Спортни чудеса 2014

Новини
Новини
Новини
Новини
Новини
Новини
Новини
Новини

Спортни новини

Конна езда, СПА и разходки в Стара планина

Вижте всички Вижте повече


Национален вот 2016

Временно класиране

Съкровища

42%
29%
23%

Открития

49%
35%
23%

Атракции

31%
29%
25%

Музеи

37%
35%
29%

Моето БГ ЧУДО

България пленява със своята красива природа, високи планини, сини реки и слънчеви морски брегове. Изпратете снимки на онези места в нашата родина, които са ви впечатлили най-силно и ще останат завинаги във вашето сърце.

Вижте повече

БГ чудеса по света

Наши сънародници по цял свят създават новите БГ чудеса. Изпращайте ни кадри и истории, разказващи за Чудесата на България зад граница.

Вижте повече

Архив чудеса

Чудесата на България през годините...

Вижте повече

Любопитно

Проверявайте тази секция за интересни интервюта с различни популярни и интересни личности...

Вижте повече

За България

България - страна на чудесата. Статии, факти, истории за България.

Вижте повече

Партньори

Чудесата на България е национална кампания, която успя да привлече много партньори...

Вижте повече
  • Размер на шрифт:
09.12.2016Възстановяват Жълтото училище в Пловдив
Възстановяват Жълтото училище в Пловдив
Възстановяват Жълтото училище в Пловдив

Сградата на Жълтото училище в Пловдив ще бъде укрепена и реконструирана. Това реши Министерският съвет в оставка и постанови да бъдат отпуснати един милион и сто хиляди лева за въстановяване на Жълтото училище.

Именитото училище е част от базата на Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство, така че парите ще бъдат преведени там чрез бюджета на Министерството на образованието и науката.

Жълтото училище, наречено така заради непроменения цвят на фасадата си, всъщност е първата новопостроена за учебни цели сграда през Възраждането, която и до днес се използва по предназначение. Там в момента е фолклорният факултет наАкадемията за музикално и танцово изкуство. Училището е открито на 30 октомври 1868 година като гимназия или Пловдивско главно училище, което подготвя бъдещи учители и свещеници. В Жълтото училище са учили Иван Вазов, Петър Бонев - водач на перущенските въстаници през 1876, Тодор Каблешков, Димчо Дебелянов и други. След Освобождението в училището са преподавали Петко Каравелов , Петко Рачов Славейков.

Соня Евстатиева

09.12.2016Велики Преслав и Плиска в "National Geographic"
Велики Преслав и Плиска в "National Geographic"
Велики Преслав и Плиска в "National Geographic"

Списание „National Geographic" публикува снимки на Велики Преслав и Голямата базилика в Плиска. Декемврийският брой на списанието разказва за Покръстването на българите. Материалът представя и събития от IХ век, които са довели до приемането на християнството в Средновековната българска държава.

Соня Евстатиева

03.12.2016Откриха двутонна надгробна плоча в Античния керамичен център край Павликени
Откриха двутонна надгробна плоча в Античния керамичен център край Павликени
Плочата е уникално съчетанието от надпис и релефни сцени

Двутонна надгробна плоча с тракийски конник е открита в Античния керамичен център край Павликени. Откритието е направено по време на есенната оран. По време на регулярната есенната оран, която се извършва по това време на годината, един тракторист е закачил камък. Той незабавно уведомил Историческия музей в Павликени. След почистване на камъка се установило, че той тежи 2 тона. По предварителни данни паметникът е от края на II и началото на III век след Христа. На нея има запазен надпис, който е на латински език и съобщава кой е починал и от кой е организирано погребението. От надписа на плочата е ясно, че погребаният е Гай Урсидий Сенецион, който е живял 40 години, а за погребението и издигането на надгробния паметник се е погрижила съпругата му Юлия Валентина. Откритието е голямо, не само по размери. Малко са надгробните паметници в България, които са намерени на мястото, на което са били поставени по римско време. Повечето са премествани и използвани в градежи от по-късни периоди. Плочата е уникално съчетанието от надпис и релефни сцени. Мястото, на което е открита плочата, прави откритието толкова интересно.

Соня Евстатиева

03.12.2016Скалата чудо- Провиралката
Скалата чудо- Провиралката
Провиралото лекува безплодие

Само на 56 кмoт София, край село Лиляч в местността „Манастира“ е запазено древно тракийско светилище от скални образувания, наречено „Провиралката“. Според поверието, ако бездетна жена се промуши под камъка, то тя ще зачене съвсем скоро.

На мъжете скалата също дава плодовитост.

Според писмени сведения император Юстиниан Първи /527-565 г./ водил жена си Теодора в местността и благодарение на това тя заченала. Резиденцията на императора била в съседното село- Таваличево.

Провиралото се вижда от всяка от четирите махали на селото и всяка сутрин слънчевите лъчи докосват първо най-издадените скални форми на мястото. Вечер това е последното място, до което достига светлината. Смята се, че енергията на слънцето зарежда скалата с мъжка сила.

През последните години Провиралото връща позабравената си слава на място, което лекува безплодие както при жените, така и при мъже. През тесния процеп може човек да се провре и за здраве.

Провиралото се намира на един връх на около километър от края на село Лиляч.

Върху скалите е кацнала черква, подобна на бял кораб - това е храмът „Св. Георги Победоносец”, който е на над 130 години. В процеп в скалата е разположен параклис със същото име, но много по-стар от черквата. Самата провиралка се намира точно в средата на своеобразен скален тунел и има форма на полудъга. Хората вярват, че тунелът е като ускорител на енергии, които създават усещането запълно пречистване.

Процепът, през който минават хората, които искат да се сдобият с рожба във века на ин витрото, е висок повече от 30 сантиметра и широк 40. Трябва да се лази, като гърдите са опрени в скалата.

Силната енергия на това място е била усетена още от траките, като и в Древността се е прилагал същият ритуал, за да забременее една жена. И до днес жените продължават да посещават магическата скала с надеждата за чудо.

Според археолози в околността има непроучен акропол от тракийско време, като дори е възможно под местността да лежи древен град.

Соня Евстатиева

02.12.2016И Копривщица в ЮНЕСКО
И Копривщица в ЮНЕСКО
Съборът на народното творчество влезе в списъка на нематериалното световно културно наследство

Националният събор на народното творчество в Копривщица е вписан в Регистъра на добрите практики на ЮНЕСКО. Това е станало по време на 11-тата сесия на Междуправителствения комитет за опазване на нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО, която в момента се провежда в столицата на Етиопия - Адис Абеба, съобщи Министерство на културата.
Година преди провеждането на XI Национален събор на българското народно творчество, в резултат на общите усилия на различни институции, се пристъпи към подготовката на документацията, свързана с предлагането на събора за вписване в Регистъра на ЮНЕСКО за най-добрите световни практики, целящи защитата на нематериалното културно наследство.
Разработената кандидатура, под името "Съборът за народно творчество в Копривщица: система от практики по представяне и предаване на наследството", е внесена в Секретариата на ЮНЕСКО със специално предложение от името на министъра на културата за разглеждане през 2016 г.

01.12.2016Античният театър по-стар с един век
Античният театър по-стар с един век
Кметът Иван Тотев научи кой е бил първият градоначалник на Филипопол

Античният театър в Пловдив е строен през I век след Христа, а не през II, както досега знаеха историците. Това стана ясно по време на археологическите проучвания в подземната галерия на театъра, където преди две седмици започнаха да работят археолози. Там е намерен надпис на древногръцки език от 90-те години след Христа. Сензационното откритие огласиха кметът Иван Тотев и археоложката Мая Мартинова. Буквите са издялани върху камъка. Това е постамент на градоначалника на Филипопол Тит Флавий Котис. Текстът гласи, че той е допринесъл за развитието на Филипопол и изграждане на чудесни сгради. Тит Флавий управлявал по времето на император Доминициан. Досега се знаеше, че Античният театър е построен през 116-118 година по времето на император Марк Улпий Траян. След откритието рекламните проспекти на Пловдив ще бъдат редактирани.

Знаеше се, че театърът е строен през II век от император Траян, че е имал около 7000 хиляди седящи места заедно с прилежащите дървени конструкции, че тук са се провеждали гладиаторски борби и регионални събрания. Направеното откритие дава нова информация както за Античния театър, така и за историческата роля и значение на древния Филипопол", коментира кметът на Пловдив инж. Иван Тотев при посещението си на обекта. Това е най-ранният надпис, който допълва познанието и за институциите в града, и за създаването на Общото събрание на провинция Тракия, за водещата роля, която Филипопол получава в провинцията по времето на император Домициан, потвърди преподавателят в СУ "Св. Климент Охридски" Николай Шаранков, който преведе надписа от старогръцки:
"На човека, който е от своите предци първенец в провинцията,
също така трикратен първожрец на провинция Тракия и на градовете в нея
юридически представител на метрополията и отговорник за строителните работи, който през време на мандата си като първи архонт украси с великолепни сгради родината си Тит Флавий Котис, син на Рискупорис".
Надписът е почетен, бил е под статуята на най-видния гражданин на Филипопол през 90-те години на I век след Христа. Върху горната част на базата личат местата, където са били краката на тази статуя. Този човек е наследник на последните тракийски царе. Както се казва в надписа, от предците си той е бил първият човек в Тракия. Същевременно заема всички важни длъжности, които са съществували в един римски град. Първожрец е на императорския култ не само за Филипопол, а за цялата провинция Тракия. По това време се създава Общо събрание на градовете на провинция Тракия, което се грижи за осъществяване на култа към римския император, чрез който се изразява лоялност към управлението. Този съюз се грижи и за правата на градовете пред римските власти.

12.08.2016Учени и археолози: Античната куполна гробница да се даде на Поморие
Учени и археолози: Античната куполна гробница да се даде на Поморие
Дискусия на „Стандарт“ събра изпълнителна и местна власт за спасяване на уникалната старина

Античната гробница да бъде дадена на Поморие. Около тази идея се обединиха учени и археолози, присъстващи на дискусията "Чудесата на Поморие - нови възможности за развитие на културно-исторически туризъм в региона", организирана от "Стандарт".

"Държа Античната куполна гробница да се предаде на община Поморие, защото общините са най-добрите стопани на културно-исторически обекти и твърдя това от опита, който имаме в Созопол и Бургас. Убеден съм, че Иван Алексиев ще се грижи много добре за гробницата и ще я развие като проект. Подкрепям и идеята за Ботаническа градина, защото тук действително виреят южни култури". Това заяви шефът на Националния исторически музей проф. Божидар Димитров и изтъкна, че ще окаже своята подкрепа.

Античната куполна гробница е уникален паметник и може да се превърне в нещо изключително интересно и атрактивно, продължи той. Проф. Димитров предложи още по повод честването на 1100 години от битката при река Ахелой догодина тук да бъде изграден голям монументален паметник.

Проф. Николай Овчаров пък посочи, че е изключително важно да се популяризират българските манастири. "Проф. Попконстантинов откри една невероятна базилика, аз също проучвам втора базилика, която е свързана с Апостол Павел, който е разпространил християнската вяра тук. Убеден съм, че ще има и още открития до края на годината и кампанията на вестник "Стандарт" ще даде силен тласък за популяризирането им и за развитието на поклоническия туризъм. Тук даденостите са буквално сервирани на всяка крачка - Несебър, Созопол, Ахтопол, по цялото Черноморие. Въпросът е как да бъдат заинтригувани туристите, които са дошли на море, да видят и тези културно-исторически забележителности. И аз имам предвид не само Несебър и Созопол, но и такива паметници като гробницата в Поморие", каза той.

Проф. Николай Овчаров лично се ангажира да съдейства на поморийския кмет Иван Алексиев за подготовката на честванията на 1100 години от битката при река Ахелой. "Тук не става въпрос само за изграждане на един паметник, а за цялостно честване, което трябва да остане в съзнанието на хората".

При засилен интерес протича дискусията "Чудесата на Поморие - нови възможности за развитие на културно-исторически туризъм в региона". Форумът в морския град е организиран от вестник "Стандарт" с участието на кмета на Поморие Иван Алексиев и министърът на околната среда и водите Ивелина Василева. Официални гости на дискусията са още сливенският митрополит Йоаникий, проф. Божидар Димитров, проф. Николай Овчаров, учени, археолози и бизнесмени.

Античната куполна гробница в Поморие е основен акцент във форума, открит от главния редактор на "Стандарт" г-жа Славка Бозукова. "За мен е чест да направим дискусия "Чудесата на България" тук, в Поморие, един от най-старите градове в България и един от най-важните черноморски центрове в миналото. Древният град Анхиало е имал ключова роля на политическата сцена и в търговията. И днес всички медии и държавата трябва да допринесем за възраждането му като културно-историческо наследство, като икономическо влияние и като духовен център", каза тя. И посочи, че според последни данни през второто тримесечие на годината държавата регистрира 3 % икономически ръст, 1 % инфлация и над 3 милиарда лева излишък в бюджета.

"Оживлението в макроикономиката обаче не кореспондира с духовността. Тя се измерва не в количествени, а с качествени показатели", подчерта Бозукова. И припомни, че Поморие е един от градовете, в които за първи път е навлязло християнството. "Заедно с духовното развитие е важно и културно-историческото наследство. Страната ни има близо 200 манастира, от които 80 действащи. Затова в рамките на кампанията "Чудесата на България" "Стандарт" започна инициатива за популяризиране на манастирите, които ще бъдат включени в националната кампания "Чудесата на България", каза Бозукова и посочи, че поморийският манастир "Свети Георги" е изключително важен за кампанията.

Главният редактор на "Стандарт" обяви още, че следващия месец медията продължава инициативата за уроците по родолюбие. Вече е договорено, че такива открити уроци ще бъдат проведени в Асенова крепост и Пловдивския исторически музей. Бозукова отправи покана към господин Алексиев уроци по родолюбие да бъдат организирани и в античната куполна гробница. "Античната куполна гробница в Поморие е уникална и втора като нея няма в цяла Европа. И днес нямаме отговор на въпроса как през ІІІ век е била построена куполна гробница с куха колона в нея. Но за да привлича още повече туристи, това съоръжение се нуждае от нашата помощ", каза главният редактор на "Стандарт".

Кметът на Поморие Иван Алексиев изказа гореща благодарност за инициативата на вестник "Стандарт" и за подкрепата, която оказва. "За мен е голяма чест чудесата на Поморие да станат част от чудесата на България. Благодаря на госпожа Бозукова, че реагира толкова бързо на проблема с античната куполна гробница. Моето желание е този паметник да стане възможно по-достъпен за повече гости и туристи. Гръбницата е изключителна държавна собственост, обект с национално значение. Теренът около нея обаче е собственост на Селскостопанската академия. Още преди три години направихме постъпки, за да уредим собствеността, която е смесена и тя да бъде прехвърлена на община Поморие, но и досега се лутаме. Нашето желание е общината да стане собственик и на терена, за да имаме възможност да участваме с проекти за финансиране по европейски програми. До гробницата се намира Институтът по южни култури, който е със затихващи функции. Туристическият бранш направи предложение там да се направи Ботаническа градина с южни култури и целият район да стане една чудесна атракция", обясни той. И допълни, че общината е готова да гласува предложението за промяна на собствеността на следващата общинска сесия през септември, а след това то ще бъде внесено в областната управа на Бургас. Паралелно с това за него ще бъдат информирани министерството на културата и земеделското министерство.

Зам.-областният управител на Бургас Севдалина Турманова се ангажира да съдейства за по-бързото придвижване на докладната и пое ангажимент да организира среща между кмета на Поморие Иван Алексиев и областният управител Вълчо Чолаков. "Вярвам, че заедно ще направим всичко възможно и от наша страна ще съдействаме така, че по-бързо собствеността на прилежащите около гробницата терени да преминат в собственост на община Поморие. Кметът Иван Алексиев е доказал не веднъж, че община Поморие е добър стопанин и ние вярваме, че той ще се справи блестящо", добави Турманова.

27.07.2016Манастирите в Чудесата
Манастирите в Чудесата
Кампанията за съкровищниците на вярата тръгва утре от Асеновград и Бачковската света обител

Духовните светилища ще имат своето подобаващо място в Чудесата на България. В. "Стандарт" започна специална кампания за закрила, подпомагане и популяризиране на манастирите у нас. Тя ще тръгне утре от Асеновград и Бачковската света обител като част от мащабната инициатива "Чудесата на България", която вестникът ни провежда вече шеста година.
Мястото не е случайно. В Асеновград има най-много църкви в България. Със своите над 30 храма градът е известен като Малкия Йерусалим.

5 категории ще включва вотът за Чудесата тази година. Гласуването тръгва в началото на август. Освен традиционните "Културно-историческа атракция", "Археологическо откритие" и "Съкровища" всеки българин ще може да даде своя глас и в раздел "Музеи" и "Манастири". Още с дискусията "Чудесата на България" във Враца 11 април обявихме, че акцент тази година ще са музеите. Триумфът на родните тракийски съкровища в Лувъра, че късчетата история, които музеите пазят са едни от най-добрите посланици на страната ни пред света и кампанията "Чудесата на България" цели те да се превърнат в магнит за привличане на чужди туристи у нас. Скритите зад витрините тайни на предмети от праисторията до днес разказваме в рубриката си "Чудесата в музеите".

В сложното време, в което живеем, манастирите пък са духовните съкровищници на България, извор на вяра и енергия, пазители на моралните ценности. Затова "Стандарт" ще отдели специално внимание за тяхното популяризиране.
Около 200 са манастирите у нас, съобщиха духовници. От тях само 80 са действащи. Една част са напълно разрушени, от други има запазени останки. Трети се изграждат в момента. Общо 4000 пък са църквите и параклисите, от които 1200 са паметници на културата.

Трите най-големи манастира - Рилски, Бачковски и Троянски са ставропигиални, тоест - подчинени директно на Светия синод на Българската православна църква. За останалите отговарят митрополитите, в чиито епархии са. Сред по-големите духовни обители са Хаджидимовския "Свети Георги" и Роженския "Въведение Богородично" (Неврокопска епархия), Клисурския "Св. св. Кирил и Методий" и Лопушанския "Свети Йоан Предтеча" (Видинска епархия), Черепишкия "Успение Богородично" (Врачанска епархия), Гложенския "Свети Георги Победоносец" и Новоселския (Априлски) "Света Троица" (Ловчанска епархия). В Пловдивска епархия са доста - Кукленския "Свети Врач", "Свети Кирик и Юлита", Араповския "Света Неделя" и др. В Старозагорска епархия е "Свети Атанасий", в Сливенска - Поморийския "Свети Георги". Във Варненско по-известните са "Св. Св. Константин и Елена" и Аладжа манастир. В Русенско - Скалният манастир "Св. Димитрий Басарбовски". Във Великотърновска епархия манастирите са доста. Сред тях са 15 действащи с голяма историческа и културна стойност, като Дряновския "Св. Архангел Михаил", Килифаревския "Рождество Богородично", Плаковския "Св. Пророк Илия", Къпиновския "Св. Николай Чудотворец", Соколския "Успение Богородично" и Батошевския "Успение Богородично". Както и Патриаршеският "Св. Троица" и Преображенският "Преображение Господне".

Софийска епархия пък се гордее със своята Мала Света гора от 14 манастирски обители, плюс скитове, постници и параклиси. За лавра (първи в йерархията) се е приемал Бистришкият манастир "Св. Никола", напълно разрушен от турците. На негово място е издигнат днешният храм "Св. Георги" в Бистрица. А най-прочут и днес е царският Драгалевски манастир "Света Богородица Витошка", издигнат от цар Иван Александър и обгрижван от сина му цар Иван Шишман. Други манастири са Кремиковски, Курилски, Сеславски, Кладнишки, Германски, Лозенски, Кокалянски, Горнобански, Дивотински, Подгумерски, Буховски, Еленишки.

08.04.2016Чудесата 2016 тръгват от Враца
Чудесата 2016 тръгват от Враца
Цачева, Ангелкова и 13 кмета чертаят нови маршрути за Северозапада

Туристи от страната и чужбина ще идват във Враца на религиозен туризъм. Идеята е чрез тридневни екскурзии гостите да се докоснат до някои от свещените места край града, някои от които не са толкова познати и биха привлекли стотици. Това ще предложи директорът на РИМ-Враца Георги Ганецовски в понеделник - 11 април 2016 г., по време на първата дискусия за тази година от националната кампания на в. "Стандарт" "Чудесата на България". Домакин на форумът в града под Околчица ще е кметът на Враца Калин Каменов. По време на дискусията парламентарният шеф Цецка Цачева, министърът на туризма Николина Ангелкова и повече от 13 кмета от Северозапада ще чертаят нови туристически маршрути за региона.
„Градът ни е богат на свещени места и идеята ни е да изградим маршрут, който да включва няколко обекта“, каза за „Стандарт“ директорът на РИМ-Враца Георги Ганецовски. Едно от свещените места, които ще посещават туристите, е уникалният скален манастир „Свети Иван Пусти“, който се намира край града. Друг обект е манастирът „Света Тройца“. За свещеното място, разположено в полите на Балкана, тепърва предстоят проучвания. От местната управа са отпуснали и средства за това. Идеята е в маршрута за религиозен туризъм да бъде включен и манастира в село Веслец, както и Божия мост, намиращ се край село Лиляче. Туристите ще стигат и до местността Кадин вир, където са останките от голямо тракийско скално светилище, предлага Ганецовски.

Николай Сълов

22.12.2015Тракийските чудеса са №1
Тракийските чудеса са №1
Овации за Севт ІІІ и Панагюрското злато,остров Света Анастасия е атракция на 2015

Тракийското наследство събра най-много гласове и награди в "Чудесата на България 2015". Кампанията на вестник "Стандарт" финишира с бляскава церемония в Студио 1 на БНТ, излъчвана на живо. Панагюрското злато спечели в категория "Съкровища" в ожесточена конкуренция с Рогозенското и Варненското. Победител в "Откритие" стана гробницата на одриския цар Севт ІІІ, следвана от древните бани "Акве Калиде" и гробът на деспот Слав в Мелник. Остров "Света Анастасия" пък бе избран за чудо номер 1 сред атракциите, изпреварвайки "Вила Армира" и видинската крепост "Баба Вида".

"Правим тази кампания за най-голямото чудо на България - младите хора, за да помнят примера на могъщите държавници, велики пълководци и гениални умове на България", обяви главният редактор на "Стандарт" г-жа Славка Бозукова. "Благодаря на стотиците хиляди българи, които със своето гласуване и тази година подкрепиха Чудесата на България. Всеки от претендентите за голямата награда се радва на достатъчна популярност и наистина е повод за национална гордост. За съжаление въпросът не е с кое от тези чудеса се гордеем най-много, а дали ние, българите, вече можем да изпитаме подобно чувство. Първосигналният ми отговор е – не. Защото жестоката истина е, че повечето от нас са се превърнали в безчувствени песимисти, в хейтъри, за които омразата към всички и всичко е едно модерно съществуване. Но гледайки всички тези вековни чудеса, тук, в студиото, мога да кажа съвсем искрено– да, има с какво, ние, българите да се гордеем. Особено тази година“, каза в началото на предаването главният редактор. „Потънали в политически интриги и житейски несгоди, сякаш пропуснахме факта, че България след десетилетия чакане, най-накрая попадна в сърцето на световното културно-историческо наследство. В най-големия музей в света – Лувъра, в продължение на 3 месеца, бяха показвани едни от най-ценните артефакти, намерени по нашите земи от времето на траките. Над 2 милиона чужденци посетиха изложбата, дори знаменитият режисьор Джордж Лукас се снима с вече световно известната бронзова глава на Севт трети, копие от която днес кметицата на Казанлък е донесла в студиото ни. Снимките бяха на фона на уникалните ни тракийски съкровища – две от които се съревновават днес – тракийското и рогозенското. Тази изложба стана възможна благодарение на усилията на много хора, но най-вече на Вежди Рашидов, който за радост вече преживя най-трудните си дни и утре се завръща у нас. Пожелавам му да ни радва с още нови чудеса. След триумфа на изложбата и в Париж, и в Лос Анжелис, след впечатляващия успех на изложбата на варненското злато в Япония и в Брюксел, сега на ход е държавата. Или ще успеем да се възползваме от повишения интерес към България и ще привлечем нови туристи за културно-исторически туризъм. Или за пореден път ще се задоволим само с петте минути слава, а чудесата ни ще стоят в очакване на нова покана за изложба по света. А отговорът на въпроса защо правим кампанията „Чудесата на България" е много прост. Заради най-голямото чудо на България – нашите деца. За да знаят, че тези 47 000 артефакта от 7 епохи, които съставляват българското културно-историческо наследство, не са просто предмети от миналото - руини, монети, съкровища. Зад всяко от Чудесата на България стоят хора. Могъщи царе, велики пълководци, гениални умове, променили с делата и идеите си не само нашата, но и европейската и световна история. За тях искам да разкажем на младите. И така да им дадем пример – различен от този, който всеки ден виждат във фейсбук. За да знаят, че има хора, които вярват в чудесата и други- които ги правят. И да не живеят единствено с чудесиите на днешния ден", завърши г-жа Бозукова.

Панагюрското златно съкровище спечели надпреварата в категория "Съкровища" на кампанията на "Стандарт "Чудесата на България". Церемонията ознаменува 5-та годишнина от началото на кампанията. Хиляди гласуваха кой да бъде номер 1 в категориите "Съкровища", "Атракции" и "Открития". Лично кметът на Панагюрище Никола Белишки защити находката в надпревара с Рогозенското и Варненското съкровище. "То има преди всичко емоционална стойност", каза Белишки на церемонията, излъчвана от БНТ. По думите му съкровището е свързано с културата и бита на българина. Директорът на НДК Мирослав Боршош връчи престижната награда и обяви класацията, според която Варненското съкровище взема трета награда, а Рогозенското грабва бронза.

Главата на Севт III спечели категорията "Открития" във финала на кампанията на в-к "Стандарт" "Чудесата на България" за 2015 година. Церемонията бе излъчена пряко по БНТ и ознаменува 5-та годишнина от началото на кампанията. Хиляди гласуваха кой да бъде номер 1 в категориите "Съкровища", "Атракции" и "Открития". На второ място се наредиха печат и дървен гребен открити при разкопките в древните минерални бани Акве Калиде – Термополис. На трето място пък остана гробът на деспот Алексий Слав в Мелник.

Заместник-министърът на културата Бони Петрунова и шефът на комисията по култура в парламента Полина Карастоянова връчиха специалния плакет на кметицата на Казанлък - Галина Стоянова и Директорът на Националния археологически институт с музей при БАН доц. д-р Людмил Вагалински, който защитаваше гробницата на тракийския цар. Преди да бъдат обявени финалните резултати Вагалински влезе в Студио 1 на БНТ с копие на главата на легендарния владетел. Така зрителите на обществената телевизия можаха да видят отблизо как е изглеждал Севт III. След това зам.-кметът на Бургас Йорданка Ананиева изненада зрителите с печат и древен дървен гребен, открити при разкопките в древните минерални бани Акве Калиде – Термополис. Професор Виолета Нешева защитаваше своето откритие - гроба на деспот Алексий Слав в Мелник. Тя показа уникален сребърен потир за причастие, който няма аналог в България.

Остров Света Анастасия до Бургас е атракция №1 в кампанията "Чудесата на България", която вестник "Стандарт" организира за пета поредна година. Това решиха над сто хиляди гласували в сайта на кампанията или чрез СМС-и.
Шефът на парламента Цецка Цачева връчи приза на проф. Божидар Димитров, самият той от Созопол, който защитаваше острова пред камерите на БНТ.

"По Коледа се случват чудеса, а Чудесата на България са толкова близо до нас, нужно е да ги популяризираме, както го правят със сърце нашите специалисти. Поздравления за нашите домакини от "Стандарт" и БНТ", каза г-жа Цачева. "Аз съм житейски свързан с вила Армира и с остров Анастасия. Преди години имаше малко хора, а сега и двата обекта се посещават от десетки хиляди туристи. Това показва колко важен е културно-историческият туризъм. Само той има ръст, това е пътят", сподели проф. Димитров. На второ място в класирането остана вила "Армира" до Ивайловград, като наградата взе кметът на града Диана Овчарова.
Трета остана крепостта "Баба Вида". Наградата от шефа на парламента получи кметът на Видин Огнян Ценков.

Три специални награди бяха раздадени на петата поредна церемония от кампанията "Чудесата на България", която завърши преди минути в студио 1 на БНТ. Организаторите от "Стандарт" изненадаха кметовете на София и на Варна - Йорданка Фандъкова и Иван Портних, които бяха сред гостите на изключително стилното тържество, както и на бизнесмена Стефан Шарлопов.

Специална награда взе базиликата "Света София" . Йорданка Фандъкова я получи от вицепрезидента Маргарита Попова. "Този обект е посетен над 100 000 туристи", каза столичният кмет. Специална награда имаше и за Аладжа манастир край Варна, който отбеляза рекорден брой посетители тази година. Министърът на образованието Тодор Танев я връчи на Иван Портних. "Ние сме дъщери и синове на велика динация и носители на чисти гени. Те са в нашите вени и на тези, които са построили Аладжа манастир", отбеляза министърът. "Сърдечно благодаря на в. "Стандарт" и на главния му редактор г-жа Бозукова за наградата. Тя показва, че усилията ни не остават незабелязани", каза кметът на Варна Иван Портних. Трета специална награда дойде от новоучредената категория "Спа дестинация". Да я връчат първи в историята имаха честта Атанаска Николова и Ирена Георгиева, зам.-министри съответно на на екологията и на туризма. Спечели я Парк хотел "Пирин" в Сандански в лицето на своя собственик Стефан Шарлопов. "Благодаря на Славка Бозукова и на в. "Стандарт". Чудесна инициаатива. Наградата е за Сандански и за България, която е втора по залежи на минерални води след Исландия. Ще ни изстрелят в космоса, когато се научим да ги използваме правилно", отбеляза Стефан Шарлопов.

Показване на резултати от (1 - 10). Общо записи (845), общо страници (85).