Спортни чудеса 2014

Първата фабрика за мъниста в „Козарника”
Първата фабрика за мъниста в „Козарника”
Първата фабрика за мъниста в „Козарника”
Първата фабрика за мъниста в „Козарника”
Първата фабрика за мъниста в „Козарника”
Първата фабрика за мъниста в „Козарника”
Първата фабрика за мъниста в „Козарника”
Първата фабрика за мъниста в „Козарника”

Спортни новини

Конна езда, СПА и разходки в Стара планина

Вижте всички Вижте повече


Национален вот 2016

Временно класиране

Съкровища

42%
29%
23%

Открития

49%
35%
23%

Атракции

31%
29%
25%

Музеи

37%
35%
29%

Моето БГ ЧУДО

България пленява със своята красива природа, високи планини, сини реки и слънчеви морски брегове. Изпратете снимки на онези места в нашата родина, които са ви впечатлили най-силно и ще останат завинаги във вашето сърце.

Вижте повече

БГ чудеса по света

Наши сънародници по цял свят създават новите БГ чудеса. Изпращайте ни кадри и истории, разказващи за Чудесата на България зад граница.

Вижте повече

Архив чудеса

Чудесата на България през годините...

Вижте повече

Любопитно

Проверявайте тази секция за интересни интервюта с различни популярни и интересни личности...

Вижте повече

За България

България - страна на чудесата. Статии, факти, истории за България.

Вижте повече

Партньори

Чудесата на България е национална кампания, която успя да привлече много партньори...

Вижте повече
  • Размер на шрифт:

Сподели с Facebook

Първата фабрика за мъниста в „Козарника” , Белоградчик

Зъби и кости на милион години из лабиринтите на „Козарника”

Първата фабрика за мъниста бе открита в пещерата "Козарника" край Белоградчик при разкопки през 2014 г. В праисторическата манифактура са се произвеждали
най-различни украшения - мъниста за колиета, гривни, брошки, апликации към облеклото.

Следи от живот на човек, датиращи на 1,2 – 1,4 млн. години са открити през 1996г. в пещерата „Козарника”. Тя се намира между Белоградчик и село Орешец. Откритията накараха археолози да променят тезата си за мястото, където е живял първият човек на континента. Преди това се смяташе, че прародителят ни е дошъл от Африка в Европа през Гибралтар. След находките в „Козарника” учените променят становището си за пътя, по който е минал. Това е станало през Босфора, а Дунав е преминат при пролома „Железни врата”. От тогава, всяко лято български екип, воден от ст.н.с. Николай Сираков от археологическия институт на БАН и френски, начело с Жан-Люк Гуадели от института за геология и праистория на квартернера – град Бордо, Франция, проучват палеонтологията и геологията на пещерата. Какво откритие предизвика интереса на археолозите? Зъб на представител на рода хомо. И кости на животни, по които има резки. Няма съмнение, че са направени нарочно, а не са случайни драскотини от отделянето на месото от тях. Това говори за мислене, което е доказано едва при хомо сапиенс – т. е.преди 50 000 години. В Европа следи от най-ранна човешка дейност са открити на 10 други места, но „Козарника” ги изпреварва по време.Пещерата обаче не е откритие на българо-френския екип. Тя е известна на българските учени от 1920 година, когато археологът Рафаил Попов доказва, че в нея са живеели хора още през каменната ера. След това обаче разкопки не са правени. До 1996 година. Интересът към земната дупка се увеличава, две общини – Белоградчик и Димово, искат да я превърнат в туристическа дестинация. В Белоградчик смятат, че тя би била чудесно допълнение към маршрута, с който туристи разглеждат скалите, историческата крепост „Калето” и пещерата „Магура”.Общината в Димово, на чията територия се намира село Орешец, иска също да я показва на туристи. Тя има одобрен проект за благоустрояването и, който предвижда до входа и да бъде прокаран път. Разстоянието от селото е само 4 км. Подземната галерия, дълга 128 метра, ще бъде осветена, а до най-интересните и места ще бъдат прокарани пътеки. Предвидено е и обучение на водачи из лабиринтите.

Вижте на картата: