Спортни чудеса 2014

Момчилова крепост, Смолян
Момчилова крепост, Смолян
Момчилова крепост, Смолян
Момчилова крепост, Смолян
Момчилова крепост, Смолян
Момчилова крепост, Смолян
Момчилова крепост, Смолян
Момчилова крепост, Смолян

Спортни новини

Конна езда, СПА и разходки в Стара планина

Вижте всички Вижте повече


Национален вот 2016

Временно класиране

Съкровища

42%
29%
23%

Открития

49%
35%
23%

Атракции

31%
29%
25%

Музеи

37%
35%
29%

Моето БГ ЧУДО

България пленява със своята красива природа, високи планини, сини реки и слънчеви морски брегове. Изпратете снимки на онези места в нашата родина, които са ви впечатлили най-силно и ще останат завинаги във вашето сърце.

Вижте повече

БГ чудеса по света

Наши сънародници по цял свят създават новите БГ чудеса. Изпращайте ни кадри и истории, разказващи за Чудесата на България зад граница.

Вижте повече

Архив чудеса

Чудесата на България през годините...

Вижте повече

Любопитно

Проверявайте тази секция за интересни интервюта с различни популярни и интересни личности...

Вижте повече

За България

България - страна на чудесата. Статии, факти, истории за България.

Вижте повече

Партньори

Чудесата на България е национална кампания, която успя да привлече много партньори...

Вижте повече
  • Размер на шрифт:

Сподели с Facebook

Момчилова крепост, Смолян, Смолян

“Момчилова крепост” е късноантична и средновековна крепост, съществувала като укрепление през VІ-VІІ в., ХІ-ХІV в.

Момчиловата крепост в местността Градище, в землището на с. Градът, е разположена на удобно, естествено защитено от южната страна, пазещо важни древни трасета място. Тя е част от верига крепости по родопските върхове, незагубили значението си през цялото Средновековие.

Разположена е на 1215 м надморска височина, естествено възвишение се извисява на 130 м над околния терен и от него има поглед по дълго протежения по долината на р. Черна, приток на Арда. Крепостта се свързва със споменатата в “Историята” на византийския император Йоан Кантакузин крепост от ХІV в. Повисд, Повисдос (оттам името на село Подвис, разположено под върха, по долината на р. Черна). Тази крепост била дадена във владение на легендарния юнак Момчил. За него средновековните хроники разказват, че е “син на неизвестни родители”, “с величествен вид”, будещ всеобщо удивление, говорел езика на местните – на родопчани, които после го възпели в песни за юначността му. На младини бил разбойник, но явно много умел в боя, защото е назначен да служи на византийския император, после приет на служба от сръбския владетел Стефан Душан, преминал под водачеството на самозвания император на Византия Йоан Кантакузин и неговия съюзник в междуособиците Умур – емир на Смирна. Същият Кантакузин, който по-късно описал делата му, го назначил за управител на територии и крепости в Родопите и Беломорието, защото говорел езика на местните и се разбирал с тях. Макар императорът да му дал титла “севастократор”, подкрепен от местните, Момчил изградил “свое царство” в Ксанти и Родопите. Загинал в защитата му, в битка при стените на Перитор (Бору-гьол, днес край Порто Лагос, Гърция) на 7 юли 1345 г.

На скална китка, извисяваща се на най-висока точка от върха, през епохата на късният халколит – V хилядолетие пр. Хр., е съществувало светилище. Хилядолетия по-късно, през ХІІ-ХІV в. тук е бил издигнат малък параклис.

Реставрирани и достъпни за туристически посещения са най-запазените части от средновековното фортификационно съоръжение - 30 м от северната стена при ширина достигаща 1.30 м, заедно с кулата-порта. От вътрешната страна на стената са намерени множество находки, които говорят за активно обитаване на крепостта през късната Античност и Средновековието. Сградите във вътрешността са били от дърво, не е намерена следа от каменни зидове, оформящи помещения. Запазен е доста изрушен и стръмен скален път от южната страна на крепостта, който сега е обезопасен и може да се премине от посетителите. По следите от хоросана върху скалите и слаби останки от стените, може да се проследи крепостната стена, следвала неправилните очертания на терена, който от южна страна е естествено укрепен от стръмните скали и не може да се определи дали тук е имало укрепление. Точно от тази страна според местните предания има предполагаема пещера, вход през нея и изкачване на стръмната урва. Приблизителната площ на крепостта е 4 дка.

Обектът е археологическа архитектурно-строителна недвижима културна ценност с национално значение от 1966 г. Находките от проучванията се съхраняват в РИМ “Стою Шишков” – Смолян. Най-интересните сред тях са бронзова тока с позлата от VІ в., вероятно вносно производство. Ценни за изследователите са керамичните съдове и фрагменти, които показват обживяване на мястото от V хил.пр.Хр. до ХІV в., множество върхове за стрели и копия, доказателство на сраженията, станали при стените на крепостта, монетите от различни епохи – най-ранната от Маронея ІІ-І в. пр.Хр., а най-късната средновековна от ХІІІ в. Стопилки от метал показват, че е имало ковачница и вероятно оръжията са изработвани тук, на място при северната кула-порта. Намират се и битови предмети – керамика, прешлени за вретено, които показват, че когато не са се водили сражения, тук нормално е вървяло времето – в ежедневни грижи

От височината се разкрива 360 градусова панорама - към вр. Голям Перелик, кулата "Снежанка на Пампорово, националната астрономическа обсерватория "Рожен", връх Свобода. Оттук се виждат и скалните зъбери, върху които са разположени другите две крепости, част от общата отбранителна линия на Юстиниан I срещу варварските набези от север: крепостта "Калето" в местност Турлука, северно от гр. Смолян и крепостта "Козник" - южно от гр. Рудозем.

Вижте на картата: