Спортни чудеса 2014

Тракийска гробница в могила „Шушманец“
Тракийска гробница в могила „Шушманец“
Тракийска гробница в могила „Шушманец“
Тракийска гробница в могила „Шушманец“
Тракийска гробница в могила „Шушманец“
Тракийска гробница в могила „Шушманец“
Тракийска гробница в могила „Шушманец“
Тракийска гробница в могила „Шушманец“

Спортни новини

Конна езда, СПА и разходки в Стара планина

Вижте всички Вижте повече


Национален вот 2016

Временно класиране

Съкровища

42%
29%
23%

Открития

49%
35%
23%

Атракции

31%
29%
25%

Музеи

37%
35%
29%

Моето БГ ЧУДО

България пленява със своята красива природа, високи планини, сини реки и слънчеви морски брегове. Изпратете снимки на онези места в нашата родина, които са ви впечатлили най-силно и ще останат завинаги във вашето сърце.

Вижте повече

БГ чудеса по света

Наши сънародници по цял свят създават новите БГ чудеса. Изпращайте ни кадри и истории, разказващи за Чудесата на България зад граница.

Вижте повече

Архив чудеса

Чудесата на България през годините...

Вижте повече

Любопитно

Проверявайте тази секция за интересни интервюта с различни популярни и интересни личности...

Вижте повече

За България

България - страна на чудесата. Статии, факти, истории за България.

Вижте повече

Партньори

Чудесата на България е национална кампания, която успя да привлече много партньори...

Вижте повече
  • Размер на шрифт:

Сподели с Facebook

Тракийска гробница в могила „Шушманец“, Долината на тракийските царе

Мавзолеят с уникалните колони

Могила „Шушманец“ е разположена край град Шипка. Гробницита в нея е открита през август 1996 г. Предполага се, че е била изградена в края на Vвек пр.н.е. и е била използвана през IV век пр.н.е. Висока е висока 20 м, диаметърът й е 200 м. Гробницата според археолога Георги Китов има най-високата фасада, откривана до този момент в България - 5,6 м. Дромосът също е най-широкият известен досега - 6 м. Това е единствената гробница, чийто вход е подпрян с колона в йонийски стил.От двете страни на фасадата са добавени стени, изградени от грубо обработени блокове.

Предверието е правоъгълно с полуцилиндрично покритие - македонски тип, а камерата е кръгла с куполно покритие. Досега такова съчетание не е срещано в България, както и в целия античен свят.

Гробната камера е толос с вертикални стени и седем вградени дорийски колони. Върху тях е разположен архитрав, над който следва куполът с красив дизайн. Цялата камера е била измазана с щукатура, която на места е паднала. Могат да се видят три последователни измазвания, които индикират най-малко три строителни периода в използването на комплекса.Диаметърът и височината на камерата са около 4 м. Страничните стени са разделени на три хоризонтали пояса, които вероятно отразяват представата за строежа на света - подземен, земен и небесен. Последният - небесният наподобява на слънчевия диск, обожествяван от траките чрез 15 радиално разположени каменни блока. Гробницата е имала фронтон, украсен с акротерии и антифакси. Той е бил разрушен. От него е запазен само страничен антифакс с полупалмета, наподобяваща глава на грифон. Над входа към кръглата камера е имало фалшив фронтон, подобен на този отГрифоните, но видимо по-прецизно изпълнен.
Входът към помещението е затварян с двукрила, касетирана врата, сега - разрушена. В касетите са врязани орнаменти, тип въртящ се слънчев диск, по някое време, скрити с дебел пласт червена боя.

Археологът Георги Китов определя тази гробница като тракийски храм - мавзолей, в който са извършвани орфически практики и впоследствие превърната в гробница. Открити са само един железен косер, няколко незначителни фрагмента от предмети, както и скелетите на 4 коня и 2 кучета в пода на предверието.

Пластичната украса от полуколони и пиластри отразява религиозните и философски представи на траките за строежа на света. Уникалното му архитектурно решение го прави едно от най-представителните произведения на тракийската архитектура.
В могилия некропол около и в огромната могила Шушманец също са направени интересни открития. Той се състои от пет могили, като в три от тях има открити гробници.

Вижте на картата: