Новини

Откриха гроб на римски кавалерист

Интересен артефакт, излязъл при разкопките, е стъкленица за сълзи Римски кавалерист, погребан заедно с меча си и три копия от 2-4 в. Сл.Хр. откриха археорлози във варовидковата кариера на „Каолин“ край Меричлери.

Хората от екипа на Станислав Илиев са категорични, че останките, намерени в местността Кайряка, са на елитен воин, а не на пехотинец. Това показва дължината на гладиуса, който е близо 80 сантиметра. Такъв по-дълъг меч по онова време е бил характерен за елитните войници, докато пехотните римски мечове се изработвали с дължина до 45 сантиметра. Освен това в тежката конница са служили само благородници, и то римски граждани.

За разлика от другите погребения, кладата на кавалериста е била на мястото, където е погребан. Такава чест е оказвана само бойците, паднали в битка.

След другите интересни артефакти, излезли при разкопките, е стъкленица за сълзи от римско време. В шишенцето близките, които не са можели да присъстват на погребението, са събирали сълзите си.
Разкопките в района откриха три надгробни могили. Чрез радиовъглероден анализ в Шотландия е потвърдено, че най-старите находки в района са от 3-то хилядолетие Пр.Хр.


„Стандарт” с грамоти за смело сърце

Първолета Цветкова и Владимир Симеонов бяха отличени за публикации за наркоманиите Почетни грамоти получиха кореспондентите на „Стандарт” в Монтана и Благоевград Първолета Цветкова и Владимир Симеонов. Те бяха отличени в конкурса „Сърце и слово срещу наркотиците” за техни публикации по проблеми, свързани с разпространението и употребата на наркотици. Наградите им са и за проявената гражданска позиция и смелост в отразяването на борбата с един от най-големите пороци на 21 век – наркоманиите. Чрез този конкурс се почита паметта на ирландската журналистка Вероника Герин, убита заради разследванията си срещу наркомафията, както и на всички нейни колеги, загинали при защита на важни каузи.

Конкурсът се провежда за шеста поредна. Събитието се организира от Общинския съвет по наркотични вещества в Благоевград с помощта на ирландското посолство и общината.


Мантри от звук и светлина

Кавалът на Теодосий влиза в неземен микс с Янка Рупкина и магьосника на пулта Иван Шопов
Уникално визуално-музикално творение ще бъде бъде представено на 19 октомври в “София лайв клуб” от 22 часа. Проектът Бalkansky ще покаже на живо втория си компактдиск, след като преди три години дебютира с албума “Кукери”. В “Оренда” отново ще чуем божествения кавал на Теодосий Спасов, електронния звук на диджея със световна слава Иван Шопов, визуалните ефекти на дизайнера Иво Христов, неземния глас на Янка Рупкина и гайдата на Иван Георгиев. Десетте композиции, обединяващи в себе си традиционен фолклор и модерен електрозвук, са мост между минало и настояще. Освен това те са записани и на червена винилова плоча – нещо, което се случва за първи път в нашата музика след 1990-та година.

“Наслада за ухото, но и за окото. Това са нашите живи участия – нещо твърде различно от общоприетите концерти. Дебело подчертавам – ние сме хора, занимаващи се с изобразително изкуство, което комбинираме с музика. Когато композираме, подхождаме към музиката, както художникът към картината. Творбите ни имат златно сечение и са с много визия – като филм. В крайна сметка ние много се забавляваме, докато работим”, казва Иво.

За проектите си Христов подбира главно млади музиканти, които са се “закачили” за ухото му по някакъв начин. Така дава път на талантливи хора като пианиста и композитор Милен Киров, който от 14 години живее в Лос Анджелис. Сега в албума “Оренда” той заедно с Теодосий и Рупкина дават нов прочит на песента “Полегнала е Тудора”.

“Като древен народ, идващ от Изток, българите почитали енергиите, властващи в природата и влияещи пряко или индиректно върху човека.

Те вярвали, че цялата Вселена е изпълнена с една особена, свръхестествена сила, която не представлява винаги едно точно определено божество и се крие по някакъв начин във всички предмети. Тази сила обитава главата и кръвта и може да преминава от човек в друг човек или от човек в предмет и обратно. Наричали я оренда. И до днес във фолклора е запазено твърдението, че ако повтаряте като мантра колкото може по-често тази дума, нещата в живота ви ще придобият позитивен обрат – ще сте силни, здрави, непобедими. Затова нарекохме така диска си”, обяснява Иво Христов, чието име е парола за перфекционизъм в музикантските среди. Графичен дизайнер, аранжор, продуцент, издател, фотограф и най-вече меломан, той заедно с Иван и Теодосий са бащи на проекта Бalkansky. Бутиковият им лейбъл “Кукер музика” продуцира и издава едни от най-качествените албуми с традиционни и съвременни български ритми през последните 10 години. “Панаир” на Иво Папазов например спечели голямата награда на BBC за уърлд мюзик албум на годината – в конкуренцията на Gotan Project, Ojos de Brujo и кой ли не. “Хармонии” на “Ева квартет”, “Ултрамарин” на Теодосий Спасов, “Дом – 13” на Антоний Дончев, “Благословен си, Господи” на Милен Иванов и Даниел Спасов са все техни класни продукти. При това – без нито един спонсор.


Пращаме в ЮНЕСКО писмо до султана

В Русе се съхранява и актът за раждане на Нобеловия лауреат Елиас Канети Двуметрово писмо, писано от русенци през далечната 1872 г., е предложено за вписване в ЮНЕСКО. Това съобщиха от Държавния архив в крайдунавския град. Писмото е адресирано до турския султан Абдул Азис с молба да разреши построяването на камбанария на най-голямата църква “Света Троица” в дунавския град, съобщи началникът на отдела на териториалния архив Йордан Борисов. В Русе се съхранява и актът за раждане на Нобеловия лауреат Елиас Канети, както и географска карта на Дунавския вилает от 1866 г. Тези и други документи Териториалното отделение в архива ще предложи чрез Главна дирекция “Архиви” за участие в инициативата на ЮНЕСКО “Паметта на света”. В пакета е включена и оригиналната масонска грамота на автора на “Записки по българските въстания” – Захари Стоянов. Русенският архив е един от най-богатите в Североизточна България. Той съхранява огромна информация – около 500 тона документи.


Откриха любовници от V век

Археолози спорят дали скелетите са на магове или прелюбодейци Шестима обезглавени любовници са открити край Трън. Останките на прелюбодейците изскочиха от древен некропол в пограничния със Сърбия район. Прегрешилите са били убити на гилотина и погребани по двойки в плитки ями за наказание в периферията на родова гробница от V век. Останките са на млади хора, а отрязаните им глави са били заровени в краката им между коленете или стъпалата.

До този момент подобна археологическа ситуация не е откривана в България, категорична е ръководителката на разкопките Василка Паунова. Изненадващата находка в южната периферия на некропола показвала еднозначно, че покойниците са били християни. Телата им са разположени в посока запад-изток, допълни археоложката. Учените само могат да предполагат какъв грях са изкупили със смъртта си. Със сигурност те не са били убийци или извършители на непростимо престъпление, защото иначе нямаше да бъдат положени в некропол, а костите им щяха да бъдат разпръснати. Смята се, че са били прелюбодейци. Според друга версия са били магьосници, врачки и шамани, отстъпници от християнството.
Екипът “Агрианика”, воден от археоложката Паунова, спаси от пълно ограбване най-високата могила в Трънско, финансирани от кмета на общината Станислав Николов. На 10 м височина върху 120 квадратни метра са намерени 50-тина скелета на жени, деца и мъже, най-вероятно членове на древна фамилия. Археолозите предполагат, че погребенията са от трагичен период, в който най-вероятно епидемия масово е покосила част от местното население в периода IV-V век.


Клонират Житената питка

jitenata-pitkaВ Стражица празнуват деня на хляба с изложение на традиционни български погачи Мелничари ще направят гигантско копие на Житената питка, позната ни от приказния свят на Ангел Каралийчев. Поводът е Международния ден на хляба – 16 октомври. Погачата с диаметър 1,20 м ще бъде показана на площада в Стражица заедно с още 16 по-малки питчици около нея по време на фестивала “Житената питка”.Името на празника е от едноименната приказка на детския писател Ангел Каралийчев, който е роден в Стражица.

Организатор на събитието е общината, под патронажа на кмета инж. Детелина Борисова. По време на феста ще има изложение на традиционни български погачи, краваи, козунаци и баници. Участниците ще аранжират оригинално своите щандове, като пресъздадат чрез различни елементи народен обичай или местен празник, в който питката участва като символ. Наградата за победителя ще е 15 кг брашно.

Проблемите с качеството на продукцията, кадровото обезпечаване отговорностите на производители и търговци по веригата и ценообразуването ще са темите от дискусията по време на празника с мото: “Дългият път на хляба”.


Бонбоните по стъпките на Поли Генова

bon-bonНаследниците записаха новото си рап парче “Събуди се” Тийнейджърите от най-сладката музикална група “Бон-Бон” смело вървят по пътя на своята кака Поли Генова. Наследниците записаха новото си рап парче “Събуди се” и супер свежарски клип към него.

Видеото носи същото послание като песента на Поли “На инат”, с която тя представи България на конкурса Евровизия преди година. Младите й последователи черпят вдъхновение и от предаването “На инат”, и от упорития му водещ Марк О’Селски, който дразнеше преди време вип гостите си в телевизионния ефир.

Музиката е на Жени Джамбазова, а режисьор на цветния клип – Радостин Събев-Шошо. За динамичната хореография отговаря Жасмина Стоянова. Видеото е снимано на различни интересни локации. “Посрещнахме изгрева в село Лещен, дори го изпреварихме с един час”, разказва продуцентът на “Бон-Бон” Рози Караславова. “После се спуснахме към приказното ваканционно селище Омая. То пасна идеално на магичните ни костюми. След това се върнахме отново в София на място, нарисувано с графити, което беше идеалният декор”, завършва Рози.


Гоце Делчев празнува 100 години свобода

Откриват морена в памет на Пейо Яворов 100-годишнината от своето освобождение ще празнува подобаващо Гоце Делчев. Всички прояви са под патронажа на президента Росен Плевнелиев.

В понеделник се откриват две фотоизложби, а във вторник официално отваря врати Дом за стари хора. Събитието ще бъде уважено от социалния министър Тотю Младенов. По-късно през деня ще бъде представена книгата “Свобода изгрява над Пирина”, написана от краеведа Иван Марков. В сряда местни творци ще подредят нова изложба, посветена на свободата. На следващия ден ще бъде представена книгата на Илия Милев «Воюваха за земята българска». Тя описва събитията в Неврокопския край по време на Балканската война.

Кулминацията на празничната програма ще бъде в петък. Денят започва с поднасяне на цветя, а в ранния следобед ще се проведе тържествено заседание на общинския съвет. В 16 часа ще бъде открита паметна морена на Пейо Яворов пред храм “Св. св. Кирил и Методий” в центъра на града. Жителите и гостите на града ще станат свидетели и на историческа възстановка на освобождението на Неврокоп през 1912 година. В 17.30 часа в катедралния храм “Св. св. Кирил и Методий” Неврокопският митрополит Натанаил ще отслужи заупокойна молитва и благодарствен молебен. В 18.15 часа пред паметника на загиналите във войните ще има тържествена заря.

Слово за 100-годишнината от Балканската война и освобождението на град Неврокоп ще произнесе историкът проф. Андрей Пантев. В 19.00 часа в Дома на културата ще започне празничният концерт по повод 100 години от освобождението на града, в който ще участват ансамбъл “Пирин” и творци от региона.


Маратонци превземат света на Йовков

Днес се навършват 75 години от смъртта на майстора на разказа Литературен маратон в Йовковия свят ще се проведе днес в Благоевград. Началото му е в 13.30 часа в зала “Изкуство” на Регионалната библиотека “Димитър Талев”. В пъстрия и разнообразен свят на автора ще се потопят ученици от 5 и 7 клас на Второ основно училище “Димитър Благоев” с ръководител Светла Борисова.

Днес се навършват 75 години отсмъртта на големия българския писател и класик на родната литература. Майсторът на разказа умира на 15 октомври 1937 година. Йовков е един от най-превежданите български автори. Неговите книги се четат на над 25 езика, а отделни творби на над 37. Превеждан е дори на арабски, виетнамски, китайски, персийски, хинди и японски.