Спортни чудеса 2014

Виа Диагоналис
Виа Диагоналис
Виа Диагоналис
Виа Диагоналис
Виа Диагоналис
Виа Диагоналис
Виа Диагоналис
Виа Диагоналис

Спортни новини

Конна езда, СПА и разходки в Стара планина

Вижте всички Вижте повече


Национален вот 2016

Временно класиране

Съкровища

42%
29%
23%

Открития

49%
35%
23%

Атракции

31%
29%
25%

Музеи

37%
35%
29%

Моето БГ ЧУДО

България пленява със своята красива природа, високи планини, сини реки и слънчеви морски брегове. Изпратете снимки на онези места в нашата родина, които са ви впечатлили най-силно и ще останат завинаги във вашето сърце.

Вижте повече

БГ чудеса по света

Наши сънародници по цял свят създават новите БГ чудеса. Изпращайте ни кадри и истории, разказващи за Чудесата на България зад граница.

Вижте повече

Архив чудеса

Чудесата на България през годините...

Вижте повече

Любопитно

Проверявайте тази секция за интересни интервюта с различни популярни и интересни личности...

Вижте повече

За България

България - страна на чудесата. Статии, факти, истории за България.

Вижте повече

Партньори

Чудесата на България е национална кампания, която успя да привлече много партньори...

Вижте повече
  • Размер на шрифт:

Сподели с Facebook

Виа Диагоналис, Свиленград

Уникалната находка остава под магистрала

Голяма и изключително добре запазена отсечка от легендарния римски път Виа Диагоналис намери екип от археолози, ръководен от проф. Васил Николов от БАН. Откритието бе направено по време на спасителните разкопки в местността Хауза, разположена до ГКПП Капитан Андреево. Последният участък от автомагистрала "Марица" обаче ще бъде построен върху находката.

Виж още - Тайните на праисторическото ямно светилище, разположено на 28 дка край Капитан Андреево

Става дума за известния дълъг път от Средна Европа към Константинопол, който минава през Белград, София, Пловдив, Одрин към днешния Истанбул, уточни ръководителят на екипа проф. д.и.н. Васил Николов. Не очаквахме, че ще попаднем на такава находка. Пътят е с дължина 130 метра, които сме разкрили. Никъде в България няма открит толкова дълъг участък, каза още проф. Николов. По думите му за целия път се знае, че е широк от 6 до 8 метра, а разкритият в "Хауза" е с широчина 18 метра. Екипът на проф. Васил Николов е предимно от праисторици. Затова те поканили колеги специалисти по античните пътища, но и те нямали обяснение защо разкрития участък е толкова широк Отсечката от Виа Диагоналис е настлана с речни камъни, има два банкета, които археолозите са почистили. В средата настилката е изнесена, но той е бил леко издут - както се правят римските пътища, за да се отводняват.

Голямата част площта, която проучват археолозите, е покрита със структури от къснонеолитно ямно светилище, което включва останки от централна обредна постройка, стотици обредни ями и три рова, два от които са концентрични и обграждат сакралното пространство. Комплексът от периода между 5200 и 4800 години преди Христа няма аналогии в Югоизточна Европа и е сериозен принос към знанието за първата европейска цивилизация, процъфтявала в днешните български земи, смятат учените.

Вижте на картата: