Спортни чудеса 2014

Златото на гетите
Златото на гетите
Златото на гетите
Златото на гетите
Златото на гетите
Златото на гетите
Златото на гетите
Златото на гетите

Спортни новини

Конна езда, СПА и разходки в Стара планина

Вижте всички Вижте повече


Национален вот 2016

Временно класиране

Съкровища

42%
29%
23%

Открития

49%
35%
23%

Атракции

31%
29%
25%

Музеи

37%
35%
29%

Моето БГ ЧУДО

България пленява със своята красива природа, високи планини, сини реки и слънчеви морски брегове. Изпратете снимки на онези места в нашата родина, които са ви впечатлили най-силно и ще останат завинаги във вашето сърце.

Вижте повече

БГ чудеса по света

Наши сънародници по цял свят създават новите БГ чудеса. Изпращайте ни кадри и истории, разказващи за Чудесата на България зад граница.

Вижте повече

Архив чудеса

Чудесата на България през годините...

Вижте повече

Любопитно

Проверявайте тази секция за интересни интервюта с различни популярни и интересни личности...

Вижте повече

За България

България - страна на чудесата. Статии, факти, истории за България.

Вижте повече

Партньори

Чудесата на България е национална кампания, която успя да привлече много партньори...

Вижте повече
  • Размер на шрифт:

Сподели с Facebook

Златото на гетите, Исперих

Съкровището от Свещари оцеля 25 века

264 златни накита с общо тегло 1,8 килограма, заровени край Исперих. Това беше големият удар на ръководената от ст.н.с. д-р Диана Гергова от Археологическия музей на БАН експедиция от археолози през миналата година. След 30 години работа в археологическия резерват "Сборяново" бе открито златото на гетски владетел, закопано в недрата на т.нар. Омуртагова могила около IV век пр.н.е. Откритието стана поредната частица от пъзела, превърнал района на исперихското село Свещари в част от културно историческото наследство на света заради намиращата се там уникална тракийска гробница, поставена под защитата на ЮНЕСКО.

Вече е установено, че в района на "Сборяново" през IV-III в. пр. н.е. е бил разположен административен център на тракийска династия. Въображението на учените се пали особено от вида на 19-те некропола, най-висок сред които е т.нар. Омуртагова могила. За нея се смята, че е била донасипана по времето на прабългарския хан векове след отмирането на тракийската цивилизация. Точно от нейните недра експедицията на д-р Гергова извади уникалното златно съкровище. Пътят до безценната находка е изпълнен със символика. Археолозите стигнаха до древните артефакти в навечерието на Архангелов ден, когато християните почитат своите мъртви.

Змия показала на учените пътя до златото. Влечугото изпълзяло от кухина в открития 15-метров земен насип. Диана Гергова и асистентът й Явор Иванов започнали да копаят в отвора. Те изравят пръстта с лъжичките за кафе, за да не повредят безценното съкровище. Така в късния следобед на 8 ноември 2012 г. те стигат до ковчеже с размери 40 на 60 см. В него са били скрити златна диадема, 4 гривни, пръстен с главата на Ерос, десетки копчета, пръстени и обеци. Сред тях с ювелирно изящество се откроява главата на миниатюрно конче, предназначено да краси сбруята на владетелския ат. Находката напомня статуетката на Златния Пегас, изровена преди 30 години в нива край близкото до Свещари село Вазово. Всички белези сочат, че златото е от времето на траките. Последвалите проучвания разкриват, че ковчежето с накити е принадлежало на тракийския владетел Котела. Той царувал в земите на гетите преди близо 25 века. Хрониките казват, че вождът се е сродил с великия Филип Македонски, като му дал дъщеря си за жена.

Вижте на картата: