bogatiq-brqg
Маршрут

2000 лева стигат за Богатия бряг

Вулкани, уникални водопади и ароматно кафе посрещат в Коста Рика

Безкрайни бели плажове, джунгли, които крият забравени индиански селища и съкровища,изпепеляващи вулкани, гигантски костенурки, неизброими видове пеперуди, пъстри кресливипапагали, всичко това е Коста Рика. За да откриете прелестите на латиноамериканскатадържава не е нужно във вените ви да тече кръвта на конквистадорите. Достатъчно е да имате удобна раница, приключенски дух и 2000 лв. Толкова струва 15-дневно приключениев Коста Рика според офертите на родните туроператори.

Така някои си представят рая…kosta-rika

Ако изберете за ваканцията си Коста Рика, се подгответе по-скоро за двуседмична екскурзия, отколкото за 15-дневно излежаване. Естествено, можете да предпочетете безкрайните бели плажове на Тихия океан или на Карибския басейн. Но в наполовина по-малката от България страна има толкова спиращи дъха места, че ако у вас дреме дори частица от приключенския дух, със сигурност ще съжалявате, ако не ги видите. Затова повечето оферти на родните туроператори предвиждат пътешествия от едно природно чудо до друго.

От Сан Хосе към резерватите

Голяма част от дивата природа в страната е запазена в резервати. Отправната точка към тях обикновено е столицата Сан Хосе, която е разположена в центъра на държавата. Всичко, което търсите в столицата, се намира не според конкретния адрес, а според ориентири. Ако питате за хотела си, ще ви кажат, че се намира на около 100 метра от еди-кой си музей, паметник или каквото там им хрумне. Ако опитате да разузнаете къде пък се намира даденият музей, ще ви ориентират с друга сграда. Затова картата в Сан Хосе е от жизнена необходимост, особено за всички, които не са на “ти” с испанския – официалния език в Коста Рика. Трафикът е натоварен, а градът – пъстър и шумен, точно както си представяте Латинска Америка.

Всичко е на 3 часа разстояние

Най-добрият начин да разгледате столицата е пеша. Разстоянието от града, до всичко, което си заслужава да се види в Коста Рика, е около 3 часа. Националният парк Тортогуеро е една от най-обширните територии, на които в естествената си среда живеят няколко от най-екзотичните видове костенурки. Сред тях е и най-голямата в света, която достига дължина 5 м (височината на двуетажна сграда) и тегло от половин тон (колкото 4 новородени слончета). Основаният през 1970 г. парк е дом на стотици видове влечуги и земноводни, над 300 различни птици и около 60 вида бозайници. Ако имате късмет, можете да зърнете защитен ягуар, миеща мечка и зелени ара. В националния парк Браулио Карило можете да се насладите на прекрасни водопади и многообразие от пеперуди.

12000 вида пеперуди

В Коста Рика има над 12 000 вида от пъстрокрилите насекоми. Ако си падате по силните усещания, посетете и действащия вулкан Аренал. Вечер гледката със сигурност ще е незабравима заради честото изхвърляне на пушек и пепел и стичащата се огнена лава на фона на звездите. Освен на блесналия кратер през деня можете да се насладите и на красивите орхидеи, които растат наоколо. В северната част на вулкана се намира националният парк Кано Негро, привличащ с чудните си водопади, интересни пещери и горски резервати.

Първа се отказва от армията

Красотата в латиноамериканската държава все още не е погубена от технологичния прогрес. Коста Рика е първата страна в света, която се отказва от армията си. Заради този факт и устройството й (разделена е на 7 провинции и 81 кантона) е наричана Швейцария на Латинска Америка. За да я посетите, не се изисква виза, ако пътешествието ви ще трае не повече от месец. Дори и да превишите срока от 30 дни, едва ли ще ви бият черен печат в паспорта. По-скоро ще ви се наложи да платите глоба.

Доларът е на почит

Добре е джобните ви пари да са в долари, защото еврото е слабо познато и почти никога не се обменя. Местната парична единица – колон, се обменя при курс 350 колона срещу долар. Препоръчително е да обикаляте страната организирано. Ако си вземете кола под наем, изберете някои от клоновете на световноизвестните компании. Изберете по- малък автомобил, защото пътищата невинаги са удобни и проходими за големи машини. Предварително изяснявайте какви щети покриват платените от вас застраховки. Може също така да използвате криптовалути (как да купим Bitcoin и други криптовалути), като резервен вариант когато пътувате.

Само 1 кран в банята

В баните в Коста Рика обикновено има само по един кран, от който тече хладка вода. Испанският е официалният език, който обаче не се говори в националния парк Кауита на Карибския бряг. Причината са жителите, дошли от Ямайка, за да строят железопътен път и останали да живеят в Коста Рика. Затова там основно се говори езикът “патуа”. Не е добре да посещавате страната в периода от юли до декември, защото тогава е дъждовният период.

Нарекли парите си на Колумб

Коста Рика е открита за света от Христофор Колумб през 1502 г. Наречена е Богатият бряг (от испански) заради прекрасните златни украшения, носени от местните индианци. Съкровищата на племената обаче не им помогнали да оцелеят. Именно в търсене на безценния метал испанските конквистадори завладели страната няколко години след като станало известно съществуването й. Местното население било изтребено почти до крак. Тези, които оцелели от жестокостта на конквистадорите, загинали от донесената от европейците шарка. Въпреки това костариканците явно не са злопаметни, защото и до днес националната им валута носи името на Колумб – колон (както се произнася на испански). През 1821 г. страната обявява независимостта си от Испания и само две години по-късно влиза във федерацията на централноамериканските държави. Но изостава с икономическото си развитие и построяването на пътища и друга инфраструктура. Дълго е една от най-бедните държави в региона. През 1921 г. – след въоръжен конфликт с Панама, Коста Рика получава спорни територии. През 1948 г. в страната се води кървава гражданска война. 1970 г. се смята за начало на демократични реформи.

Късите шорти са срам за мачото

Мачовците в Коста Рика въпреки жегите никога не носят къси шорти. Прохладните гащи за тях са убиец на мъжкарството. А то се демонстрира постоянно и при всеки удобен случай. Въпрос на чест е да не оставиш дори една жена под 50 г. да мине край теб, без да изсипеш купища комплименти за нея. Местните девойки подминават събралите се обикновено на групи закачливи мачовци с едва прикрита усмивка и надменно мълчание. Но ако не чуят традиционните похвали, със сигурност ще изгледат с убийствено гневен поглед силната половина от човечеството. Секстуризмът в страната е много популярен, защото проституцията е легализирана. Иначе костариканците са ревностни католици. Църквите са препълнени всяка неделя, а за да зарадват светиите, някои селца дори организират на всеки 7 дни фестивали в тяхна чест. Костариканците се обръщат един към друг с “тико” (към мъже) или “тика” (към жена). Вместо с традиционното в испаноезичния свят “ола” те поздравяват с “пура вида”.

Ориз с черен боб за закуска

Храната е вкусна и подходяща за европейския вкус, макар че могат и да ви изненадат, като ви поднесат ориз с черен боб за закуска например. Иначе традиционните ястия са приготвени предимно от океанските обитатели, зърнени храни, плодове и зеленчуци. Не липсват и екзотични гозби с пилешко и телешко.

Тайната на каменните сфери

Една най-големите тайни на Коста Рика са легендарните й каменни сфери. Те още мъчат археолозите. От 1930 г. досега са открити над 300 каменни кълба с размери от няколко сантиметра до няколко метра в диаметър. Почти всички са от твърдата магмена скала гранодиорит. Сферите са монолитни и със сигурност – направени от човек. В миналото търсачи на съкровища взривявали с динамит топките. За да бъдат опазени, повечето били пренесени далеч от мястото, на което са открити. Днес те служат за украса на административни сгради, училища и болници. Някои от тях са в градините на богаташите в Коста Рика. Според учените камъните може да са от леглото на река Тираба, докъдето са били завлачени от течението от планината Таламнка. Кълбата вероятно са направени чрез дялкане и полиране. Гранодиоритът се разпада на пластове при рязка смяна на температурата и най-вероятно сферите първо са били държани на огън, а след това охлаждани с вода. Когато придобивали форма, близка до желаната, те били дооформяни с длета и с други камъни. Сферите са направени от прадедите на местните хора, които живеели там по време на испанското нашествие. Предназначението на топките може да никога да не бъде открито, защото “произвеждането” им спира с нахлуването на испанците и те са забравени до откриването на първите сфери през 40-те години на миналия век. Много от топките са открити подредени в определена геометрична форма. Една група от четири топки е намерена ориентирана към Северния полюс. Това довежда до предположението, че хората, направили топките, са познавали компаса или са имали задълбочени астрономически познания.