Спортни чудеса 2014

Златото в Провадия Солницата
Златото в Провадия Солницата
Златото в Провадия Солницата
Златото в Провадия Солницата
Златото в Провадия Солницата
Златото в Провадия Солницата
Златото в Провадия Солницата
Златото в Провадия Солницата

Спортни новини

Конна езда, СПА и разходки в Стара планина

Вижте всички Вижте повече


Национален вот 2016

Временно класиране

Съкровища

42%
29%
23%

Открития

49%
35%
23%

Атракции

31%
29%
25%

Музеи

37%
35%
29%

Моето БГ ЧУДО

България пленява със своята красива природа, високи планини, сини реки и слънчеви морски брегове. Изпратете снимки на онези места в нашата родина, които са ви впечатлили най-силно и ще останат завинаги във вашето сърце.

Вижте повече

БГ чудеса по света

Наши сънародници по цял свят създават новите БГ чудеса. Изпращайте ни кадри и истории, разказващи за Чудесата на България зад граница.

Вижте повече

Архив чудеса

Чудесата на България през годините...

Вижте повече

Любопитно

Проверявайте тази секция за интересни интервюта с различни популярни и интересни личности...

Вижте повече

За България

България - страна на чудесата. Статии, факти, истории за България.

Вижте повече

Партньори

Чудесата на България е национална кампания, която успя да привлече много партньори...

Вижте повече
  • Размер на шрифт:

Сподели с Facebook

Златото в Провадия Солницата, Провадия

Злато на 63 века откри екипът на проф. Васил Николов в най-стария град на Европа – Провадия-Солницата. Изящно ювелирно бижу от злато на възраст най-малко 6300 години бе намерено през септември 2015 г. в некропола на праисторическото селище.

Оксфорд изследва най-стария солодобивен център

Най-старият град на Европа – Провадия-Солницата, е на 6500 години. Точната датировка се изследва от учени в Оксфорд. Проф.Васил Николов от БАН и екипът му проучват древното праисторическо селище, възникнало покрай солта, която навремето е играла ролята на първите пари. Заради нея са се водили войни. В края на миналото лято археолозите попаднаха на древния некропол край селището, където са се извършвали ритуални погребения на владетелите на солта . Тази година (2013 г.) разкопките ще продължат отново през август и септември, като екипът на проф. Николов се надява да направи повече изследвания на така наречения древен солодобивен производствен център. Ще се проучва светилището, ще продължи работата и по некропола, като се очакванията са за антропологичните изследвания да дойде проф.Катлин Максуини от университета в Единбург. Надеждата за финансиране е към Министерството на културата.

Проф.Васил Николов е носител на престижната награда Археолог №1 за праистория.

Виж още - Повелителят на солта

Край Провадия-Солницата е възникнал най-старият град на Eвропа - още през петото хилядолетие преди Христа. За това е категоричен проф. Васил Николов, който е ръководител на екипа на археологически разкопки в района.
Каменни бастиони и каменни стени от 4700-4200 г. пр. Хр. с дебелина два и три метра са най-ранните и най-масивни укрепления от периода на праисторията, документирани до днес в цяла Европа. Проучени са три последователно съществували каменни крепости, в които древните са пазели от нашествия и грабежи добиваната ценна суровина - солта. Тя е имала функцията на първите пари. Затова промишленият център, в който прадедите ни добивали сол, е бил всъщност монетният двор на Европа, посочи проф. Николов. Чрез мащабна търговия провадийските "кюлчета" достигали далече на юг и обратно се връщали като храна и стоки на престижа, придружили собствениците си в прочутия Варненския златен некропол. "Много си блъскахме главите защо точно край Варненското езеро се намери най-старото обработено злато в света. А отговорът е ясен - там хората най-много са се замогнали от солта и са натрупали имане", казва проф. Николов.
Зад крепостите на най-древния град край Провадия живеели около 350 богати хора, които обитавали двуетажни къщи. Екип, сред който и антропологът от Шотландия Катлин Максуини от университета в Единбург, проучи общо 25 гроба. До покойници с висок социален статус се откриват медни игли и керамични съдове, но труповете са отрязани наполовина. По останките на мъж се забелязва забита кост над таза - вероятно ритуал срещу вампирство. Открит е гробът на 30-годишна жена с две деца на 4-5 години, сигурно станали жертва на епидемия.
Със сол хората плащали за хубавите си къщи, а в по-късните векове дори си купували булки от Трансилвания, посочи професорът.
Разкопките край Провадия на БАН и на Историческия музей в града се правят от 2005 година насам. В тях участват и много експерти от Германия, Сърбия, Япония.

Виж още - Царски гроб на 64 века

Проф. д.и.н. Васил Николов: Нужни са още 150 000 лв. за разкопките

Вижте на картата: