Оферта на седмицата

Конна езда, СПА и разходки в Стара планина

Бутикови хотели в Етрополе предлагат отмора, уют и приключения

Вижте всички Вижте повече
Новини
Новини
Новини
Новини
Новини
Новини
Новини
Новини

Новини

Интересни подробности за събития и случки, свързани с Чудесата на България. Любопитни факти за най-новите открития в областта на културно-историческото наследство на България. Вижте повече

Национален вот 2014

Временно класиране

Атракции

52%
18%
17%
7%
4%

Открития

50%
36%
13%
6%
4%

Моето БГ ЧУДО

България пленява със своята красива природа, високи планини, сини реки и слънчеви морски брегове. Изпратете снимки на онези места в нашата родина, които са ви впечатлили най-силно и ще останат завинаги във вашето сърце.

Вижте повече

БГ чудеса по света

Наши сънародници по цял свят създават новите БГ чудеса. Изпращайте ни кадри и истории, разказващи за Чудесата на България зад граница.

Вижте повече

Архив чудеса

Чудесата на България през годините...

Вижте повече

Любопитно

Проверявайте тази секция за интересни интервюта с различни популярни и интересни личности...

Вижте повече

За България

България - страна на чудесата. Статии, факти, истории за България.

Вижте повече

Партньори

Чудесата на България е национална кампания, която успя да привлече много партньори...

Вижте повече
  • Размер на шрифт:
29.08.2014Пешеходната зона на Пловдив най-дълга в Европа
Пешеходната зона на Пловдив най-дълга в Европа
Изградени са нови цветни плочки, детска площадка и осветление

Пешеходната зона на Пловдив е най-дългата в Европа. Тя „бие” дори и тази в Копенхаген, която досега държеше рекорда. Това стана ясно днес при откриването на реновирания участък от улицата.

Дължината на улицата за разходка е 1750 метра и обхваща територията от Бившия партиен дом до Новотела. Оформена е през през 70-те години на 20 век, като много кметове са я обновявали и разширявали досега. В момента новата настилка по нея е 15 000 квадратни метра, има обособени различни публични пространства, които живеят собствен живот. Новата зона, включва центъра на Пловдив, със старата Дондукова градина, кметството и пазара. Това са централните градски артерии и местата, в които се заражда съвременен Пловдив. Ремонтът струва около 700 000 лева. Освен, че са наредени нови цветни плочки, изградена е и детска площадка, осветлението също е обновено

28.08.2014Туристи с колело до Дяволския мост
Туристи с колело до Дяволския мост
Историческият музей в Ардино предлага велосипеди за 15 лева на ден

Музеят в Ардино предлага на туристите велосипеди под наем, за да стигнат до атракциите на района. "Така всеки желаещ може да направи тур и да посети туристическите забележителности в града и околностите му - Орловите скали, Дяволския мост, крепостта "Кривус". Така развиваме велосипедния туризъм и опазваме околната среда", обясни уредникът на музея Танер Чобанов. Историческият музей в Ардино се превърна в привлекателно място за туристите. На час таксата за колело е 4 лв., а за цял ден 15 лв.

Ирина Ангелова
27.08.2014Изровиха вампир с тухла между зъбите
Изровиха вампир с тухла между зъбите
Подобен погребален ритуал имало и в Италия

Скелет с тухла в устата и с керемида върху черепа откриха пловдивски археолози в подножието на Трихълмието в Пловдив. При спасителни археологически разкопки в частен имот над ул. "Отец Паисий" екип с ръководител Елена Божинова разкрил некропол с над 80 погребения от средновековието до ранния османски период.
Божинова уточни, че подобен обичай на погребване на мъртъвци, за които имало съмнения, че ще вампирясат, имало и в Италия.

Ели Куманова

27.08.2014Разкриват тайните на тракийска могила край Момчиловци
Разкриват тайните на тракийска могила край Момчиловци
Археолозите спасяват останалото след набезите на иманярите

Смолянското село Момчиловци, освен с известното си Аязмо, скоро ще се сдобие и с още една забележителност. Археолози проучват тракийска надгробна могила край селото.

Обектът вече е бил споходен от иманяри, а сега екипът от учени, начело с Дамян Дамянов, ще се опита да спаси останалото от историческата ценност. В разкопките ще участват 9 души сред които има и доброволци от Момчиловци.

"Надгробната могила предполага тракийско погребение, но централната част е разкопана от иманяри преди доста време. От диаметър 15 метра на цялата могила най-важните 4 метра в средата са разкопани", каза Дамянов пред RodopiNews. Разкопките се финансират от сдружението "Моята България".

27.08.2014Гробницата на Хонорий в София вече отворена за посещения
Гробницата на Хонорий в София вече отворена за посещения
Подземният археологически музей ще продължи да се изгражда, каза кметът Йорданка Фандъкова

„Гробницата на Хонорий става част от подземния исторически музейна София”. Това каза столичният кмет Йорданка Фандъкова, кмет на София по време на откриването на археологическия обект. Тя обясни, че следващият етап от изграждането на комплекса предвижда сеизмичното укрепване на църквата „Света София” под която стой се намира. Ще бъде изграден и тунел, който ще свързва гробницата с подземния музей. Продължението на проекта ще се финансира по Норвежката програма, ако общината успее да спечели конкурса.

„Има много интересни находки при разкопките на гробницата на Хонорий. Започнахме с една гробница, те станаха досега пет”, допълни Фандъкова.
Вечният дом на Хонорий е най-важната от 50-те гробници от края на II до средата на V век, открити в катакомбите на „Света София". Според някои историци Хонорий е бил виден гражданин на Сердика, други дори допускат, че е бил епископ, един от водачите на местната християнска общност през IV век, участвал в Сердикийския събор през 343 г.

"Този археологически обект се превръща в чудесно допълнение към пространството под храма „Света София”, където вече бяха експонирани около 50 автентични гробници. Изследването и отварянето за посетители на този значим исторически обект нямаше да бъдат възможно без години наред, ден по ден упорита работа от страна на археолози, историци, архитекти, реставратори, общински представители и, разбира се прекрасният кмет и неговият екип на град София”, заяви и президентът Росен Плевнелиев, който присъства на откриването. По думите му е радостно е, че ставаме свидетели на едно европейско отношение към културното ни наследство. „Не малко от това наследство беше пропиляно и унищожено през десетилетията на прибързан стремеж за модернизация, идеологическо заслепление, строителство на всяка цена, дори понякога и небрежност", допълни държавният глава.

Гробницата на Хонорий е единствената запазена с надписи. Открита е в средата на 80-те години на ХХ век при строителството на канализационен колектор. Вътре са намерени костите на два скелета. Тогавашната власт решава, че нищо не трябва да пречи на полагането на тръби и издава заповед находката да бъде разрушена. В крайна сметка само част от нея попада под булдозерите, а колекторът прави малък завой.

26.08.2014Честват древните траки в Казанлък
Честват древните траки в Казанлък
Празниците в Долината на царете обединяват археология и изкуство

Древните ни предци, траките ще бъдат почетени на станалия вече традиционен форум в Казанлък. Празниците в Долината на тракийските царе се провеждат за девета година. Те включват както научни конференции на тема археология, така и различни арт прояви.

По време на празниците ще има премиера дигиталният филм „Древна Тракия – врата към безсмъртието“. На международен форум ще се обсъдят проблемите и изследванията на тракийската култура. Ще има и панаир на тракийски занаяти.

На официалното откриване на празниците на 29 август ще бъде обявен и носителят на наградата, която носиимето на видния ни изследовател на тракийската култура проф. Александър Фол. Мултимедиен спектакъл „Новите траки” пък ще пренесе зрителите от древността в настоящето.

Организаторите обещават и атракции като демонстрации на тракийски стан и дегустация на вина по стари рецепти.

25.08.2014Обновеният Перперикон грейва на 9 септември
Обновеният Перперикон грейва на 9 септември
Проф.Николай Овчаров: "Чудесата на България" популяризираха Скалния град

На Перперикон август поначало е най-силният месец. Туристите са огромно количество в сравнение с последните години. На мен лично ми прави много приятно впечатление тази година, че има страшно много чужденци. Буквално отвсякъде се носи и френска, немска, английска реч. В петък беше много интересно, когато една италианска група от Рим се качи на Скалния град. И един възрастен човек, много въодушевен, дойде при нас и каза: "Комплименти, това, което правите, е невероятно. Ние сме от Рим, но ви поздравявам, защото такова нещо в Италия не се прави". Покрай общия интерес към Перперикон, който е ясен от години, в момента изключително благоприятна роля играе вече новият му вид, който той добива с европейския проект. Вече почти всичко е готово, има удобни дървени алеи върху скалите, които позволяват хората да не стъпват върху камъните и едновременно да имат много по-добра видимост от високо. На 9 септември ще бъде официалното откриване, при което Перперикон ще грейне с цялото си художествено осветление, с изключителни атракции, които ще бъдат направени. Покрай общата реклама, която правя на Перперикон от години, много голяма роля в това отношение изиграха именно и кампаниите на в. "Стандарт" "Чудесата на България". Именно благодарение на вестника към най-посещаваните туристически обекти като Созопол, Перперикон, Татул, Несебър и др. се присъединиха и по-малко познати.

20.08.2014Намериха стъклени чаши в древния Месионис
Намериха стъклени чаши в древния Месионис
Кръчмите от римско време се наричали "таберни"

Античният град Мисионис имал кръчма, в която жителите му разпускали на чаша вино. Археолозите проф. Николай Овчаров и Ангел Конаклиев откриха древния ресторант при мащабни разкопки. "Особено интересна е намерената сграда, в която излизат стотици фрагменти от стотина стъклени чаши и прозоречно стъкло. Чашите с нищо не се отличават от съвременните фини сервизи със столчета, стъпващи на изящни високи крачета", разказа родният Индиана Джоунс. По думите му в горната част античните майстори са изваяли прозрачни тънкостенни устиета. "Всичко това ни кара да определим сградата като място, в което жителите са отдъхвали на чаша вино. Край стените е имало масивни дъбови маси, край които те са сядали. Подобни кръчми може да видим в древните римски градове Помпей и Херкуланум, засипани в I в. от пепелта на вулкана Везувий. Те са носели името "таберна", откъдето произхожда съвременното "таверна". Обикновено в близост до тях са се намирали "лупанариите" или публичните домове в древен Рим", каза още проф. Овчаров. Двамата с Конаклиев са категорични, че таберната от Мисионис е била доста значителна по размери. Виното в Античността е отлежавало в огромни бъчви, откъдето е преливано в големи амбалажни амфори. Там сервитьорите са го преливали в кани и по-малки амфори с обем 2-3 литра. Именно такава фина амфорка от края на V - началото на VI в. е и последната уникална находка от Мисионис.

19.08.2014Римлянка с накити откриха в Силистра
Римлянка с накити откриха в Силистра
Археолозите намериха обецата й от 24-каратово злато

Археолози откриха гроб на знатна римлянка в Силистра. Находката изскочила изпод земята по време на жилищен строеж в града.
Открити са кости от женско тяло, украсено със скъпи накити. Обеца от 24-каратово злато и фина огърлица от мъниста красели знатната дама. В краката й бил поставен глинен съд и лампа за осветление, както повелявали обичаите преди 2000 години. Наблизо са открити и кости на дете, погребано с фини играчки, изсечени от кост. Става дума за находка от II-III век от новата ера. Тогава върху земята на днешна Силистра е процъфтявала древната римска крепост Доросторум, обясниха местните археолози Светлана Ганчева и Николай Тодоров. Най-вероятно погребаната дама е била представител на средната класа в римското общество. През вековете черепът на покойната е бил разполовен, най-вероятно от диви животни, и затова до нас днес е стигнала само едната й обеца. Още на първата копка е присъствал специалист от местния музей и откритите реликви нито за миг не са били изложени на риск от похищение, обясни археологът Николай Тодоров, под чийто надзор е започнало първоначалното проучване. Историците смятат, че в района около фабрика "Камъшит", където са намерени артефактите, е имало древен римски некропол. Тепърва учените ще изследват находките и ще изработят хипотезите си за това дали жената и детето са погребани заедно или става дума за събития, които не са свързани помежду си.

Станка Христова

19.08.2014Крилата Света Богородица закриля Суковския манастир
Крилата Света Богородица закриля Суковския манастир
Чобанинът Вельо издействал вдигането на обителта и станал първия монах

В православната иконопис е прието с крила да се рисуват ангелите, серафимите и херувимите, св. архангел Гавраил, а понякога, но по-рядко и св. Йоан Кръстител. Но не са познати образци на икони на Божията майка с ангелски крила. Такава икона, невиждана другаде, има в Суковския манастир "Успение на Пресвета Богородица" при село Суково до Пирот в Сърбия. Манастирският храм е изписан през 1869 г. от самоковските иконописци Васил Попхристов и Ристо. Монасите смятат, че двамата български зографи са решили да сложат крила на Пресвета Богородица, защото често към нея отправяме молитва: "Пресвета Богородице, закриляй ни...". Иконата се свързва и с празника "Покров Богородичен", а на повечето славянски езици думата "покров" означава едновременно "покривало" и "защита". Смята се, че образът на Богородица с ангелски крила я представя и като Утешителка.
Макар и в пределите на Сърбия, Суковският манастир е посещаван от много българи. Туроператори го включват в маршрут за религиозен туризъм заедно с Погановския и Темския манастир. Монашеското братство предлага на гостите и стоки от манастирското стопанство. Сред тях има лекове за всевъзможни болежки, направени по стари народни рецепти. Образът на Богородица Утешителка с ангелски крила е една от забележителностите на манастира, чиято история е изпълнена с чудеса.
Смята се, че на това място е имало обител още през VIII-IX век, опожарявана и въздигана многократно. Сегашният манастирски храм, посветен на Успение Богородично, е построен само за две години след 1857 г.
Според преданието малко преди това Вельо Чобанина от пиротското село Крапец сънувал, че това място е свято. И когато започнал да копае, попаднал на стари православни кръстове и църковни утвари. Синът на турския Сали бей Емин посегнал на православната светиня, но скоро се парализирал. Бащата дълго търсил лек. Помогнал му Вельо и тогава беят издействал разрешението за вдигането на храма, а Чобанина станал калугер с името Вениамин. Гробът му е в храма.

Руми БОРИСОВА

Показване на резултати от (1 - 10). Общо записи (775), общо страници (78).