Спортни чудеса 2014

Легендарният Мисионис
Легендарният Мисионис
Легендарният Мисионис
Легендарният Мисионис
Легендарният Мисионис
Легендарният Мисионис
Легендарният Мисионис
Легендарният Мисионис

Спортни новини

Конна езда, СПА и разходки в Стара планина

Вижте всички Вижте повече


Национален вот 2016

Временно класиране

Съкровища

42%
29%
23%

Открития

49%
35%
23%

Атракции

31%
29%
25%

Музеи

37%
35%
29%

Моето БГ ЧУДО

България пленява със своята красива природа, високи планини, сини реки и слънчеви морски брегове. Изпратете снимки на онези места в нашата родина, които са ви впечатлили най-силно и ще останат завинаги във вашето сърце.

Вижте повече

БГ чудеса по света

Наши сънародници по цял свят създават новите БГ чудеса. Изпращайте ни кадри и истории, разказващи за Чудесата на България зад граница.

Вижте повече

Архив чудеса

Чудесата на България през годините...

Вижте повече

Любопитно

Проверявайте тази секция за интересни интервюта с различни популярни и интересни личности...

Вижте повече

За България

България - страна на чудесата. Статии, факти, истории за България.

Вижте повече

Партньори

Чудесата на България е национална кампания, която успя да привлече много партньори...

Вижте повече
  • Размер на шрифт:

Сподели с Facebook

Легендарният Мисионис, Търговище

Тайнственият град

Мисионис е древен град, разположен на 7 километра от Търговище, в Преславската планина. През 1153 година в Сицилия Мохамед Ал Идриси завършва книга, озаглавена "Развлечение на копнеещия да преброди страните". В нея той подробно описва и днешните български земи, като посочва имената на градове като Ниш, Видин, Ловеч, Разград и други. На три места Ал Идриси пише и за тайнствения Мисионис. След Ал Идриси, градът не се поменава никога повече.

Основоположникът на българската археология Карел Шкорпил пръв допуска, че Мисионис се е издигал на 7 км западно от град Търговище.През 1962 година проф. Димитър Овчаров, започва археологически разкопки на това място. И открива крепост от V - VI век, със запазени стени, високи до 3 - 4 метра. Във вътрешната част е разкритацърква с кръщелня, стражеви помещения, жилищни сгради. Склоновете на хълма са били покрити с квартали, които археолозите проучват частично. В един от тяхе разположен втори голям християнски храм, от типа на базиликата.

Големият град се е простирал и в низината. Смята се,че той е възникнал още в античността и е продължил да съществува чак до османското нашествие в края на ХIVвек. В околността се намират мраморни колони от монументални сгради, антична каменна пластика, изобилна римска керамика, средновековни некрополи. През 2004 година търговищкият археолог Ангел Конаклиев подновява разкопкитеи прави нови сензационни разкрития.Оказва се, градът е бил много по-голям, отколкото се смятал преди.

Виж още: Тайните на Мисионис

Спасяват Мисионис със 100 000 лв.

Мисионис бил рай на ментетата

Вижте на картата: