Спортни чудеса 2014

Новини
Новини
Новини
Новини
Новини
Новини
Новини
Новини

Спортни новини

Конна езда, СПА и разходки в Стара планина

Вижте всички Вижте повече

Национален вот 2014

Временно класиране

Атракции

35%
35%
30%

Открития

65%
20%
15%

Моето БГ ЧУДО

България пленява със своята красива природа, високи планини, сини реки и слънчеви морски брегове. Изпратете снимки на онези места в нашата родина, които са ви впечатлили най-силно и ще останат завинаги във вашето сърце.

Вижте повече

БГ чудеса по света

Наши сънародници по цял свят създават новите БГ чудеса. Изпращайте ни кадри и истории, разказващи за Чудесата на България зад граница.

Вижте повече

Архив чудеса

Чудесата на България през годините...

Вижте повече

Любопитно

Проверявайте тази секция за интересни интервюта с различни популярни и интересни личности...

Вижте повече

За България

България - страна на чудесата. Статии, факти, истории за България.

Вижте повече

Партньори

Чудесата на България е национална кампания, която успя да привлече много партньори...

Вижте повече
  • Размер на шрифт:
18.12.2014Пръстенът убиец е Чудо №1на България
Пръстенът убиец е Чудо №1на България
Крепостта "Трансмариска" със злато за атракция

Пръстенът убиец от Калиакра стана Чудо №1 за 2014 г. в сблъсъка на титаните. На живо в ефира на БНТ късно снощи главният редактор на в. "Стандарт" Славка Бозукова обяви големия победител в кампанията "Чудесата на България". Златото в категория "Атракции" отиде при крепостта "Трансмариска" в Тутракан. "Независимо кой е на първо място, за мен всички открития и атракции са номер едно", заяви г-жа Бозукова.

Маската на Терес грабна второто място в категорията "Открития", а третата позиция зае манастирът на Паисий край Урвич.

Крепостта "Перистера" в Пещера бе отличена с второто място в раздел "Атракции", а бронзовият медал бе даден на остров "Света Анастасия".

Специална награда грабна ивайловградската "Вила Армира".

15.12.2014Стартира и гласуването с sms за Чудесата
Стартира и гласуването с sms за Чудесата
Всеки от обектите ще добави гласове с телефонни съобщения към вота от сайта

Стартира гласуването с sms-и за Чудесата, които читателите на „Стандарт” класираха на първите три места в категориите „Атракции” и „Открития”. Гласуването в сайта продължава, като към този вот ще се прибави и резултатът от телефонните съобщения.

За крепостта „Трансмариска” край Тутракан се гласува с текст TRANSMARISKA на номер 17150. За крепостта Перистера край Пещера текстът е PERISTERA на номер 17150. Третият обект в категория „Атракции” е остров Света Анастасия и за него се гласува с текст ANASTASIA на номер 17150.

В категорията „Открития” за пръстена-убиец от Калиакра се гласува с текст PRASTEN на номер 17150. Следващото откритие е Маската на Терес и за нея съобщението е с текст TERES на номер 17150. Манастирът на Паисий в крепостта Урвич също е в челната тройка и за него се гласува с текст MANASTIR на номер 17150.

14.12.2014Гладиаторска битка за топ 3 на Чудесата
Гладиаторска битка за топ 3 на Чудесата
Призив на кмета на Бургас Димитър Николов обърна вота

Драматичен вот, равностоен на гладиаторска битка, беляза последните дни и часове за определяне на обектите в топ 3 на "Чудесата на България". Нашенци в цялата страна агитираха в социалните мрежи и ударно гласуваха в категориите "Атракции" и "Открития". Гласовете валяха като лавина на www.bgchudesa.com и размесваха през няколко часа местата на обектите.
Най-ожесточена бе битката между феновете на бургаския остров "Св. Анастасия" и севлиевската средновековна крепост "Хоталич". В защита на острова се вдигна Южното черноморие. Зад крепостта застанаха още Габрово и Разград, за нея ударна подкрепа дадоха и тамплиерите, които помагат за реставрацията й. През последните седмици начело в категория "Атракции" се бетонираха крепостите "Трансмариска" - Тутракан и "Перистера" - Пещера. В петък "Хоталич" стремглаво се запъти към челната тройка, измествайки "Св. Атастасия" от третото място. Това активизира всички. Кметове и местни патриоти надъхваха съгражданите си в Тутракан, Пещера и Бургас да не престават да гласуват, за да удържат позициите си. Войната на нерви продължи и през почивните дни.
Емоционален призив на кмета на Бургас Димитър Николов в неделя сутринта обърна резултата. "Не мисля, че ни отива четвъртото място, още повече когато става въпрос за туристическа атракция като Острова, който само за едно лято беше посетен от над 40 000 гости от цялата страна. Тутракан, Севлиево и Пещера са прекрасни български градове, но съм изненадан, че Бургас има по-малко фенове от тези три града", написа градоначалникът във фейсбук. И апелира: "Да покажем, че сме повече тези, които обичаме града си, като гласуваме за Остров Света Анастасия за Чудо на България за 2014". Призивът му мълнеоносно започна да се споделя в мрежата от хиляди българи. И даде своя резултат. Така няколко минути след 17 часа Островът не само влезе във финалната тройка, но и започта на "диша във врата" на "Перистера", заковавайки 27%.
На финала на Чудесата в категорията "Открития" отиват Пръстенът-убиец, Маската на Терес и Урвич-Манастирът на Паисий. Битката кои да са обектите в топ 3 и там не беше лека. Златото на гетите и Манастирът на Паисий до последно се гонеха кой ще събере повече гласове.
Линиите за гласуване на www.bgchudesa.com бяха спрени снощи с редакционното приключване на броя в 20,30 ч.
Сега финалните топ 3 на "Чудесата на България" вече са ясни. Три крепости, остров, пръстен-убиец и златна маска ще се борят кое да е Чудо № 1 в категории "Атракции" и "Открития" на 2014 г. И шестте отличника влизат в големия финал с натрупаните дотук за тях гласове. Всеки, който желае, може да ги подкрепи още на www.bgchudesa.com и с sms от днес до Големия финал, който ще е на живо на 17 декември от 18,30 часа в ефира на БНТ1.


На какъв sms номер можете да гласувате - четете утре във в. "Стандарт"

02.12.2014Битка за Топ 3на Чудесата
Битка за Топ 3на Чудесата
Специална церемония за големия финал на 17.12

Надпреварата за топ 3 на Чудесата на България тече с пълна сила. Над 700 000 нашенци вече се включиха в кампанията на в. "Стандарт" и гласуваха за своите фаворити в двете категории - културно-исторически атракции и археологически открития.

По традиция кметове извадиха компютри на площадите, ученици и студенти продължават да агитират във фейсбук за градските забележителности.

Битката бе особено драматична в последните часове на ноември. Резултатите търпяха драматични обрати през час. Затова поради огромния интерес вотът продължава до 15 декември. Тогава ще стане ясно кои три атракции и три открития отиват на големия финал. Той ще се състои два дни по-късно - на специална церемония, по време на която ще стане ясно кои обекти печелят първото място в кампанията за 2014 г. По време на церемонията ще бъдат представени всички обекти от топ 10.

23.11.2014В Гърмен откриха лечебница на 7000 години
В Гърмен откриха лечебница на 7000 години
Цели 7 години крият откритието заради иманяри

Праисторическа лечебница на 7000 години е открита в община Гърмен. Находката е на север от тракийското светилище Градище край село Долно Дряново. На нея попаднал Тодор Узунов, председател на Сдружение „САТО”.

„Още през 2007 г. правихме замервания, снимки и рисунки. Обектът обаче не го обявихме публично заради опасения от набези на иманяри и преждевременно съсипване на древната лечебница”, твърди той.

Открити са фрагменти на съдове не само от тракийския и късноантичен период, а и от времето на каменно-медната епоха. Скални блокове са образували проход, наричан от хората популярно "промушкалка". Върху покривната му част са открити три вдлъбнати отвора - ями за приношения. Два големи странични блокаоформят коридор. Преминавайки през тунела, човек се озовава на голяма каменна площадка. Там има огромна четириметрова скала, изправена с тънката си страна на изток. От западната страна площадката е ограничена от масивни блокове, разположени в полукръг.Изправеният камък е с формата на човешка глава – с дообработени нос, очи и уста, а на върха завършва с шапка.

„Всичко тук е ставало планирано, а не стихийно. Този обект се е унаследявал и доразвивал", казва Тодор Узунов.

Той е убеден, че става въпрос за праисторическа лечебница. В нея хората идвали да оставят своята болка и страх. Пречистваща роля играел и огънят. От него се виждат ясни следи по плоската страна на камъка, който е изправен така с човешки труд. Той играел ролята на своеобразен олтар.

17.11.2014Откриха в нива печат с лика на Христос
Откриха в нива печат с лика на Христос
Бил на цар Петър, заровен край “Русокастрон”

Уникален печат с лика на Христос отпреди 1000 години бе открит в крепостта "Русокастрон" край бургаското село Русокастро. Според археолозите клеймото е принадлежало на българския цар Петър, управлявал от 927 до 969 година. На уникалната находка се натъкнали местни жители от близкото село Желязово. Те открили царския печат, докато копаели в градината си на около 400 метра от крепостта. "Става въпрос за оловен печат - моливдовул, на българския цар Петър. На лицето на печата е изобразен Иисус Христос с ореол, в който е вписан кръст, а от другата страна е изобразен българският владетел със съпругата си Мария. Печатът е един от най-добре запазените, открити изобщо до този момент. Находката е първата, открита в Тракия", коментира шефът на Историческия музей в Бургас Милен Николов. По думите му на юг от Стара планина е намерен само един подобен печат - от крепостта "Кракра" при Перник. "На практика в Южна България единствено бургаският музей вече притежава такава находка", каза още Милен Николов.
При разкопките в крепостта "Русокастрон" са открити и други ценни находки. Освен богатата колекция от монети археолозите са намерили и няколко бронзови апликации от колани, които категорично се свързват с ранносредновековната българска култура. Тези находки за пореден път потвърдиха голямото значение на Русокастро не само през периода на Второто българско царство, но и през IХ-Х в. Подобни апликации на колани, които са често срещани в Плиска, Преслав и изобщо в Североизточна България, в Южна България се откриват единствено в Русокастренската крепост.
Разкопките бяха подновени преди месец след двугодишно прекъсване.
Проучена бе кулата кладенец в най-ниската част на прохода, която е един от най-монументалните градежи през Средновековието. "Дебелината на стените й са цели 2,9 м. Външните й очертания не са правоъгълни, както е вътрешността на самия кладенец, а са най-вероятно с петоъгълна форма, като челото на кулата опира буквално в главния път, водещ от с. Русокастро към с. Желязово", разказа Милен Николов, който ръководи разкопките.
Тук се откри още една бойна кула с ширина 8,2 м, пред която посредством стъпала се е преодолявала голямата денивелация от Русокастренска река към северната стена на крепостта.

Стела Николова

12.11.2014Малчугани учат история в къща от неолита
Малчугани учат история в къща от неолита
София е на 8000 г. и това я прави най-древната европейска столица

Как са живели най-древните столичани, малките софиянци ще научават в истинска къща от неолита. Проектът на Столичната община предвижда часове по история на учениците да се провеждат във възстановка на най-голямото жилище от неолитното селище в кв.Слатина. "Проектът за археологичен парк, ще се движи паралелно с разкопките",заяви кметът Йорданка Фандъкова. Тя разгледа обекта и находките от това лято.Селището е едно от най-големите у нас. На мястото на разкопките могат да се видят зидовете, огнището, работилницата за инструменти и древната мелница за жито.

"В научните среди все повече се говори за праисторията на Европа, а селището от Слатина се споменава във всички академични учебници в Германия", разказа проф. Васил Николов, ръководител на разкопките. Той обясни, че вероятно древните са палели ритуално къщите на измрелите семейства. „Изгорели къщи се намират във всички неолитни селища, а има и такива, в които всички къщи са били подпалени. Чудехме се, как може да изгори къща построена изцяло от глина. Все повече се налага хипотезата, че това е ритуал”, допълни Николов. Неговият екип проучва и селището по магистрала „Струма” до с.Мулсалево, както и най-древният монетен двор край Провадия. Професорът подчерта, че откриването на софийското селище е доказателство, за това, че София е най-древната столица в Европа, тъй като няма подобни открития в другите.

"Неолитното селище, Западната порта и манастирът "Мария Магдалена" в Бухово са проекти, финансирани от столичната програма "Култура", каза Фандъкова. Тя обаче се оплака, че други проекти като довършителните работи по "Света София" и центърът за дигитализация в Музея на София, за които общината е кандидатствала за пари от Норвежката програма, се бавят. "Надявам се новият министър на културата да задвижи процедурите", допълни столичният кмет.

10.11.2014Сандански си върна плоча с “Тайната вечеря”
Сандански си върна плоча с “Тайната вечеря”
Уникалният експонат ще може да се види в археологическия музей в града

Уникален кръст и олтарна плоча с мотиви от "Тайната вечеря" ще красят витрините на Археологическия музей в Сандански. "Върнахме ценните находки от Националния исторически музей", похвали се директорът на музея Владимир Петков. "Тези два експоната ще привлекат вниманието и на местните жители, и на гостите на града. Те са сред най-ценните ни открития при изследването на раннохристиянския комплекс, в който се натъкнахме преди години и на Епископската базилика", каза той. Кръстът е раннохристиянски, от V-VI век. Той е масивен, направен от бронз, с височина 54 сантиметра, широчина 30 сантиметра и дебелина 3 милиметра. В долния край завършва с клин, който се е забивал в дървен прът. "По този начин се е изграждал жезъл, с който са се водили литийни шествия начело с епископа", уточни директорът на Археологическия музей Владимир Петков.

Владимир Симеонов

05.11.2014Пръстенът-убиец води в Топ 10 на "Чудесата"
Пръстенът-убиец води в Топ 10 на "Чудесата"
Крепостите "Трансмариска" и "Перистера" делят върха при атракциите

Пръстенът убиец от Калиакра продължава да е любимото археологическо откритие на българите за 2014 г. Това сочи класацията на "Чудесата на България" в последния трети етап на гласуването, който беше стартиран вчера. На финалната права, според досегашния вот, се подредиха по десет Чудеса в двете категории "Открития" и "Атракции". Средновековното бижу от XIV век очевидно заплени гласуващите в сайта www.bgchudesa.com с мистичната си история, защото това е единственият пръстен с тайник за отвора, намерен в България. На второ място за момента е златото на гетите със своите 264 накита, които бяха извадени край Исперих. Съкровището беше открито след 30 години разкопки в резервата Сборяново край Свещари. Засега трета позиция държат Мелнишките камбани, които пък са най-ранните, запазени в Европа. Ведната след това се подрежда един от най-уникалните мегалитни паметници - Татул. За каменната гробница се смята, че там е бил положено тялото на Орфей.

Борбата за призовото място в категорията "Атракции" продължава с нестихващ интерес. Античната крепост "Трансмариска" и средновековната - "Перистера" непрекъснато се сменят в челото на класацията. На трета позиция се подрежда засега римският уникат Вила Армира, но съвсем наблизо са и другите чудеса - средновековната крепост "Хоталич" край Севлиево, а и античният легионерски лагер Абритус.

Битката в последния тур на "Чудесата на България" е изключително оспорвана. Всеки от класираните исторически паметници и от археологическите открития може да измести сегашните призьори, защото кликането в сайта върви със сериозни темпове. Кметовете са най-дейни в кампанията, защото забележителностите в техните общини отварят врата за туризъм и поминък на хората. С мишката в ръка са млади и стари, ученици и пенсионери, защото в кампанията на вестник "Стандарт" участват над 150 000 души. Всеки, който дава своя глас, защитава своето чудо дали от местен патриотизъм, или от желание дадената историческа ценност да придобие популярност, но победителите в тазгодишната кампания ще станат ясни в края на ноември.

03.11.2014Искат път до гроба на деспот Слав
Искат път до гроба на деспот Слав
Хотелиери, винари и учени дават рамо на предприемачи от Сандански и Петрич

Нов път до гроба на деспот Слав искат хората в Мелник. Те очакват бум на туристи заради открития преди две години скелет на някогашния владетел.
Лошата инфраструктура до археологическите атракции е един от проблемите, който ще бъде обсъден на днешната дискусия в Мелник, част от кампанията на "Стандарт" - "Чудесата на България". На нея учени и бизнесмени ще се опитат да очертаят верния път за развитието на туризма в Сандански и Петрич. Те ще дадат насоки на местните предприемачи как да развиват своите фирми в тези региони. Представители на двете общини в Югозападна България, собственици на хотели и винарни в региона, експерти, археолози и историци ще търсят решение на проблемите. Всички те ще могат да представят своята гледна точка за бъдещето на туризма в двете общини. "На места инфраструктурата не е на ниво. Има какво да се направи за облагородяването й. Затова разчитаме на помощта на вестник "Стандарт", за да чуят проблемите и управляващите. Целта ни е да намерим заедно решение на тези трудности", коментираха ден преди дебата представители на местната власт в Сандански и Петрич. Водещ на форума ще бъде главният редактор на "Стандарт" Славка Бозукова. След края на дискусията тя ще е специален гост и на връчването на наградите в конкурса "Любим учител на Пиринско 2014 г.". Тържествената церемония ще се проведе от 19 часа в зала "22 септември" в Благоевград. Инициативата е на регионалния лидер на печата в Пиринския край вестник "Струма". Кметът на община Благоевград Атанас Камбитов ще връчи на големия победител в конкурса кристален плакет.
Владимир Симеонов

Показване на резултати от (1 - 10). Общо записи (805), общо страници (81).