Спортни чудеса 2014

Асклепий на почит в кюстендилския музей
Асклепий на почит в кюстендилския музей
Асклепий на почит в кюстендилския музей
Асклепий на почит в кюстендилския музей
Асклепий на почит в кюстендилския музей
Асклепий на почит в кюстендилския музей
Асклепий на почит в кюстендилския музей
Асклепий на почит в кюстендилския музей

Спортни новини

Конна езда, СПА и разходки в Стара планина

Вижте всички Вижте повече


Национален вот 2016

Временно класиране

Съкровища

42%
29%
23%

Открития

49%
35%
23%

Атракции

31%
29%
25%

Музеи

37%
35%
29%

Моето БГ ЧУДО

България пленява със своята красива природа, високи планини, сини реки и слънчеви морски брегове. Изпратете снимки на онези места в нашата родина, които са ви впечатлили най-силно и ще останат завинаги във вашето сърце.

Вижте повече

БГ чудеса по света

Наши сънародници по цял свят създават новите БГ чудеса. Изпращайте ни кадри и истории, разказващи за Чудесата на България зад граница.

Вижте повече

Архив чудеса

Чудесата на България през годините...

Вижте повече

Любопитно

Проверявайте тази секция за интересни интервюта с различни популярни и интересни личности...

Вижте повече

За България

България - страна на чудесата. Статии, факти, истории за България.

Вижте повече

Партньори

Чудесата на България е национална кампания, която успя да привлече много партньори...

Вижте повече
  • Размер на шрифт:

Сподели с Facebook

Асклепий на почит в кюстендилския музей, Кюстендил

Регионалният исторически музей „Йордан Иванов” в Кюстендил първоначално е открит като училищен музей около 1906 г. и е бил първият в Югозападна България и третият в страната. Втори музей се създава през 1908 г. към читалище "Братство", който от 1944 г. прераства в градски музей с галерия, а през 2000 г. става регионален. Постоянната експозиция в зала "Асклепий" представя културно-историческото развитие на района от VII-VI хил. пр.Хр.

Сред експонатите в раздел "Праистория" са най-ранните за сега познати от територията на България керамични съдове, разнообразна зооморфна и антропоморфна пластика и уникалният модел на пещ с лунен календар, считан за най-ранният познат в Европа.

В раздел “Античност” предримската епоха е илюстрирана с погребален инвентар от тракийски некропол (VII-VI в. пр. хр.), накити, глинени съдове, предмети от бита, оръжие. От римска Пауталия са показани керамика, апликации към колесници, бюстове и статуетки на богове от гръко-римския пантеон, мраморни релефни оброчни плочи на Зевс и Хера, Асклепий, Хигия и Телесфор, на Митра и др. Експонирани са трако-римска четириколка от с.Радловци от III в. и подова мозайка от римска сграда с изображение на Херакъл.

В нумизматичната сбирка може да се видят антични жетони за публичен дом.

Средновековният Велбъжд е показан с керамични съдове, предмети на въоръжението, накити, оръдия на труда и др.

Научни изследвания свързани с историята на региона се издават в "Известия на исторически музей Кюстендил". От 1999 г. музеят издава ежегоден вестник . Организира археологически и международни конференции. През последните години редовно се прави и тематична детска работилница. Собственост на музея е стар тютюнев склад, реставриран отвън и с очакване да се преустрои и вътрешността на сградата, за да приеме богатите експозиции.

Експозицията Национално-освободителните борби на населението от Кюстендилския край се помещава в Къщата-музей „Ильо войвода“ - реставрираната къща на Ильо Марков.

Експозицията „Градски бит и култура на населението в Кюстендил от края на XIX и началото на ХХ” се помещава в Къща-музей "Емфиеджиевата къща" – реставрираната къща на кюстендилския занаятчия Христо Лазов Казанджията.

Експозицията „Димитър Пешев. Спасяване на българските евреи” се помещава в Къщата-музей „Димитър Пешев“ –реставрираната къща на Димитър Пешев. Включва оригинални вещи, снимки и факсимилета, за събитията от март 1943 г. и за световно признатите заслуги на Димитър Пешев и негови съграждани, допринесли за спасяването на евреите в България.

Вижте на картата: