Спортни чудеса 2014

Хераклея Синтика ще се превърне във втори Ефес
Хераклея Синтика ще се превърне във втори Ефес
Хераклея Синтика ще се превърне във втори Ефес
Хераклея Синтика ще се превърне във втори Ефес
Хераклея Синтика ще се превърне във втори Ефес
Хераклея Синтика ще се превърне във втори Ефес
Хераклея Синтика ще се превърне във втори Ефес
Хераклея Синтика ще се превърне във втори Ефес

Спортни новини

Конна езда, СПА и разходки в Стара планина

Вижте всички Вижте повече


Национален вот 2016

Временно класиране

Съкровища

42%
29%
23%

Открития

49%
35%
23%

Атракции

31%
29%
25%

Музеи

37%
35%
29%

Моето БГ ЧУДО

България пленява със своята красива природа, високи планини, сини реки и слънчеви морски брегове. Изпратете снимки на онези места в нашата родина, които са ви впечатлили най-силно и ще останат завинаги във вашето сърце.

Вижте повече

БГ чудеса по света

Наши сънародници по цял свят създават новите БГ чудеса. Изпращайте ни кадри и истории, разказващи за Чудесата на България зад граница.

Вижте повече

Архив чудеса

Чудесата на България през годините...

Вижте повече

Любопитно

Проверявайте тази секция за интересни интервюта с различни популярни и интересни личности...

Вижте повече

За България

България - страна на чудесата. Статии, факти, истории за България.

Вижте повече

Партньори

Чудесата на България е национална кампания, която успя да привлече много партньори...

Вижте повече
  • Размер на шрифт:

Сподели с Facebook

Хераклея Синтика ще се превърне във втори Ефес, Петрич

Екип от учени, ръководен от доц. д-р Людмил Вагалински, се натъкна на уникални находки при изследването на античния град Хераклея Синтика край петричкото село Рупите. Защото рядко се случва да се открият две отлично запазени древни обществени сгради, които са строени през 700-800 години, само на броени метри една от друга. Подобно откритие в България няма. Учените се надяват да има още такива находки. И са убедени, че древното селище ще се превърне във втори Ефес.

"В момента продължаваме с разкриването на римската градска базилика - съдебна и търговска палата, както и своеобразно антично НДК - място за културни събития. Хората са се събирали да общуват чрез изкуството. Сградата е от 3-и век след Христа и е с височина 5 метра. Северната стена е отлично запазена, дава ни много достоверна картина за онова време. Строена е от камък и тухла - този градеж се нарича смесен. Тухлите са през цялата дебелина на стената, това прави много здрава постройката", разказва доц. д-р Людмил Вагалински.

Археолозите изследват от 2007 г. древния град Хераклея Синтика, който е един от малкото сигурно локализирани големи антични центрове край Средна Струма. С това се слага и край на стогодишен спор къде е този град. Оцелял е в продължение на 800 години, като за това време е установено, че е опожаряван поне 4 пъти. Ниско в северната стена личи черната ивица, това са следи от пожар. "Трябва да продължим заедно с община Петрич и държавата усилията си, за да превърнем това уникално място в притегателен център за туристи от страната и чужбина. Допускаме, че един от пожарите е в началото на 4-и век, най-вероятно при сблъсъка между Константин Първи Велики и Лициний, който е битка между християнството и езичеството", казва доц. д-р Вагалински. След огненото бедствие градът е възстановен за пореден път и продължава да съществува в разцвет още близо 80 години. Археолозите откриват цели късове от търговските помещения, затова те правят заключението, че след 383 г. населеното място е станало жертва на силно земетресение. И започва постепенно да запада. Първата половина на пети век тук вече живее бедно население, за което свидетелстват откритите погребения. Идва време за въздигането на град Партикополис, където днес е град Сандански, по-късно пък е разцветът на Мелник. Градът тук се самоуправлявал. Разкрити са градска инфраструктура, занаятчийски работилници, улици и стълби. Открита е и работилница за теракотени антични маски. В нея са се правели и различни статуетки на бог Дионис, предназначени за украса, което означава, че работилницата е от II-IV век сл. Хр.

Античният град Хераклея Синтика се намира само на 1 километър от църквата на Ванга, в подножието на изгасналия вулкан Кожух. Някога е бил населяван от тракийското племе синти, за което споменават няколко древногръцки историци. Основан е около 300 г. пр. Христа от древномакедонския владетел Касандър. Специалистите попаднали и на гробове от раннохристиянски погребения. Открита е оброчна плоча с лика на богинята на възмездието Немезида, както и на различно въоръжение - стрели, оловни тежести за прашка. В петричкия музей се съхранява и монета с лика на римския император Флавий Маркиан. Няколко години поред тук се обучаваха американски студенти от Нюйоркския университет по археология. През 2013 година сред младежите бе и холивудският актьор Коул Мичъл Спраус.

Людмил Вагалински вярва, че някъде около връх Кожух се намира античният театър на Хераклея Синтика. Който е възможно да не отстъпва по нищо на античния театър на Филипопол в Пловдив. Археологът се надява, че ще се намерят пари, за да продължат археологическите разкопки. Самият древен град пък може да се превърне в музей на открито, да се правят изложби в него, да се организират пленери между високите му и отлично запазени стени. Разкритите археологически обекти и експозицията на интересни артефакти водят до развитие на туризма в региона. Това пък осигурява приходи и за местните хора, и за общините, и за държавата. Културният туризъм е водещ у нас. Затова трябва заедно да работим за по-доброто бъдеще на археологията в България", категоричен е доц. д-р Людмил Вагалински.

Римско корито на чешма с три лъвски глави откриха археолозите при проучванията си в античния град Хераклея Синтика край храма на Ванга в местността Рупите. Екипът, който се ръководи от доц- д-р Людмил Вагалински, показа ценната находка на кета на община Петрич - Димитър Бръчков, който разгледа древното селище.

Коритото е изградено изцяло от мрамор и е поредният „бисер" в археологическото лято тази година. Намерено е в южната част на античния полис и е с размери 2,50 метра дължина, 1 метър ширина. Едната лъвска глава е отчупена. Мраморното корито е локализирано в подножието на новоразкрито парадно стълбище на гражданската базилика. „Изработката на коритото за чешма с три лъвски глави е майсторска. Би трябвало да е свързано с голямата реконструкция, която е правена на площада пред базиликата към края на трети век след Христа", подчерта доц. Вагалински.

Вижте на картата: