Спортни чудеса 2014

Историята на София на площад „Бански“
Историята на София на площад „Бански“
Историята на София на площад „Бански“
Историята на София на площад „Бански“
Историята на София на площад „Бански“
Историята на София на площад „Бански“
Историята на София на площад „Бански“
Историята на София на площад „Бански“

Спортни новини

Конна езда, СПА и разходки в Стара планина

Вижте всички Вижте повече


Национален вот 2016

Временно класиране

Съкровища

42%
29%
23%

Открития

49%
35%
23%

Атракции

31%
29%
25%

Музеи

37%
35%
29%

Моето БГ ЧУДО

България пленява със своята красива природа, високи планини, сини реки и слънчеви морски брегове. Изпратете снимки на онези места в нашата родина, които са ви впечатлили най-силно и ще останат завинаги във вашето сърце.

Вижте повече

БГ чудеса по света

Наши сънародници по цял свят създават новите БГ чудеса. Изпращайте ни кадри и истории, разказващи за Чудесата на България зад граница.

Вижте повече

Архив чудеса

Чудесата на България през годините...

Вижте повече

Любопитно

Проверявайте тази секция за интересни интервюта с различни популярни и интересни личности...

Вижте повече

За България

България - страна на чудесата. Статии, факти, истории за България.

Вижте повече

Партньори

Чудесата на България е национална кампания, която успя да привлече много партньори...

Вижте повече
  • Размер на шрифт:

Сподели с Facebook

Историята на София на площад „Бански“, София

През 1928 г. по предложение на кмета Владимир Вазов се взема решение за основаването на градски музей. Първоначално той съчетава задачите на градски музей, библиотека и архив. Наред с Народния, Военно-историческия и Църковно-археологическия, той е сред най-старите музеи на територията на столицата. В Правилника на музея е записано: „Да събира, проучва и пази ония предмети от материалната култура на София, които имат или ще имат значение за историята на София.”

На 1 декември 1941 г. в сградата на пл. „Бански” № 3 се открива първата постоянна експозиция на музея. По този повод в-к „Утро” отбелязва организирането на „Общински музей, който ще обхваща етнография, археология, стопанство, културен живот. Откриването на музея се счита за голяма културна придобивка.” За съжаление сградата просъществува много кратко – до бомбардировките по време на Втората световна война, когато е разрушена.

През 1952 г. музеят, библиотеката, архивът и градската художествена галерия се отделят като самостоятелни институции. През следващите десетилетия музеят развива многостранна дейност по опазване на културното наследство, но без музейна експозиционна площ, в тежки условия за съхраняване на ценностите от фонда. Междувременно той нараства и понастоящем наброява около 120 хил., като в тази бройка са включени и звената на Научната библиотека и Фотоархива. От 80-те години на XX век насам, наред с усилената събирателска дейност, са организирани над 120 временни изложби в страната и чужбина. Издадени са три тома на сборника „Сердика – Средец – София”, както и други научни и научно-популярни издания. Музеят редовно присъства в куултурния афиш на столицата.

През 1998 г. на основата на музея се създава Общинско предприятие „Стара София” със Софийски исторически музей (СИМ), на което се възлага да проучва, събира, опазва и стопанисва движимото и недвижимото културно наследство на територията на Столичната община. През м. юни 2012 г. ОП „Стара София” със СИМ е преобразувано в Общински културен институт (ОКИ) „Музей за история на София”.

Дълго нерешеният проблем с постоянната експозиция на Музея намира отговор с Решението на СОС от 1998 г., за адаптиране на сградата на Централната общинска минерална баня за музей на София с активното присъствие на минерална вода.

Музеят за история на София притежава над 120 хил. движими културни ценности - находки от археологически разкопки, монети, накити, старинни оръжия, облекла, ордени и медали, театрални и филмови плакати, оригинални документи и снимки, вещи на известни исторически личности, сред които княз Александър I, цар Фердинанд, Стефан Стамболов, Драган Цанков, Константин Стоилов и др., предмети от бита и ежедневието на софиянци, обединени във фондове и колекции.

Най-ранните експонати са от новокаменната епоха и са открити при археологически проучвания на неолитното селище в кв. "Слатина". Национално богатство са: златната тракийска купа от с. Казичене, фибули със злато и ахати от римската епоха, манофили от ХVІІІ век , "Златната каляска" стил Луи ХVI, бюрото – подарък на цар Фердинанд от Ото фон Бисмарк, салонна гарнитура с тапицерия от ръчнотъкани гоблени и др.

Вижте на картата: