Спортни чудеса 2014

Античният театър, Пловдив
Античният театър, Пловдив
Античният театър, Пловдив
Античният театър, Пловдив
Античният театър, Пловдив
Античният театър, Пловдив
Античният театър, Пловдив
Античният театър, Пловдив

Спортни новини

Конна езда, СПА и разходки в Стара планина

Вижте всички Вижте повече


Национален вот 2016

Временно класиране

Съкровища

42%
29%
23%

Открития

49%
35%
23%

Атракции

31%
29%
25%

Музеи

37%
35%
29%

Моето БГ ЧУДО

България пленява със своята красива природа, високи планини, сини реки и слънчеви морски брегове. Изпратете снимки на онези места в нашата родина, които са ви впечатлили най-силно и ще останат завинаги във вашето сърце.

Вижте повече

БГ чудеса по света

Наши сънародници по цял свят създават новите БГ чудеса. Изпращайте ни кадри и истории, разказващи за Чудесата на България зад граница.

Вижте повече

Архив чудеса

Чудесата на България през годините...

Вижте повече

Любопитно

Проверявайте тази секция за интересни интервюта с различни популярни и интересни личности...

Вижте повече

За България

България - страна на чудесата. Статии, факти, истории за България.

Вижте повече

Партньори

Чудесата на България е национална кампания, която успя да привлече много партньори...

Вижте повече
  • Размер на шрифт:

Сподели с Facebook

Античният театър, Пловдив , Пловдив

Античният театър в Пловдиве разположен в Стария град, в седловината между двата хълма Джамбаз и Таксим тепе. Построен в началото на II в.н.е., по времето на император Траян (98 – 117), той е един от най-добре запазените антични театри в света. Обявен е за археологически паметник в бр. 6 на Държавен вестник от 1995 г.

Разкрит е при археологически разкопки, проведени през 1968-79 г. от Археологически музей -Пловдив.

Зрителната му част (театронът) е амфитеатрална и разделена на два ранга, всеки състоящ се от 14 реда седалки, издялани от мрамор. Седалките са разделени на сектори от спускащите се към сцената стълбища. Двата ранга са разделени с широка хоризонтална пътека (диазома).

Откъм страната на сцената се издига двуетажна постройка, наречена скене (съблекалня за актьорите), със странични крила. Открити са надписи и изящни статуи, които сега са включени в архитектурата на сградата.Античният театърпобирал от 5 до 7 хиляди зрители.

Античният театър на Филипопол е сред най-добре запазените антични театри в света.

Зрителните места на театъра са ориентирани на юг— към античния град в низината и планината Родопа. В план театърът е полукръг с външен диаметър 82 м.

Откритото зрително пространство— кавея, включва 28 концентрични реда мраморни седалки. Те са разделени от пътека – диазома на два ранга. Във височина двата ранга са прeсечени от тесни радиални стълби, които разделят кавеята на трапецовидни сектори— керкиди. Зрителните места обграждат сцената – орестра, която е с форма на подкова и диаметър 26,64 м.

От южната страна на орxестрата е сценичната постройка – скене. Тя е триетажна сграда, която в източния и западния си край завършва с издадени към кавеята проскении, в които са поместени стълбите за етажите. Сценичната площадка (проскений) е висока 3,16 м. с фасада към орхестрата, декорирана с йонийска колонада от мрамор, която е увенчана от триъгълни фронтони.

Фасадата на скенето към зрителите се състои от два портика на два етажа— първият етаж е в римо-йонийски, а вторият— в римо-коринтски ордер. Фасадата е просечена от три симетрично разположени врати.

Входовете— пародоси— към орхестрата, отначало— открити, по-късно— засводени, свързват кавеята със сценичната постройка. Подземен проход със засводен коридор започва от центъра на орхестрата, преминава под сценичната постройка и излиза извън сградата.

Втори засводен проход преминава под централния сектор на високия ранг и свързва кавеята на театъра с Трихълмието. Над него е изградена ложата за почетните лица.

Според открит строителен надпис върху фриз-архитрава от източния проскений, построяването на театъра е станало по времето на римския император Марк Улпий Траян (98–117).

По подобие на театрите по цялата Римска империя, така и на театъра във Филипопол почетните зрителски места са надписвани. Освен за представителите на градската управа, обозначения има за магистрати, приятели на императора и др. Откритите почетни надписи показват, че сградата е използвана и за седалище на тракийското провинциално събрание.

Вероятно част от зрелищата с борби с животни са се провеждали в театъра, тъй като съществуват специфични особености на конструкцията му. Открити са следи от обезопасителни съоръжения пред първия ред и трите стълбища, които пресичат подиума. Най-вероятно тези допълнения са направени във връзка с посещението на император Каракала във Филипопол през 214 г.

Реставрацията на римския театър в Пловдив е призната за едно от най-добрите постижения на българската консервационна школа. Намесата е ограничена в границите, определени въз основа на щателни изследвания и от изключване на предположенията. Реконструкцията е направена строго по метода на анастилозата, а новият материал е видимо отбелязан. Днес театърът е център в силуета на южната част на Трихълмието, една от емблемите на Пловдив и функционираща сцена за класическа драма, танци и музика.

Поради добрата акустика, която се дължи на специфичната архитектура на театъра, той и до днес се използва за концерти и други обществени прояви, като побира около 5000 -7000 зрители. В театъра има няколко запазени стели и стенни надписи на гръцки език. Възможно е преди построяването му на това място да е имало храм на тракийската богиня Бендида.

В края на IV-ти век голяма част от театъра е разрушена— от пожар или заметресение, но благодарение на реставрацията му той е съхранен в днешния си вид. Разкрит е при археологически разкопки, проведени през 1968-79 година от Археологическия музей в Пловдив.

Голяма част от постройката е разрушена в края на IV век от пожар или земетресение, след което останали 20 от общо 28 реда на амфитеатралния театрон. Тъй като скенето е било срутено до основи, то е било реставрирано след обстойни археологически проучвания.

Днес античният театър е адаптиран към съвременния културен живот на Пловдиви побира около пет хиляди зрители. Той е най-емблематичният паметник на непрекъснатата културно-историческа приемственост, осъществявана в града през вековете.

Античен град Филипопол и старинен Пловдив

Пловдив е един от най-старите градове в Европа, по-стар от Рим и Атина, съвременник на Троя и Микена.

Градът се изгражда върху трите, събрани на едно място хълма - Небеттепе, Таксимтепе и Джамбазтепе. На връх Небеттепе се намират останки от първото праисторическо заселище на Трихълмието, което през ХІІ в. пр. Хр. прераства в град. Установено е, че това е древнотракийският град Евмолпия.

След завладяването на града от Филип Македонски остава името Филипополис. Гръцкият писател Лукиан не без основание възкликва:

"...Това е най - големият и най - красивият от всички градове. Отдалеч блести красотата му..."

След включването на тракийските земи в пределите на Римската империя градът е посочен за административен център на обявената през 46 г. от н. е. римска провинция Тракия. Заради уникалното и красиво разположение на градския акропол върху трите хълма римляните го наричали Тримонциум /градът на трите хълма/.

Римската епоха (ІІ-ІV в.) е своеобразен златен век в развитието на античния град. Археологическите проучвания разкриха останки от някогашните бляскави обществени сгради: огромен форум, впечатляващ стадион, красив амфитеатър, внушителни крепостни стени, езически храмове, терми, акведукти, аристократични домове.

През 1956 г. Стария Пловдив е обявен за Архитектурно-исторически резерват, а през 1979 получава златен европейски медал за опазване паметниците от миналото.

Източник: www.oldplovdiv.com

СНИМКИ: НЕНКО ЛАЗАРОВ
СНИМКИ: НЕНКО ЛАЗАРОВ

Вижте на картата: