Вижте повече

БГ чудеса по света

Наши сънародници по цял свят създават новите БГ чудеса. Изпращайте ни кадри и истории, разказващи за Чудесата на България зад граница.

Вижте повече

Архив чудеса

Чудесата на България през годините...

Вижте повече

Любопитно

Проверявайте тази секция за интересни интервюта с различни популярни и интересни личности...

Вижте повече

За България

България - страна на чудесата. Статии, факти, истории за България.

Вижте повече

Партньори

Чудесата на България е национална кампания, която успя да привлече много партньори...

Вижте повече
  • Размер на шрифт:
23.11.2015Първи частен музей откриха в Златоград
Първи частен музей откриха в Златоград
Бизнесмен подреди откупени птиче оракул, оръжия и фалшификати

Разширеният и обновен първи частен музей у нас отвори врати в Златоград. В него е изложена голямата колекция на бизнесмена Александър Митушев, която е регистрирана пред държавата. Тя се състои от няколко секции, които са интересни и за малките, и за големите гости от страната и чужбина. Бизнесменът години наред издирва и откупува артефакти от праисторията до Средновековието. Така например в единия отдел са изложени всякакви оръжия, които показват развитието на военното дело от Древността до Късното Средновековие.

Има и уникати, които могат да се видят само в колекцията в Златоград. Като голямата находка от Средните Родопи на съдове от къснобронзовата епоха, и на предмети, свързани с древните култове. Те са от XV - XI век пр. Христа, когато е течала Троянската война. Там може да се види уникална фигурка на птица отпреди 3500 години, наподобяваща малко щъркелче върху триножник. "Може би с такива древни ритуални фигурки са гадаели кой ще спечели битката", каза археологът проф. Николай Овчаров по време на официалното откриване на музейната експозиция. По думите му малката бронзова птица няма аналог по света. Тя е открита случайно от преминаващи в района на Ягнево край Златоград и е откупена от бизнесмена Александър Митушев.


В музея има етнографска сбирка на носии, както и специален отдел с фалшификати. Там са изложени например лампа с женска фигура с подписа на този, който я направил. Както и плоча, която Митушев откупил от антиквариат. По-късно обаче учените установили, че надписите по нея са компилация от различни средновековни български паметници. "Тя е изработена в наши дни. Не е ясно кой и защо я е направил, тъй като това е много трудоемко", коментира още проф. Овчаров. Той допълни, че сегашният пазар е пълен с фалшификати. Дори иманярите се лъжат един друг, като си продават ментета.

26.10.2015Кметове на "Чудесата" бият от раз
Кметове на "Чудесата" бият от раз
Инвестициите в културно-историческото наследство са гаранция за успех на местната власт, доказаха го вчерашните избори

В Казанлък битката за кметското място спечели кандидатът на ГЕРБ Галина Стоянова с убедителните 71.04%.
Усилията на екипа й да възроди Долината на тракийските царе дадоха резултат и Казанлъшката гробница, Гробницата на Севт III, могилите "Шушманец", "Оструша" и други. символи на траките заеха своето заслужено място в кампанията и класацията "Чудесата на България" на в. "Стандарт". Сайтът www.bgchudesa.com даде възможност чрез онлайн портал да бъде направено експертно гласуване от компетентни специалисти в областта на културно-историческото наследство, директори на исторически музеи, представители на читалищата в областните градове, учени, археолози, етнографи от БАН, журналисти, медийни експерти и др. Всеки един от тях имаше възможност да направи своето предложение за материалното и нематериалното наследство, което се съхранява по нашите земи.

Благодарение на тези предложения и последвалото гласуване, Златната маска на Терес влезе в топ 3 на Чудесата за 2014 г., а Казанлъшката гробница и Долината на тракийските царе вече 5 години са неизменно в топ 20. "Нека отдадем нужното внимание и почит към културно-историческото наследство, което съхранява Долината на тракийските царе. Защото уникалните находки, които пазим в Исторически музей „Искра" и които показваме на света, заслужават това", каза за кампанията Галина Стоянова.

Диана Овчарова е новият стар кмет на Община Ивайловград. 51.21% от населението там гласуваха за кандидата на ГЕРБ и така Овчарова беше преизбрана за втори мандат. По време на предишното й управление Перлата на Ивайловград, Антична вила "Армира" бе реконструирана и превърната в атракция, което увеличи тяколко пъти туризма в града. Заслужено римската вила получи специалната награда за туристическа атракция на 2014 г. и влезе на петата позиция в класацията "Чудесата на България".

В Община Белоградчик категорично кметското място отново заема Борис Николов. За него са гласували общо 42.67% от населението, което го прави отново любимец на голяма част от белоградчани. Припомняме, че на обществена дискусия в Белоградчик, организирана от в. "Стандарт", бе начертан един от първите маршрути за културно-исторически туризъм - "Виа Милитарис". Белоградчик стана Чудо № 1 на България за 2012 г. и от този момент туризмът в градчето рележи 15% ръст.

Димитър Стефанов от ПП ГЕРБ спечели отново местния вот в Община Тутракан с 50.83%. Градът също беше част от "Чудесата на България" и постигна голям успех в инициативата с класирането на Античният кастел "Трансмариска" на първо място в категория "Атракция" за 2014 г.

В Община Свиленград отново беше избран кандидат за кмет, който в предишния си мандат изведе града на ключова позиция в инициативата на вестник "Стандарт". За Георги Манолов са гласували 56.28% от населението в общината. По време на предишния му мандат, Манолов изведе крепостта "Мезек" отново на ключова позиция в "Чудесата на България".

Новият стар кмет в Община Димитровград е кандидатът на ГЕРБ Иво Димов, който печели убедително с 62.16%. Благодарение на него
неолитният човек от „Кар дере" край димитровградското село Крум се превърна в абсолютен хит в кампанията "Чудесата на България" като събра най-голям вот в онлайн-гласуването на кампанията. В тазкодишната класация още две предложения от Димитровградска община се борят за вота на народа - Изворът на нимфите край с. Каснаково и пирамидите край с. Ябълково.

Излишно е да припомняме феноменалните резултати на Йорданка Фандъкова (София), Димитър Николов (Бургас), Иван Портних (Варна), които също подкрепят с всички сили подкрепят каузата "Чудесата на България" и възраждат културно-историческото наследство, което пазят общините им.

06.10.2015Брюксел на опашка пред Варненското злато
Брюксел на опашка пред Варненското злато
По идея на "Стандарт" в белгийската столица заминава и багеристът откривател

Брюксел ще се диви на най-старото обработено злато в света от Варненския халколитен некропол. Емблематичните находки ще бъдат показани в Европейския парламент от 12 до 16 октомври. Очаква се хиляди хора да разгледат златните украшения, дело на майстори от древна високоразвита цивилизация, обитаваща брега на Варненското езеро през късния халколит.
Идеята за изложбата на съкровището в сърцето на стария континент е на евродепутата от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев, който е варненец. Тя е под патронажа на премиера Бойко Борисов, който се очаква същата седмица да бъде в Брюксел за срещата на върха на европейските лидери. Предполага се, че председателят на ЕП Мартин Шулц също ще прояви интерес да разгледа уникалните находки. По идея на "Стандарт" евродепутатът Емил Радев включи в списъка на варненската група за Брюксел багериста Райчо Маринов, който през 1972 г., без да подозира, прави най-голямото откритие на ХХ в. - варненското златно съкровище. Тогава попада на находките при изкопни работи и без да знае колко са безценни, ги събира в кутия за обувки, а по-късно ги предава на музея. Оттогава до днес са разкопани 308 гроба, датирани от късната каменно-медна епоха (втора половина на V хил. преди Христа).

За Брюксел заминават находките от двата емблематични гроба от некропола - №4 и №36.
Освен множеството златни дарове (339 броя с общо тегло около 1,5 кг), включващи златна нагръдна плоча, златни жезъла, масивни гривни и украшения, в белгийската столица ще бъдат показани и най-известните предмети от варненското съкровище - двете златни фигурки на бик.

Други находки от най-старото обработено злато - от богатия гроб 43 на жреца от Варненския некропол, отиват в Япония. Те ще бъдат показани от 16 октомври в Националния музей за западно изкуство в Токио заедно с части от Вълчитрънското и Панагюрското съкровища.

По идея на "Стандарт" в белгийската столица заминава и багеристът откривател


Брюксел ще се диви на най-старото обработено злато в света от Варненския халколитен некропол. Емблематичните находки ще бъдат показани в Европейския парламент от 12 до 16 октомври. Очаква се хиляди хора да разгледат златните украшения, дело на майстори от древна високоразвита цивилизация, обитаваща брега на Варненското езеро през късния халколит.
Идеята за изложбата на съкровището в сърцето на стария континент е на евродепутата от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев, който е варненец. Тя е под патронажа на премиера Бойко Борисов, който се очаква същата седмица да бъде в Брюксел за срещата на върха на европейските лидери. Предполага се, че председателят на ЕП Мартин Шулц също ще прояви интерес да разгледа уникалните находки. По идея на "Стандарт" евродепутатът Емил Радев включи в списъка на варненската група за Брюксел багериста Райчо Маринов, който през 1972 г., без да подозира, прави най-голямото откритие на ХХ в. - варненското златно съкровище. Тогава попада на находките при изкопни работи и без да знае колко са безценни, ги събира в кутия за обувки, а по-късно ги предава на музея. Оттогава до днес са разкопани 308 гроба, датирани от късната каменно-медна епоха (втора половина на V хил. преди Христа).


За Брюксел заминават находките от двата емблематични гроба от некропола - №4 и №36.
Освен множеството златни дарове (339 броя с общо тегло около 1,5 кг), включващи златна нагръдна плоча, златни жезъла, масивни гривни и украшения, в белгийската столица ще бъдат показани и най-известните предмети от варненското съкровище - двете златни фигурки на бик.


Други находки от най-старото обработено злато - от богатия гроб 43 на жреца от Варненския некропол, отиват в Япония. Те ще бъдат показани от 16 октомври в Националния музей за западно изкуст

Копирано от standartnews.com

По идея на "Стандарт" в белгийската столица заминава и багеристът откривател


Брюксел ще се диви на най-старото обработено злато в света от Варненския халколитен некропол. Емблематичните находки ще бъдат показани в Европейския парламент от 12 до 16 октомври. Очаква се хиляди хора да разгледат златните украшения, дело на майстори от древна високоразвита цивилизация, обитаваща брега на Варненското езеро през късния халколит.
Идеята за изложбата на съкровището в сърцето на стария континент е на евродепутата от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев, който е варненец. Тя е под патронажа на премиера Бойко Борисов, който се очаква същата седмица да бъде в Брюксел за срещата на върха на европейските лидери. Предполага се, че председателят на ЕП Мартин Шулц също ще прояви интерес да разгледа уникалните находки. По идея на "Стандарт" евродепутатът Емил Радев включи в списъка на варненската група за Брюксел багериста Райчо Маринов, който през 1972 г., без да подозира, прави най-голямото откритие на ХХ в. - варненското златно съкровище. Тогава попада на находките при изкопни работи и без да знае колко са безценни, ги събира в кутия за обувки, а по-късно ги предава на музея. Оттогава до днес са разкопани 308 гроба, датирани от късната каменно-медна епоха (втора половина на V хил. преди Христа).


За Брюксел заминават находките от двата емблематични гроба от некропола - №4 и №36.
Освен множеството златни дарове (339 броя с общо тегло около 1,5 кг), включващи златна нагръдна плоча, златни жезъла, масивни гривни и украшения, в белгийската столица ще бъдат показани и най-известните предмети от варненското съкровище - двете златни фигурки на бик.


Други находки от най-старото обработено злато - от богатия гроб 43 на жреца от Варненския некропол, отиват в Япония. Те ще бъдат показани от 16 октомври в Националния музей за западно изкуство в Токио заедно с части от Вълчитрънското и Панагюрското съкровища.

Копирано от standartnews.com
30.09.2015Вселенският патриарх с ново дарение за Плиска
Вселенският патриарх с ново дарение за Плиска
Възстановяват уникален иконостас в манастира на остров Св. Иван

Второ дарение за реставрацията на Голямата базилика в Плиска направи Вселенският патриарх Вартоломей I. Това съобщи за "Стандарт" директорът на НИМ проф. Божидар Димитров след посещението си при Негово всесветейшество. Двамата са съученици и приятели.

Проф. Димитров посети богословското училище на остров Халки в Мраморно море. Църквата "Св. Троица" там пази иконостаса и иконите от прочутия в миналото манастир на остров Свети Иван срещу Созопол, където проф. Казимир Попконстантинов откри мощите на св. Йоан Предтеча.

Успях да измоля заснемането им, каза проф. Димитров. По думите му историята на иконостаса е уникална. Процъфтяващият през средните векове остров срещу Созопол, след 1570 г., когато османският флот е унищожен в битката при Лепанто, става лесна плячка на казаци пирати. Те ограбват Созопол и манастира на остров Св. Иван. "Три години по-късно казашка ескадра отново се установява в манастира, но е "сгащена" от 13 османски галери.

Зад стените на манастира казаците оказват 8-дневна упорита съпротива и в крайна сметка са деблокирани от друга казашка ескадра, която е била в Каварна, но се спуснала на юг. Изглежда, че турците са решили да разрушат манастира, за да не бъдат използвани дебелите му стени като крепост", разказа Божидар Димитров. Монасите получили запустелия манастир на остров Халки, където успели да спасят около 65 книги, прекрасен иконостас и няколко уникални икони. Според проф. Димитров иконостасът вероятно е бил дар от цар Светослав Тертер.

"Този иконостас в момента е подреден в приемната на ректора на богословската академия, която по-късно била създадена на остров Халки. Най-красивата икона на Св. Богородица е поставена в преддверието на университетската църква. С разрешението на патриарх Вартоломей I фотографът на НИМ Тодор Димитров е заснел всички икони и иконостаса. Община Созопол има идея да се направят копия и да се изложат в местния музей.

06.09.2015Съединение напук на Великите сили
Съединение напук на Великите сили
Ехото от пловдивските залпове от 6 септември 1885 г. отеква в националното ни съзнание

България празнува Съединението за 130-и път. На 6 септември 1885 година се случва нещо, което изглежда немислимо. Българите се опълчват на Великите сили и налагат своята воля. В името на своята свободна държва. През въпросната 1885 г. Княжество България е все още някакъв политически експеримент, роден от победата на Русия над Турция в десетата поредна война между тях. Да не говорим пък за Източна Румелия - по същество първия европейски протекторат.

И въпреки това през есента на 1885 г. се случва чудото - целокупният български народ (начело с княза си Александър Батенберг, който на всичко отгоре си е жив немец от Хесен!) отхвърля всички тези решения на Берлинския конгрес.

Прави го напук и на железния канцлер Бисмарк, и на страшния руски самодържец Александър III, на царствения му виенски събрат Франц-Йосиф и на тогавашната господарка на морета Британия. В интерес на истината нейното отношение към пловдивската революция е малко по-различно - българският княз Александър е любимият племенник на кралица Виктория, пък и Лондон не пропуска случая да срита по кокалчетата Русия. Но това не променя общата картина - младата българска държава, на която не достигат дори достатъчно офицери за армията си, се опълчва срещу всички Велики сили. И прави първата решителна крачка към реализацията на бленувания Сан-Стефански идеал за обединена и свободна България.

Ехото от пловдивските залпове от 6 септември 1885 г. отеква още дълго в националното ни съзнание. И дава самочувствие на цяло поколение български политици. Които като равноправни се пазарят и с Берлин, и с Лондон, и с Париж, и със Санкт Петербург в началото на Първата световна война. И които ще се опъват дори на зловещия господар на Европа от 40-те години на миналия век Адолф Хитлер.

Какво стана с нас днес? Къде блокира българският "чип", както се изрази един бивш наш премиер и още по-бивш цар?
Без самочувствие и без визия за мястото си в съвременния свят. Все пак, надежда има. Духът на 6 септември, макар и бавно и мъчително, възкръсва. И ни дава кураж да не приемаме безропотно всяка приумица отвън. Все едно дали става въпрос за македонската нация, за броя на бежанците, които да приемем, или за нещо друго.

Може и да сгрешим в решението си - непогрешим е само римският папа. Но важното е то да бъде наше. Така, както сме го взели на днешния ден през 1885 г.

Константин Събчев

05.09.2015Храмът в Старосел грейна с ново лице
Храмът в Старосел грейна с ново лице
Фасадата е направена благотворително от Обединената Велика Ложа на България

Храмът светилище край Старосел грейна с нова фасада. Проектът, изработването, монтажът и материалите са дарение от благотворителния фонд на Обединената Велика Ложа на България (ОВЛБ). Предишният външен вид на един от най-знаковите ни археологически обекти бе повече от окаян, коментираха местните. От няколко дни входът на тракийското светилище е коренно променен с инициативата на братята зидари.

В художествената идея на проекта е заложено да се акцентира върху камъка, от който са съградени основите на храма, каза пред "Стандарт" Красимир Георгиев, ОВЛБ. Емблематичното откритие в Четиньова могила на археолога Георги Китов е затворено от близо две години заради свлачище, което разруши частично страничната стена на храма. Ремонтът по входа на тракийския култов център започна в началото на август, а от министерството на културата са отпуснати близо 360 000 лв. Предвижда се още дървената укрепителна конструкция вътре да бъде заменена с метална. В момента до храма в Старосел се допускат туристи, но могат да го разглеждат само отвън.

Пред БНР кметът на Старосел Иван Жутев заяви, че очаква през октомври месец посетителите да могат да разглеждат цялата гробница.

31.08.2015Отварят банята на Сюлейман Великолепни
Отварят банята на Сюлейман Великолепни
Археолози търсят светилището на Деметра край морето

Реставрираната баня на Сюлейман Великолепни в "Акве Калиде" ще отвори врати за туристи през септември. "Строителните дейности приключиха. Колегите археолози работят по отношение показването на археологическите находки от времето на римския, византийския период. Реставраторите също си свършиха своята работа", заяви пред радио "Фокус" зам.-кметът на Бургас Йорданка Ананиева. Общината чака становище от културното министерство, а МРРБ трябва да насрочи държавната приемателна комисия. "Надяваме се до 20 септември най-късно да отвори врати банята, при условие че всички тези институции успеят да ни дадат документите да приключим с дейностите", допълни Ананиева.
Археолозите в Бургаско могат да се похвалят с успешен сезон и доста интересни находки. Първият залп дойде от императорските бани "Акве Калиде", където бе открита уникална мраморна плоча. Върху нея е запечатана историята на последните трима тракийски царе. Надписът свидетелства, че между тях е имало династическата връзка. Артефактът е безценен, защото за първи път се споменават децата на Реметалк II и Питодорида II, като е уточнено и родословието на тази тракийска царица - тя е дъщеря на Котис III, който пък е син на Реметалк I. Плочата се датира от 26-37 година от новата ера. В уникалния надпис се споменава още за светилище на богинята Деметра, което още не е открито, но е поредното предизвикателство за археолозите.
Екипът на Казимир Попконстантинов откри древна гробница на остров Св. Иван край Созопол. Тя се намира на същото място, на което преди пет години известният археолог попадна на реликвария с мощите на Кръстителя.
Два антични кладенеца от преди 2000 години разкриха археолозите в Созопол. Те са обслужвали огромен и богат дом на местен аристократ. Единият от водоизточниците е бил разположен в двора, а вторият е бил вграден в самата резиденция. "Категорично можем да кажем, че сградата, която разкрихме, е най-представителният дом, откриван досега в Древна Аполония. Вероятно е принадлежала на местен аристократ. Собственикът й е бил знатен и много богат", смята археологът Димитър Недев.
Акве Калиде и мощите на Кръстителя се борят в категорията "Открития" на тазгодишната национална кампания на в. "Стандарт" "Чудесата на България".
Елена Димитрова

25.08.2015Пазар на 1500 години откри проф. Николай Овчаров
Пазар на 1500 години откри проф. Николай Овчаров
Търговският център се е намирал до Търговище, откъдето идва и сегашното му име.

Древният предшественик на града обаче се е казвал Мисионис. Той е бил "северният Перперикон", каза проф. Овчаров. Античният град е бил разположен на площ от 700 декара и е бил най-големият търговски център на Северна България.
Сред най-интересните находки в него са два оловни енголпиона (църковни медалиона). За пръв път в България е открит реликварий (вместилище), подобен на кръст, с отделения за съхранение на частици от мощи. Върху кръста е изобразен разпнатият Христос заедно с трима светци - светите апостоли Павел, Филип и Андрей.

Антиката e направена в последните дни на обсадата на крепостта от османските турци през 1395 г., смятат проф. Овчаров и водещият разкопките Ангел Конаклиев.

Уникална е и сребърната монета, сечена от цар Георги Тертер. Засега тя е единствената в България, на която е написано "Георги цар".

Общината ще подпомага, както и и досега, разкопките на Мисионис, който може да се превърне в център на културно-исторически туризъм, заяви кметът на Търговище Касмир Мирев.


03.08.2015Бронзов кръст и съкровище от монети откриха при разкопки на Кастрици
Бронзов кръст и съкровище от монети откриха при разкопки на Кастрици
Археолозите изкопаха малък квартал от северната улица на крепостта

Уникален кръст и медальон с изображение на Божията Майка са открити при разкопките на крепостта "Кастрици" в резиденция "Евксиноград", съобщи ръководителят на проучванията проф. Валентин Плетньов, директор на РИМ-Варна. Ценните находки са намерени на пода на една от разкритите сгради на крепостта, украсен с графито керамика с изображения на лъвове и цветни орнаменти. Там са открити бронзов процесиен кръст, на който с гръцки букви е записано "Св. Йоан Предтеча". Той вероятно е носен с хоругва, каза проф.Плетньов. На пода е намерен и идеално запазен сребърен медальон с диаметър около 4 см и с изображение на Богородица в момент, когато благославя.

При проучването тази година е открита и колективна находка от много редки за България монети на султан Баязид I и неговия син, емир Сюлейман. Откритите при разкопкитемонети са вече близо 300. Сред тях има и сребърни монети, които вероятно са сечени в монетарницата на цар Иван Александър, Иван Шишман и други български царе. Има и малко съкровище от близо 80 монети на деспот Добротица. Открити са също монети на султани в Египет, на татарските ханства, на владетели от Влахия, Полша и Молдова, което свидетелства за изключителната и оживена търговия, която се е водила на пристанището Кастрици. Намерена е и златна фалшива монета от времето на император Андроник II от XIV в. Общо намерените монети от началото на проучванията за десет години насам са 4000. Продължилите два месеца археологически разкопки приключиха вчера. Открит е малък квартал от 7-8 сгради между северната улица и централната порта на крепостта.

27.07.20151000 наши крепости в битка за 200 млн. от Европа
1000 наши крепости в битка за 200 млн. от Европа
Средствата ще се отпускат по Оперативна програма „Региони в растеж“

Над 200 млн. лева за консервация и реставрация на паметници на културата с национално значение ще се влеят в общините по оперативна програма "Региони в растеж" (ОПРР) през следващия програмен период. Това обяви от парламентарната трибуна министърът на културата Вежди Рашидов. Експертите в подопечното му ведомство вече са помогнали за описването на близо 1000 потенциални обекта.

Със средствата ще бъдат реставрирани туристическите атракции. Част от сумата ще отиде и за рекламирането им по начин, по който те "да имат добавена стойност за туристите".

Общините могат да започнат да кандидатстват със свои инвестиционни програми още от есента по "Региони в растеж".

Показване на резултати от (1 - 10). Общо записи (831), общо страници (84).