Спортни чудеса 2014

Оръжия и отличия в армейския музей
Оръжия и отличия в армейския музей
Оръжия и отличия в армейския музей
Оръжия и отличия в армейския музей
Оръжия и отличия в армейския музей
Оръжия и отличия в армейския музей
Оръжия и отличия в армейския музей
Оръжия и отличия в армейския музей

Спортни новини

Конна езда, СПА и разходки в Стара планина

Вижте всички Вижте повече


Национален вот 2016

Временно класиране

Съкровища

42%
29%
23%

Открития

49%
35%
23%

Атракции

31%
29%
25%

Музеи

37%
35%
29%

Моето БГ ЧУДО

България пленява със своята красива природа, високи планини, сини реки и слънчеви морски брегове. Изпратете снимки на онези места в нашата родина, които са ви впечатлили най-силно и ще останат завинаги във вашето сърце.

Вижте повече

БГ чудеса по света

Наши сънародници по цял свят създават новите БГ чудеса. Изпращайте ни кадри и истории, разказващи за Чудесата на България зад граница.

Вижте повече

Архив чудеса

Чудесата на България през годините...

Вижте повече

Любопитно

Проверявайте тази секция за интересни интервюта с различни популярни и интересни личности...

Вижте повече

За България

България - страна на чудесата. Статии, факти, истории за България.

Вижте повече

Партньори

Чудесата на България е национална кампания, която успя да привлече много партньори...

Вижте повече
  • Размер на шрифт:

Сподели с Facebook

Оръжия и отличия в армейския музей, София

Националният военноисторически музей е държавен музей, който от създаването си до днес е структура на Министерство на отбраната. Той издирва, съхранява, научно обработва и популяризира културни ценности, свързани с националната и европейска военна история.

За своето почти вековно присъствие в културноисторическото пространство в неговите фондове са съхранени и проучени повече от 1 милион културни ценности, свидетели на българската и европейска военна история.

В експозицията на музея са показани 28 000 експоната от едномилионния фонд на музея. Акцент в тематично-хронологичната част, която проследява развитието на Българската армия е участието ѝ във войните за национално обединение. Колекционната експозиция представя оръжие, отличия и униформи – трите най-стари и богати сбирки на музея.

Библиотеката осигурявя достъп до 13 729 тома специализирана литература. Скоро тя ще предостави и електронен достъп до колекциите на музея. Съвременно оборудваните фондохранилища са разположени на площ от 4 200 кв. м

Идеята за създаване на музей на техниката в България има дългогодишна история. Началото й датира от 1885 г., когато в Русе се основава първото техническо дружество. В учредителния му устав, като приоритетна задача е записано изграждането на технически музей и техническа библиотека, които "да съдействат за развитието на техниката и техническия поминък". Политехническият музей става част от системата на българските музеи на 13 май 1957 г.

В музея се пазят ценни свидетелства, свързани с живота и научното творчество на видни дейци на българската наука и техника, интересни единични изделия и др. Музеят разполага с видеоархив, киноархив, фотоархив, справочен апарат по история на науката и техниката, личностни архиви, специализирана библиотека-читалня с над 12 000 книги и периодични издания, сбирка от художествени творби с техническа тематика, картографски произведения. Военноморският музей – Варна, Парк-музеят на бойната дружба - 1444 г. - Варна и Музеят на авиацията в Крумово са филиали на военноисторическият музей.


Вижте на картата: