Спортни чудеса 2014

Сандански лансира античността
Сандански лансира античността
Сандански лансира античността
Сандански лансира античността
Сандански лансира античността
Сандански лансира античността
Сандански лансира античността
Сандански лансира античността

Спортни новини

Конна езда, СПА и разходки в Стара планина

Вижте всички Вижте повече


Национален вот 2016

Временно класиране

Съкровища

42%
29%
23%

Открития

49%
35%
23%

Атракции

31%
29%
25%

Музеи

37%
35%
29%

Моето БГ ЧУДО

България пленява със своята красива природа, високи планини, сини реки и слънчеви морски брегове. Изпратете снимки на онези места в нашата родина, които са ви впечатлили най-силно и ще останат завинаги във вашето сърце.

Вижте повече

БГ чудеса по света

Наши сънародници по цял свят създават новите БГ чудеса. Изпращайте ни кадри и истории, разказващи за Чудесата на България зад граница.

Вижте повече

Архив чудеса

Чудесата на България през годините...

Вижте повече

Любопитно

Проверявайте тази секция за интересни интервюта с различни популярни и интересни личности...

Вижте повече

За България

България - страна на чудесата. Статии, факти, истории за България.

Вижте повече

Партньори

Чудесата на България е национална кампания, която успя да привлече много партньори...

Вижте повече
  • Размер на шрифт:

Сподели с Facebook

Сандански лансира античността, Сандански

Археологическият музей в Сандански е основан през 1936 г. и тази година ще се честват 80 години от създаването му. Той е специализиран в областта на античната археология. Разположен е над основите на базиликата на епископ Йоан. В музея се намира уникална колекция от римска надгробна мраморна пластика (І-ІІІ в.) – най-голямата в България, рядко срещана в Европа и характерна само за този регион. Събирана е в продължение на 80 г. от всички селища на общината. Истински шедьоври на античното изкуство са плочите на Юлий Максимум, на Асклепий, дарствената плоча на Флавиана Филократия и др. Колекцията се допълва от различни посветителни оброчни плочки – на Артемида, Афродита, Зевс, Тюхе, местното божество Теос Селенос и др. и статуи-реплики на известни копия на Афродита и Тюхе – гордост за всеки музей. Притежава колекция от мозайки от раннохристиянския период (ІV-VІ в.) с площ над 350 кв.м. Богатата му колекция включва десетки хиляди музейни експонати.

През април тази година бе открит и археологически комплекс, който обхваща 3 паметника на културата с национално значение - „Епископска базилика", „Раннохристиянски комплекс" и „Базилика на епископ Йоан". Всички те са били част от античния град. „Откритията ни наистина заслужават вниманието не само на туристите, но и на експертите. При проучването се натъкнахме на находка от 1-3 век от новата ера - част от ръка на мраморна статуя. Само дланта и китката, които са оцелели, са с дължина 50 сантиметра, в ръката пък има плодове. Статуята е била поне 3 метра висока", заяви директорът на Археологическия музей Владимир Петков.

Уникален кръст и олтарна плоча с мотиви от „Тайната вечеря" ще красят витрините на комплекса. Кръстът е раннохристиянски, от 5-6 век, масивен, направен от бронз, с височина 54 сантиметра, широчина 30 сантиметра и дебелина 3 милиметра. В долния край завършва с клин, който се е забивал в дървен прът. По този начин се е изграждал жезъл, с който са се водили литийни шествия начело с епископа. Олтарната плоча пък е с мотиви от „Тайната вечеря", човешките фигури са ваяни върху мрамор, находката е изключително рядка.

Регионален исторически музей в експозицията си „археологията на Добруджа“ показва експонати на световно ниво, част от които вече са обиколили залите на световните музей много преди страната ни да стане член на ЕС. В постоянната експозиция в една от залите на музей в града единствено в страната могат да се видят три жречески погребения от най-стария некропол в континентална Европа - този на Големия остров край Дуранкулак, чиято експонация е също рядко срещана - чрез ин сито, т.е. цялото погребение е пренесено така както е открито на място. Артефактите са с датировка от 5 хил. г. пр. н. е. Друг интересен обект от тази епоха е фигура на богинята - майка Кибела, по тялото на която е видна и първата писменост от това време - пиктограма. От времето на траките изобилстват битови и военни предмети. Земите на днешна Добруджа някога са били населявани от гетските племена. Сред редките експонати е уникален меч - ромфея. Експозицията представя редица експонати от римско време, като любопитство буди дипломата на римски легионер. Това, което може да се види в световен мащаб единствено в Добрич е най-старото злато, намерено на Големия остров, което е с 2 500 г. по-старо от това, открито във Варненския некропол. Друг, спиращ вниманието на посетителите експонат е уникалната ръка от слонова кост, за която историците предполагат, че е била използвана за украса на някакъв уред или сечиво.

Ръката е изработена от слонова кост с моделирани акантови листа в основата, в пръстите си държи черупка, в която е изработено миниатюрно изображение на конник, убиващ с копие хищник. Независимо от малките размери, изображението в черупката е изключително прецизно. Открита е в добричкото село Красен и е част от националното музейно богатство.

Вижте на картата: