Спортни чудеса 2014

Новини
Новини
Новини
Новини
Новини
Новини
Новини
Новини

Спортни новини

Конна езда, СПА и разходки в Стара планина

Вижте всички Вижте повече


Национален вот 2015

Временно класиране

Съкровища

52%
23%
22%
12%
10%
9%
9%
9%
6%
6%

Открития

40%
38%
17%
7%
5%
4%
4%
3%
3%
3%

Атракции

31%
30%
14%
7%
5%
4%
4%
4%
4%
4%

Моето БГ ЧУДО

България пленява със своята красива природа, високи планини, сини реки и слънчеви морски брегове. Изпратете снимки на онези места в нашата родина, които са ви впечатлили най-силно и ще останат завинаги във вашето сърце.

Вижте повече

БГ чудеса по света

Наши сънародници по цял свят създават новите БГ чудеса. Изпращайте ни кадри и истории, разказващи за Чудесата на България зад граница.

Вижте повече

Архив чудеса

Чудесата на България през годините...

Вижте повече

Любопитно

Проверявайте тази секция за интересни интервюта с различни популярни и интересни личности...

Вижте повече

За България

България - страна на чудесата. Статии, факти, истории за България.

Вижте повече

Партньори

Чудесата на България е национална кампания, която успя да привлече много партньори...

Вижте повече
  • Размер на шрифт:
06.07.2015Герго Гергов възстановява крепостната система на Видин
Герго Гергов възстановява крепостната система на Видин
Уникалното отбранителното съоръжение ще бъде показвано на туристи

Кметът на Видин Герго Гергов възстановява крепостната система на града, известна под името „Калето", съобщиха от общината. Проектът е изготвен преди 4 години, но не е реализиран заради съпротива от обществеността. Тя е срещу прокарването на плавателен канал от северната част на системата до крепостта „Баба Вида". Тази част от проекта ще отпадне, но съществената – остава, обясни Герго Гергов. Ще бъде възстановена крепостната стена, заедно с бойниците и кулите и по протежение на 1570 м.

Крепостната система на Видин е уникално отбранително съоръжение, обясни кметът. То е единственото в България, а в региона подобна, но с много по-малки размери, е имало в Белград. Френски градове имат такива отбранителни стени, които сега възстановяват. С изпълнеието на общинския проект ще се повиши интересът към Видин, убеден е Герго Гергов. Той недоумява защо такава забележителност не е била експонирана и показвана на туристи досега.

Системата представлява полукръг от каменни стени с диаметър 2 км, отворен към Дунав. Пред каменните стени има земен вал. Той е изпълнявал ролята и на защитна от наводнение от реката дига. Пред каменните стени е имало ров, широк 18 м. Пълнили са го с вода, чиято дълбочина е достигала 5-6 м.

В полукръга се е влизало от няколко порти – 4 – откъм сушата и 5 от към Дунава. Това говори колко оживен търговски център е бил Видин през 18-ти век. С малки разрушения портите от към сушата са запазени до днес. Това са Флорентин капия, Еничар капия, Пазар капия. Най-запазена е главната порта на видинското кале – Стамбол капия. Наречена е така, защото през нея преминавал пътят за Истамбул. Пред нея имало каменен мост и стоянка за кораби и лодки, които зиумували в нея.

Две от портите откъм реката – Аралък и Сюргюн, не са запазени. Но са останали Топ капия, Сарай капия и Телеграф капия.
Крепостната система за отбрана е направила Видин непревземаем град. Това е доказано по време на австрийско- турските войни, когато е бил атакуван. Крепостта не превземат и румънските войни, които освобождават Видин през 1877 година. Само 6000 защитници защитават града по време на сръбско-българската война, но сърбите – 11 000 души, също не успяват да го превземат.

Изграждането на системата е започнало през 1690 година и е завършило след 30 години. След два века и половина тя ще бъде възстановена и съхранена за поколенията. Като истински страж на града в историческото му развитие. Днес също може да му служи, но с мирни цели – привличането на повече туристи, смята Герго Гергов.

Проектът ще бъде изпълнен с партньор общината в отсрещния румънски град Калафат. Финансирането ще бъде осигурено от европейската програма „Интеррег" – 2014 – 2020. Преди дни Герго Гергов подписа споразумение за това със своя колега Мирча Гуца.

06.07.2015Борим с Италия трафика на антики
Борим с Италия трафика на антики
Борим с Италия трафика на антики

Наши полицаи и митничари ще пресичат трафика на антики заедно с италиански карабинери. Министърът на културата Вежди Рашидов и италианският му колега Дарио Франческини подписват днес Меморандум за предотвратяване на кражбата, незаконните разкопки и незаконната търговия на артефакти. Целта е по-голям обмен на информация и опит между България и Италия в законодателството за защита на движимите културни ценности, отбелязват от културното ведомство.

България и Италия ще проведат обучение на експерти, работещи в тази област. Командването на карабинерите по опазване на културното наследство в Италия потвърждава и готовността си за организиране на курсове за обучение на български полицейски и митнически служители във връзка с борбата с незаконния трафик на културни ценности, информират още от екипа на Вежди Рашидов. Специално внимание ще бъде отделено на създаването на бази данни за незаконно придобити културни ценности. Министрите Рашидов и Франческини ще обсъдят и нецивилизованите разрушителни посегателства върху обекти на културното наследство в Сирия и Ирак и общите усилия на ООН, ЮНЕСКО и Европейския съюз за предотвратяване на това негативно явление. За около месец това е втората официална среща между двамата министри. При визитата на българската делегация в Рим за 24 май начело с премиера Бойко Борисов, Рашидов и Франческини подписаха Споразумение за кинематографска и аудиовизуална копродукция между правителствата на двете страни.

29.06.2015Света Анастасия влиза в туристически турове
Света Анастасия влиза в туристически турове
Кметове се вдигнаха в защита на историческите паметници от регионите си

Бургаската перла - остров Св. Анастасия и Златоград, ще бъдат включени в туристически турове. Освен тях в лъчовете ще попадне и тракийското светилише Бегликташ край Приморско. Това обеща министърът на туризма Николина Ангелкова на обществено обсъждане на осем туристически маршрута, които ще се рекламират у нас и в чужбина.

Севт III и гробниците на одриските царе край Казанлък да влязат в новите турове, настояли участници в обсъждането. Бургаският остров, Златоград, тракийските чудеса, сред които и признатата от ЮНЕСКО Свещарска гробница, уникалната вила "Армира" край Ивайловград, крепостта "Перистера" над Пещера, базиликата "Св. София" в столицата и тук други родни забележителности бяха изтрити от маршрутите. Кметът на Бургас Димитър Николов дори обяви, че съгражданите му ще затворят магистралата, ако Св. Анастасия остане извън 8-те дестинации. Корекцията им идва след широката дискусия в "Стандарт" за полезността и съдържанието на 8-те дестинации.

Обмисляме и нов маршрут по българските съкровища, както и такъв с фолклорна насоченост, казала Ангелкова. Въпреки че срещата бе обявена като обществено обсъждане, на нея не бяха допуснати журналисти. А много кметове - особено на градове с атракции, които не са в туровете, изобщо не бяха получи покана за форума.

Коментарите на местните власти ще бъдат отразени, а новите варианти на маршрутите ще бъдат качени на сайта на министерството на туризма за обществено обсъждане, обещаха от ведомството на Ангелкова. Тя ще направи нова среща през юли с кметовете, на която ще бъдат дискутирани променените вече турове.

Според кметове и специалисти по археология проблем на сега съставените дестинации е не само липсата на знакови обекти, но и невярното описание на включените атракции. Експерти в общините съобщиха, че от тях не е искана информация за културно-историческите паметници, а само имената и местонахождението им. Маршрутите са единствено вътрешни, те нямат никаква връзка с подобни забележителности в съседните страни, заявиха от туристическия бранш. И подчертаха, че в същото време през последните месеци постоянно се говори за привличане на гости от Китай именно с общи маршрути.

Според Ангелкова нито една значима за България и за културно-историческото ни наследство забележителност няма да бъде пропусната или изключена от маршрутите. В същото време обаче министърът заявява и че у нас има разработени десетки културно-исторически маршрути. "Безспорно всеки от тях има какво да предложи и покаже, но ние не можем на национално ниво да рекламираме всички обекти, включени в тях. Необходимо е да постигнем компромис и да се фокусираме върху част от тях, за да станем по-разпознаваеми на международния пазар", допълва Ангелкова, цитирана в сайта на министерството.

29.06.2015Откриха гроба на първия ни мъченик
Откриха гроба на първия ни мъченик
Княз Боян-Енравота е син на хан Омуртаг

Останките на първия мъченик за християнската вяра по родните земи бяха открити в Плиска. При разкопките на Свещения кладенец в Голямата базилика археологът проф. Павел Георгиев се натъкна на луксозен гроб, иззидан от тухли. Археологът предполага, че това е мартириум (символичен гроб, издиган в памет на първите християнски мъченици) на първия български мъченик за християнската вяра - княз Боян-Енравота. Последният дом на последователите на Исус по родните земи бил открит непосредствено под купола на кладенеца.

Княз Боян-Енравота е син на хан Омуртаг. В 832 г., след смъртта на баща си, той е трябвало да заеме престола на България. Но група велики боили се възпротивили заради това, че той бил приел християнската вяра. При започналото разследване княз Боян Енравота гордо заявил, че наистина е християнин и отказал да се отрече от Христос. Той бил осъден на смърт и посечен, както пише в хрониките "извън, но недалеч от крепостните стени", през 832 г. Хан на България станал малолетният му брат Маламир, който починал млад през 836 или 837 г. Тогава престола заел третият брат - Пресиан, който към 845 г. изградил малка църква-мартириум над Свещения кладенец - мястото на екзекуцията. Не случайно Голямата базилика е издигната точно тук, когато християнството било прието от цар Борис I. Този огромен храм, освен всичко друго, е трябвало да символизира победата на християнството над езичеството, а мартириумът на свети Боян-Енравота символично да крепи основите й.

Разкопките в Плиска са етап от програмата за реставрация на Майката на всички български църкви, възложена на НИМ от правителството Борисов, което отпусна 500 хил. лв. за целта. Цялостната реставрация ще струва около 8 млн. лв.15.06.2015Все повече туристи в мемориала на Паисий
Все повече туристи в мемориала на Паисий
Тържествената литургия в памет на Хилендарския монах е на 19 юни в Банско

В църковния календар 19 юни е ден на почит към делото на преподобни Паисий Хилендарски. В родното му Банско ще се проведат събития, посветени на великия банскалия – първият будител на народното ни самосъзнание в страшните години на робство, върнал със своята „История славянобългарска" нашето самочувствие и гордост като българи. Ще се положат венци и цветя пред паметника му. Много граждани ще присъстват и на тържествената литургия в 180 г. църква „Света Троица" за свети Паисий Хилендарски.

"Българино, знай своя род и език!" - този негов завет се помни от жителите на курорта Банско. Затова в града през 2008 г. отвори врати нова придобивка, която няма нищо общо със ските. Банскалии почетоха паметта на своя съгражданин и създател на "История славянобългарска" с откриване на Мемориал в негова памет. Вътре са изградени точни копия на килията на монаха в манастира "Хилендар", както и на параклиса "Свети Иван Рилски". Всичко в тях е възстановка на автентичните оригинали, които вече не съществуват. Всеки посетител може да се потопи в обстановката, в която първият будител на България е написал "История славянобългарска" и се е молил на бог. В комплекса килията на Паисий е на приземния етаж, точно срещу портата на сградата. Всичко вътре ни връща с два и половина века назад. Иконостасът, където монахът се е молил, е вдясно от килийната врата. Вляво са масата, на която е писал Историята, и леглото. В пода е издълбано дори скривалище каквото е имало някога в килията на Паисий. На дървен рафт са струпани десетки църковни книги, някои от които наистина са от ХV-ХVI век. На горния етаж е параклисът. Много хотели включват в програмата на гостите си посещение на тази забележителност. Това е начин туристите да научат повече за България, за нейните велики личности, за българщината. Всички са впечатлени от делото на Паисий, чужденците не спират да се снимат в килията му, за да отнесат спомен със себе си в своята родина.

„Факт е, че голяма част от нашите и чуждите гости не пропускат възможността да посетят комплекса на Паисий и да научат повече за неговото велико дело. Идват и много наши политици, министри, както и чужди дипломати", уверяват хотелиери.

15.06.2015Децата безплатно при Белоградчишките скали
Децата безплатно при Белоградчишките скали
Кампанията на "Стандарт"и МОН "Моят любим учител" отличи Ирена Йосифова

Ученици от Видин ще получат възможност да посетят безплатно Белоградчишките скали заедно с любимата си преподавателка Ирена Йосифова. Това съобщи главният редактор на вестник "Стандарт" Славка Бозукова по време на връчването на приза "Любим учител" във Видин. Деветокласниците от СОУ "Цар Симеон Велики" гласуваха наградата да получи учителката по немски език Ирена Йосифова. Кампанията, която е съвместна инициатива между "Стандарт" и МОН, бе открита от заместник-министъра на образованието Ваня Кастрева. В следващите дни своите отличия ще получат и преподаватели от София, Варна и Благоевград.

"Кметът на Белоградчик Борис Николов лично ми обеща да ви приеме като домакин и да ви организира беседа. Защото Белоградчик е едно от чудесата на България", каза Славка Бозукова.

В словото си пред учениците главният редактор на "Стандарт" си припомни за своя любим учител Пламен Сидеров.

"Наблюдавайки как се развива българското училище, търся новия Пламен Сидеров. Трудностите през последните години накараха много сърцати преподаватели, истински отдадени на вас, учениците, да напуснат училищата. Затова и аз, и целият екип на в. „Стандарт" сърцато се ангажирахме с кампанията „Любим учител". Защото искаме да запазим в класните стаи тези най-важни хора в живота на нашите деца – учителите", каза тя.

Славка Бозукова подчерта, че най-важно е да бъдат чути гласовете на учениците - какви учители искат да видят пред себе си, какви качества търсят в тях, кому биха се доверили. "За наша радост проведените досега анкети в цялата страна казват много повече от това, което очаквахме. Децата имат ясни критерии, по които номинират учителите", посочи тя.

"В училище "Цар Симеон" има много такива учители, но най-голям брой симпатии е събрала учителката по немски Ирина Йосифова, която е не само преподавател, но и истински приятел на децата. Те я описват като човек, винаги готов да помогне когато може и с каквото може. А часовете, които води са интригуващи и забавни", каза главният редактор на "Стандарт". Тя покани учениците да станат част от кампанията на "Стандарт" и БАН „Научните чудеса на България". "Ще бъда най-гордият човек на този свят, ако не само гласувате, но и излъчите вашите млади откриватели. И особено, ако с тази кампания ви накараме да си кажете: Има смисъл, ще уча и работя за България. Защото тя е нашето най-голямо чудо", каза Славка Бозукова.

Заместник-министър Ваня Кастрева също подчерта значимостта на кампанията "Любим учител" и сътрудничеството на МОН и "Стандарт". Директорът на училището Венцислав Станев срещна колектива на училището с г-жа Кастрева и разговаряха за вече изминалата зрелостна кампания. Заместник-министърът разговоря и с екипа на РИО - Видин и с началника на инспектората г-жа Марийка Василева.

12.06.2015Три министерства правят програма за ученическите туровe
Три министерства правят програма за ученическите туровe
Рашидов и Ангелкова ще търсят формула цели класове да посещават крепости и музеи

Децата ще посещават безплатно Чудесата на България през лятото. Предложението направи в Панагюрище главният редактор на в. "Стандарт" Славка Бозукова, давайки старт на тазгодишното юбилейно издание на кампанията. "Разбира се, ще подкрепим предложението и ще намерим механизъм за реализацията му", каза културният министър Вежди Рашидов. Вече съм въвел безплатни посещения за децата до 7 години, сега ще ги направя до 18, поде инициативата и шефът на НИМ проф. Божидар Димитров. "Ще намеря начин за вход без билет на крепостта "Перистера", гарантира от своя страна и кметът на Пещера Георги Козарев.

"Идеята е страхотна, децата трябва да видят и усетят реликвите на "Калиакра", отварям музея на крепостта за тях, включи се и кметът на Каварна Цонко Цонев.

"Ще направим работна група с министерствата на туризма и образованието", обърна се Рашидов към колегата си Николина Ангелкова. Посещението в музеите трябва да образова, затова трите ведомства ще потърсим работеща формула, по която в учебно време цели класове да провеждат открити уроци в музеи и крепости", каза още Вежди Рашидов.

11.06.2015Стартира петата национална кампания „Чудесата на България“
Стартира петата национална кампания „Чудесата на България“
Дискусията на „Стандарт“ в Панагюрище събра министри, кметове и археолози

От града на Панагюрското златно съкровище главният редактор на "Стандарт" Славка Бозукова даде старт на петата национална кампания „Чудесата на България“. Началото бе поставено с дискусия, на която бяха обсъдени въпроси на културно-историческото ни наследство. На нея присъстваха министрите на културата Вежди Рашидов и неговата заместничка Бони Петрунова, както и министърът на туризма Николина Ангелкова. Археолози, историци и представители на местната власт също дадеха своето мнение за това, как да се съхраняват паметниците ни и как те да се превърнат в туристически атракции.

Данъчни облекчения за инвеститори в културата да бъдат въведени, предложи председателят на Надзорния съвет на дружеството "Асарел-Медет" АД - Лъчезар Цоцорков. Стимулите за инвеститорите са нужни, за да бъде запазено културното наследство на страната ни и да бъде популяризирано по света. Това каза Цоцорков по време на дискусия на в-к "Стандарт" в Панагюрище, с която стартира тазгодишната кампания "Чудесата на България". "В момента от 100 000 лева дарени за култура, облекчението е едва 1500 лева", обясни Цоцорков.

"Предстоят промени в Закона за културното наследство", заяви заместник-министърът на културното министерство Бони Петрунова. Според нея крайно време е да бъде създаден фонд за културното наследство, който да отпуска средства за археология, проучване и поддържане на културните ни атракции. Как да бъде финансиран този фонд е предмет на дискусия. Сред вариантите, практикувани в други европейски страни е например 10 процента от хазарта да се инвестират в култура.

"Все още няма нито един концесиониран паметник, което би било добра практика за публично-частно партньорство", допълни Петрунова.

"В момента държавата разполага с едва 500 000 лева годишно за археология и поддържане в цялата страна, а исканията към нас бяха за 4 000 000. лева", допълни Петрунова.

През лятото децата ще влизат без пари в музите стана ясно още на дискусията. Предложението е направено от главния редактор на в-к "Стандарт" г-жа Славка Бозукова, и бе подкрепено от министъра на културата Вежди Рашидов, който ще търси механизъм за реализиране на идеята.

Скоро ще бъдат направени общи туристически маршрути по културни забележителности с Гърция, Турция и Румъния, които да бъдат предлагани на китайския пазар и съвсем скоро ще бъде подписан меморандум с азиатската страна. Това обяви министърът на туризма Николина Ангелкова. Тя допълни, че съвсем скоро ще стане факт и регистърът на туристическите атракции.

04.06.2015Откриха чучур с лъвска глава в Сандански
Откриха чучур с лъвска глава в Сандански
Раннохристиянската базилика в курортния град привлича все повече туристи

Археолози се натъкнаха на рядка находка при строителството на новия Археологически парк в курорта Сандански. В двора на епископската базилика е намерен уникален бронзов чучур с формата на лъвска глава. Светената вода от храма е текла през устата на лъва.

„Фигурата е много интересна. Имало е четири чучура на чешмата, но е запазен само един. Находката е от 6 век от новата ера. Нейният диаметър е само 6 сантиметра", заяви директорът на Археологическия музея в курортния град Владимир Петков. Артефактът ще бъде почистен и на по-късен етап ще намери своето място в експозицията. Петков припомни, че не на шега на 1 април намерили и друга любопитна находка от 1-3 век от новата ера - част от ръка на мраморна статуя. Само дланта и китката, които са оцелели, са с дължина 50 сантиметра, в ръката пък има плодове. Статуята е била поне 3 метра висока. Търсим аналози в литературата, за да разберем повече за тази фигура, уточни той.

Археологическият парк ще отвори врати през септември за посетители. Преди 2 г. по европейски проект бе направена първата копка на строително-монтажните дейности по създаването и разкриването на новата придобивка на курорта. Заради значимостта на отритите нови артефакти общината очаква този обект да помогне за развитието на града като конкурентоспособна туристическа атракция.

„С привличането на повече наши и чужди туристи ще се осигури и икономически просперитет", убеден е кметът Андон Тотев. Новият археологически комплекс обхваща 3 паметника на културата с национално значение - „Епископска базилика", „Раннохристиянски комплекс" и „Базилика на епископ Йоан", които са били част от античния град. Остава само да се довърши оградата, да се направи консервация и реставрация, за да приключи проектът „Сандански – зората на ранното християнство". Той е на стойност 6 157 446 лв., като 157 446 лева са съфинансиране от общината.

03.06.2015"Фигаро": Севт Трети е чудо на античното изкуство
"Фигаро": Севт Трети е чудо на античното изкуство
Френският вестник посвети голям репортаж на изложбата на траките в Лувъра

"Златото на траките блести в Лувъра", пише френският "Фигаро" за българската експозиция в най-престижния европейски музей, която може да бъде видяна до 20 юли. Вестникът й посвети голям репортаж още при откриването. А сега припомня, че легендата за траките и за тяхното величие се е оказала реалност, след като след Втората световна война археологическите разкопки са позволили на учените да открият много съкровища в близо 1500 проучени могили на територията на България. В публикацията си Ерик Биетри-Ривиер /"L'or des Thraces brille au Louvre"/ посочва, че величествените, изискани, учудващи с богатството на злато и на сребро, експонатите в Лувъра съчетават елементи на чуждо влияние и на местния гений. В някои експонати и накити се долавя и влиянието на келтите, а в други се усеща скитският стил. "Северни съседи на античните гърци, траките са забележителен народ. Погребалните могили, в които се провеждат археологически разкопки от над 50 години, разкриват голям брой изящно изработени предмети. В тях има елементи, характерни както за изкуството на варварските, така и на цивилизованите народи", пише авторът.

"Можем да се възхитим и на великолепните и изключително прецизно изработени церемониални елементи - като наколенници с изображение на богинята Атина Палада, ковчеже за бижута от мидени черупки, нагръдници и шлемове от бронз, масивни корони с дъбови листа и жълъди от злато", посочва още Ерик Биетри-Ривиер във "Фигаро". Безспорно най-впечатляващият експонат е Севт Трети. "Очите са от алабастър и стъклена паста, а миглите и веждите са от изрязани медни ленти. Погледът на владетеля е поразяващ. Бронзовата глава вероятно е най-красиво изработената статуя в елинския свят сред откритите до момента. Истинско чудо на античното изкуство", допълва още "Фигаро" по повод изложбата ни "Епопея на тракийските царе - археологически открития в България".

Показване на резултати от (1 - 10). Общо записи (816), общо страници (82).