jurassic-park
Маршрут

Стъклен Джурасик парк в Родопите

Kрепост Цепина – Родопите

Цивилизация, 3000 г. по-стара от шумерите, владеела планината

Искате ли да се докоснете до живота на древни чудовища отпреди 5 милиона години в тропически гори и реки? Да усетите полъха на най-древната човешка цивилизация – 3000 г. преди шумерите? Да потънете в мистерията на Дионис и величието на деспот Слав? Ако го пожелаете, заповядайте в най-старата планина на света – Родопите. По-точно в нейните северозападни склонове, където всичко това е на път да възкръсне. При това, накуп, в рамките само на 5-6 км. И с пари от Брюксел. Така Свилен Топчиев, координаторът на европроекта, го презентира при старта.

Тиранозавърът рекс и деспот Слав са съседи в Родопите. И парите от Брюксел, оказва се, ще възкръснат едновременно. Проектът включва палеонтологичното находище край село Дорково и средновековната крепост Цепина – твърдината на деспот Слав и неговата жена – латинската принцеса Маргарита Изабела. Европроектът предвижда строеж на невиждан стъклен музей на динозаврите с най-модерните ефекти, а и с проучване, защото българи и французи са изследвали по-малко от 1% от цялото находище. А то е запазено и през ледника заради трипластовия слой глина. На родопската крепост Цепина Маргарита Изабела пък ще се търси гробът на латинската принцеса, защото и там проучванията са в началото си.

cepinaОт община Ракитово обаче готвят и още козове, с които да привлекат туристите – спиращото дъха катерене на Бърдоленд и новата въжена линия до символа на общинския център – Часовниковата кула. Има и още – пещерата Лепеница, резерватът Мантарица и кулата Градот. А с помощта на краеведа Петър Гелин легендите оживяват.

Освен чудовищата от креда, Ракитово крие и друго съкровище от древността – цивилизация с 3000 г. по-стара от шумерската. “Учените го знаят, целта е да го научат и туристите от цял свят”, споделя Свилен Топчиев, докато показва местността. Сега някогашните тропици са отстъпили място на смесени гори, а местните се хвалят, че дишат най-чистия въздух в Европа. Като изкатериш родопските твърдини, разбираш защо бесите са го наричали “кар” – сърцето на земята, римляните – свещената земя на Дионис, а турците “Везир” – център на всички пътища.

А легендите? За чудесата из Чепинското дефиле те са безброй. Разказват например, че древният Моби Дик – незнаен мастодонт, разцепил на две родопския връх Каркария. Мястото и историите са толкова магически, че всичко е като сън наяве.

“Проектът започва, заделили сме средства и за пътища до обектите, а вестник “Стандарт” е като двигател и извор на чудеса”, казва кметът на Ракитово Любомир Петков. “Съчетано със СПА-столицата на Балканите – Велинград, това може да е най-уникалното място за алтернативен туризъм”, смята кметът, избран с бюлетина на ГЕРБ. В това били убедени и френските изследователи още преди 30 г. а проф. Ербер Тома от “Колеж дьо Франс” е категоричен за необходимост от мащабен проект и французите още при Желязната завеса протягат ръка за помощ. За съжаление, дребни чиновнически спънки по нашенски пречеха на западните специалисти”, казва краеведът Гелин, който е отдал живота си на тази кауза. Именно той обобщава фактите около управлението на деспот Слав, който поискал от брата на Балдуин Фландърски ръката на дъщеря му – Маргарита Изабела и превърнал Цепина в автономен район и най-здравата твърдина срещу нашествието. Фактите обаче са тъжни – принцесата умира при раждане и Слав от мъка напуска твърдината и се преселва в Мелник. Дипломацията му преди това обаче с брата на Балдуин – константинополския латински император Анри, може да послужи и на днешните български държавници като уникален пример, смята краеведът.