Спортни чудеса 2015

Дворцовата църква на цар Симеон
Дворцовата църква на цар Симеон
Дворцовата църква на цар Симеон
Дворцовата църква на цар Симеон
Дворцовата църква на цар Симеон
Дворцовата църква на цар Симеон
Дворцовата църква на цар Симеон
Дворцовата църква на цар Симеон

Спортни новини

Конна езда, СПА и разходки в Стара планина

Вижте всички Вижте повече


Национален вот 2015

Временно класиране

Съкровища

48%
45%
28%
21%
16%
15%
13%
13%
11%
11%

Открития

58%
26%
22%
15%
14%
13%
12%
12%
8%
8%

Атракции

65%
25%
24%
23%
20%
19%
19%
19%
19%
17%

Моето БГ ЧУДО

България пленява със своята красива природа, високи планини, сини реки и слънчеви морски брегове. Изпратете снимки на онези места в нашата родина, които са ви впечатлили най-силно и ще останат завинаги във вашето сърце.

Вижте повече

БГ чудеса по света

Наши сънародници по цял свят създават новите БГ чудеса. Изпращайте ни кадри и истории, разказващи за Чудесата на България зад граница.

Вижте повече

Архив чудеса

Чудесата на България през годините...

Вижте повече

Любопитно

Проверявайте тази секция за интересни интервюта с различни популярни и интересни личности...

Вижте повече

За България

България - страна на чудесата. Статии, факти, истории за България.

Вижте повече

Партньори

Чудесата на България е национална кампания, която успя да привлече много партньори...

Вижте повече
  • Размер на шрифт:

Сподели с Facebook

Дворцовата църква на цар Симеон , Велики Преслав

Храмът и дворецът, в които се решавали съдбините на Европа

Коя е най-голямата християнска църква в средновековна Европа? "Свети Петър" в Рим? Тя е построена много по-късно. "Света София" в Истанбул? Да,само че около 200 години по-рано блясъкът й е засенчен от Златната базилика в град Велики Преслав. Днес тайните на владетелска църква от IX– X в. и на личния дворец на преславската царска династия от ІХ- Х в. продължават да бъдат разкривани от екипа на Маргарита Ваклинова. Защото тук, през Х век, в бляскавите дворци на българските царе, украсени с изящна каменна резба, са се решавали съдбините на Европа.

След молитва в царската (титлата "цар" е равна на "император") Златна базилика монасите тръгвали да покръстват народите на Централна и Източна Европа, стигали дори и до някои скандинавски князе. Богослужебните книги за техните мисии са писани във великолепния царски манастир и освещавани пред неговите изумителни керамични икони. Не се учудвайте - българският език е един от четирите официални езика на християнската църква, един от двата живи езика в Европа със собствена писменост и единственият, за който са създадени три азбуки - руническа, глаголическа и кирилска (тя се използва днес).

Велики Преслав е построен в началото на IX век. В края на века е избран за поредна столица на българската империя, но само около сто години по-късно столицата е преместена отново и градът запада. Според съвременниците, когато някой чужденец влезел в тази българска столица, бил толкова впечатлен, че сякаш изгубвал ума си. Без думи оставал - не знаел с какво да сравни изписаните къщи от камък и дърво, високите дворци и църкви, украсени с мрамор, бронз, сребро и злато - в родината на чужденеца по това време имало само сламени колиби.

Но защо днес никой не си спомня за блясъка и величието на средновековната българска държава, защо произнасянето на името Велики Преслав, будило у тогавашните жители на Лондон, Париж и Рим същото усещане, каквото у днешните европейци будят имената на тези градове, сега не ни говори нищо? Защото през XIV век османското нашествие на Балканите измества цивилизационния център на Европа на запад, съдбините на континента вече се решават там, а величието остава в историята.

Но ако отидете във Велики Преслав, докоснете старинните камъни и се заслушате в шепота на листата. Ще чуете тропота на конете - в марша им след поредната бляскава военна победа, шумоленето от свитъците на чуждоземните пратеници, звъна на царските наздравици и тихите въздишки на влюбените двойки.

Любопитни факти:

  • Преслав е избран за столица на народен събор през 893 г.
  • Градът е бил център не само на държавата, но и на "Златният век" на българската култура
  • "Златната църква" в града е превъзхождала по блясък цараградската "Света София"
  • Велики Преслав е сред Чудесата на България
  • Туристическа забележителност за културно-исторически туризъм.
  • Културно-исторически паметник, част от културно-историческото наследство на Българи

Снимки: Красимир Свраков

Вижте видеото за Велики Преслав

Продуцент на видеото: Българска национална телевизия

Вижте на картата: