Спортни чудеса 2014

Калиакра - антична и средновековна крепост
Калиакра - антична и средновековна крепост
Калиакра - антична и средновековна крепост
Калиакра - антична и средновековна крепост
Калиакра - антична и средновековна крепост
Калиакра - антична и средновековна крепост
Калиакра - антична и средновековна крепост
Калиакра - антична и средновековна крепост

Спортни новини

Конна езда, СПА и разходки в Стара планина

Вижте всички Вижте повече


Национален вот 2016

Временно класиране

Съкровища

42%
29%
23%

Открития

49%
35%
23%

Атракции

31%
29%
25%

Музеи

37%
35%
29%

Моето БГ ЧУДО

България пленява със своята красива природа, високи планини, сини реки и слънчеви морски брегове. Изпратете снимки на онези места в нашата родина, които са ви впечатлили най-силно и ще останат завинаги във вашето сърце.

Вижте повече

БГ чудеса по света

Наши сънародници по цял свят създават новите БГ чудеса. Изпращайте ни кадри и истории, разказващи за Чудесата на България зад граница.

Вижте повече

Архив чудеса

Чудесата на България през годините...

Вижте повече

Любопитно

Проверявайте тази секция за интересни интервюта с различни популярни и интересни личности...

Вижте повече

За България

България - страна на чудесата. Статии, факти, истории за България.

Вижте повече

Партньори

Чудесата на България е национална кампания, която успя да привлече много партньори...

Вижте повече
  • Размер на шрифт:

Сподели с Facebook

Калиакра, Добрич

Антична и средновековна крепост Калиакра

Нос Калиакра е завършекът на дълъг и тесен полуостров на българското северно черноморско крайбрежие. Намира се на 12 км източно от Каварна и на 60 километра североизточно от Варна. Брегът е стръмен с отвесни 70-метрови скали. Те са твърди варовици и конгломерати, образувани в някогашно плитко сарматско море. Железните окиси, с които са наситени, придават пурпурна окраска на носа.

Най-ранните поселения датират от 4 век пр.н.е., когато областта е била населявана от тракийското племе тиризи. Те дават и първото имена носа- Тиризис.Тогава е вдигната и първата стена на крепостта, многократно разширявана и подсилвана през вековете

Античният географ Страбон, описвайки Калиакра, казва, че тук е била столицата на цар Лизимах, един от генералите, наследилиАлександър Македонски, управител на Тракия. Той криел в околните пещери несметните си съкровища, заграбени при походите срещу Персия. В елинистичната епоха по-навътре към сушата е била построена втора крепостна стена, а в римско време тракийската крепост е разширена. През 341-342 година се дострояват кръгли кули,

През 5-6 век, според Херокъл, крепостта (вече под името Акре Кастелиум (укрепен нос) или просто Акра (нос) придобива значението на укрепено ядро срещу прииждащите варварски племена и е един от 15-те града на провинция Скития.

Източник: www.bulgariancastles.com

СНИМКИ: ЕЛЕНА СЕФАНОВА и www.panoramio.com
СНИМКИ: ЕЛЕНА СЕФАНОВА и www.panoramio.com

През последните години екип от археолози, воден от доц. Бони Петрунова, не спира своята работа, като в провежданите ежегодно разкопки намери множество ценни находки, даващи картината на владението на деспот Добротица и една от последните български крепости. Разкрити са десет гробници и десетки гробове в Предградието, изцяло е проучена Църква № 2 във вътрешния град на крепостта и богат некропол около нея, в който за две години са открити над 50 сребърни и златни предмети. Монетните находки представят над десет империи, царства и държави, като най-интересните от тях са монетите сечени от самият Добротица на Калиакра, както и тези на неговия наследник Иванко Тертер. Общо за периода 2004 – 2012 година от Калиакра са придобити около 1500 нови находки, голяма част от тях уникати. Намерените находки биват реставрирани и се връщат отново в музея в Каварна, като някои от тях се излагат и в малката музейна зала, която е в пещера на самия нос.

Нос Калиакра е най-посещаваният туристически обект по Северното Черноморие. Привлича както с красивите си червени скали, така и с магията на съхранената история. Ограничен от отвесни пурпурни скали, Калиакра се врязва с двукилометров клин навътре в морето и затваря голям подковообразен залив. Изгледът към него става още по- вълшебен, когато бъде осветен от 98 прожектора и 30 мощни лампи. Природният и археологически резерват Калиакра, обявен през 1960 г., заема 687,5 дка и включва диви степи и впечатляващи крайбрежни скали, високи до 70 м. Тук могат да се видят делфини.

Вижте на картата: