Спортни чудеса 2014

Крепост "Русокастро"
Крепост "Русокастро"
Крепост "Русокастро"
Крепост "Русокастро"
Крепост "Русокастро"
Крепост "Русокастро"
Крепост "Русокастро"
Крепост "Русокастро"

Спортни новини

Конна езда, СПА и разходки в Стара планина

Вижте всички Вижте повече


Национален вот 2016

Временно класиране

Съкровища

42%
29%
23%

Открития

49%
35%
23%

Атракции

31%
29%
25%

Музеи

37%
35%
29%

Моето БГ ЧУДО

България пленява със своята красива природа, високи планини, сини реки и слънчеви морски брегове. Изпратете снимки на онези места в нашата родина, които са ви впечатлили най-силно и ще останат завинаги във вашето сърце.

Вижте повече

БГ чудеса по света

Наши сънародници по цял свят създават новите БГ чудеса. Изпращайте ни кадри и истории, разказващи за Чудесата на България зад граница.

Вижте повече

Архив чудеса

Чудесата на България през годините...

Вижте повече

Любопитно

Проверявайте тази секция за интересни интервюта с различни популярни и интересни личности...

Вижте повече

За България

България - страна на чудесата. Статии, факти, истории за България.

Вижте повече

Партньори

Чудесата на България е национална кампания, която успя да привлече много партньори...

Вижте повече
  • Размер на шрифт:

Сподели с Facebook

Крепост "Русокастро", Бургас

Русокастрон или Русокастро е историческо селище на територията на днешното бургаско село Русокастро. В началото на ІХ век крепостта Русокастро е била възстановена от българите при строителството на граничен окоп Еркесия, свързващ Бургаския залив с река Марица.
За първи път името на Русокастро се споменава в 12 век от арабския географ Ел Идриси в неговата „География на света” , като голям и многолюден град.

Близо до Русокастро през 1332 година цар Иван Александър в Битката при Русокастро побеждава византийския император Андроник III. Това е последната българска победа преди падането на България под османско господство.

Голяма част от крепостта е разрушена по време на проведеното тук през 1982 година международно учение Щит.

Виж още: Русокастро

Вижте повече за Бургас

Област Бургас е най-голямата по площ от 28-те области на България. МПС-кодът ѝ е А. Намира се в Югоизточна България. Административен център е град Бургас. На изток тя граничи с Черно море, на запад с областите Сливен и Ямбол, на север — с областите Варна и Шумен, а на юг — с Турция. Област Бургас заема площ 7 748,1 км2 и има население 409 018 души (по експресни данни от преоброяване 2011)

Географското разположение на Бургаския регион е благоприятно за развиване на морски отдих и туризъм. Главният туристически сезон е през лятото.

За област Бургас хората казват, че е „кръстопът на най -древните цивилизации”, но освен с безценните си археологически находки и богатото културно - историческо минало тя е уникална със своето туристическо настояще. В област Бургас се развиват различни видове туризъм – морски и балнеологичен, селски, еко и ловен, културен и религиозен. Тук планина и море се сливат в едно, тук е столицата на балнеологията в България, тук са мощите на Св. Йоан Предтеча, тук се произвеждат едни от най-добрите вина в страната.

Вижте на картата: