Спортни чудеса 2014

Златното мънисто от Протоград
Златното мънисто от Протоград
Златното мънисто от Протоград
Златното мънисто от Протоград
Златното мънисто от Протоград
Златното мънисто от Протоград
Златното мънисто от Протоград
Златното мънисто от Протоград

Спортни новини

Конна езда, СПА и разходки в Стара планина

Вижте всички Вижте повече


Национален вот 2016

Временно класиране

Съкровища

42%
29%
23%

Открития

49%
35%
23%

Атракции

31%
29%
25%

Музеи

37%
35%
29%

Моето БГ ЧУДО

България пленява със своята красива природа, високи планини, сини реки и слънчеви морски брегове. Изпратете снимки на онези места в нашата родина, които са ви впечатлили най-силно и ще останат завинаги във вашето сърце.

Вижте повече

БГ чудеса по света

Наши сънародници по цял свят създават новите БГ чудеса. Изпращайте ни кадри и истории, разказващи за Чудесата на България зад граница.

Вижте повече

Архив чудеса

Чудесата на България през годините...

Вижте повече

Любопитно

Проверявайте тази секция за интересни интервюта с различни популярни и интересни личности...

Вижте повече

За България

България - страна на чудесата. Статии, факти, истории за България.

Вижте повече

Партньори

Чудесата на България е национална кампания, която успя да привлече много партньори...

Вижте повече
  • Размер на шрифт:

Сподели с Facebook

Златното мънисто от Протоград, Пазарджик

Златно мънисто, изработено в по-ранен период-поне 200-300 години преди варненския халколитен некропол, бе намерено край пазарджишкото село Юнаците. То бе открито в "Града на птиците" до с. Юнаците и според учените мече може да се нарича най-старото злато в Европа.

Мънистото е намерено близо до стената на едно от жилищата в могилата, потвърди доц.д-р Явор Бояджиев, ръководител на археологическите разкопки. Родните археолози са се натъкнали и на каменна брадва, както и 7 хромелни камъка за мелене на жито. „Градът на птиците“ отпреди 7 хилядолетия носи това име заради причудливите керамични фигурки, които непрекъснато намират археолозите на това място. Тези фигурки са направени вертикално, а не в полет, да изглежда точно като човек, символ на преливането на чертите на човека и на птицата. Някога селището е било разположено на полуостров, обитаван от най-разнообразни птици, които хората са могли да наблюдават и да претворяват чрез изкуството си.Древните са боготворели силата на орела и са се прекланяли пред волността на неговия полет.

Протоград е на път да стане световна туристическа атракция. Освен, че може да претендира за най-старият град в Европа, мястото е било и пристанище. Доц. д-р Явор Бояджиев разкри преди време част от истински търговски кораб.

Могила край с. Юнаците пази първите хладилници

Световна туристическа атракция е на път да стане древното селище Протоград. Освен, че може да претендира за най-старият град в Европа, мястото е било и пристанище. Ръководителят на разкопките на древната могила край село Юнаците е доц. д-р Явор Бояджиев. Неговият екип е разкрил част от истински търговски кораб. Става дума за предната част на голям плавателен съд, което потвърждава, че тогава реките Тополница и Марица са били плавателни. Това е създавало условия за оживена търговия и стопанска дейност.

Виж още - В Протоград почитали жените като богини

Протоград бил по-древен от Микена

Край село Юнаците археолозите от българо-гръцкия екип досега са открили градски стени, порта на голямо селище, както и ров със защитна стена. До нея е намерен скелет на човек на над 6000 години, който най-вероятно е загинал при отбраната на древния град. Интересно е, че е погребан с едната ръка под гърба, а другата - до тялото. "Касае се за цивилизация от каменно- медната епоха на 6800 години", обясни доц. д-р Явор Бояджиев. Доскоро се смяташе, че микенска Гърция е най-старата цивилизация в Европа - отпреди 26 века. В този град са намерени и първите хладилници в света. Дълбоко под земята са открити помещения, които са запазвали месото студено. Такова нещо не е срещано досега, твърдят учените. Именно на тази площ археологът и екипът му се натъкнали на корабостроителница.

Засега са открити счупени първообрази на кораб и малки лодки, още дори не сме ги снимали, а ги пазим тези дни, за да ги отнесем до музея в Пазарджик, обясни доц. Бояджиев. В ниши на 6700 години също така за първи път открихме общо 11 за сега средиземноморски гривни, които са били изключително ценни за хората и са направени от морски раковини. Уникалното е, че накитите са намерени в концентрация само на 10 метра. Новината, че на мястото е намерена и първата книга в света, все повече се доказва, тъй като сега открихме плочки и дъна на уреди с фрагменти и комбинация от протописменост, обяви археологът, който работи само с още четирима члена в екипа си. В момента община Пазарджик очаква предидвиденото финансиране за проучване на обекта в размер на 30 000 лева. Плановете на общинарите и археолозите са в Протоград да се изгради съответната туристическа инфраструктура, за да стане той достъпен за посетителите.

Вижте на картата: