Спортни чудеса 2014

Шествието на Дионис
Шествието на Дионис
Шествието на Дионис
Шествието на Дионис
Шествието на Дионис
Шествието на Дионис
Шествието на Дионис
Шествието на Дионис

Спортни новини

Конна езда, СПА и разходки в Стара планина

Вижте всички Вижте повече


Национален вот 2016

Временно класиране

Съкровища

42%
29%
23%

Открития

49%
35%
23%

Атракции

31%
29%
25%

Музеи

37%
35%
29%

Моето БГ ЧУДО

България пленява със своята красива природа, високи планини, сини реки и слънчеви морски брегове. Изпратете снимки на онези места в нашата родина, които са ви впечатлили най-силно и ще останат завинаги във вашето сърце.

Вижте повече

БГ чудеса по света

Наши сънародници по цял свят създават новите БГ чудеса. Изпращайте ни кадри и истории, разказващи за Чудесата на България зад граница.

Вижте повече

Архив чудеса

Чудесата на България през годините...

Вижте повече

Любопитно

Проверявайте тази секция за интересни интервюта с различни популярни и интересни личности...

Вижте повече

За България

България - страна на чудесата. Статии, факти, истории за България.

Вижте повече

Партньори

Чудесата на България е национална кампания, която успя да привлече много партньори...

Вижте повече
  • Размер на шрифт:

Сподели с Facebook

Дионисиеви мозайки, Стара Загора, Стара Загора

Новото чудо на Августа Траяна

Разкритото през 2012 г. мозаечно пано „Дионисиево шествие” в чертите на древния римски град Августа Траяна е едно от чудесата на римската цивилизация, откривани по нашите земи. На находката се натъкна екипът на археолога Димитър Янков. „Точно такава реалистична сцена – пиян сатир съпровожда две менади, изобразени в почти естествен ръст – над 1 м, в буен танц, не е позната дори в същинските граници на Римската империя, посочва Димитър Янков, шеф на отдел „Средновековна архелогия” в регионалния исторически музей в Стара Загора.

За съжаление специалистите успяха да разкрият малко повече от половината подова мозайка – около 30 кв. м. Останалата част навлезе в частен имот, не бе възможно разкопките да продължат и те са били консервирани за следващите поколения.

Според археолозите почти сигурно, е че следва фигура на още една менада, а шествието вероятно се завършва от самия бог Дионис. Учените предполагат, че мозаечното пано е красяло най-вероятно пода на храм, издигнат в чест на Бог Дионис.

„Разкритата част на мозайката бе отлепена, извършена бе и първична реставрация, но за да я реставрираме и консервираме изцяло и да експонираме на античното ниво в музея ни трябват около 100 хил. лв”, посочи шефката на регионалния исторически музей в Стара Загора Светла Димитрова.

Вижте на картата: