Спортни чудеса 2014

Храмът на Кибела
Храмът на Кибела
Храмът на Кибела
Храмът на Кибела
Храмът на Кибела
Храмът на Кибела
Храмът на Кибела
Храмът на Кибела

Спортни новини

Конна езда, СПА и разходки в Стара планина

Вижте всички Вижте повече


Национален вот 2016

Временно класиране

Съкровища

42%
29%
23%

Открития

49%
35%
23%

Атракции

31%
29%
25%

Музеи

37%
35%
29%

Моето БГ ЧУДО

България пленява със своята красива природа, високи планини, сини реки и слънчеви морски брегове. Изпратете снимки на онези места в нашата родина, които са ви впечатлили най-силно и ще останат завинаги във вашето сърце.

Вижте повече

БГ чудеса по света

Наши сънародници по цял свят създават новите БГ чудеса. Изпращайте ни кадри и истории, разказващи за Чудесата на България зад граница.

Вижте повече

Архив чудеса

Чудесата на България през годините...

Вижте повече

Любопитно

Проверявайте тази секция за интересни интервюта с различни популярни и интересни личности...

Вижте повече

За България

България - страна на чудесата. Статии, факти, истории за България.

Вижте повече

Партньори

Чудесата на България е национална кампания, която успя да привлече много партньори...

Вижте повече
  • Размер на шрифт:

Сподели с Facebook

Храмът на Кибела, Балчик, Балчик

Богинята на Белия град

Античният храм на Кибела в центъра на Балчик, близо до морето е магнит за туристите. Откритието на Игор Лазаренко е сред най-впечатляващите на българската археология през последните 20 години. Отличното съотношение между малък и добре запазен древен архитектурен обем и атрактивни находки го превръщат в истинско туристическо бижу, очакващо своето подходящо пазарно опаковане. Сградата е малка с добре запазени стени и вътрешна подредба. Тук археолозите намериха над 30 каменни надписи и много графити вмърху хоросанова мазилка, датиращи от периода четвърти век пр. Хр. – четвърти век сл. Хр. Октрите са също отлично запазени каменни изображения на Кибела както и изпипана архитектурна украса. Местният Исторически музей завършва осъвременяване на своята постоянна изложба, показвайки главно находките от храма. Той бил толкова известен в Римската империя, че сребърната статуя на богинята била възстановена от името на император Лициний /езическият конкурент на залагащия на християнстовото Константин Велики/ в началото на четвърти век сл. Хр. – според единствения латински надпис в култовата сграда. Храмът е популярен по света благодарение на български учени – археолози и епиграфи. Заради частния имот, върху който стои обаче, все още не е адекватно показан.

Иначе, откритите находки се намират в Историческия музей, където в момента тече довършване на реконструкция по проект на фондация "Америка за България". Проектът бе на стойност 49 хил. долара, като с тях освен ремонтни дейности, се извърши и реставрация на 38 експоната - открити в храма.. Реставрирани са статуи на богинята - майка, храмовия фронтон с изображение на бог Хелиос и други. Целта е за новия туристически сезон залата с находките от храма да могат да бъдат видени от гостите на Белия град.

Вижте на картата: